Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη
κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Novartis
«Όσοι διασπάθισαν ή συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δεν θα μπορούσαν να βρουν μπροστά τους χειρότερη γι’ αυτούς Κυβέρνηση», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη σημερινή συζήτηση του πορίσματος για την υπόθεση Novartis.
O Νίκος Ηγουμενίδης, μέλος της ειδικής προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην δράση της NOVARTIS. «Η δράση της Novartis, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έγινε σε μία βραδιά. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είδαμε όλη αυτή την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν έγινε σε μία βραδιά η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες. Υπήρχε μια ολόκληρη διαδρομή, η οποία αφαίρεσε χρήματα από τον ελληνικό λαό, αφαίρεσε χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, μια διαδρομή η οποία προσέθεσε κέρδη στα ταμεία της NOVARTIS και στα ταμεία των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών”.
Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι: «Αυτή την πορεία, είτε τη σχεδίασαν, είτε τη χάραξαν, είτε τη διευκόλυναν, είτε την άνοιξαν, «καθείς εφ’ ω ετάχθη», ανάλογα με τη χρονική σειρά που παραλάμβανε, συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις». Και ρώτησε με νόημα: «Σε όλη αυτή τη διαδρομή, σε αυτή την δεκαπενταετία 2010-2014, και αν θέλετε πάμε και πιο νωρίς, στην εικοσιπενταετία, κανένας δεν κατάλαβε τίποτα; Κανένας δεν αντιλήφθηκε τίποτα; Κανένας δεν είναι υπεύθυνος; Κανένας πολιτικός άνδρας δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να πει προς τον ελληνικό λαό «γεια σας, πάω σπίτι μου»;’
Απευθυνόμενος προς τους Αρχηγούς των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έθεσε το ερώτημα: «Κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά, δεν υπάρχει ούτε ένας από τα στελέχη σας που λόγω πολιτικής ανεπάρκειας να τον στείλετε σπίτι του; Ούτε ένας;»
Απαντώντας άμεσα μάλιστα και στην άστοχη παρέμβαση βουλευτή της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στην προσωπική του διαδρομή ως ιατρός: «Δεν έχω συνταγογραφήσει με κατεύθυνση φαρμακευτικών εταιρειών. Δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα συνέδριο «μαϊμού». Δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα συνέδριο και πολυτελές ταξίδι αναψυχής! Δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα συνέδριο-ανταποδοτικό τέλος από καμία φαρμακευτική εταιρεία», σημείωσε με έμφαση ο Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτοντας στον ίδιο βουλευτή ότι «η όλη φασαρία που κάνετε και όλες οι φωνές που σηκώνετε είναι ουσιαστικά για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες των στελεχών των κομμάτων σας».
Σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS και για τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο Νίκος Ηγουμενίδης εξήγησε ότι «κινηθήκαμε σε ένα ασφυκτικό κλοιό και σε ένα απίστευτο πλέγμα προστασίας των πολιτικών προσώπων, το οποίο επιτέλους πρέπει να αλλάξει. Το λέμε, το επαναλαμβάνουμε, το τονίζουμε, το υπογραμμίζουμε: Με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να σταματήσει επιτέλους η ανισότητα των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη, πρέπει να καταργήσουμε όλες τις προκλήσεις και όλες τις προκλητικές, υπέρ του πολιτικού συστήματος, διατάξεις».
Απέναντι στην άποψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δήθεν «βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση», ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου παρατήρησε ότι: «Νομίζω ότι από μια άποψη έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Οι διεφθαρμένοι, οι διαπλεκόμενοι, αυτοί που καβάλα σε offshore εταιρείες φυγαδεύουν τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός σε φορολογικούς παραδείσους, πράγματι δεν θα μπορούσαν να έχουν μπροστά τους χειρότερη γι’ αυτούς κυβέρνηση από αυτήν εδώ την Κυβέρνηση, πρώτη φορά με την Αριστερά βασικό κορμό της!»
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης, που έλαβε το λόγο από πλευράς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να φύγει από τη Βουλή σήμερα: Όσοι διασπάθισαν ή συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δεν θα μπορούσαν να βρουν μπροστά τους, στη διαδρομή τους, χειρότερη από τη σημερινή Κυβέρνηση», και ότι «σε αυτή τη μάχη με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, με τους δεσμούς μας με τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις να είστε σίγουροι ότι και πάλι θα κερδίσουμε!»
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛ΄
Παρασκευή 18 Μαΐου 2018
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου εισαγωγικά να εκφράσω την ένσταση, απορία ή σωστότερα την άποψή μου σχετικά με τη σημερινή διαδικασία.
Κυρία Πρόεδρε, πιστεύω ότι θα έπρεπε στη σημερινή διαδικασία να δοθεί χρόνος και στα είκοσι ένα μέλη της Επιτροπής να τοποθετηθούν, καθώς επίσης λόγω της σοβαρότητας του θέματος να δοθεί χρόνος για τοποθέτηση και σε άλλους συναδέλφους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για την υπόθεση της NOVARTIS με βάση το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πολλά ειπώθηκαν και ακόμα περισσότερα γράφτηκαν, στα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ η NOVARTIS αντιγράφει τη SIEMENS, η οποία SIEMENS αντιγράφει άλλες εταιρείες ή η SIEMENS είναι ο αντιγραφέας.
Τι γίνεται; Καταθέτω ένα ενδεικτικό από όλα αυτά του δημόσιου λόγου, σχετικά με το ποιος αντιγράφει τι.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κατά τη γνώμη μου, σε σχέση με όλα αυτά κατ’ αρχήν, ουσιαστικά δεν αντιγράφει κανείς κανέναν, αλλά η δράση της NOVARTIS η οποία είναι στην επιθετικότερη μορφή της, δείχνει πιο ανάγλυφα -και πιο καθαρά επομένως- το πώς λειτουργούν οι πολυεθνικές σήμερα στην καπιταλιστική ζούγκλα. Η NOVARTIS δεν είναι ο αντιγραφέας ούτε η εξαίρεση του κανόνα, αλλά ο κανόνας.
Θα έλεγα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ότι ζούμε την εποχή των NOVARTIS. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα σχετικά με το θέμα που συζητάμε.
Η δράση της NOVARTIS, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έγινε σε μία βραδιά. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είδαμε όλη αυτή την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν έγινε σε μία βραδιά η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες. Υπήρχε μια ολόκληρη διαδρομή, μια διαδρομή η οποία αφαίρεσε χρήματα από τον ελληνικό λαό, αφαίρεσε χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, μια διαδρομή η οποία πρόσθεσε κέρδη στα ταμεία της NOVARTIS και στα ταμεία των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. Πόσα; Στη συζήτηση για την συγκρότηση της Επιτροπής ειπώθηκαν πολλά και από τον Πρωθυπουργό και από τους Υπουργούς Υγείας.
Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να καταθέσω την άποψή μου σχετικά με το ότι η οικονομική έκταση αυτής της σκανδαλώδους αντιμετώπισης της NOVARTIS δεν έχει αποσαφηνιστεί, κατά τη γνώμη μου, πλήρως. Αυτό είναι το δεύτερο συμπέρασμα που θα ήθελα να κρατήσουμε.
Πάμε παρακάτω. Αυτή η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης που έφτασε στο διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αυτή η μετακύλιση της δαπάνης στους πολίτες, όλα τα άλλα αποτελέσματα από τη δράση της NOVARTIS που περιγράφονται και στο πόρισμα ήταν αποτέλεσμα, όπως είπα, μιας πορείας. Αυτή την πορεία, είτε τη σχεδίασαν είτε τη χάραξαν είτε τη διευκόλυναν είτε την άνοιξαν, «καθείς εφ’ ω ετάχθη», ανάλογα με τη χρονική σειρά που παραλάμβανε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, κυρίως στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, στο θέμα της έγκρισης νέων φαρμάκων για εισαγωγή στην αγορά, στο θέμα της αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: Σε όλη αυτή τη διαδρομή, σε αυτή την δεκαπενταετία 2010-2014, και αν θέλετε πάμε και πιο νωρίς, στην εικοσιπενταετία, κανένας δεν κατάλαβε τίποτα; Κανένας δεν αντιλήφθηκε τίποτα; Κανένας δεν είναι υπεύθυνος; Ωραία! Κανένας πολιτικός άνδρας δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να πει προς τον ελληνικό λαό «γεια σας, πάω σπίτι μου».
Τα ίδια ερωτήματα τα απευθύνω και προς τους Αρχηγούς των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά, δεν υπάρχει ούτε ένας από τα στελέχη σας που λόγω πολιτικής του ανεπάρκειας να τον στείλετε σπίτι του; Ούτε ένας; Ωραία!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΓΟΛΟΥ: Δεν έχεις συνταγογραφήσει NOVARTIS εσύ;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τι είναι αυτά που λες; Ντροπή σου!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Κεγκέρογλου, θα τα πείτε όποτε θέλετε!
Κύριε Ηγουμενίδη, συνεχίστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Να επαναλάβω, λοιπόν, την ερώτηση για να ακουστεί και η απάντηση από το Βήμα. Δεν έχω συνταγογραφήσει με κατεύθυνση φαρμακευτικών εταιρειών, δεν έχω συμμετάσχει σε κανέναν συνέδριο «μαϊμού», δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα συνέδριο και πολυτελές ταξίδι αναψυχής! Δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα συνέδριο-ανταποδοτικό τέλος από καμμία φαρμακευτική εταιρεία.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΓΟΛΟΥ: Καλά!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Μην κρίνετε, κύριε Κεγκέρογλου, από τους συντρόφους σας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Κεγκέρογλου, σας παρακαλώ. Μην αφήνετε αιχμές τώρα. Δεν θα κάνουμε αυτή τη δουλειά. Έχετε Αρχηγούς να απαντήσουν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, η όλη φασαρία που κάνετε και όλες οι φωνές που σηκώνετε είναι ουσιαστικά για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες των στελεχών των κομμάτων σας. Ας το κρατήσουμε και αυτό.
Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα. Όλοι ήταν απλά ανεπαρκείς; Δεν υπήρχε καθόλου ιδιοτέλεια; Οι άνθρωποι, οι πολιτικοί, που αποφάσισαν, που υπέγραψαν, που κινήθηκαν όλοι ήταν απλά λόγω ανεπάρκειας επειδή δεν πήραν χαμπάρι τι γίνεται δίπλα τους; Υπήρξαν αποφάσεις τους, κινήσεις τους, δραστηριότητές τους που έγιναν με το αζημίωτο, όπως θα έλεγε ο λαός μας;
Αυτό το ερώτημα εμείς προτείνουμε να πάει στη Δικαιοσύνη. Και σε σχέση με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη επιτρέψτε μου δύο παρατηρήσεις:
Πρώτον. Για την υπόθεση NOVARTIS και για τα δέκα εμπλεκόμενα άτομα κινηθήκαμε σε ένα ασφυκτικό κλοιό και σε ένα απίστευτο πλέγμα προστασίας των πολιτικών προσώπων, το οποίο επιτέλους πρέπει να αλλάξει. Το λέμε το επαναλαμβάνουμε, το τονίζουμε, το υπογραμμίζουμε. Ε, έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να σταματήσει επιτέλους η ανισότητα των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη, πρέπει να καταργήσουμε όλες τις προκλήσεις και όλες τις προκλητικές, υπέρ του πολιτικού συστήματος, διατάξεις.
Και έρχομαι και σε ένα δεύτερο σημείο. Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είμαστε στην αρχή της συζήτησης. Έχει ξετυλιχθεί όλο το κουβάρι και όλες οι τοποθετήσεις των πολιτικών παρατάξεων σε σχέση με το θέμα της ευθύνης των προσώπων.
Έχουμε λοιπόν τα εξής: Πρώτον, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν βλέπουν πολιτικές ευθύνες.
Δεύτερον, δεν βλέπουν ούτε ποινικές ευθύνες. Το είπε και σήμερα ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στις διαδικαστικές παρεμβάσεις του στην αρχή της συζήτησης.
Τρίτον, πάμε να φτιάξουμε την Επιτροπή και καταψηφίζουν τη δημιουργία της Επιτροπής. Και ξαφνικά, ενώ ήταν όλο το διάστημα στην απέναντι μεριά, στην απέναντι όχθη να υψώσουν ένα τείχος, δίπλα στο νομικό τείχος, για να μην ακουμπήσουμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας που τότε το διαχειρίστηκε τη φαρμακευτική δαπάνη, εν προκειμένω για τη φαρμακευτική δαπάνη, ξαφνικά έρχονται και σκίζουν τα ιμάτιά τους να προχωρήσει η συζήτηση σε βάθος και όλα στο φως. Καταρχήν, αφού δεν βλέπουν ευθύνες, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να βγει στο φως. Ας είναι, όμως.
Ένας καλοπροαίρετος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω λογικά θα σκεφτεί: «Πάνω τους ακούμπησε η πίεση της κοινωνίας και η απαίτηση για απονομή Δικαιοσύνης».
«Πώς φτάσαμε, αυτοί που ήταν συνεχώς αντίθετοι, σήμερα…», όπως το είπαν και θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του προλαλήσαντος από εμένα συναδέλφου, του κ. Βορίδη: «Πώς φτάσαμε η μειοψηφία να παρακαλάει την εχθρική πλειοψηφία να συζητήσει και να πάρει θέση;».
Προτείνουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να προχωρήσει η συζήτηση στην ουσία και προσδοκούν –δεν ξέρω αν προσδοκούν και ανάσταση νεκρών- σίγουρα από αυτήν τους την πρόταση την παραγραφή αδικημάτων και ζωή χαρισάμενη!
Και δεν θα μιλήσω με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήσαμε και στην Επιτροπή -οι συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ και οι νομικοί τα ξέρουν και θα τα αναπτύξουν καλύτερα από εμένα-, αλλά με τα λόγια του κ. Βενιζέλου –και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ είπε: «Ξέρω ότι εάν δικάσετε, εάν προχωρήσετε στην εξέταση της συζήτησης, θα πέσετε στην παραγραφή, αλλά δεν θέλω να αξιοποιηθεί αυτό, να συζητήσετε και να αποδείξετε και να με αποδώσετε αθώο». Επιβεβαιώνει, λοιπόν, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος αυτό το θέμα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Νομίζω επιγραμματικά χρειάζεται να δούμε το θέμα της θωράκισης του συστήματος. Υπάρχουν προτάσεις. Για την οικονομία του χρόνου δεν θα τις αναφέρω, αλλά αναφέρθηκε σ’ αυτές ο Υπουργός Υγείας στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όμως, σε σχέση με αυτό θα ήθελα να πω δύο πράγματα: Πρώτον, τα μέτρα αυτά που πήρε η τελευταία Κυβέρνηση είναι μέτρα που ουσιαστικά κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν έχει σηκώσει το παραμικρό σημείο ένστασης γι’ αυτά.
Δεύτερον, το πρόσφατο παράδειγμα με την ανακάλυψη του σκανδάλου με τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς αποδεικνύει ότι πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι να επιδιώκουν να παρανομήσουν σε βάρος του λαού μας.
Και τρίτον, με βάση αυτά, κατά τη γνώμη μου, η προσπάθεια ενάντια στη διαφθορά πρέπει να είναι συνεχής για τη θεσμική θωράκιση του συστήματος ανάλογα με το τι συναντάμε κάθε φορά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κλείνοντας, λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση. Το έχει πει πολλές φορές. Καταθέτω στα Πρακτικά ένα κείμενο από τον ιστότοπο της Νέας Δημοκρατίας από μια συνέντευξη του Αρχηγού της.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και το καταθέτω με την έννοια ότι άμα το καλοσκεφθούμε, νομίζω ότι από μια άποψη έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Οι διεφθαρμένοι, οι διαπλεκόμενοι, αυτοί που καβάλα σε offshore εταιρείες φυγαδεύουν τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός σε φορολογικούς παραδείσους, πράγματι δεν μπορούσαν να έχουν μπροστά τους χειρότερη γι’ αυτούς κυβέρνηση από αυτήν εδώ την Κυβέρνηση, πρώτη φορά με την Αριστερά βασικό κορμό της!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Και νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας- ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να φύγει από τη Βουλή σήμερα: Όσοι διασπάθισαν ή συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δεν θα μπορούσαν να βρουν μπροστά τους, στη διαδρομή τους, χειρότερη από τη σημερινή Κυβέρνηση, ό, τι και αν γίνεται.
Γι’ αυτό ακριβώς την πολεμούν λυσσασμένα! Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, ανεξάρτητα από την έκταση και το είδος των αντιδράσεων, από τον χλευασμό του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για γελοίο πόρισμα μέχρι τις απειλές και τις ύβρεις των τριών υβριστών που κλήθηκαν στην Επιτροπή, όλες αυτές οι αντιδράσεις να ξέρετε ότι δεν περνάνε.
Απλώς εξηγούν τον πανικό, εξηγούν τον φόβο, εξηγούν την ταραχή σας. Αλλά και σε αυτή τη μάχη με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, με τους δεσμούς μας με τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις να είστε σίγουροι ότι και πάλι θα κερδίσουμε!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)