ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στον Νίκο Ηγουμενίδη:   

«Θετική η εισήγηση για την ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιοβασιλιωτών Πεδιάδος Νομού Ηρακλείου»

 

Σε απαντητικό έγγραφο προς τον βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει αναλυτική απάντηση στην κοινοβουλευτική αναφορά του βουλευτή για τα ζητήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων Νομού Ηρακλείου σχετικά με το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο, αλλά και την Παιδούπολη της περιοχής.

Συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/98706/27 έγγραφο της 7.3.2018 που φέρει την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, σημειώνεται προς τον βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη ότι για τα αιτήματα του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού εισηγείται θετικά στην ενίσχυση δράσεων με θεσμικό χαρακτήρα, οι οποίες συνιστούν διακεκριμένη συνεισφορά στην ανάπτυξη, προώθηση και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και με θεματική αμιγώς πολιτιστικού χαρακτήρα». Συνεχίζοντας, το ίδιο έγγραφο επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Σύλλογος θα μπορεί να κινηθεί στο άμεσο μέλλον: «Εάν υποβληθεί ανάλογο αίτημα που να συνάδει με τα προαναφερόμενα θα εξεταστεί με την δέουσα προσοχή από την Υπηρεσία».

Ειδικά για το ιστορικής σημασίας  – από το 1871 – κτήριο του δημοτικού σχολείου του Αγίου Βασιλείου Πεδιάδος αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού του από το ΥΠΠΟ ως προστατευόμενο μνημείο, ενώ  επισημαίνεται ρητά ότι και σήμερα σύμφωνα με τον νόμο προστατεύεται ως προγενέστερο των τελευταίων 100 ετών, ενώ για τις μελλοντικές επεμβάσεις στο κτήριο θα χρειαστεί η έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου, η Υπουργός Πολιτισμού γράφει: «Μετά από έλεγχο που έγινε στο αρχείο τις αρμόδιας Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε πως δεν έχει χαρακτηριστεί έως σήμερα από το ΥΠΠΟΑ ως μνημείο. Πρόκειται όμως για κτήριο προγενέστερο των τελευταίων 100 ετών και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002 άρθρο 6 παρ. 10. Συνεπώς, για οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο κτήριο προαπαιτείται έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης».

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο της Παιδούπολης, τονίζεται αφενός μεν η θετική εισήγηση του ΥΠΠΟ για τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά και ότι «οι σχετικές μελέτες θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης ώστε να διαπιστωθεί τυχόν γειτνίαση ή οπτική επαφή με χαρακτηρισμένα μνημεία αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ».

Για τα ίδια θέματα έχει σημασία και η πρόσφατη απάντηση που δίνει με έγγραφο του στον Νίκο Ηγουμενίδη και το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα ζητήματα της χρηματοδότησης και του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων: «Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών αποδίδονται στους Δήμους της Χώρας μηνιαίως έσοδα από τους ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους. Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών».

Σχετικά με τις ενέργειες του, το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως έχει ήδη προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Νομού Ηρακλείου και πως θα επανέλθει με νεότερο συμπληρωματικό έγγραφο.

Επισημαίνεται επίσης η τελευταία σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με την οποία ενεργοποιείται η πρόσκληση προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για την «Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών  Χαρών των Δήμων της Χώρας» στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων «ΦιλόΔημος ΙΙ». Με ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους της Χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 14.3.2018

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε