ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: Η προσπάθεια να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας είναι τα πρώτα βήματα για να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής

Η ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2019

 

Στις διαχωριστικές γραμμές και στις διαφορετικές επιλογές μεταξύ της σημερινής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνήσεων της ΝΔ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Κάποιος που θέλει να φτιάξει τα δημοσιονομικά του κράτους έχει δύο δρόμους: είτε τον δρόμο της μείωσης των εξόδων είτε τον δρόμο της αύξησης των εσόδων του», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης δίνοντας το στίγμα των δύο διαφορετικών πολιτικών επιλογών.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και στο αποτέλεσμα της κατεύθυνσης για μείωση των εξόδων του κράτους ο Νίκος Ηγουμενίδης είπε: «Μεσοσταθμικά οι εργαζόμενοι έχασαν το 60% από τους μισθούς τους, η χώρα έχασε 25% από το ΑΕΠ, η ανεργία έφθασε στο 1/3 του πληθυσμού, δηλαδή κοντά στο 30%. Και για τους νέους; Κάποιος εφηύρε τον υποκατώτατο μισθό».

Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτήν την πρόταση τη ζήσαμε στα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου. Όχι ότι δεν επέβαλαν και φόρους! Αλήθεια, τον ΕΝΦΙΑ ποιος τον έφερε; Αλλά ακόμα και αυτός ο ΕΝΦΙΑ ωχριά μπροστά στο σύνολο των μέτρων μείωσης των εξόδων του κράτους».

Αντίθετα, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στον δρόμο της αύξησης των εσόδων με κυρίαρχη τη φορολογία, και ο Νίκος Ηγουμενίδης εξήγησε: «Δεν θα σταθώ στο σύνολο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόσαμε, αλλά έχει κανένας σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το αν θα μπορούσαμε χωρίς αυτά τα μέτρα να εξασφαλίσουμε την οικονομική δαπάνη που είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας;».

Σχετικά με τους στόχους και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε: «Μέσα στην τριετία βγήκαμε από τα μνημόνια. Ο δρόμος αυτός, μεταξύ άλλων, συμβάλλει και στην δικαιότερη αναπαραγωγή του παραγόμενου πλούτου, με παρεμβάσεις που μπορείς να κάνεις υπέρ των φτωχών, υπέρ των αδυνάτων, υπέρ αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας διευκρίνισε ότι «ενώ με τις απολύσεις και τη μείωση των εξόδων, έχουμε στοχευμένα μέτρα, με απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα, με την φορολογία δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς το αποτέλεσμα. Θα κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα. Πόσο θα εισπράξουμε; Άγνωστο αρχικά. Παρομοίως και με τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν στέκομαι στο εάν η Δικαιοσύνη σταμάτησε από ένα σημείο και μετά την παρέμβαση σε αυτό. Πόσο θα εισπράξει από τη λίστα Λαγκάρντ; Άγνωστο», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτής της επιλογής, τόνισε: «Επαναφέραμε και επεκτείναμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ακολούθησαν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, η επερχόμενη αύξηση στις συντάξεις εξακοσίων εξήντα χιλιάδων συνταξιούχων, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, η κατάργηση του φόρου στο κρασί».

Απέναντι στις αιτιάσεις των βουλευτών της ΝΔ ότι κανένα μνημονιακό μέτρο δεν αποσύρθηκε ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε με έμφαση: «Ανακαλούμε μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές μας. Ανακαλούμε μέτρα από αυτά που μας επέβαλαν αυτοί που «και αν δεν τους είχαμε, έπρεπε να τους είχαμε εφεύρει», όπως ισχυρίζεστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του Αντιπροέδρου σας. Και αν βεβαίως διαφωνείτε με τον Αντιπρόεδρό σας, ιδού το Βήμα να αποδοκιμάσετε πολιτικά τις απόψεις του».

Κλείνοντας την ομιλία του στον Προϋπολογισμό ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε για την πορεία της προσπάθειας: «Προχωράμε γιατί πιστεύουμε πως η προσπάθεια να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας είναι η προσπάθεια, τα πρώτα βήματα, για να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε