ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΞΑ΄

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):  Ο κ. Ηγουμενίδης έχει τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες κύριοι συνάδελφοι, «οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν να κάνουν οι γείτονές μας προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να την ψηφίσω».

            Αυτά τα είπε ο κ. Θεοχάρης στις 20 Οκτωβρίου του 2018 στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δύο παραγράφους παρακάτω ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει –θα επανέλθω σ’ αυτό αργότερα στην ομιλία μου- ότι δεν έχει καμμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Τον Οκτώβριο του 2018 καλούνταν να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

            (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Στενογραφίας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η Συμφωνία είναι καρπός και καθρέπτης του διεθνούς δικαίου. Κατά τη γνώμη μου βασίζεται στην εθνική γραμμή, την οποία και ξεπερνά. Πάει μακρύτερα απ’ όσο φαντάζονταν και αυτοί που χειρίστηκαν το θέμα.

            Θα ήθελα απ’ αυτό το Βήμα όντως να καλέσω όλους αυτούς που χειρίστηκαν το θέμα όχι απλά να σταματήσουν αυτήν την εκκωφαντική αλλαγή τους, αλλά να μιλήσουν και μάλιστα να μιλήσουν κάτω από το βάρος της ιστορικής ευθύνης που έχουν και όχι για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

            Έθεσα κάποια θέματα στην Επιτροπή, όταν συζητήθηκε το θέμα. Θα επανέλθω σε δύο θέματα, για τα οποία δυστυχώς δεν άκουσα καμμία απάντηση.

            Πρώτον: «Τα δώσατε όλα, δεν πήρατε τίποτα». Μα, ένα κομμάτι αυτών που ισχυρίζονται αυτό το πράγμα, ουσιαστικά είναι οι ίδιοι που ισχυρίζονταν ότι για να περάσει η Συμφωνία από τα Σκόπια πιέστηκαν, εκβιάστηκαν, εξαγοράστηκαν οι Βουλευτές του Κοινοβουλίου της γείτονος χώρας, ότι αλλιώς δεν θα περνούσε αυτή η Συμφωνία. Μα, για το τίποτα δεν θα περνούσε αυτή η Συμφωνία; Για το τίποτα εξαγοράστηκαν; Για το τίποτα εκβιάστηκαν οι Βουλευτές της γείτονος χώρας;

            Δεύτερον -και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σοβαρά δεν βλέπετε ότι μ’ αυτήν τη στασιμότητα που υπήρχε στο θέμα μέρα τη μέρα, χρόνο τον χρόνο, δεκαετία τη δεκαετία, δεν έμενε στάσιμη η κατάσταση; Υπήρχε υποχώρηση της Ελλάδας και των θέσεών της σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό δεν το βλέπετε; Δεν το αντιμετωπίζετε σαν πρόβλημα; Τι θα κάνουμε για τη λύση του; Ή απλά να το κρύψουμε κάτω από το χαλί της απραξίας;

            Μια μεγάλη συζήτηση έγινε αυτές τις μέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το θέμα αυτής της πολιτικής ρευστότητας, της αλλαγής θέσεων διαφόρων Βουλευτών ή κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών. Νομίζω ότι η φασαρία και η συζήτηση αυτή δεν γίνεται με πολιτικούς όρους. Γίνεται μια συζήτηση που απευθύνεται στο θυμικό και το συναίσθημα του λαού μας, ο οποίος ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι απεχθάνεται, απορρίπτει, σιχαίνεται –ίσως αυτή είναι η καλύτερη λέξη- αυτό το πολιτικό αλισβερίσι, που σε τελική ανάλυση στοχεύει στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων που επέλεξε ο λαός μας με την ψήφο του. Σ’ αυτό στοχεύει αυτή η συζήτηση. Ανεμομαζώματα που εύχεστε για το εθνικό συμφέρον να μη γίνουν διαβολοσκορπίσματα, πλειοψηφίες του ενός, όπως είπε κάποια συνάδελφος.

            Παρακολουθώ δημοσιογράφους: «Κυρία Γεννηματά, υποσχεθήκατε στον κ. Θεοχαρόπουλο θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αρκεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία;». Απάντηση: «Εγώ δεν είμαι Τσίπρας».

            Κατά τη γνώμη μου, καταρχήν ας μην ανησυχεί η αξιότιμη Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πιστεύω ότι το πολιτικό ανάστημα και το πολιτικό διαμέτρημα των δύο πολιτικών Αρχηγών είναι τέτοιο που δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να μπερδέψει κανείς την Αρχηγό του ΚΙΝΑΛ με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό.

            Όμως, για να μην αναφερθώ στα θέματα ένα-ένα, αυτό που λέγεται για όσους επιλέγουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η επιλογή τους είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, είναι προϊόν διαφθοράς, ενώ για όσους επιλέγουν να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή κάποιες προτάσεις του, οι επιλογές τους είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, προϊόν νηφάλιου, άδολου και αγνού προβληματισμού.

            Είπε ο κ. Σκρέκας πριν: «Όλη η Αντιπολίτευση σάς λέει ότι η Συμφωνία που φέρνετε δεν είναι καλή». Όλη; Η ΔΗΜΑΡ δεν μετράει στους πολιτικούς σχηματισμούς που συμφωνούν ή μήπως εξαγοράστηκε; Γιατί δεν τη μετράτε; Οι Βουλευτές που ανήκαν στο Ποτάμι δεν είναι κομμάτι της Αντιπολίτευσης; Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο μόνος που μίλησε, εξαγοράστηκε κι αυτός; Εγώ θα σας έλεγα να μη δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή του τόπου.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι το πρόβλημα που καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που ξεπερνά τις διμερείς σχέσεις. Αφορά μια ασταθή οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή. Αφορά μια περιοχή που συγκρούονται αντιτιθέμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, που διαχρονικά είχαν τις δικές τους επιδιώξεις, τους δικούς τους σκοπούς.

            Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον συγκρούεται η πολιτική της δεξιάς παράταξης, η πρόταση προς τους Έλληνες της δεξιάς παράταξης, η πρόταση της σιωπής, της αδράνειας για να περάσουν αυτά και του άκρατου λαϊκισμού, με την πρόταση της πολιτικής της Αριστεράς, της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Αυτή η σύγκρουση είναι που προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αυτές τις αλλαγές. Εδώ είναι η βαθύτερη αιτία της πολιτικής ρευστότητας που επιχειρείται.

            Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μη δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή του τόπου.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.

 

           

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε