ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΑ΄
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018
H oμιλία στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα έρχεται σε μια περίοδο που ουσιαστικά κάνουμε τα πρώτα μας βήματα εκτός μνημονίων.
Παράδοξο μεν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα με την πολιτική τους στα βράχια, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο, αυτοί που στην ημερολογιακή λήξη του πρώτου μνημονίου έφεραν το δεύτερο, αυτοί που είχαν στήσει έτσι την οικονομία και τα αποτελέσματά της, που μας οδήγησαν στο τρίτο, έρχονται σήμερα να πουν: «Σιγά το κατόρθωμα. Βγήκαμε από το τρίτο για να μπούμε στο τέταρτο» ή «Σιγά το κατόρθωμα. Δήθεν βγήκαμε, αλλά δεν βγήκαμε» ή «Σιγά το κατόρθωμα. Ημερολογιακή ήταν η έξοδος. Αφού έφτασε η 20η Αυγούστου, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση συναδέλφου της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση των Επιτροπών, την οποία και καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δεν βγήκαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μνημόνια, επειδή έφθασε το πλήρωμα του χρόνου. Βγήκαμε, επειδή είχαμε ένα σχέδιο, υπηρετήσαμε με συνέπεια αυτό το σχέδιο, δώσαμε, για να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο, μάχες εντός και εκτός της χώρας, συσπειρώσαμε και προχωρήσαμε για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου με την πλειοψηφία της κοινωνίας. Έτσι καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.
«Πού είναι η κοινωνία σήμερα;» αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας πριν από λίγο. Από το μείον μισό δισεκατομμύριο ευρώ που άφησαν τα κρατικά ταμεία με την «ιστορία επιτυχίας» των Κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου -αυτό μας παρέδωσαν τον Γενάρη του ’15, δηλαδή τα κρατικά ταμεία με μείον 500 εκατομμύρια- σήμερα έχουμε την κοινωνία όρθια, σήμερα έχουμε ένα οικονομικό «μαξιλάρι», το οποίο καλύπτει τις υποχρεώσεις της χώρας για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Δηλαδή, δεν καιγόμαστε να βγούμε στις αγορές. Δηλαδή, έχουμε ένα στοιχείο που μπορεί να απορροφά κραδασμούς και πιέσεις προς την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Πολύτιμη ήταν η εμπειρία αυτών των τριών χρόνων, αυτής της προσπάθειας και για την οικοδόμηση της πατρίδας μας τώρα, μετά τα μνημόνια, απαλλαγμένη, όμως, παράλληλα και από όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, γιατί χρειάζεται σχέδιο, γιατί χρειάζονται συγκρούσεις και εντός και εκτός της χώρας.
Το παράδειγμα της μη περικοπής, της κατάργησης της περικοπής των συντάξεων -που έναν χρόνο τώρα το φωτίζουν οι προβολείς της δημοσιότητας και έφυγαν από πάνω του μόλις τελειώσαμε και σιγουρεύτηκαν όλοι ότι δεν κόβονται οι συντάξεις- δείχνει το τι συγκρούσεις μάς περιμένουν για το κτίσιμο της νέας Ελλάδας.
Χρειάζεται, τέλος, να βαδίσουμε μαζί με τις ζωντανές, τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις.
Έχουμε σχέδιο; Βεβαίως και έχουμε σχέδιο. Οι πυλώνες του σχεδίου που εμείς προτείνουμε σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι η ανάκτηση της εργασίας. Βεβαίως, πολλά έχουμε να κάνουμε σε αυτό, αλλά με βασικό μας οδικό χάρτη ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα και την προστασία των συλλογικών συμβάσεων. Καθετί άλλο είναι «μαύρη» εργασία, είναι «μαύρη» σκλαβιά, είναι παρανομία. Με αυτό κινούμαστε.
Προφανώς, έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση της ανάκτησης της εργασίας, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις 20 Αυγούστου που τελειώσαμε με τα μνημόνια το πρώτο νομοσχέδιο στις 21 Αυγούστου 2018 ήταν σχετικό με τις συλλογικές συμβάσεις. Έχει βαθύ και εμβληματικό και συμβολικό χαρακτήρα για το πώς βλέπουμε το θέμα της ανάκτησης της εργασίας.
Δεύτερος πυλώνας είναι η εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Υπάρχει σύνολο μέτρων. Πολλά έχουμε να κάνουμε εδώ.
Εδώ μέσα εντάσσεται, κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και η αναθεώρηση του Συντάγματος, αυτό που από το 2016 με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εδώ, στην αυλή του Κοινοβουλίου και για το οποίο η Αντιπολίτευση δηλώνει σήμερα «αιφνιδιαστικά και προεκλογικά το φέρνει εδώ σήμερα η Κυβέρνηση».
Τρίτο στοιχείο είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Με αυτόν τον οδικό χάρτη βαδίζουμε, με αυτά τα στοιχεία σας καλούμε να προχωρήσουμε και είμαστε σίγουροι ότι προχωράμε μαζί με τις ζωντανές, τις ανήσυχες κοινωνικές δυνάμεις.
Αυτό, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το πολιτικό μας σχέδιο, αυτή την πρόταση της Αριστεράς προς την ελληνική κοινωνία είναι που προσπαθείτε να ακυρώσετε με την ενασχόλησή σας με θέματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας. Χρησιμοποιείτε πολιτικά δένδρα, για να σβήσετε το πολιτικό δάσος.
Ωστόσο, όσο και αν αποσιωπάτε, όσο και αν χλευάζετε, όσο και αν λοιδορείτε την πραγματικότητα, όσα μενού του πρωθυπουργικού αεροπλάνου και αν χρησιμοποιήσετε και η κυρία Βούλτεψη και εσείς οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορείτε να παραγνωρίσετε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι και το σημερινό σχέδιο νόμου –όχι μόνο αυτό, αλλά και το σημερινό σχέδιο νόμου- που σε λίγο θα ψηφίσουμε, όπως και άλλα μέτρα, αποτελούν έμπρακτη έκφραση του τέλους των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση για διακόσιες πενήντα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Δεν μπορείτε να αγνοήσετε, να κρύψετε, να σβήσετε, να μηδενίσετε ότι ναι, σήμερα, μετά το αμφισβητούμενο από εσάς τέλος των μνημονίων, ναι, σήμερα έχουμε την ελευθερία να ψηφίσουμε αυτά που θα ψηφίσουμε, ναι, σήμερα έχουμε την ελευθερία να ξεψηφίσουμε –άκουσα από ορισμένες πτέρυγες «τίποτα δεν καταργήσατε από τα μνημόνια»- μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές μας. Πόσο ελεύθεροι είμαστε; Τόσο όσο μας επιτρέπουν οι επιτυχίες, η πορεία και η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Το σίγουρο είναι ένα, ότι ο μόχθος των Ελλήνων εργαζομένων δεν θα γίνει offshore εταιρείες των κυβερνώντων, δεν θα πάει στα ταμεία των λογής λογής NOVARTIS, δεν θα φυγαδευθεί εκτός της χώρας. Η Αριστερά εγγυάται –και θα εγγυάται, δυστυχώς για εσάς της Νέας Δημοκρατίας, για πολλά χρόνια ακόμα- ότι ο παραγόμενος πλούτος της χώρας μας θα επιστρέφει στην πληγωμένη κοινωνία. Έχουμε κάνει βήματα; Πάρα πολλά, θα τα πούμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Την ανοχή σας θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, για να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου.
Ποια είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα αυτά; Προσπαθεί να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με κυβερνητικές πρωτοβουλίες, από το πιο πρόσφατο, σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, «μην ψηφίσετε συμφωνία με τον άθεο», μέχρι το πιο μακρινό, δεύτερη αξιολόγηση, «γερά, Γερούν, μην τους κάνεις τα χατίρια!».
Ενδιάμεσα η προσπάθεια να δημιουργηθεί κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η προσπάθεια να μην αποδεχτεί η Κομισιόν την περικοπή των συντάξεων κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζω ότι οι επίσημες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν εκφράζουν το σύνολο των Βουλευτών. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζω επίσης, τουλάχιστον από τη δική μου εκλογική περιφέρεια, ότι δεν εκφράζουν οι επίσημες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ούτε το σύνολο των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της δεξιάς παράταξης.
Πιστεύω ότι η διολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας -για να σοβαρευτούμε κιόλας λιγάκι- σε ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις, μια διολίσθηση που τίποτα καλό δεν προμηνύει για τον τόπο, η υποταγή στον λαϊκισμό και η καταστροφολογία, ουσιαστικά εκφράζουν την ανεπάρκεια, την αδυναμία της συντηρητικής παράταξης όχι να διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση -τέτοια έχει-, αλλά να διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση ελκυστική για την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Εμείς βαδίζουμε με σεβασμό και με εμπιστοσύνη στους σκεπτόμενους πολίτες. Βαδίζουμε με εμπιστοσύνη στις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας. Νομίζουμε ότι σε όλη αυτήν την αντιπαράθεση ο λαός μας θα δώσει την απάντησή του μετά τα μνημόνια. Με την Αριστερά οικοδομούμε τη νέα Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Ηγουμενίδη.