ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΘΕΡΟΥΣ 2018

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΕ΄

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας κατά τη γνώμη μου βάζει σε τροχιά επιτάχυνσης την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ουσιαστικά επισπεύδεται η διαδικασία, ξεκινώντας άμεσα, από αυτό το δεκαήμερο που αρχίζει σήμερα, με σκοπό να υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019.

Νομίζω ότι δίνεται ένα σαφές μήνυμα: Αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αξιοποιείται η δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας που στόχο έχει την προστασία του κόσμου της εργασίας, την προστασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Αυτή η τροπολογία στον βαθμό που της αντιστοιχεί βάζει το λιθαράκι της στην προσπάθεια αυτής της προστασίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν συνέχεια μίας σειράς ρυθμίσεων ενάντια στο κύμα της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης της εργασίας και υπέρ της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Έρχεται μετά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται μετά τις 21 του περασμένου Αυγούστου.

Έρχεται μετά την προ ημερών επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή τη μεγαλύτερη σε ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα, που αφορά 114.000 εργαζόμενους για επτά κλαδικές συμβάσεις και σύνολο 200.000 εργαζομένων. Ακούσαμε την Υπουργό να μιλάει γι’ αυτό πριν από λίγο.

Το μήνυμα είναι σαφές: Όπως στην προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια, στο κέντρο της προσοχής μας ήταν η κοινωνία και η προσπάθεια να παραμείνει όρθια, έτσι και στην προσπάθεια οικοδόμησης της μετά τα μνημόνια Ελλάδας, στο κέντρο της προσοχής μας παραμένουν οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι εργαζόμενοι που στήριξαν τη μέχρι τώρα πορεία.

Στον πυρήνα αυτού του σχεδιασμού μας βρίσκεται η ανάκτηση της εργασίας. Και κομμάτι ανάκτησης της εργασίας είναι και η σημερινή τροπολογία. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.

Πιστεύω η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού να συνοδεύεται και να σημάνει, την ίδια στιγμή, και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της διάκρισης των νέων εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα αναδρομικά προς ομάδες εργαζομένων, είτε αυτό αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε αφορά την απόφαση του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Υγείας, πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αποκατάσταση μιας αδικίας από το δεύτερο μνημόνιο.

Επίσης, κατά τη γνώμη μου, στην ίδια κατεύθυνση είναι και η προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής θέσης των εργαζομένων, όπως και η προσπάθεια μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση του οποίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, όπως και η προσπάθεια μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες και τους νέους επαγγελματίες.

Είναι πολλά τα μέτρα. Νομίζω ότι στον πυρήνα αυτών των μέτρων υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα, πέρα από την πραγματικά σημαντική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Εγώ κρατώ -και θα ήθελα να το υπογραμμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- το υψηλού συμβολισμού μήνυμα που έχει η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας σήμερα.

Σήμερα όπου οι γνωστές «Κασσάνδρες» «δίνουν τα ρέστα τους» στην καταστροφολογία, είναι σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της χώρας μας και αφού έκλεισε αυτός ο κύκλος, δεν χαρίζουμε ούτε μία σπιθαμή ελευθερίας στους δανειστές μας, δεν χαρίζουμε ούτε μία σπιθαμή ελευθερίας στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ!

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε