ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση του τμήματος Γούρνες-Χερσόνησος»

Σημαντική απάντηση – ενημέρωση δίνει στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μέσα από επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης σχετικά με το στάδιο των εργασιών στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος.

Με το σχετικό έγγραφο του ΟΑΚ Κρήτης, το Υπουργείο πληροφορεί τόσο για το ιστορικό των εργασιών του έργου, όσο και για την παρούσα πορεία επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης του.

Αρχικά αναφέρονται ενδεικτικά προβλήματα που εμπόδιζαν την εκτέλεση του έργου, μεταξύ των οποίων οι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις λόγων αναβολών διεξαγωγής της δίκης για τον καθορισμό προσωρινών τιμών μονάδος, οι καθυστερήσεις λόγω ανασκαφικών ερευνών της αρχαιολογίας  – οι οποίες εξακολουθούν να εκτελούνται μέχρι και σήμερα – και η εκπόνηση, ο έλεγχος και η έγκριση των οριστικών μελετών.

Εν συνεχεία, παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα του έργου με την εκτίμηση ότι έχει ολοκληρωθεί το 50% του συνολικού φυσικού αντικειμένου.  Συγκεκριμένα, δίδεται η ενημέρωση ότι:

  1. Όλες οι χωματουργικές εργασίες του έργου έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%.
  2. Για την πλήρη κατασκευή των δύο κλάδων έχει ολοκληρωθεί άνω του 50% του φυσικού αντικειμένου και έχει δοθεί σε χρήση ο νότιος κλάδος του έργου, ενώ έχει αποσυμφορηθεί η βεβαρημένη κυκλοφορία επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού.
  3. Η αναβάθμιση των Α/Κ Γουρνών και Καστελίου στην περιοχή Χερσονήσου έχει ολοκληρωθεί περί το 70%.
  4. Για την κατασκευή του Β΄Κλάδου επί της γέφυρας Αποσελέμη, μήκους 440 μ., έχει εκτελεστεί το 20% του έργου και για τη γέφυρα, μήκους 90 μ., περίπου το 50%.
  5. Για την κατασκευή παράλληλων και κάθετων οδών στο μήκος που προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη περίπου 15 χλμ έχει ολοκληρωθεί το 50%.

Στο έγγραφο επισημαίνεται η παράταση του έργου που έχει δοθεί μέχρι τις 28.10.2018 και η τμηματική παράδοση σε χρήση των κατασκευασμένων τμημάτων με την επισήμανση ότι «στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την υπηρεσία προκειμένου ο ανάδοχος να παραδώσει σε χρήση 5 χλμ αρτηρίας σε διπλό κλάδο μέχρι τις 30-01-2018 και ακολούθως το υπολειπόμενο τμήμα».

Τονίζεται ότι στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη, την οποία προσυπογράφουν και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, τονιζόταν ότι το τμήμα αποτελεί κρίσιμο για τον τουρισμό της Ανατολικής Κρήτης τμήμα, η κομβική διασύνδεση με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Ηγουμενίδης με τον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ Γιώργο Αγαπάκη τέθηκε επί τάπητος η πορεία υλοποίησης των τμημάτων του ΒΟΑΚ, του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά και των οδικών έργων της περιοχής της Χερσονήσου, τόσο και στην κατεύθυνση της άμεσης άρσης τεχνικών δυσκολιών όσο και της επιτάχυνσης -ολοκλήρωσης των έργων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 13.6.2017

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε