Παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη για το νερό στην γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας 2018

“Καταχωνιασμένες στα συρτάρια έμεναν όλα τα τελευταία χρόνια οι μελέτες για το δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου”, σημείωσε με έμφαση κατά την χθεσινή (10.3.2018) παρέμβαση του για το νερό στην  “Γιορτή των Σπόρων”, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτονας ότι “η πρόσβαση στο βασικό αγαθό του νερού αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών”.

Συγκεκριμένα, προσκεκλημένος κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης “Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας” που διοργανώνει κάθε χρόνο η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση “Μελίτακες”, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσπάθεια όλων των παραγόντων και στην σημασία της συνδυαστικής αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων που σήμερα ξεκλειδώνουν, υπογραμμίζοντας ότι «το νερό είναι πηγή ζωής και ο άξονας πάνω στον οποίο μπορεί κανείς με όχημα το δημόσιο συμφέρον να περπατήσει με ασφάλεια”.

Ειδικά για το ζήτημα του νερού που αποτέλεσε και την βασική θεματική της εκδήλωσης, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: “Έχει αξία σήμερα να τονιστεί ότι συνδυαστικά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορούν και θα χρηματοδοτήσουν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, με έμφαση κυρίως στους Δήμους, με σχεδιασμό πενταετίας και με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως θα φτάσει στα 2 δις ευρώ, με βάση τις ανάγκες των δήμων”, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε επίσης ότι για την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων απαιτείται η εκπόνηση άρτιων, ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών”, σημειώνοντας ότι “σε αυτό τον τομέα πρέπει τώρα να εστιάσουμε και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και τα πρόσκαιρα «μπαλώματα» στα υπάρχοντα δίκτυα μας είναι πισωγυρίσματα”.

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στην σημασία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ως πυλώνας ανάπτυξης των πιο υγιών χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας: “Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει πολλές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με βάθος χρόνου”, υπογράμμισε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου, ενώ σχετικά με τους “Μελίτακες” ανέφερε ότι “η καλλιέργεια για την οποία παλεύουν τα μέλη της, μέσα στις ελιές με το σκεπτικό της αγροτικής οικολογίας που εμπεριέχει τη φυσική λίπανση της γης και την επανατροφοδότησή της, με σκοπό την αυτάρκεια και τη διάθεση στην αγορά, είναι η καλύτερη προσφορά και «διαφήμιση» για τον τόπο μας”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Νίκου Ηγουμενίδη: 

7218BB38-0BEA-4277-B51F-A70D53899996Κυρίες και κύριοι,

Σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτές που ζούμε, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι πυλώνας ανάπτυξης της απασχόλησης, είναι πυλώνας ανάπτυξης των πιο υγιών χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας. Μπορεί να εξασφαλίσει πολλές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με βάθος χρόνου. Μπορεί να χαράξει ασφαλή μονοπάτια αυτάρκειας και υγιή αγροτική οικονομία.

Αυτή ακριβώς την πραγματικότητα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο η ΚοινΣΕΠ «Μελίτακες» και τα μέλη της, που διατηρούν ζωντανό το όραμα για αρμονική συνύπαρξη με τη Φύση και την αυτάρκεια, και σήμερα δείχνουν τον δρόμο.

Η σημερινή εκδήλωση βάζει στο τραπέζι δύο θέματα.

Α. Σχετικά με την σημασία της ντόπιας  τροφής ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας, θα ήθελα να πω ότι από το 1960 έχει οριστεί από τους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής η διατροφή της Κρήτης ως πρότυπο διατροφής και ως βασικό εργαλείο επιστημονικής έρευνας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού, αφενός μεν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 60% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε χρόνια νοσήματα, αφετέρου επειδή η υιοθέτηση συμπεριφορών που συνδέονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των νοσημάτων αυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπό αυτό το φως, ο ρόλος, η διάδοση, η προώθηση της κρητικής διατροφής και των κρητικών προϊόντων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Οι ειδικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες και η πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης προσδίδουν στα Κρητικά προϊόντα και στην κρητική διατροφή πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη δυναμική που αναπτύσσεται και αξιοποιείται σήμερα στον τουρισμό τα δύο τελευταία χρόνια, με εξαπλασιασμό των τουριστών σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, πρέπει σήμερα να «πατήσει» στέρεα σε αυτό το πλεονέκτημα.

Τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης μπορούν να αποτελέσουν δομικό στοιχείο της πολυτέλειας των διακοπών στην Κρήτη. Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχουν και τα τοπικά κρητικά προϊόντα. Νομίζω πως αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν οι «Μελίτακες» Η καλλιέργεια για την οποία παλεύουν τα μέλη της, μέσα στις ελιές με το σκεπτικό της αγροτικής οικολογίας που εμπεριέχει τη φυσική λίπανση της γης και την επανατροφοδότησή της, με σκοπό την αυτάρκεια και τη διάθεση στην αγορά, είναι η καλύτερη προσφορά και «διαφήμιση» για τον τόπο μας.  Νομίζω πως αυτή την προσπάθεια οφείλουμε σήμερα να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε.

Β. Σχετικά  με τη δεύτερη θεματική, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην προσωπική μου εμπειρία. Όταν εκλέχτηκα βουλευτής και με πλησίασαν από την ΔΕΥΑ Ηρακλείου, μού έκανε τρομερή εντύπωση πώς για ένα από τα πιο σοβαρά – αν όχι το σοβαρότερο – ζητήματα δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας. Όλα τα τελευταία χρόνια έμεναν στα συρτάρια καταχωνιασμένες οι μελέτες για το δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου. Δεν θα μιλήσω για τις ενέργειες, την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την σημαντική αναγνώριση του ως στρατηγικής σημασίας έργο.

Θέλω να πω ότι αν έχεις έναν συγκεκριμένο σκοπό, αυτό νομίζω βοηθά και στον δρόμο που ακολουθείς. «Το νερό είναι πηγή ζωής» και αυτός είναι ο άξονας πάνω στον οποίο μπορεί κανείς με όχημα το δημόσιο συμφέρον να περπατήσει με ασφάλεια.

Έχει αξία σήμερα να τονιστεί, ότι συνδυαστικά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορούν και θα χρηματοδοτήσουν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, με έμφαση κυρίως στους Δήμους, με σχεδιασμό πενταετίας και με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως θα φτάσει στα 2 δις ευρώ, με βάση τις ανάγκες των δήμων.

Έχει επίσης σημασία ότι σε αυτήν ακριβώς την περίοδο αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του εθνικού σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1 δις ευρώ, φτάνοντας το 1,5 δις το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, αθροιστικά οι ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Νομού Ηρακλείου εκτιμάται ότι φτάνουν τα 100 εκ ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, έχουμε εξασφαλίσει την ξεκάθαρη δέσμευση ότι αυτό το ποσό μπορεί να καλυφθεί σε βάθος 5ετίας και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου αποχέτευσης του Δήμου Ηρακλείου.

Είναι κρίσιμο να πούμε όμως ότι μια απαραίτητη προετοιμασία και προεργασία εναπόκειται στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων απαιτείται η εκπόνηση άρτιων, ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών. Σε αυτό τον τομέα πρέπει τώρα να εστιάσουμε και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και τα πρόσκαιρα «μπαλώματα» στα υπάρχοντα δίκτυα μας είναι πισωγυρίσματα.

Οφείλουμε να απαλλάξουμε το Νομό μας από το απαρχαιωμένο δίκτυο και τους αμιαντοσωλήνες τους παρελθόντος.

Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές ένα ασφαλές, επαρκές και σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή διημερίδα θα φωτίσει και άλλες πτυχές γύρω από το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην πρόσβαση στο βασικό αγαθό του νερού.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε το αποφασιστικό βήμα για να κατοχυρώσουμε το νερό ως βασικό κοινωνικό αγαθό και ως πηγή ζωής.

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ηρακλείου 

Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Τουρισμού – ΣΥΡΙΖΑ

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε