ΔΗΛΩΣΗ

ΝΙΚΟΥ Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

«74 χρόνια μετά: Τιμούμε το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Αποτίουμε φόρο τιμής στην Εθνική Αντίσταση»

Εν όψει των διήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την 74η Επέτειο καταστροφής των χωριών Βιάννου και Ιεράπετρας ο Βιαννίτης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τις επόμενες δύο μέρες μάς δίδεται μια ευκαιρία. Να θυμηθούμε ξανά τα γεγονότα. Να ανατρέξουμε στο πώς και στο γιατί. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας. Να αγκαλιάσουμε, να κοιτάξουμε, να αφουγκραστούμε ξανά τον τόπο μας.

Στη Βιάννο και από Βιαννίτες ξεκίνησε κι αναπτύχθηκε η αντίσταση της Κρήτης. Αυτή ήταν η αιτία που 20 χωριά και οικισμοί καταστράφηκαν, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν και 401 άοπλοι, μεταξύ αυτών γυναίκες, γέροι και παιδιά που δολοφονήθηκαν από το Γερμανικό κράτος των Ναζί. Αυτή ήταν η αιτία που χιλιάδες έμειναν άστεγοι, άρρωστοι χωρίς τροφή και ρούχα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η σφιχτή κοινωνική συνοχή και η οργάνωση του ΕΑΜ ήταν που έσωσε από την πείνα και την αρρώστια όσους είχαν ανάγκη. Συνολικά στον πόλεμο αυτό έπεσαν 461 Βιαννίτες από τις σφαίρες του κράτους που φυγοδικεί μέχρι σήμερα αρνούμενο να πληρώσει ακόμη και τις ζημιές που έκαμε.

Ωστόσο, ο λαός της Βιάννου, παρά τις απερίγραπτες συμφορές, την προσφυγιά και την πείνα, καθώς και τις στρατιωτικές δυνάμεις των Γερμανών που φρουρούσαν τη νεκρή ζώνη των χωριών του, πέντε μόλις μήνες μετά το ολοκαύτωμα δημιούργησε το νέο αντάρτικο στα ίδια βουνά και λημέρια. Ο λαός αυτός, οργανωμένος στην μεγάλη του πλειοψηφία στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, διαφύλαξε και τροφοδότησε επί οκτώ περίπου μήνες (από τις αρχές του Μαρτίου ως τις αρχές του Οκτωβρίου 1944) τους καινούργιους αντάρτες του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του ΕΛΑΣ που αργότερα έλαβαν μέρος στις μάχες της Παναγιάς, του αεροδρομίου Καστελλίου Πεδιάδος (μέσα Σεπτεμβρίου 1944) και στη νικηφόρα εκ παρατάξεως μάχη του Μαραθίτη-Φορτέτσας (11 Οκτωβρίου 1944). Η Κρήτη ελευθερώθηκε με τα όπλα αυτών των ανταρτών που κανένα ληστρικό ολοκαύτωμα δεν λύγισε.

74 χρόνια μετά, και σε μια συγκυρία που ο διαρκής αγώνας για ειρήνη, ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, τα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας θα βρίσκονται για δύο μέρες στο επίκεντρο.

Μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να δούμε κατάματα και χωρίς αστερίσκους τα γεγονότα. Να ανατρέξουμε σε κάθε μαρτυρία. Να φωτίσουμε το νόημα της θυσίας και της καταστροφής. Να δούμε κατάματα τι πετύχαμε και πώς θα ενισχύσουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

74 χρόνια μετά, η απαίσχυντη εντολή Μύλλερ «καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου» το Ολοκαύτωμα της επαρχίας στέλνει πολλά μηνύματα. Για την ηρωική αντίσταση της περιοχής που άντεξε. Για το πέρασμα των γενεών που δίνουν μέχρι και σήμερα το δικό τους αγώνα και χρώμα σε μια χώρα που πέρασε από πολλές μυλόπετρες. Για το πώς γράφεται η ίδια η Ιστορία.

74 χρόνια μετά, και με την παρουσία του Πρώτου Πολίτη της Χώρας, μόνο όταν η μνήμη πολέμα τη λήθη μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τιμούμε τους ήρωες και τον τόπο μας.»

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 15.9.2017

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε