ΔΑΝΕΙΑ-ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Οι πλειστηριασμοί μπήκαν τελευταία στην καθημερινότητα της κοινωνίας. Πέρα από τις ακραίες απόψεις, αποτέλεσμα επιφανειακής θεώρησης, η αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί να αποτελέσει πεδίο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων στο σχεδιασμό της «μεταμνημονιακής» Ελλάδας.

Για πληρέστερη εκτίμηση του θέματος, να σημειώσουμε:

 • Πηγή της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών, είναι η φτωχοποίηση που προκάλεσε σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών επιλογών.
 • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα, τόσο στα θεμέλια της προσπάθειάς μας να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της χώρας όσο και στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.
 • Για την απαλλαγή από τον «βραχνά» αυτών των δανείων, υπάρχει η ασφυκτική πίεση των δανειστών για την άρον-άρον πώληση τους, σε ξένα καιροσκοπικά κεφάλαια.
 • Η πρόθεση της Κυβέρνησης για προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έχει εκδηλωθεί έμπρακτα.
 • Η πώληση του δανείου σε ξένα funds, “μέσο πίεσης προς το δανειολήπτη για ρύθμιση του δανείου”, τελικά δεν αποτρέπεται.

32Υπάρχουν συμπολίτες μας, που παρά την οικονομική τους δυνατότητα, συστηματικά αρνούνται τις υποχρεώσεις τους, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.

Υπάρχουν συμπολίτες μας, που παρά την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις, με πραγματικά «αιματηρές» οικονομίες και σε βάρος της ποιότητας της ζωής τους.

Το πρόβλημα “δάνεια – 1η κατοικία – πλειστηριασμοί”, παρά τις οικονομικές του εκφάνσεις, είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση. Λύση με κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Λύση που θα προστατεύει τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, θα συμβάλλει στην προστασία της 1ης κατοικίας, θα διαχωρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους από τα κοινωνικά «παράσιτα». Λύση που πρέπει να αφορά όλα, και όχι μόνο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ σε αυτές τις κατευθύνσεις:

 • Η κυβέρνηση, ήδη, έχει προβλέψει το ποσόν 100 εκατομμυρίων €, για δόσεις των δανείων των πιο φτωχών και αδύναμων.   Μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να εξαγοράσει στεγαστικά δάνεια αρχικού κεφαλαίου έως 150.000 € στην τιμή πώλησης στα ξένα funds, αποδίδοντάς τα στους αντίστοιχους δανειολήπτες με ανάλογα προσαρμοσμένη ρύθμιση οφειλής.
 • Ιδιαίτερη μέριμνα να ληφθεί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, (ή άλλο ξένο νόμισμα) το οποίο έχει ανατιμηθεί υπέρμετρα έναντι του ευρώ, με συνέπεια την αύξηση της υποχρέωσης του δανειολήπτη, την ώρα που η εμπορική αξία της κατοικίας του έχει μειωθεί σημαντικά.
 • Οι δανειολήπτες να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά των δανείων τους, όπως εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, να παρέχεται ένα μικρό, εύλογο χρονικό διάστημα στον κάθε δανειολήπτη, για την αγορά του δανείου του (δηλαδή την εφ’ άπαξ οριστική αποπληρωμή του), πριν αυτό πωληθεί στους ξένους καιροσκόπους, σε τιμή ίδια – ή ελαφρά υψηλότερη για τα υψηλότερα εισοδήματα- συγκριτικά με την τιμή πώλησης στα ξένα funds. Βασική πηγή για την οριστική αποπληρωμή, θα είναι η μη ομολογημένη εκτίμηση, για τα τεράστια ποσά που «φυλάσσονται»  εκτός τραπεζικού συστήματος.
 • Συμφωνία της κυβέρνησης με τις συστημικές τράπεζες, ώστε για συνολική οφειλή σε δάνεια έως 300.000 €, να εφαρμόζονται αυστηρά και σαφώς καθορισμένα οικονομικά κριτήρια, προκειμένου να επιτραπεί πλειστηριασμός από τις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα έχει στην διάθεσή του την οικονομική κατάσταση όλων των δανειοληπτών.
 • Για νέους συμπολίτες μας, νέα ζευγάρια, ανθρώπους που σχεδιάζουν την ζωή τους, να αρχίσει η πίστωση από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, ώστε να διευκολυνθούν στα σχέδιά τους. Θα μπορούσαμε να δούμε νέα προγράμματα δανείων μεγάλης διάρκειας και επιδότηση επιτοκίου, μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

31Σε κάθε περίπτωση για τα στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ-ΟΑΕΔ, που πάρθηκαν από Τράπεζες και επιδοτούνται για τα πρώτα 9 χρόνια της 15ετους διάρκειας τους, να συνεχιστεί η επιδότηση και για τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την λήξη του δανείου.

Οι παραπάνω αναφερόμενες προτάσεις συνδυασμένες με τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα:

 • Απαλλάσσουν από βάρος αρκετών δις τα ελληνικά νοικοκυριά.
 • Δίνουν ουσιαστική λύση στο θέμα της «λαϊκής κατοικίας».
 • Ενισχύουν ουσιαστικά την χρεωμένη επιχείρηση.
 • Εξασφαλίζουν την εισροή «ζεστού» χρήματος στην ελληνική οικονομία.
 • Παρέχουν στις ήδη ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, άμεσο και μεγαλύτερο κέρδος, αντί της πώλησης σε ξένα funds.

Η κοινωνική αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν θεμέλια των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την οικοδόμηση της «μεταμνημονιακής», της νέας Ελλάδας.  Απαιτούν αγώνες, όπου οι μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αναβαθμίσουν τους αγωνιστικούς δεσμούς τους. Προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε