Η Πατρίδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Με την Αριστερά σταθερά μπροστά
Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Αν και οι προβολείς της δημοσιότητας πέφτουν στις κινήσεις και επιλογές κάποιων προσώπων, η πολιτική επικαιρότητα αναδεικνύει πιο καθαρά το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε.
Αφήνοντας πίσω το 2018, αφήνουμε πίσω και τα μνημόνια. Στα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα της πατρίδας, πιο καθαρά προβάλει η απαίτηση να αποφασίσουμε «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».
Η Ελλάδα της νέας εποχής δεν μπορεί παρά να είναι απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.
- Αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας, της στρεβλής επιχειρηματικότητας, της διαπλοκής, της διαφθοράς. Διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο ενάντια σε όλα αυτά τα στοιχεία, που είναι χαρακτηριστικά της ταυτότητας του κρατικοδίαιτου ελληνικού καπιταλισμού που κληροδότησε το σάπιο πολιτικό κατεστημένο.
- Αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της ύφεσης, της εργασιακής ανασφάλειας, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο για την ανάκτηση της εργασίας. Για την καταπολέμηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
- Αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της απαξίωσης της δημόσιας υγείας και παιδείας. Διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Για πολιτικές επιλογές που προγραμματικά έχουν ανάγκη οι φτωχοί και οι αδύναμοι.
- Αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, των διακρίσεων, της απομόνωσης, του μίσους για τις πατρίδες των άλλων.
Σταθερά αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της θέσης της πατρίδας στην διεθνή σκηνή. Για Ελλάδα, δύναμη ειρήνης, σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για Ελλάδα ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, πρωταγωνιστή στην φιλία, την αλληλεγγύη και την συνεργασία των λαών της περιοχής.
- Αφήνουμε πίσω την Ελλάδα του αυταρχισμού. Σε σαφή ρήξη με το παρελθόν: Διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο για εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλες τις πτυχές της ζωής του τόπου. Από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής έως την καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές. Από την ενίσχυση του θεσμού άμεσης δημοκρατίας μέχρι την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Από τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας μέχρι την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων, την προστασία των κοινωνικών αγαθών.
Η κοινωνική δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, αποκτούν μια άλλη διάσταση, παίρνουν τη θέση που τους ταιριάζει στην Ελλάδα της νέας εποχής. Καθορίζουν τη ζωή των ανθρώπων, την βιωσιμότητα της κοινωνίας, την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσημο της πρότασης της Αριστεράς για τη Νέα Ελλάδα. Αναδεικνύονται σε ταυτοτικά χαρακτηριστικά της απαλλαγής από τα βαρίδια του παρελθόντος. Αποτελούν την διαχωριστική γραμμή για την απάντηση στο ερώτημα «με ποιους πας – ποιους αφήνεις».
Η επαναφορά και επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μείωση αδήλωτης εργασίας, η ανάκληση της περικοπής των συντάξεων, η θέσπιση ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων, η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, η μείωση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων από 24% στο 6% είναι μερικά από τα μέτρα που νομοθετήσαμε μετά το κλείσιμο του μνημονιακού κύκλου της δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018. Πρόκειται για μέτρα που κινούνται σε κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Στην ίδια κατεύθυνση και το άμεσο νομοθετικό μας έργο. Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, η επιδότηση ενοικίου, οι 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση και τα ΑΕΙ, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, το πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία που θα πρέπει να κυρωθεί από την Ολομέλεια, είναι μερικά μόνο από όσα έχουμε μπροστά μας.
Οι στόχοι ανάκτησης της εργασίας, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της εδραίωσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας – στόχοι με σαφώς ταξικό πρόσημο και κοινωνικό αποτύπωμα- μπορούν να αποτελέσουν την βάση συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
Η πρόταση της Αριστεράς για την μετά τα μνημόνια Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει την βάση για την δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής συμπαράταξης η οποία θα ανταποκριθεί με επιτυχία στην πρόκληση της οικοδόμησης της Ελλάδας της νέας εποχής.
Η Αριστερά σταθερή στην ενωτική της πολιτική, είναι η ψυχή της ενωτικής διαδικασίας. Ιστορικό καθήκον, απαίτηση των καιρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να αποτελέσει την καρδιά αυτής της προσπάθειας. Μεγάλες οι κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις για τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Ας μην λείψει κανείς από αυτό το προσκλητήριο μάχης. Προχωράμε μπροστά. Στην ενότητα η δύναμή μας. Θα τα καταφέρουμε!
*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Νομού Ηρακλείου