ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Η μόνη Κυβέρνηση που τόλμησε αποφασιστικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης είναι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Το χρονικό των παρεμβάσεων για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος

 

Από τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για το ζήτημα των αυθαιρέτων, μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις -μέσα και έξω από τη Βουλή – και με συνεχείς διαβουλεύσεις με τους φορείς και τους κατοίκους του Ηρακλείου με στόχο την άρση της ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων και άρσης των πελατειακών δεσμών σε ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που απασχολούν το νομό, δηλαδή το ζήτημα αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε σε όλες του τις παρεμβάσεις την διαχρονική ανεπάρκεια της Ελληνικής Πολιτείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της συγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, στη διάγνωση των στεγαστικών αναγκών και στην χρηματοδότηση σχεδίων πόλης σε πόλεις μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Νομό Ηρακλείου.

Με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον – αποτέλεσμα συνεχούς και εκτενούς διαβούλευσης και στο Ηράκλειο της Κρήτης – η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι τόλμησε αποτελεσματικά απέναντι στο ζήτημα των αυθαιρέτων, αποδεικνύοντας ότι «η Αριστερά δίνει τις λύσεις στο ζήτημα των αυθαιρέτων με βάση τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

 

Από την 1η σύσκεψη στο Ηράκλειο μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον

 • [Ιανουάριος 2016]

Η πρώτη σύσκεψη στο Ηράκλειο για την αυθαίρετη δόμηση

Διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Νίκου Ηγουμενίδη στο Ηράκλειο συνέντευξη τύπου με αποκλειστικό θέμα το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, τοπικά και πανελλαδικά, και της άρσης της μακροχρόνιας ομηρίας ιδιοκτητών αυθαιρέτων.

Οι προτάσεις και οι σκέψεις αποτυπώνονται σε σχετική επιστολή, η οποία κατατίθεται στα συναρμόδια υπουργεία και στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ξεκινούν επαφές και συναντήσεις με τοπικούς φορείς του Νομού Ηρακλείου, ενώ αρχίζουν και οι συνεννοήσεις με συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την υπόλοιπη χώρα, με στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του προβλήματος σε όλη την επικράτεια.

 «Η κυβέρνηση της αριστεράς στηριγμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών, οφείλει να λύσει οριστικά όχι μόνο το πρόβλημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων αλλά και το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχεδίων πόλης των «αυθαιρετουπόλεων»», όπως σημειωνόταν στην αρχική επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς.

 • [Φεβρουάριος 2016]

 

Στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Ν.Ηγουμενίδη για τα αυθαίρετα – Η απάντηση Τσιρώνη για το πλαίσιο του νέου νόμου

Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος αναγνωρίζει τη διάσταση του θέματος και παρουσιάζει για πρώτη φορά το πλαίσιο – σχεδιασμό για το νέο νόμο.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει από τα έδρανα της Βουλής την πανελλαδική διάσταση, αλλά και τη διαχρονική εξέλιξη στο Νομό Ηρακλείου:

«Χρησιμοποιώ τη λέξη «αυθαιρετουπόλεις», κατά τη γνώμη μου, χωρίς υπερβολή, μιας και υπάρχουν πόλεις όπου το 50% με 80% των κτισμάτων τους είναι αυθαίρετες κατασκευές. Στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, στη δημοτική κοινότητα Γαζίου από το 1923, που καταγράφεται ως οικισμός με 61 κατοίκους μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα αιώνα μετά, όπου καταγράφεται πληθυσμός πάνω από 25.000 κάτοικοι, δεν έγινε καμία παρέμβαση».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης περιγράφει τη λογική «θεραπείας» και πρόληψης που θα διέπει το νέο νόμο:

«Στον καινούριο νόμο είναι φανερό ότι έχουμε μια διαφορετική λογική, δηλαδή για την παράβαση εκείνη που έχει πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό και χωροταξικό αποτύπωμα να πληρώνονται άλλα χρήματα από τα χρήματα που πληρώνονται για μια παράβαση, η οποία αφορά αμέλεια του κράτους. Άρα, δεν θα είναι όλα ίδια, οριζόντια φοροεισπρακτικά, αλλά θα είναι μια λογική θεραπείας του προβλήματος».

 • [Ιούλιος 2016]

Η κατάμεστη αίθουσα στο Τεχνόπολις για τα αυθαίρετα

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωση στο Γάζι με θέμα: «Το νέο πλαίσιο για τη προστασία του δομημένου περιβάλλοντος- αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης». Η παρουσία του κόσμου σε ένα κατάμεστο θέατρο στο Γάζι μαρτυρά το ενδιαφέρον των πολιτών για την επίλυση του προβλήματος.

 «Εν όψει του νέου νόμου αυθαιρέτων που σύντομα μπαίνει σε διαβούλευση, ανοίγουμε σήμερα εδώ στο Ηράκλειο τη συζήτηση για ένα πρόβλημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες έρχονται σήμερα αντιμέτωπες, όχι απλά με τη δημοσιονομική κρίση, το φάσμα της ανεργίας και της λιτότητας, αλλά και επιπρόσθετα με το ζήτημα της ανεπάρκειας διαχρονικά της Ελληνικής Πολιτείας για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης –  ζήτημα  που αξιοποιήθηκε διαχρονικά στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων με φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης», σημείωνε σε εκείνη την εκδήλωση ο Νίκος Ηγουμενίδης.

 • [Σεπτέμβριος 2016]

Νέα σύσκεψη στο Ηράκλειο αμέσως με τη λήξη της επίσημης διαβούλευσης του νομοσχεδίου

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία της Συμβούλου του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε θέματα Πολεοδομίας, κας Σταυρούλας Αγρίου, η οποία συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις-προτάσεις και δίνει απαντήσεις σε πολλές πτυχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, η οποία όπως ανακοινώθηκε λαμβάνει παράταση λόγω του συνεχούς πλήθους των σχολίων, και πριν την επικείμενη κατάθεση του, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων.

 • [Νοέμβριος 2016]

Συνάντηση Ηγουμενίδη με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για τα βεβαιωμένα πρόστιμα.

Εδώ τίθεται το ζήτημα των οφειλών από βεβαιωμένα πρόστιμα αυθαιρέτων και η διερεύνηση της δυνατότητας παράτασης ή αναστολής των προστίμων και των συνεπειών τους μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον.

 • [Δεκέμβριος 2016]

Και τα αυθαίρετα στην ατζέντα Τσίπρα στο Ηράκλειο

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο, όπου περιγράφεται η διάσταση των αυθαιρέτων και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και αποφασιστικά ο σχεδιασμός για το δομημένο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης γίνεται εκτενής ενημέρωση για το θέμα και οριστικοποιείται το πλαίσιο για το νέο νόμο.

 • [Απρίλιος 2017]

  Δήλωση – διάψευση από τον Νίκο Ηγουμενίδη για τις ανυπόστατες φήμες περί μη κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και το δομημένο περιβάλλον. 

Υστερα από επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και με όλη την ομάδα συνεργατών του Υπουργείου που ασχολείται με την επεξεργασία του νομοσχεδίου και την αξιολόγηση – ενσωμάτωση των προτάσεων και παρατηρήσεων μετά το στάδιο της διαβούλευσης, είναι σκόπιμο να επισημανθεί, πρώτον, ότι ένα μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων έχουν γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο και, δεύτερον, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.»

 • [Σεπτέμβριος 2017]

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον

Μετά από ευρύτατη και εξαντλητική διαβούλευση-επεξεργασία όλων των προτάσεων (πολιτών και φορέων) κατατίθεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο του δομημένου περιβάλλοντος.

Με συνεχείς αναφορές σε Ηράκλειο, Γάζι, Αλικαρνασσό, τονίζεται επί της αρχής ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από σεβασμό στο περιβάλλον και οικολογική ευαισθησία, αλλά αναδεικνύεται και η στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με κύριο χαρακτηριστικό την διαχρονική ολιγωρία:

«Θα ήθελα να ρωτήσω το κόμμα της Ν.Δ., που μας κούνησε το δάχτυλο, τόσα χρόνια που κυβερνάγατε, τι κάνατε; Πώς αντιμετωπίσατε, εσείς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κυβερνήσατε, τη στροφή του κόσμου προς τις πόλεις;», ρώτησε ο Νίκος Ηγουμενίδης. Παράλληλα γίνονται δεκτές οι προτάσεις να κληθούν φορείς και σύλλογοι οικιστών του Ν. Ηρακλείου στη Βουλή.

Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με φορείς και πολίτες πριν την ακρόαση των φορέων και την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου

Η σύσκεψη αναφορικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον πραγματοποιείται στη συνεδριακή αίθουσα της Περιφέρειας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της εκφράζεται η ικανοποίηση για πλήθος διατάξεων και η κοινή πεποίθηση πως πρόκειται για ένα θετικό νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με το σκοπό της σύσκεψης συγκεντρώνονται οι τελευταίες παρατηρήσεις-βελτιωτικές προτάσεις επί του σχεδίου νόμου που ήδη έχει κατατεθεί.

Εδώ τονίζεται ότι:

«Έχουμε ένα θετικό σχέδιο με περιθώριο βελτιώσεων και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Για να συμβάλουμε με τις παρατηρήσεις μας ώστε αυτό το σ/ν να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων κτισμάτων, που για δεκαετίες ταλανίζει την πόλη μας και ολόκληρη τη χώρα. Να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι στο χέρι μας να μην ξαναβάλουμε «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα.»

Ακρόαση των φορέων στη Βουλή με έντονη την παρουσία των φορέων της Κρήτης, που προσκλήθηκαν ειδικά στην Επιτροπή.

Στα πλαίσια της ακρόασης φορέων παρεμβαίνουν και καταθέτουν γραπτά υπομνήματα φορείς της Κρήτης. Μεγάλο μέρος αυτών λαμβάνονται υπόψη και ενσωματώνονται στο σώμα του νομοσχεδίου.

«Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να καταθέσω προτάσεις από φορείς, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σήμερα, μετά από μια σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο. Είναι προτάσεις από το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων – συμμετείχε ο δήμαρχος  στη σύσκεψη – , από τον Δήμο Χερσονήσου -εκπροσωπήθηκε ο δήμαρχος στη σύσκεψη-, καθώς και προτάσεις από μεμονωμένους φορείς, σε άλλους είναι και τα στοιχεία τους, εφόσον δεν είχαν αντίρρηση, τα άλλα  τα καταθέτω για τα πρακτικά», σημειώνεται συμπληρωματικά από τον Νίκο Ηγουμενίδη κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

 • [Οκτώβριος 2017]

Τελικές παρατηρήσεις-προτάσεις Ηγουμενίδη στην επί των άρθρων συζήτηση στη Βουλή

Κατά τη σημερινή β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σημειώνονται αναλυτικά επί των άρθρων του νομοσχεδίου συγκεκριμένες παρατηρήσεις-προτάσεις, αρκετές από τις οποίες ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζοντας αρχικά ότι «έχουμε ένα καλό νόμο στα χέρια μας με τη δυνατότητα να γίνει καλύτερος» επιμένει στην αύξηση των δόσεων με την υπαγωγή στη ρύθμιση (σ.σ. τελικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ανακοινώνει την αύξηση από 80 σε 100 δόσεις), στην πρόταση για έναν ενιαίο συντελεστή 0,2 σε όλους τους βοηθητικούς χώρους μίας οικοδομής, καθώς και στην επισήμανση ότι το πρώτο και κύριο είναι να φτιαχτούν σχέδια πόλης και να μπορέσουν εφαρμοστούν, προτείνοντας «το 1/3 των χρημάτων που θα μαζευτούν από το κόστος τακτοποίησης, από πρόστιμα να διατεθεί για να φτιαχτούν τα σχέδια πόλης, να εφαρμοστούν και για να εφαρμοστεί η ανάπλαση των περιοχών, όπου υπάρχουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά με την τελευταία παρατήρηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης κατά την τοποθέτηση στην Επιτροπή της Βουλής επισημαίνει: «Η ιδέα της χρηματοδότησης με μέρος των χρημάτων για τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι μια καλή ιδέα. Μπορεί να μην είναι το ένα τρίτο, αλλά μπορούμε να το σκεφτούμε μέχρι την Ολομέλεια».

Ομιλία Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνέχιση της συζήτησης, και πριν την ψήφιση, του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον, τονίζοντας ότι ικανοποιείται το βασικό αίτημα εξορθολογισμού και της δραστικής μείωσης του κόστους τακτοποίησης, και ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου «οι πολίτες του αστικού ιστού της πατρίδας μας από σήμερα έχουν ένα ακόμη όπλο στα χέρια τους για να ζούμε με αξιοπρέπεια σε ανθρώπινες πόλεις».

Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη γιγάντωση του προβλήματος από τις πελατειακές λογικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Με την πολιτική που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το πρόβλημα των αυθαιρέτων από τη μια μεριά γιγαντώθηκε, από την άλλη αξιοποιήθηκε στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

To νομοσχέδιο για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος γίνεται νόμος του κράτους.

 • [Νοέμβριος 2017]

Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη για τα εξ αδιαιρέτου

Σε άρθρο του στον Τύπο ο Νίκος Ηγουμενίδης επαναφέρει το θέμα των εξ αδιαιρέτου: «Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για το δομημένο περιβάλλον. Πρόκειται για ένα νόμο που αντιμετωπίζει πολλές ανεπάρκειες προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και την άρση της «πολιτικής ομηρείας» των ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, για μερίδα πολιτών του Ηρακλείου υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου, επειδή η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων προσκρούει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών.

Το πρόβλημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, που εντονότερα εμφανίζεται στον ευρύτερο αστικό ιστό Ηρακλείου, δεν αφορά μόνο το Ηράκλειο, ούτε εμφανίστηκε χθες. Πρόκειται για πρόβλημα που ιστορικά απορρέει από την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους όρους με τους οποίους η Πολιτεία χορήγησε σ’ αυτούς τους ανθρώπους τις αποκαλούμενες «προσφυγικές» περιουσίες. Άρα το «εξ αδιαιρέτου» ιδιοκτησιακό καθεστώς ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες και ειδικά στο Ηράκλειο, φτάνει να αφορά ακόμα και ολόκληρες συνοικίες της αναπτυσσόμενης πόλης.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και σε πολλά άλλα προβλήματα (παλιά μου τέχνη κόσκινο), επέλεξαν να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», αδιαφορώντας ως ένα βαθμό για τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Για την Αριστερά, ωστόσο, είναι πρόκληση η αντιμετώπιση στην πορεία για την  οριστική επίλυση του προβλήματος.

 • [Φεβρουάριος 2018]

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Νίκος Ηγουμενίδης για το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Νίκος Ηγουμενίδης συναντήθηκε επίσης με την ομάδα συμβούλων του Υπουργού για το ζήτημα των αυθαιρέτων, όπου συζητήθηκαν οι εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις και οι υπό επεξεργασία τροποποιήσεις, η πορεία υπαγωγής στο νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, αλλά και το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου.

 

 • Από την ψήφιση του νόμου για το δομημένο περιβάλλον μέχρι και σήμερα είναι αδιάλειπτες οι παρεμβάσεις για τις αναγκαίες παρατάσεις στο νέο νόμο, την έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων, την εξάντληση όλων των περιθωρίων για το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου και την πλήρη και ορθή εφαρμογή του νόμου στην κατεύθυνση της άρσης της ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε