ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα υπομνήματα των φορέων και τις προτάσεις των πολιτών της Κρήτης που συγκεντρώθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» και ειδικότερα στα πλαίσια της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων ο Νίκος Ηγουμενίδης, λαμβάνοντας το λόγο, σημείωσε: “Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να καταθέσω προτάσεις από φορείς, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σήμερα, μετά από μια σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο. Είναι προτάσεις από το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων – συμμετείχε ο δήμαρχος στη σύσκεψη – , από τον Δήμο Χερσονήσου -εκπροσωπήθηκε ο δήμαρχος στη σύσκεψη-, καθώς και προτάσεις από μεμονωμένους φορείς, σε άλλους είναι και τα στοιχεία τους, εφόσον δεν είχαν αντίρρηση, τα άλλα τα καταθέτω για τα πρακτικά”.
Στα πλαίσια της ακρόασης φορέων παρενέβησαν, τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν γραπτά υπομνήματα επίσης και φορείς της Κρήτης έπειτα από πρόταση του Νίκου Ηγουμενίδη που έγινε αποδεκτή στα πλαίσια της ίδιας Επιτροπής της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ηγουμενίδη στο Ηράκλειο συμμετείχαν πλήθος φορέων και πολιτών. Μεταξύ όσων συμμετείχαν ήταν και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Βιάννου, Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου, εκπρόσωποι των Δήμων Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ενώ ανάμεσα στους φορείς που έδωσαν το παρών είναι το ΤΕΕ – ΤΑΚ, ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων (Εκτός Σχεδίου) Ηρακλείου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν.Ηρακλείου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Κρήτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών Αγίου Ιωάννη Γόρτυνας, καθώς και πλήθος πολιτών που κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου.
Ακολουθούν από τα επίσημα πρακτικά οι τοποθετήσεις (μαζί και τα video) όλων των φορέων της Κρήτης στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
…………………………………………..
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 2 Οκτωβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16.15΄, στην Αίθουσα Γερουσίας συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Χαράς Καφαντάρη, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν οι εξής φορείς: […] Μιχαήλ Βλαχάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου Κρήτης, Μιχαήλ Κάββαλος, Γραμματέας του Συλλόγου Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης, Γεώργιος Παρασύρης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου, Μενέλαος Καρακωνσταντάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων εκτός σχεδίου Ηρακλείου, Ιωάννης Γωνιανάκης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου […]
………………………………………………………………………………………………..
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς ευχαριστούμε.
Πριν προχωρήσουμε στην ΕΝΠΕ και στον κ. Αγοραστό, Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, ο κ. Ηγουμενίδης έχει το λόγο για να καταθέσει κάτι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ήθελα να καταθέσω προτάσεις από φορείς, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σήμερα, μετά από μια σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο. Είναι προτάσεις από το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, συμμετείχε ο δήμαρχος στη σύσκεψη, από τον Δήμο Χερσονήσου εκπροσωπήθηκε ο δήμαρχος στη σύσκεψη, καθώς και προτάσεις από μεμονωμένους φορείς, σε άλλους είναι και τα στοιχεία τους, εφόσον δεν είχαν αντίρρηση, τα άλλα τα καταθέτω για τα πρακτικά.
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, δώστε τα αν θέλετε εδώ στην Επιτροπή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Αν επιτρέπεται, κυρία Πρόεδρε, επειδή το συζητήσαμε με φορείς που είναι από την Κρήτη, δεν ξέρω τη σειρά, αν γίνεται επειδή θα έχουν πρόβλημα με τα εισιτήρια τους·
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ναι, ενημερώθηκα και από τον εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. γι’ αυτό, να έχουν μια προτεραιότητα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ.
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατατέθηκαν τα υπομνήματα και θα τα στείλουμε άμεσα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΛΑΧΑΚΗ
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Βλαχάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΒΛΑΧΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου Κρήτης): Κυρία Πρόεδρε, εγώ δε θα διαβάσω το υπόμνημα και έτσι δεν θα ακούσετε επιστημονικούς όρους, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι πολύ γρήγορος, γιατί έχω πάρα πολλά να πω.
Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω από το θέμα 25% στο Δήμο, 25% στην περιφέρεια και 50% στο Πράσινο Ταμείο.
Εμείς λέμε, ότι αν θέλετε πράγματι να αναβαθμίσετε τις περιοχές και αν θέλετε συμμετοχή των αυθαιρέτων θα πρέπει, τουλάχιστον, το 60% στους Δήμους με εντολή να επιστρέφεται στις περιοχές των αυθαιρέτων, το 15% στο περιβόητο Παρατηρητήριο, δηλαδή, στους ράμπο της περιφέρειας και το 25% στο Πράσινο Ταμείο και με διαφάνεια το πού θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.
Σχετικά με τις δόσεις, κύριε Υπουργέ, βλέπετε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα φοβερό οικονομικό πρόβλημα στον Έλληνα πολίτη.
Δεν ξέρω για τις υπόλοιπες περιοχές, αλλά μιλώ για το Ηράκλειο, όπου όλα τα αυθαίρετα το 75%-80% αυτών που δεν έχουν πάει να συμμετέχουν στη ρύθμιση είναι οικοδόμοι, οι οποίοι έχουν μηδέν μεροκάματο την εβδομάδα.
Κατ’ επέκταση, λοιπόν, αιτούμεθα από 80 οι δόσεις να γίνουν 120.
Σχετικά με τα εξάμηνα απευθύνομαι και σε εσάς, αλλά κυρίως απευθύνομαι και στους Βουλευτές που παρευρίσκονται εδώ, εμείς δεχόμαστε και λέμε το πρώτο εξάμηνο να δώσετε ένα bonus σε αυτούς που θα πάνε, το δεύτερο εξάμηνο ας δώσετε και πάλι bonus, αλλά, κύριε Υπουργέ, τιμωρείτε αυτόν που δεν έχει να πάει το τρίτο εξάμηνο και τιμωρείτε ακόμα περισσότερο αυτόν που δεν έχει να πάει το τέταρτο εξάμηνο;
Άρα, η πρότασή μας είναι ναι στα bonus στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο, εάν θέλετε να το κάνετε ακόμα και πιο πολύ, θα μας άρεσε, αλλά, τουλάχιστον, αυτό το τιμωρητικό να μην το βάλετε στα εξάμηνα.
Σχετικά με τις ταυτότητες, βεβαίως, είμαστε υπέρ των ταυτοτήτων, αλλά θα συμπληρώσω « με τη στατική μελέτη» και θα πω, ότι απ’ ό,τι ακούσατε και από τους τεχνικούς, γιατί εγώ δεν είμαι τεχνικός, δεν μπορεί να γίνει στατική μελέτη. Εμείς τη θέλουμε, αλλά δεν μπορεί να γίνει και σας το εξηγώ.
Ποιος τεχνικός θα μας πει εδώ ποια μελέτη θα υπογράψει στα πελματοδοκάρια ή στα πέλματα; Θα σκάψει να βρει τι έχει μέσα εκεί;
Ας μας εξηγήσει ένας τεχνικός και ευχαρίστως θα το δεχτούμε.
Θα σκάψουμε στα πέλματα και θα δούμε, εάν έχουν γίνει πελματοδοκάρια και πέλματα;
Εμείς θα συμφωνήσουμε με αυτό που είπαν οι τεχνικοί για έναν ενδελεχή έλεγχο.
Συμφωνούμε, λοιπόν, στον ενδελεχή έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στα πελματοδοκάρια και στα πέλματα.
Κύριε Υπουργέ, εμείς τις περιόδους θέλουμε να τις κάνετε τέσσερις.
Βοηθήστε να γίνει το τελευταίο νομοσχέδιο και να κλείσει το θέμα.
Σχετικά με τις περιόδους εμείς λέμε 1983-1989 να γίνει 45%, 1990-1997 να γίνει 60%, 1998-2005 να γίνει 75% και το 2006-2011 να γίνει 100% με βάση το 100.
Προσέξτε, για την πρώτη κατοικία ο προηγούμενος νόμος έλεγε την «κύρια» κατοικία, εδώ σε αυτό το νόμο λέμε τη «μοναδική». Δεν μπορεί όμως να πούμε τη μοναδική, διότι όλοι μας είμαστε από χωριό και σε όλους άφησαν οι γονείς μας ένα ή δύο δωμάτια στο χωριό. Άρα, ενώ έχουμε μοναδική κατοικία, διότι τα δύο δωμάτια στο χωριό δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι είναι κατοικία, δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι η μοναδική κατοικία, έχουμε και δεύτερη στο χωριό. Άρα, εμείς πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να μπει στο νομοσχέδιο «κύρια» κατοικία.
Κύριε Υπουργέ, στο νομό Ηρακλείου, φαντάζομαι και σε άλλες περιοχές, το 75% από την επέκταση του σχεδίου, του παλαιού σχεδίου Τρίτση, υπάρχουν εξ αδιαιρέτου περιοχές. Καταλαβαίνετε, τί είναι το εξ αδιαιρέτου. Δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε το Εθνικό Κτηματολόγιο, εάν δεν τακτοποιηθούν τα εξ αδιαιρέτου. Δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ο νόμος ούτε το Εθνικό Κτηματολόγιο, το εξ αδιαιρέτου είναι πάρα πολύ σοβαρό, κύριε Υπουργέ. Μιλήστε με οποιονδήποτε τεχνικό στο Ηράκλειο, η κυρία Γενική, έχει έρθει στο Ηράκλειο και το έχουμε συζητήσει, το εξ αδιαιρέτου είναι το μοναδικό κομμάτι που εάν δεν λυθεί δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΒΒΑΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΙΕΝΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κάββαλος.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΒΒΑΛΟΣ (Γραμματέας του Συλλόγου Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Εκπροσωπούμε τους οικιστές εκτός σχεδίου πόλης του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, του ταχύτερου, αναπτυσσόμενου δήμου της Ελλάδας, του δεύτερου σε μέγεθος δήμου του Νομού Ηρακλείου, όπου με βάση την τελευταία απογραφή εμφανίζει ποσοστιαία αύξηση πληθυσμού κατά 70% περίπου και που ήδη ξεπερνά τους 30.000 κατοίκους.
Είναι ένας δήμος με τεράστια οικιστική, πληθυσμιακή, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, που όμως εντός των ορίων του δεν υπάρχει, δυστυχώς, καθόλου ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη, αφού και κάποιες από αυτές, που έχουν αρχίσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τα ρυμοτομικά σχέδια, έχουν κολλήσει στις πράξεις εφαρμογής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να κυριαρχεί η αυθαίρετη δόμηση, αφού δεν υπάρχει άλλη λύση πρόσφορη στους δημότες, για τους οποίους η ανάγκη για μια σπιθαμή γης, για νόμιμη κατοικία δεν έγινε ποτέ κατανοητή. Έτσι σήμερα περίπου το 80% των κτισμάτων είναι χωρίς άδεια οικοδομής, αφού κυρίως, στις δεκαετίες του ’80 και ’90 λόγω και των αυξημένων αναγκών και της εσωτερικής μετανάστευσης, το αυθαίρετο κτίσμα δυστυχώς έγινε ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Επίσης, κρίνουμε σκόπιμο και πολύ αναγκαίο να αναφέρουμε ότι από το παραπάνω ποσοστό αυθαιρέτων το 80% περίπου αυτών βρίσκονται σε τεμαχισμένα μεγάλα εξ αδιαίρετου ακίνητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μετά τα παραπάνω και σε σχέση με το συζητούμενο σχέδιο νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, ζητάμε τα εξής. Πρώτον, εξ αδιαιρέτου οικόπεδα, να επιλυθεί οπωσδήποτε το πρόβλημα, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στην τακτοποίηση να μπορούν να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε, όποιο οικόπεδο εξ αδιαιρέτου, που μπαίνει στο σχέδιο πόλης και έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής, τότε να γίνεται αυτόματα αυτοτελές. Δεύτερον, στα πρόστιμα υπάρχει ανάγκη περαιτέρω μείωσης των συντελεστών παλαιότητας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συντελεστή υπολογισμού σε αυτά που είναι κτισμένα έως το 1983, είναι 15%, ο οποίος εκτοξεύεται στην επόμενη κατηγορία από το 1983 – 1992, στο 60%.
Εμείς προτείνουμε στην κατηγορία 1983 – 1992, 30%. Στην κατηγορία 1993 – 2003, 45% και στην κατηγορία 2003 – 2011, 60%. Επίσης, οι δόσεις από 80 να γίνουν 120 γιατί λεφτά πλέον δεν υπάρχουν μετά από 8 χρόνια κρίσης, να μην υπάρχουν ποινές για αυτούς που θα καθυστερήσουν να μπουν στην τακτοποίηση γ΄ και δ΄ εξάμηνο, γιατί όποιος καθυστερεί, θα το κάνει μόνο για οικονομικούς λόγους. Το α΄ εξάμηνο υπαγωγής στην τακτοποίηση να ισχύει έως έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και όχι μέχρι 8/12/2017. Η προβλεπόμενη μελέτη στατικής επάρκειας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και κυρίως οικονομικά, αφού το όποιο όφελος δημιουργηθεί από τη μείωση των προστίμων θα απομειωθεί.
Τέλος, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό, ότι ο σύλλογός μας δεν εκπροσωπεί αυθαίρετα που βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, παραλίες και ρέματα, δάση και αρχαιολογικούς χώρους.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ(Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παρασύρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ(Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου): Κύριε Πρόεδρε, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας και στην παρούσα φάση εκπροσωπώ την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, δηλαδή γύρω στις 215.000 οικογένειες. Παρακολουθούμε προσεκτικά τη διαβούλευση που γίνεται στο αρμόδιο Υπουργείο για το νέο νομοσχέδιο, για την οριστικοποίηση του θέματος και επίλυσης αυτού του μεγάλου εθνικού προβλήματος, ένα θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως, την ελληνική οικογένεια.
Το σχέδιο νόμου, αν δεν αλλάξει ουσιαστικά, δεν αναμένεται και πάλι να λύσει το πρόβλημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων στη χώρα μας και να γιατί, κ. Υπουργέ και κύριοι Βουλευτές. Θα δώσω ένα παράδειγμα, γιατί το παράδειγμα είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης.. Ένα τυπικό αυθαίρετο κτίσμα στον νομό Ηρακλείου, είναι μια τριώροφη οικοδομή εμβαδού 140 τετραγωνικών μέτρων και ένα υπόγειο. Μια τέτοια οικοδομή, κατασκευασμένη το 2007, είναι παράδειγμα χωρίς να βρίσκεται σε προτεινόμενο σχέδιο για να τακτοποιηθεί. Με τον προηγούμενο ν.4178 θα πληρώσει. 76.576,5 ευρώ και με τον νέο νόμο που είναι υπό κατάθεση θα πληρώσει 67.567 ευρώ. Δηλαδή, μείωση 12% και αν το κτίριο αυτό ανήκει σε πολύτεκνο, η μείωση θα ήταν πάλι 12%. Αν πάρουμε υπ’ όψιν τα εξάμηνα, στο δ΄ εξάμηνο και στη μια περίπτωση και στην άλλη, έχουμε προσαύξηση 5,88% και στις ειδικές ομάδες. Τα ποσά αυτά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ήταν και παραμένουν παράλογα, γι’ αυτό και η νέα νομοθετική παρέμβαση, αν δεν αλλάξει, θα αποτύχει. Μόνο που αυτή τη φορά είχαμε νέα δεδομένα, που προμηνύουν μεγάλες εντάσεις. Το ίδιο το σχέδιο νόμου δημιουργεί μηχανισμούς αποκάλυψης, καταγραφής και τιμωρίας με δυσβάσταχτα πρόστιμα, τόσο των αυθαιρέτων κτισμάτων όσο και των αυθαιρεσιών σε νόμιμα κτίρια. Στα πλαίσια αυτά η Βουλή των Ελλήνων ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει α) παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο θα διαθέτει μηχανισμό και θα έχει την ευθύνη της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και της επιβολής κυρώσεων και προστίμων, ακόμη και κατεδαφίσεων.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, να έρθουμε να κατεδαφίσουμε στο Ηράκλειο και θα γίνει, από ό,τι καταλαβαίνετε, ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, θα γίνει αντιγραφή των επεισοδίων. Βλέπω, ότι υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση των μηχανικών εδώ, χωρίς ιδιαίτερες προτάσεις, μια και δεν ήταν μηχανικοί που έκαναν τα αυθαίρετα. Εγώ είμαι φαρμακοποιός, δεν τα έκανα εγώ. Θα μπορεί, λοιπόν, να εξαπολύσει το σύνολο των ιδιωτών μηχανικών με αμοιβή για την καταγραφή των αυθαιρεσιών και στην συνέχεια τη βεβαίωση προστίμων των αυθαιρέτων κτισμάτων. Στο τέλος της ημέρας στην πόλη, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και δεκάδες δισ. ευρώ βεβαιωμένα πρόστιμα, θα κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών της. Αλήθεια, διερωτώμαι για ποιο λόγο είναι λύση αυτή; Πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα των αυθαιρέτων; Ο νομός Ηρακλείου θεωρείται μάλλον από τις περιοχές της χώρας με το πλέον αυξημένο πρόβλημα.
Εμείς λέμε: Εάν υπήρχαν σχέδια πόλεως οι πολίτες θα έβγαζαν άδεια επιβαρυμένη με αμελητέα επιπλέον ποσά για το δημόσιο. Αφού σε όλα τα αυθαίρετα, αγαπητέ κύριε Υπουργέ και αγαπητοί κύριοι Βουλευτές, πληρώθηκαν οι μηχανικοί για τα στατικά, τα αρχιτεκτονικά, την επίβλεψη, θα πλήρωναν κάτι παραπάνω ώστε να πάρουν άδεια.
Κάτι ακόμη πολύ σοβαρό, ανεξήγητο και παράλογο: Εάν πληρώσει ο πολίτης 76.000€ μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ αν πληρώσει 7.000 € μεγαλώνει; Για σκεφτείτε το καλά!
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχετε στα χέρια σας ένα θέμα που απασχολεί περισσότερο από το 90% του πληθυσμού που διαθέτει είτε αυθαίρετα κτίσματα είτε αυθαιρεσίες σε κριτήρια με άδεια. Όλοι γνωρίζουμε ότι εάν δεν εκπονηθούν σχέδια πόλεως σε αναπτυσσόμενες περιοχές που να καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων, θα εξακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα να υπάρχουν αυθαίρετα κριτήρια.
Θεσπίστε με τον νέο νόμο δραστική μείωση των προστίμων, κατεβάστε τα πρόστιμα δύο με τρεις φορές κάτω, έτσι ώστε να αναγκαστούν όλοι να τακτοποιήσουν τώρα. Μη τα βάλετε με τους πολίτες! Έχουν πάνω από τα κεφάλια τους τις τράπεζες. Μη τους προσθέτετε μερικές δεκάδες δις ευρώ ακόμη. Είναι πιστεύω η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να λυθεί οριστικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα της χώρας και να γίνει νέα αρχή οριστικά και αμετάκλητα.
Θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό το σχέδιο νόμου, πρέπει και μπορεί να γίνει εκείνο που θα λύσει το πρόβλημα.
Στο υπόμνημα που θα σας καταθέσω αναπτύσσονται προτάσεις που οδηγούν σε ολιστική λύση του προβλήματος. Ευελπιστούμε στην υιοθέτησή τους.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Καρακωνσταντάκης.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων εκτός σχεδίου Ηρακλείου): Να σας χαιρετήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι εκπροσωπούμε τα δυτικά προάστια του δήμου Ηρακλείου, τα οποία περιλαμβάνουν κοντά στους 20.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων. Λόγω των γνωστών, σ’ εσάς, αιτιών της αυθαίρετης δόμησης, από τα 20.000 οικήματα διαθέτουν άδεια το 1% έως 2%. Επειδή οι ισχύοντες αλλά και προτεινόμενοι νόμοι περί της ρύθμισης της αυθαίρετης δόμησης δε μπορούν να εφαρμοστούν σε περιοχές που εμείς εκπροσωπούμε, καθώς υπάρχουν εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι αδύνατη η εφαρμογή του όποιου ρυμοτομικό σχεδίου καθώς η οικοδομική κάλυψη των περιοχών μας αγγίζει το 70%, η δόμηση είναι ασφυκτικά πυκνή και η ρυμοτόμηση με το παραπάνω προτεινόμενο σχέδιο πόλεως υπερβαίνει πλέον το 30% της υφιστάμενης κατάστασης.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την οριστική λύση του προβλήματος των εξ αδιαιρέτων με την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε, ειδικά για τις περιοχές του εκτός σχεδίου του Ηρακλείου που εκπροσωπούμε, να γίνεται με την τακτοποίηση αυτοδίκαια αποχαρακτηρισμός των γεωτεμαχίων ως κληροτεμάχια και να δίνεται η δυνατότητα στις περιοχές αυτές, εφόσον αποδεδειγμένα αφορά σε τακτοποίηση κτίσματος πλέον της εικοσαετίας όπως θα αποδεικνύεται και από τα δημόσια έγγραφα βεβαίωσης χρονολογίας και η κυριότητα του γεωτεμαχίου δεν αμφισβητείται από τα έγγραφα του κτηματολογίου και του υποθηκοφυλακίου, να θεσπίζεται διά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων και τίτλος ιδιοκτησίας.
Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων εκτός σχεδίου πόλης, οι αυθαιρεσίες των οποίων θεωρούνται μεγάλες, εκτός του προστίμου του νόμου θα κληθούν να πληρώσουν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα χρήματα στην τράπεζα γης που θα συσταθούν από το Υπουργείο με την ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως, δηλαδή θα πληρώσουμε επιπλέον και άλλα χρήματα.
Η δήλωση στον προτεινόμενο νόμο για τα αυθαίρετα των εξ αδιαιρέτων κτισμάτων μπορεί να γίνει με το στάδιο της αρχικής υπαγωγής, δηλαδή να πληρώσουμε το παράβολο της ένταξης στην τακτοποίηση του κτίσματος και να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του με την εκπόνηση της θεσμοθέτησης της μελέτης ανάπλασης του σχεδίου πόλεως.
Έτσι θα μπορέσουμε να μπει μπροστά ο μηχανισμός να δουλέψει και να μας εκπονήσει σχέδιο πόλης. Άλλωστε, ο παραπάνω τρόπος είναι και ο μοναδικός ώστε να τακτοποιήσει κάποιος το οίκημά του και να μη ρυμοτομείτε και να πληρώνει τα χρήματα άδικα. Επίσης, από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την τακτοποίηση ζητάμε να δοθεί το μεγαλύτερο ποσοστό στο δήμο ευθύνης ώστε να μπορεί να κάνει πράξη την ανάπλαση της κάθε περιοχής. Ζητάμε και εμείς τις δόσεις από 80 να γίνουν 120 για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους που υπάρχουν.
Να υπολογιστεί στο ποσό της τακτοποίησης επιπλέον έκπτωση συμψηφισμού της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, στο τελικό κόστος στους ιδιοκτήτες που έχουν πληρώσει αποδεδειγμένα τις ασφαλιστικές εισφορές, μιας και το καινούργιο σχέδιο παρακάμπτει τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρώσει οι άλλοι ιδιοκτήτες. Να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο μέτρο του αδέσμευτου λογαριασμού, ώστε να μπορούν να δηλώσουν στην εφορία ένα τραπεζικό τους λογαριασμό.
Τέλος, εκφράσουμε τη δυσκολία που υπάρχει στις περιπτώσεις των εξ’ αδιαιρέτων ακινήτων να ενταχθούν στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης, που προβλέπονται και δεν μπορούν να υλοποιηθούν στα παραπάνω ακίνητα αφού προϋποθέτουν αδειοδότηση από την αρμόδια πολεοδομία. Από την στιγμή που είμαστε εξ’ αδιαιρέτου και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια για να προχωρήσουμε. Πρέπει να διευκρινιστεί λοιπόν, αν μπορεί ένας συνιδιοκτήτου γηπέδου, να προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση της κατοικίας τους όταν δεν έχει γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Καταλαβαίνετε τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρχουν στις περιοχές μας αν δεν εισακουστούμε, με κορωνίδα λύση στο εξ αδιαιρέτου. Ευχαριστούμε πολύ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Γωνιανάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου): Το προηγούμενο διάστημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, μαζί με μια σειρά σωματεία και φορείς, πήραμε την πρωτοβουλία και αναδείξαμε το ζήτημα για τα αυθαίρετα κτίσματα. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο μας, πρώτον, διότι αφορά άμεσα τις κατασκευές και, δεύτερον, γιατί πολλά μέλη των σωματείων μας βιώνουν το πρόβλημα της ομηρίας και απειλής των προστίμων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η άποψη μας θεμελιώνεται πάνω στη βασική αρχή ότι η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, κάτι που χτυπιέται σήμερα αλύπητα στο βωμό του κέρδους.
Το κράτος, οι κυβερνήσεις, οι δήμοι και η περιφέρεια έχουν την αποκλειστική ευθύνη, πρώτον, για το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, της διόγκωσης του και για το άθλιο περιβάλλον που ζουν χιλιάδες οικογένειες. Δεύτερον, για το άθλιο φορομπηχτικό χαρακτήρα των προστίμων, που είναι ενταγμένα στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, του Μνημονίου, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με στόχο να πληρώσει ο λαός το χρέος τους και την ανάπτυξη για τους λίγους. Τρίτον, είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο προσανατολισμός των μέχρι σήμερα νομοθετημάτων, όπως και του παρόντος συζητούμενου σχεδίου νόμου, εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, όπως των μεγαλοξενοδόχων, που πλούτισαν με τις αυθαιρεσίες και το ξεζούμισμα των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια πάνω στη δική μας πλάτη. Τέταρτον, ο νόμος διατηρεί την ομιλία μας με τη λεγόμενη «τακτοποίηση» και διαιωνίζει τις άθλιες συνθήκες της ζωής μας, ενώ δεν αποκλείονται και νέα χαράτσια στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στην πραγματικότητα, ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να προσθέσει άλλο ένα φοροεισπρακτικό εργαλείο στις πλάτες των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του δήθεν κοινωνικού προσήμου του νέου νόμου της κυβέρνησης, επειδή προβλέπει μειώσεις και διευκολύνσεις από τους αυθαιρετούχους σε σχέση με τον προηγούμενο. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ο περισσότερος κόσμος θα ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη για να κάνει τακτοποίηση. Μάλιστα, λέτε ότι μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει στους δήμους για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, την ίδια ώρα που έχουν μειώσει κατά 65% τους αυτοτελείς πόρους και χρωστούν δισεκατομμύρια στους δήμους.
Οι φτωχές λαϊκές οικογένειες δεν ευθύνονται για τα σχέδια πόλης, δεν έχουν και δεν πρέπει να πληρώσουν. Αυθαίρετο είναι το κράτος που διαχρονικά ευθύνεται για την κατάσταση. Το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις, περασμένες και η τωρινή, έχουν την πρωταρχική ευθύνη που δεν επεκτείνουν το σχέδιο πόλης για να έχουν τον κόσμο σε ομηρία. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες κανένα πρόστιμο για το οποίο δεν είναι υπεύθυνες. Το μέλλον της εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση και η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να βασανίζονται για να σωθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κανείς δεν ζει σήμερα με 586 ευρώ μισθό και ταυτόχρονα, χτύπημα του εισοδήματός του με τη συνεχή φοροληστεία και τον ΕΝΦΙΑ, τις ληστρικές δόσεις των τραπεζών και επιπλέον χαράτσι γιατί είχαν αυθαίρετα σπίτια.
Ζητάμε να διαγραφούν τώρα όλα τα πρόστιμα της κυβέρνησης, δήμων και πολεοδομίας, για τις εργατικές μερικές οικογένειες για σπίτια και μικρομάγαζα. Ζητάμε να πληρώσουν και με το παραπάνω τα μεγάλα συμφέροντα, οι μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και μεγαλοϊδιοκτήτες γης και κατοικιών, που έχουν θησαυρίσει από αυτήν την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, στο νομό Ηρακλείου ανατολικά γίνεται μεγάλο ξενοδοχείο που καταπατά τον αιγιαλό και δεν τρέχει τίποτα. Με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, ζητάμε να εξασφαλιστεί η κύρια κατοικία για κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της
Ζητάμε να γίνει επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής στις γειτονιές, η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, οι υποδομές μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης, ενεργειακών δικτύων, σχολεία και άλλα, επιλύνοντας το πρόβλημα του χαρακτηρισμού χιλιάδων λαϊκών οικογενειών ως αυθαίρετων οικιστών. Ταυτόχρονα, ζητάμε να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταβίβασης των ακινήτων και των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών. Ζητάμε να μη γίνει καμία κατάσχεση λογαριασμού, λοιπών περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση Α.Φ.Μ. εργαζομένων και συνταξιούχων με αυθαίρετα κτίσματα εντός σχεδίου πόλης. Πάνω σε αυτά τα αιτήματα έχουν πάρει αποφάσεις και τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, στηρίζοντάς τα.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………