Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη

Δημοσιεύτηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, Τετάρτη 2 Ιαν 2019

Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι και το βλέμμα από τις δυσκολίες της σκληρής καθημερινότητας βλέπω ότι ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή.

Αυτό που ζούμε στις μέρες μας είναι το τέλος της εποχής της παρακμής στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας. Ζούμε τη γέννηση της Ελλάδας της νέας εποχής.

Τούτη η γέννηση έχει τις δυσκολίες της. Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της. Ανοίγουμε νέους δρόμους. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Υπάρχουν αναζητήσεις και κινητικότητα.

Εδώ εντάσσεται και η ρευστότητα που παρατηρούμε στο πολιτικό πεδίο (αλλαγές στις ηγεσίες των παραδοσιακών κομμάτων, δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων, συγχώνευση παλιών, μετακινήσεις πολιτικών προσώπων κ.λπ.).

Είναι γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει στις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων από τον Γενάρη του 2015. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από τις αιτίες αυτής της κινητικότητας τη συνύπαρξη ιδιοτέλειας με στόχο την πολιτική επιβίωση. Είτε μεμονωμένων βουλευτών που επιλέγουν πολιτική δύναμη-στέγη με κριτήριο την επανεκλογή τους, είτε κινήσεις συνεργασίας «μικρών» πολιτικών σχηματισμών με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης.

Οσο κι αν πρόκειται για κινήσεις δευτερεύουσας πολιτικής αξίας, είναι λάθος να τις αγνοήσουμε.

Ωστόσο είναι μεγαλύτερο λάθος για την Αριστερά να σταθούμε μόνο σε ό,τι φωτίζεται από τους προβολείς της δημοσιότητας και να αγνοήσουμε τις αναζητήσεις ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Αυτές αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της σημερινής πολιτικής ρευστότητας. Εδώ θα δούμε τον κύριο όγκο των πολιτικών διεργασιών και των ακόλουθων ανακατατάξεων. Ο λαός μας αναζητά την προοπτική, τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

Αναζητά στη νέα εποχή τούς δρόμους για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από όλα τα βαρίδια του παρελθόντος. Αν θέλουμε να τον κερδίσουμε σταθερά και όχι ευκαιριακά με αφορμή επιμέρους θέματα, σε αυτήν την αναζήτηση καλούμαστε να καταθέσουμε την απάντησή μας, την απάντηση της Αριστεράς. Απάντηση άρρηκτα δεμένη, ενταγμένη στο στρατηγικό όραμά μας για την πατρίδα.

Ο στόχος μας είναι σαφής. Ανάκτηση της εργασίας, εμβάθυνση της δημοκρατίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Παλεύουμε για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και συνολικά, διότι αυτό συνιστά εργαλείο της ανάπτυξης και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Αγωνιζόμαστε για τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Προωθούμε τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται με τη συνταγματική αναθεώρηση, τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας και τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Στη νέα εποχή, μετά τα μνημόνια, πρέπει να περάσει ο άνεμος του ριζικού εκσυγχρονισμού της χώρας, ώστε να βγουν στο προσκήνιο οι υγιείς δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η Ελλάδα της νέας εποχής, με βαθύ, δημοκρατικό και κοινωνικό περιεχόμενο είναι το ζητούμενο. Σήμερα όμως. Οχι αύριο, όχι κάποτε στο μέλλον.

Η ζωή δεν περιμένει πότε θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και οι συσχετισμοί, πότε θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Ακριβώς επειδή δεν μας αρέσει η καθημερινότητα που βιώνουμε, για να την αλλάξουμε, για να «γυρίσει ο ήλιος», ο λαός μας απαιτεί η Αριστερά να βρεθεί, να βρίσκεται πάντα, στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Στην προσπάθεια οικοδόμησης της νέας Ελλάδας, να αναβαπτίσουμε την Αριστερά της εποχής μας! Στους αγώνες που έρχονται, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να ριζώσει η Αριστερά της ελπίδας για τον λαό μας, η Αριστερά της προοπτικής για τη χώρα μας, η Αριστερά των ονείρων μας στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, αναβαπτίζοντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, μπολιάζοντας με νέα ήθη τη νέα πορεία.

Ξέρουμε ότι στην πορεία μας θα κάνουμε λάθη. Θα έχουμε πισωγυρίσματα. Δίπλα σε μικρότερες ή μεγαλύτερες κατακτήσεις, δεν θα αποφύγουμε ήττες και επιμέρους υποχωρήσεις. Σίγουρα όμως δεν χάνουμε τον στόχο για την Ελλάδα της νέας εποχής.

Σύντροφοι παλιοί, σ’ αυτήν την πορεία, αξίζει και μπορούμε να συναντηθούμε ξανά. Σύντροφοι καινούργιοι, σ’ αυτήν την προσπάθεια, αξίζει και μπορούμε να συγκροτήσουμε μαζί τη μεγάλη Αριστερά της εποχής μας, την Αριστερά της νίκης. Η Ιστορία θέτει τους στόχους. Η ζωή προχωρά. Ας ανοίξουμε το βήμα να την προλάβουμε.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε