ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή: «Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;»

 

Με τη φράση «δεν παίρνω πίσω ούτε ένα κόμμα από την ομιλία που έκανα», απάντησε επί προσωπικού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στον αντιπρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του βουλευτή, αντιδρώντας επειδή ο κ. Ηγουμενίδης υπενθύμισε σήμερα στην Αίθουσα της Βουλής την περίφημη φράση του ότι «κι αν δεν είχαμε τρόικα, θα έπρεπε να την εφεύρουμε».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, μιλώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την προσαρμογή των ωραρίων εργασίας των γιατρών, αναφέρθηκε στη συνειδητή και επί δεκαετίες απαξίωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;»

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου ανέδειξε μέσα από την ομιλία του την διαχρονική αυταπάρνηση των ίδιων των εργαζομένων ιατρών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: «Το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά την επίθεση που δέχτηκε, κυρίως την περίοδο 2010-2014, στηρίχτηκε στο φιλότιμο, την αυταπάρνηση των εργαζομένων, οι οποίοι στην κυριολεξία, θα έλεγα ματώνοντας κάτω από άσχημες συνθήκες, προσπάθησαν να στηρίξουν το σύστημα».

Ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία: «Έζησα συναδέλφους, ανθρώπους από το νοσηλευτικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες ώρες ρεπό. Έζησα συναδέλφους εργαζόμενους από το λεγόμενο «λοιπό προσωπικό», οι οποίοι επειδή ακριβώς είχαμε ελλείψεις στο σύστημα υγείας, δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια».

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά ως γιατρός του ΕΣΥ και μάλιστα όταν ξεκίνησε ειδικότητα ως καρδιολόγος στο «ΠΑΓΝΗ»: «Υπήρξαν μέρες, βδομάδες –ο πληθυντικός δεν μου ξέφυγε- όπου έφευγα το πρωί της Δευτέρας για το νοσοκομείο για εφημερία, γυρνούσα Τρίτη απόγευμα σπίτι μου για ύπνο. Εφημέρευα Τετάρτη κι έφευγα Τετάρτη στο νοσοκομείο για εφημερία. Γυρνούσα Πέμπτη απόγευμα για ύπνο. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεσημέρι, πότε πήγαινα σπίτι; Την Τρίτη και την Πέμπτη απόγευμα για ύπνο. Ήταν ή όχι συνθήκες γαλέρας αυτές; Και δεν ήμουν ο μόνος. Ήμασταν μια σειρά συνάδελφοι, οι οποίοι πραγματικά είχαμε κάνει το σπίτι μας δεύτερό μας σπίτι, όντας πρώτο σπίτι το νοσοκομείο. Διότι δεν γινόταν αλλιώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την Οδηγία του 1997, η οποία ενσωματώνεται σήμερα και με το παρόν νομοσχέδιο, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ: «Από τότε ήρθε η Οδηγία προσαρμογής του ωραρίου. Τι κάνετε από το ’97; Πέραν του ότι μιλήσατε για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, τι προτείνετε για την αλλαγή, την προσαρμογή του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών; Κακά τα ψέματα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Όποιο θέμα της υγείας και αν πιάσουμε, από κάτω, πίσω από τις φωνές σας, κρύβεται η γύμνια της πολιτικής σας».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΣΤ΄

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Ηγουμενίδη, παρακαλώ, έχετε τον λόγο για έξι λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και σε ορισμένες περιπτώσεις με αποτροπιασμό τη συζήτηση στις Επιτροπές, πριν τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια. Από ό,τι φαίνεται, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν στελέχη, που δεν μπορούν να ξεφύγουν από το σάπιο πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Αποτελούν εικόνα και ομοίωση αυτού του συστήματος και μετέφεραν αυτή την εικόνα και στη συζήτηση στη Βουλή. Έχω στο μυαλό μου πρώτα από όλα και κυρίως τον ίδιο τον υποτιθέμενο εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Πέρα από τη σκόνη που σηκώνεται τεχνητά με τις παρεμβάσεις σας, προκειμένου να κρύψετε τη γύμνια της πολιτικής σας -και θα έρθουμε σε αυτό λίγο αργότερα, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- το βασικό σας επιχείρημα είναι ότι «οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται σε μια καλή κατάσταση εργασιακή και έρχεστε εσείς, οι ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ, να θεσμοθετήσετε έναν νόμο, με τον οποίο διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις και με τον οποίο βάζετε μια βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας».

Σχετικά με αυτό σας το επιχείρημα έχω να θέσω τρία ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο: Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η Νέα Δημοκρατία, που όπως είπε και ο Αντιπρόεδρός της και τότε Υπουργός Υγείας, «Αν δεν είχαμε τρόικα, έπρεπε να την εφεύρουμε», η Νέα Δημοκρατία  δηλαδή που χρησιμοποιεί τις όποιες μνημονιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας, για να εφαρμόσει την πολιτική της επιλογή ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενδιαφέρεται για το δημόσιο σύστημα υγείας;

Πριν το δεύτερο ερώτημα, θα κάνω μια μικρή αναφορά. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά την επίθεση που δέχτηκε, κυρίως την περίοδο 2010-2014, στηρίχτηκε στο φιλότιμο, την αυταπάρνηση των εργαζομένων, οι οποίοι στην κυριολεξία, θα έλεγα ματώνοντας κάτω από άσχημες συνθήκες, προσπάθησαν να στηρίξουν το σύστημα.

Έζησα συναδέλφους, ανθρώπους από το νοσηλευτικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες ώρες ρεπό. Έζησα συναδέλφους εργαζόμενους από το λεγόμενο «λοιπό προσωπικό», οι οποίοι επειδή ακριβώς είχαμε ελλείψεις στο σύστημα υγείας, δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια.

Για να μην αναφερθώ μόνο σε αυτά, να σας πάω τριάντα χρόνια πίσω. Το 1989 ανοίγει το Κέντρο Υγείας στο χωριό μου. Από τη στιγμή που ανοίγει το Κέντρο Υγείας, απαγορεύεται να κλείσει, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν φαντάζομαι να το αμφισβητεί κανείς.

Οι εφημερίες τον Αύγουστο του ‘89 δείχνουν ένα όνομα: Χριστοφορίδης, Χριστοφορίδης, Χριστοφορίδης. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Τις λευκές γραμμές τις έσβηνε η διοίκηση του «Βενιζελείου», στο οποίο υπαγόταν τότε το Κέντρο Υγείας. Τριάντα μέρες ήταν ο γιατρός εκεί.

Τον Αύγουστο του ’89 διορίστηκα και έτσι βγήκαν οι εφημερίες του Σεπτεμβρίου. Αναγράφονται δύο ονόματα: Χριστοφορίδης, Ηγουμενίδης. Τις λευκές γραμμές τις έσβησε η διοίκηση. Δεν σημαίνει ότι έκλεινε το Κέντρο Υγείας.

Το ίδιο υπάρχει και τον Οκτώβριο και φτάσαμε στον Νοέμβρη, που δεν έχουμε λευκή γραμμή, δεν έχουμε όμως παντού δεύτερο όνομα -πάλι θα έσβηνε η διοίκηση. Τριάντα μέρες ήμασταν στο Κέντρο Υγείας. Προφανώς δεν τα πληρωθήκαμε, πέρα από όλα τα άλλα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Φεύγω από την πρωτοβάθμια, ξεκίνησα ειδικότητα και δούλεψα στο «ΠΑΓΝΗ», ως καρδιολόγος. Υπήρξαν μέρες, βδομάδες –ο πληθυντικός δεν μου ξέφυγε- όπου έφευγα το πρωί της Δευτέρας για το νοσοκομείο για εφημερία, γυρνούσα Τρίτη απόγευμα σπίτι μου για ύπνο. Εφημέρευα Τετάρτη κι έφευγα Τετάρτη στο νοσοκομείο για εφημερία. Γυρνούσα Πέμπτη απόγευμα για ύπνο. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεσημέρι, πότε πήγαινα σπίτι; Την Τρίτη και την Πέμπτη απόγευμα για ύπνο. Ήταν ή όχι συνθήκες γαλέρας αυτές; Και δεν ήμουν ο μόνος. Ήμασταν μια σειρά συνάδελφοι, οι οποίο πραγματικά είχαμε κάνει το σπίτι μας δεύτερό μας σπίτι, όντας πρώτο σπίτι το νοσοκομείο. Διότι δεν γινόταν αλλιώς.

Μπορεί να ακούει κανείς ότι υπάρχει ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο καλύπτει την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, αλλά τρεις ή τέσσερις γιατροί ήμασταν. Υπήρχε περίπτωση να υπάρξει εφημερία; Ετοιμότητας ήταν όλες. Υπήρχε περίπτωση να υπάρξει από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο μέρα χωρίς έμφραγμα;

Να ξεκαθαρίσω το εξής: Ποτέ δεν βαρυγκωμήσαμε γι’ αυτή μας τη δραστηριότητα και γι’ αυτή μας την προσφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε αυτές τις συνθήκες –κάνω μια παρένθεση- προτείναμε για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των Χανίων, να πάμε στα Χανιά να κάνουμε στεφανιογραφίες στους αντίστοιχους πολίτες του Νομού των Χανίων. Γιατί το προτείναμε; Γιατί στα υπόγεια του νοσοκομείου υπήρχε μηχάνημα της SIEMENS για στεφανιογραφίες που αγόρασαν οι δικές σας διοικήσεις, καλύτερο από το μηχάνημα που είχαμε στο ΠΑΓΝΗ και ήταν σε αχρηστία. Είναι τυχαίο ότι το αιμοδυναμικό των Χανίων άνοιξε πριν από δύο μήνες; Υπήρχε συνάδελφος που πηγαινοερχόταν στα Χανιά και έλεγχε τους βηματοδοτηθέντες ασθενείς. Ο κ. Χρυσοστομάκης από την καρδιολογική του ΠΑΓΝΗ με δική του ευθύνη, με δικά του έξοδα, που σε ενδεχόμενη εμπλοκή σε τροχαίο, έπρεπε να απολογηθεί κιόλας γιατί ήταν αδικαιολογήτως απών από την υπηρεσία του στο ΠΑΓΝΗ. Επαναλαμβάνω ότι κανένας γιατρός από τα παραδείγματα που ανέφερα δεν βαρυγκώμησε για την προσφορά του. Ήταν συνθήκες γαλέρας;

Κι έρχομαι τώρα στο δεύτερο ερώτημα: Γι’ αυτές τις συνθήκες γαλέρας πότε μιλήσατε; Θα μπορούσατε εύκολα να ξεγελάσετε κάποιον και να πείτε: Μιλήσαμε, αλλά δεν τα άκουσες, γιατί δούλευες κι εσύ και οι συνάδελφοί σου. Δεν μιλήσατε ποτέ όμως –και το λέω με αυτήν τη σιγουριά- γιατί δεν σας ενδιαφέρει πολιτικά η ποιότητα της ζωής των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Έρχομαι και στο τρίτο ερώτημα, με το οποίο θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε. Αφήστε το ’89 και πάμε οχτώ χρόνια μπροστά, στο 1997. Από τότε ήρθε η Οδηγία προσαρμογής του ωραρίου. Τι κάνετε από το ’97; Πέραν του ότι μιλήσατε για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, τι προτείνετε για την αλλαγή, την προσαρμογή του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών; Κακά τα ψέματα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Όποιο θέμα της υγείας και αν πιάσουμε, από κάτω, πίσω από τις φωνές σας, κρύβεται η γύμνια της πολιτικής σας.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ λύση στο θέμα, παρά μόνο στα πλαίσια μιας συνολικής προσπάθειας στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτήν την προσπάθεια πολεμάτε και υπονομεύετε. Δεν μπορώ να αντιληφθώ λύση στο θέμα του ωραρίου των γιατρών αποκομμένη από την ενίσχυση με δυναμικό του δημόσιου συστήματος υγείας, μία ενίσχυση που τα πεπραγμένα των απολύσεων δείχνουν πόσο τη θέλετε. Εδώ, είμαστε με τους εργαζόμενους και ενδεχόμενους προβληματισμούς ή ενστάσεις να τα συζητήσουμε και να τα θεραπεύσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

……………………………………………………………………………………….

“Δεν παίρνω πίσω ούτε ένα κόμμα από την ομιλία μου” – Απάντηση επί προσωπικού στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Ο κ. Ηγουμενίδης έχει ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού. Και ο κ. Κοντονής και ο κ. Παρασκευόπουλος έχουν, επίσης, ζητήσει τον λόγο.

Ορίστε, κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ήθελα να πω ότι, πρώτον, ανέκαθεν, η Αριστερά -και έχει υπογράψει αυτές τις θέσεις με τους αγώνες της- ήταν ταγμένη με ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει στον κάθε πολίτη που έχει ανάγκη ό,τι υπηρεσίες υγείας έχει ανάγκη, χωρίς…

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Επί προσωπικού, κύριε συνάδελφε. Πείτε μας το προσωπικόν!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω σε ένα λεπτό. Θα είχα τελειώσει, αν…

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Μα, αν είχατε τελειώσει, δεν θα είχατε πει το προσωπικό.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Φωτήλα, σας παρακαλώ.

Παρακαλώ, τελειώνετε, κύριε Ηγουμενίδη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Η διαφορά μας, λοιπόν, είναι ότι εμείς τασσόμαστε με ένα τέτοιο σύστημα υγείας που παρέχει υπηρεσίες υγείας χωρίς να διακρίνει τους πολίτες κατά την οικονομική κατάσταση, κατά το χρώμα του δέρματος, ή κατά την εθνικότητα.

Απέναντί μας είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανακηρύσσει την οικονομική πολιτική…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι διάγγελμα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Είναι προσωπικό τώρα αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Να ολοκληρώσω. Ενοχλεί…

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Δεν βλέπω προσωπικό θέμα. Δεν το αναγνωρίζουμε. Περιμένουν οι κύριοι Υπουργοί να μιλήσουν.

Σας παρακαλώ, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, διευθύνω τη συζήτηση.

Περιμένουν οι κύριοι Υπουργοί, επειδή υπάρχει σοβαρό θέμα που έχει τεθεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Θα είχα τελειώσει, κύριε Πρόεδρε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Εδώ είναι, λοιπόν, η διαφορά. Γνωρίζω τη διαδρομή και είναι γνωστή η διαδρομή όλων μας εδώ μέσα. Τιμώ τη διαδρομή όλων των συντρόφων μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και θυμάμαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε το κινητό του και φωτογραφίες από το κινητό του.

Τελειώνοντας, δεν παίρνω πίσω ούτε ένα κόμμα από την ομιλία που έκανα.

Ευχαριστώ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε