Στρατηγική για ένα βιώσιμο και υψηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμό όλο το χρόνο

Ο τομέας του τουρισμού δεν είναι στον αυτόματο πιλότο, όπως μερίδα της σημερινής Αντιπολίτευσης «σπεύδει» να ισχυριστεί με κάθε ευκαιρία.

Από το 2015 μέχρι σήμερα – που έχουμε επιτέλους αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού και όχι μια απαξιωμένη Γραμματεία χωρίς αρμοδιότητες στη χώρα της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού – ξεδιπλώνεται με αργά και σταθερά βήματα η Εθνική και Περιφερειακή Τουριστική Πολιτική και με κύριο χαρακτηριστικό την κοινωνική ανταποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο τουριστικός τομέας απορρόφησε επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017 ενώ ταυτόχρονα περισσότερα από 350 σχέδια επενδύσεων σε ξενοδοχεία τεσσάρων και άνω αστέρων, υποβλήθηκαν για αδειοδότηση μέσα σε 3 χρόνια, με την Κρήτη να καταλαμβάνει κεντρική θέση.

Αποτελεί συνειδητή επιλογή η έμφαση πλέον όχι στα εντυπωσιακά ρεκόρ εκτίναξης του αριθμού επισκεπτών, αλλά στο πραγματικό αντίκρισμα στον τόπο.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, «δεν επαναπαυόμαστε με τα ρεκόρ που σπάνε κάθε χρονιά. Και φέτος είχαμε ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ, με πάνω από 34 εκατ. επισκέψεις στη χώρα μας. Όμως δουλεύουμε εντατικά και με γνώμονα την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα σε νέες αγορές, αλλά και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Ανάμεσα σε δράσεις που ξεχωρίζουν σήμερα είναι η α) Διασύνδεση (clustering) μεταξύ της τουριστικής βιομηχανίας, του εγχώριου αγρό-διατροφικού τομέα και του κατασκευαστικού τομέα, β) η Υποστήριξη/χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (ύψους 230 εκατομμύρια ευρώ) και γ) η Προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) και νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών ανά αγορά στόχο.

Σήμερα εφαρμόζεται η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης με κεντρικό άξονα τον τουρισμό και μάλιστα τον τουρισμό όλο το χρόνο. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό ολοκλήρωσε τη φάση διαβούλευσης και μετά από επεξεργασία κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Οι αριθμοί πλέον μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 17,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 8.232 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή -σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού- είναι η ετήσια αύξηση 6% που επιτεύχθηκε το 2017 στην συνολική συμβολή του τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, που ήταν πολύ υψηλότερη των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και σχεδόν διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου, αφού ο τομέας των ταξιδίων και του τουρισμού συνέβαλε στο 10,4% της παγκόσμιας οικονομίας το 2017.

Με ειδική έμφαση στην Κρήτη – καταλυτική τουριστική περιφερειακή δύναμη – οι παραπάνω σχεδιασμοί αποτυπώνονται πλέον στο Ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές επιχειρήσεις ανοιχτές 365 μέρες το χρόνο» σε Κρήτη και Ρόδο, στο Πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης «Εξειδίκευση στον Θεματικό Τουρισμό», συνχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ειδικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της Αγροτικής Παραγωγής και τη Διασύνδεσή της με τον Τουρισμό, ενώ εξετάζεται και το ειδικό σύστημα ανάπτυξης «Ειδική τουριστική περιοχή για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο» σε Νότια Κρήτη και Νότια Ρόδο, με νέες ξενοδοχειακές μονάδες που να εστιάζουν στις θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ιατρικός και συνεδριακός τουρισμός.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τον εργασιακό κόσμο. Έχει μόλις προηγηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επίκειται η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του – «ανεπίτρεπτου» για χώρα της Δύσης – υποκατώτατου μισθού.

Η επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή τη μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα που αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους, είναι – από συμβολική και πραγματική άποψη – ένα σημαντικό δείγμα γραφής.

Φυσικά, έχουν πολλά ακόμη να γίνουν στον τουρισμό και ο κόσμος της εργασίας μπορεί και πρέπει να είναι στην εμπροσθοφυλακή. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την Κεντρική Διοίκηση – έχουν λόγο και έργο μπροστά τους για ένα αποτελεσματικό, βιώσιμο και υψηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμό για όλο το χρόνο στη χώρα μας.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε