ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στη Βουλή του Νίκου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

LGIR-PHOTO-1021x580Το ζήτημα της άμεσης ολοκλήρωσης των εργασιών στον Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης, καθώς και τον σχεδιασμό για το μέλλον του χώρου του αεροδρομίου  φέρνει στη Βουλή με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

“Την ώρα που έχουν δρομολογηθεί κρίσιμες διαδικασίες για τη κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρόμιου στο Καστέλι, αλλά και την ώρα που «απογειώνεται» η ιστορικά πρωτοφανής τουριστική κίνηση στο Ηράκλειο της Κρήτης, γίνεται επιτακτική η επίσπευση υλοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων και κομβικών παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»”, τονίζει στην ερώτηση που απευθύνει στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στο νυν αεροδρόμιο Ηρακλείου, μεταξύ αυτών και η τελευταία απόφαση παραχώρησης των 26 στρεμμάτων της πρώην 126 Σ. Μ. από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και η ανακαίνιση μέρους του αεροδρομίου που συμπεριλαμβάνει νέα αίθουσα αναχωρήσεων συνολικής επιφάνειας 2.895 τ.μ. στο ισόγειο και 585 τ.μ. στο στεγασμένο χώρο του υπογείου, και ανακαίνιση παλαιών χώρων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογραμμίζει την ανάγκη επίσπευσης της ολοκλήρωσης όλων των λοιπών εκκρεμοτήτων, σημειώνοντας ότι η σημερινή εικόνα λειτουργεί σε βάρος του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων σημειώνεται η εκκρεμότητα σχετικά με το χώρο των 23 στρεμμάτων και τη δημιουργία πάρκινγκ, η εκκρεμότητα της αίθουσας VIP στο χώρο επέκτασης  από την 126 Σ.Μ., καθώς και η πρόβλεψη για ενιαία δομή υγείας του αεροδρομίου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για το μέλλον του αεροδρομίου και συγκεκριμένα “σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας στο νυν αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ώστε να μην επαναληφθεί ένα «νέο Ελληνικό» στο Ηράκλειο”.

Παράλληλα, ερωτά σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για όλες τις προαναφερθείσες αναγκαίες παρεμβάσεις και εκκρεμότητες που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στο νυν αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στον Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης και το μέλλον του χώρου του αεροδρομίου 

Την ώρα που έχουν δρομολογηθεί κρίσιμες διαδικασίες για τη κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρόμιου στο Καστέλι, αλλά και την ώρα που «απογειώνεται» η ιστορικά πρωτοφανής τουριστική κίνηση στο Ηράκλειο της Κρήτης, γίνεται επιτακτική η επίσπευση υλοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων και κομβικών παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», δηλαδή του δεύτερου μεγαλύτερου σε επιβατική κίνηση αεροδρομίου της χώρας.

Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στο νυν αεροδρόμιο Ηρακλείου, μεταξύ αυτών και η τελευταία απόφαση παραχώρησης των 26 στρεμμάτων της πρώην 126 Σ. Μ. από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και η ανακαίνιση μέρους του αεροδρομίου που συμπεριλαμβάνει νέα αίθουσα αναχωρήσεων συνολικής επιφάνειας 2.895 τ.μ. στο ισόγειο και 585 τ.μ. στο στεγασμένο χώρο του υπογείου, και ανακαίνιση παλαιών χώρων των αναχωρήσεων 8.000 τ.μ. περίπου, όπου δημιουργήθηκαν νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, και δημιουργήθηκαν τέσσερις αίθουσες διακεκριμένων επιβατών, ενώ τοποθετήθηκε νέο κλιματιστικό σύστημα στην καινούργια επέκταση, καθώς και νέα συστήματα πυροπροστασίας.

Ωστόσο, δεδομένης της διαρκώς αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, κομβικής σημασίας για την λειτουργία του αερολιμένα είναι η επίσπευση ολοκλήρωσης όλων των λοιπών εκκρεμοτήτων.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν, πρώτον, η εκκρεμότητα σχετικά με το χώρο των 23 στρεμμάτων και τη δημιουργία πάρκινγκ, και, δεύτερον, η εκκρεμότητα της αίθουσας VIP στο χώρο επέκτασης  από την 126 Σ.Μ..

Επιπρόσθετα, ακριβώς επειδή όλες οι δημοπρατήσεις γίνονται πλέον κεντρικά, παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμη και σε μικρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του  αεροδρομίου, πχ. με τις πληρωμές για τη συντήρηση ασανσέρ κλπ.

Στις εκκρεμότητες σήμερα, συγκαταλέγεται και η πρόβλεψη για ενιαία δομή υγείας του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τις προηγηθείσες συζητήσεις με τον Αερολιμενάρχη και τις διοικήσεις ΕΚΑΒ και 7ης ΥΠΕ, στις εργασίες ανάπλασης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ενιαία δομή υγείας του αεροδρομίου (ιατρείο, φαρμακείο, χώρος ανάπαυσης προσωπικού, αίθουσα βραχείας νοσηλείας, σταθμός ΕΚΑΒ) ώστε η δομή υγείας να είναι αντάξια μιας πύλης εισόδου εκατομμυρίων τουριστών στη χώρα  μας.

Επειδή οι σοβαρές ολιγωρίες των προηγούμενων Κυβερνήσεων στέρησαν από το Ηράκλειο και την Κρήτη ένα αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τουριστών.

Επειδή η ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που η σημερινή Κυβέρνηση έχει «ξεκλειδώσει», είναι σε πρώιμο στάδιο και η λειτουργία του σημερινού αεροδρομίου πρέπει να είναι απρόσκοπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής με στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης επιβατικής και τουριστικής κίνησης.

Επειδή ήδη έχει ξεκινήσει ένας σοβαρός, αλλά άτυπος διάλογος, σχετικά με το μέλλον του χώρου του νυν αεροδρομίου μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για όλες τις προαναφερθείσες αναγκαίες παρεμβάσεις και εκκρεμότητες που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στο σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου;
  2. Ειδικά για το ζήτημα των 23 στρεμμάτων, για ποιο λόγο παρατηρείται η καθυστέρηση στην αξιοποίηση του, και ποιος ο ακριβής σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι;
  4. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας στο νυν αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ώστε να μην επαναληφθεί ένα «νέο Ελληνικό» στο Ηράκλειο;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ηγουμενίδης

 

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 2.7.1982

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε