ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πλήρες  χρηματοδοτικό σχήμα για το δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου»

Επίσημες ανακοινώσεις Χαρίτση στον Νίκο Ηγουμενίδη στη Βουλή

 

Το πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα για το δίκτυο ύδρευσης Ηρακλείου ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και κατά την πρωτολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθύμισε ότι από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα από συνεννοήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «έχει μπει αποφασιστικά και για πρώτη φορά στο τραπέζι το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου».

Σημείωσε ότι είναι ένα έργο που «θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έναντι πολλών άλλων, αλλά οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα προγράμματα  – ορισμένα από τα οποία χωρίς κοινωνικό αποτέλεσμα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπενθύμισε επίσης ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Ηράκλειο ανακοίνωσε το έργο και επίσημα, με την επισήμανση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών για την πόλη του Ηρακλείου, ότι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση και ότι το έργο αξιολογείται ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, καθώς και ότι το δικό σας Υπουργείο επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές».

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση, ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «η Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τη σημασία αυτού του έργου με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Σημείωσε o ίδιος ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε και αποπληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου, κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πριν από λίγον καιρό, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ολοκληρώθηκε και αποπληρώθηκε ένα σημαντικό μέρος του νέου δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου, με κόστος 2,4 εκατομμύρια ευρώ”.

Σχετικά με τα τμήματα του δικτύου ύδρευσης στα οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «αυτό το διάστημα «τρέχει» η αξιολόγηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ΔΕΥΑ Ηρακλείου για αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές Ηλιούπολη και Δειλινά, Ακαδημία και Αλικαρνασσός, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνοντας  ότι «αυτό το κομμάτι του έργου θα υλοποιηθεί αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με δημόσια δαπάνη».

Παράλληλα, ανακοίνωσε και επίσημα τα 2 εκ προς την Περιφέρεια Κρήτης για το έργο: «Προχωρούμε και διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση και της περιφέρειας Κρήτης, έτσι ώστε και μέσα από το περιφερειακό πρόγραμμα να μπορεί να υλοποιηθεί ένα σκέλος αυτού του έργου. Θα δοθούν, λοιπόν, 2 εκατομμύρια ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα στην τρέχουσα χρονιά, στο 2017, για τη χρηματοδότηση των νέων έργων αντικατάστασης και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: «Έχουμε ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων υποδομής στους δήμους. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πέρα από το σκέλος της χρηματοδότησης και μία διαδικασία προτυποίησης των μελετών».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις απαντήσεις του με τις οποίες και επίσημα ξεκλιεδώνει η χρηματοδότηση, ενώ αναφέρθηκε στα χρέη της ΔΕΥΑΗ, σημειώνοντας ότι παρά τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τη σχετική ρύθμιση με την οποία ρυθμίζονταν οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ, από τη ΔΟΥ Ηρακλείου έχουν καταλογιστεί πρόσθετες προσαυξήσεις αρκετών εκατ. ευρώ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

«Αν ρωτήσετε τους αρμόδιους θα σας πουν ότι προέρχονται από «χρέη  – φαντάσματα» από τις αμαρτωλές δεκαετίες του 1990 και του 2000 –, αμαρτίες που δυστυχώς βρίσκουμε και σήμερα μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε φυσικά σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών ώστε να βρεθεί μια λύση και να γίνει σεβαστό τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νομοθέτη για την εύρυθμη τακτοποίηση των χρεών και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Το αναφέρω για να σας πω πως βρισκόμαστε ενώπιον ευθυνών του παρελθόντος ενάντια στις οποίες δίνουμε καθημερινά μάχη.»

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στη σημασία των σημερινών ανακοινώσεων: «Ωστόσο, με τη χρηματοδότηση του έργου που συζητάμε σήμερα κάνουμε την αναγκαία υπέρβαση και περνάμε σε μια νέα εποχή. Σε ό,τι σας αφορά, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και ΕΣΠΑ που από τη πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για το θέμα της ύδρευσης του Ηρακλείου, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νομό, παρακολουθώντας βήμα-βήμα το έργο»

Κατά τη δευτερολογία του ο Υπουργός,  απάντησε στον βουλευτή και συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα: «Οι ώριμες, λοιπόν, μελέτες, τα κομμάτια του έργου –γιατί προφανώς είναι ένα έργο το οποίο απαιτεί έναν συνολικό σχεδιασμό με διάφορες τμηματικές, αν θέλετε, φάσεις υλοποίησης- μπορούν να υλοποιηθούν από τα χρήματα τα οποία θα δοθούν από εμάς. Από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δεσμευθεί οι συγκεκριμένοι πόροι. Άρα, μπορεί να ξεκινήσει η περιφέρεια άμεσα την υλοποίηση αυτών των τμημάτων, όπως, βεβαίως, μπορεί και ο δήμος, απευθυνόμενος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να πάρει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ξεκινήσει την υλοποίηση εκείνου του κομματιού των μελετών που του αναλογεί.»

Συμπερασματικά, ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι «έχουμε, λοιπόν, ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα στα χέρια μας. Αυτό είναι το σημαντικό: ότι για πρώτη φορά για ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο έχουμε ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο εμπλέκει όλους τους βαθμούς –αν θέλετε- της Διοίκησης -Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Κεντρικό Κράτος- τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το σημαντικό. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς ο σωστός σχεδιασμός, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ο καθένας στον βαθμό και το κομμάτι που του αναλογεί, μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση τόσο σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, ήδη από τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου και θα υλοποιηθεί η δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει ενώπιον του λαού.»

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΒ΄

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  • Η έβδομη με αριθμό 631/21-3-2017 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου, του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την αντικατάσταση – επέκταση του υπάρχοντος φθαρμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

igoumenidis-600x336Κύριε Υπουργέ, από το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από συνεννοήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει μπει αποφασιστικά και για πρώτη φορά στο τραπέζι το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου.

 Είναι ένα έργο που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έναντι πολλών άλλων, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα προγράμματα, ορισμένα από αυτά μάλιστα χωρίς κοινωνικό αποτέλεσμα.

Η σημερινή Κυβέρνηση έχει βάλει στην ατζέντα ένα τέτοιο κοινωνικής σημασία έργο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Ηράκλειο ανακοίνωσε και επίσημα το έργο, με την επισήμανση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών για την πόλη του Ηρακλείου, αλλά και ότι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι υπερώριμο για υλοποίηση.

Επιπλέον, τονίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι το έργο αξιολογείται, ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, καθώς και ότι το δικό σας Υπουργείο επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που, εκτός από το ΕΣΠΑ, θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

 Είναι ένα έργο τριακοσίων χιλιομέτρων συνολικά δικτύου ύδρευσης και 25 εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογισμού. Σας έχουν υποβληθεί ήδη από τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου οι σχετικές μελέτες για την αντικατάσταση ενός μέρους, την επέκταση, δηλαδή, του δικτύου ύδρευσης που αφορά την αντικατάσταση σε δύο τμήματα, στην περιοχή Ηλιούπολη και τις περιοχές Δειλινά – Ακαδημία – Αλικαρνασσός, έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και εξήντα χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης.

 Παράλληλα, υπάρχουν ήδη τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Είναι το μοναδικό κομμάτι που λόγω της ρυμοτομίας της περιοχής –στενοί δρόμοι- είναι ασύμφορο να μην γίνουν ταυτόχρονα η ύδρευση και η αποχέτευση στην περιοχή Χρυσοπηγή, μήκους πεντέμισι χιλιομέτρων δικτύου και προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Επισημαίνω –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- ότι στη συγκεκριμένη περιοχή επίσης χρειάζεται η αλλαγή των υδρομέτρων, έργο προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου στο σύνολό του.

Η ευθύνη αυτής της πραγματικότητας βαραίνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο είναι πράγματι ανεπίτρεπτο στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και τουριστικές πόλεις της Ελλάδας με βαρύνουσα συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, στον Δήμο Ηρακλείου, οι κάτοικοι να γεμίζουν σπιτικές δεξαμενές ή να μένουν επί ώρες μέσα στο κατακαλόκαιρο χωρίς νερό.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω πρώτον, σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του έργου που για πρώτη φορά φέρνει σε ράγες υλοποίησης η σημερινή Κυβέρνηση.

Δεύτερον, θα ήθελα να μου πείτε, αν μπορείτε, το ακριβές χρηματοδοτικό σχήμα, δηλαδή πόσοι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, πόσοι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ποια η μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και εμείς ευχαριστούμε.

Ο κ. Χαρίτσης έχει τον λόγο.

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Ηγουμενίδη, ξεκινώ από μία αποστροφή του λόγου σας προς το τέλος της παρέμβασής σας. Πραγματικά είναι ανεπίτρεπτο το ό,τι συζητάμε σήμερα, το 2017, για πολύ σημαντικά έργα υποδομών, όπως είναι το συγκεκριμένο έργο, αυτό της ύδρευσης του Ηρακλείου, έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όταν συζητάμε περί ανάπτυξης, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, δεν μπορεί να μην αποκαταστήσει και αδικίες που έχουν γίνει διαχρονικά όλα τα προηγούμενα χρόνια με έργα που είναι πολύ σημαντικά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτά τα έργα βεβαίως εντάσσεται και το συγκεκριμένο.

Η Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τη σημασία αυτού του έργου με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως είπατε και εσείς. Θα σας πω συγκεκριμένα ποιες είναι οι ενέργειες που έχουμε κάνει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το οποίο, όπως και τόσα άλλα, μας κληροδοτήθηκε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε και αποπληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων ύδρευσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου, κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πριν από λίγον καιρό, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ολοκληρώθηκε και αποπληρώθηκε ένα σημαντικό μέρος του νέου δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου, με κόστος 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, επειδή βεβαίως ένα τόσο σημαντικό και σύνθετο έργο με πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, όπως αναφέρατε και εσείς, που ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να το δούμε αν θέλουμε να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την υλοποίησή του, συνδυάζοντας διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές, θέλω να σας πω ότι αυτό το διάστημα «τρέχει» η αξιολόγηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ΔΕΥΑ Ηρακλείου για αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές Ηλιούπολη και Δειλινά, Ακαδημία και Αλικαρνασσός, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το κομμάτι του έργου θα υλοποιηθεί αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου με δημόσια δαπάνη.

Υπονοήσατε και εσείς στην ερώτησή σας –και αυτό είναι κάτι σημαντικό- ότι θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον πόροι για την πλήρη υλοποίηση του έργου. Γι’ αυτό προχωρούμε και διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση και της περιφέρειας Κρήτης, έτσι ώστε και μέσα από το περιφερειακό πρόγραμμα να μπορεί να υλοποιηθεί ένα σκέλος αυτού του έργου. Θα δοθούν, λοιπόν, 2 εκατομμύρια ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην περιφέρεια Κρήτης μέσα στην τρέχουσα χρονιά, στο 2017, για τη χρηματοδότηση των νέων έργων αντικατάστασης και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων υποδομής στους δήμους. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πέρα από το σκέλος της χρηματοδότησης και μία διαδικασία προτυποίησης των μελετών.

Αυτά, ξέρετε, τα έργα πολλές φορές έχουν επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά. Το ό,τι έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να προτυποποιήσουμε τις μελέτες, ώστε να μπορούν οι δήμοι να απευθυνθούν στο Ταμείο για να αποκτήσουν και τεχνογνωσία και ευνοϊκή χρηματοδότηση μέσα από δανεισμό, είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη κατά τη γνώμη μας.

Για να μην μακρηγορώ –θα τα πούμε και στη δευτερολογία- νομίζω ότι αξιοποιώντας όλες αυτές τις χρηματοδοτικές πηγές, σε συνεργασία βεβαίως και με τους φορείς των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα στην υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου, που εδώ και δεκαετίες έχει μείνει σε εκκρεμότητα για τον πέμπτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το Ηράκλειο της Κρήτης.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση βλέπει σοβαρά –τουλάχιστον φαίνεται και από την απάντησή σας- και το θέμα της χρηματοδότησης, έτσι ώστε το έργο να προχωρήσει.

Αν θέλετε, επιτρέψτε μου να πω ακόμα και μια τελευταία εξέλιξη για τον κόσμο που μας παρακολουθεί σήμερα. Αφορά τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, αν και δεν αφορά άμεσα το Υπουργείο σας. Παρά τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τη σχετική ρύθμιση για τις οφειλές των ΔΕΥΑΗ, από τη ΔΟΥ Ηρακλείου έχουν καταλογιστεί πρόσθετες προσαυξήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Αν ρωτήσετε τους αρμόδιους, θα σας πουν ότι προέρχονται από χρέη-φαντάσματα, από τις αμαρτωλές δεκαετίες του 1990 και του 2000, αμαρτίες που δυστυχώς βρίσκουμε και σήμερα μπροστά μας.

Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών –σας είπα ότι δεν αφορά το Υπουργείο σας- και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να βρεθεί μια λύση και να γίνει σεβαστό τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νομοθέτη. Το αναφέρω αυτό και από ό,τι φαίνεται θα έχουμε άμεσα και καλά νέα και γι’ αυτό για το Ηράκλειο. Το αναφέρω για να πω ότι πράγματι βρισκόμαστε ενώπιον ευθυνών του παρελθόντος, ενάντια στις οποίες δίνουμε καθημερινή μάχη.

Πράγματι, πιστεύω ότι με τη χρηματοδότηση του έργου που συζητάμε κάνουμε την αναγκαία υπέρβαση, για να περάσουμε σε μια νέα εποχή για το Ηράκλειο και τους πολίτες του.

Σε ό,τι σας αφορά, είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και ΕΣΠΑ -από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για το θέμα της ύδρευσης του Ηρακλείου- αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς στον νομό, παρακολουθώντας βήμα, βήμα το έργο.

Επειδή πράγματι πιστεύω ότι η σημερινή συζήτησή μας έχει σημασία και την παρακολουθούν με ένα ενδιαφέρον οι πολίτες και οι φορείς του Ηρακλείου, με βάση τις απαντήσεις σας δεν ξέρω αν αντιλαμβάνομαι καλά, αλλά φαντάζομαι ότι τα πρώτα, τα υπερώριμα έργα που ανέφερα και στην πρωτολογία μου είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.

Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε, να μας απαντήσετε τι βήματα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα ο δήμος και η περιφέρεια -για να το δούμε δηλαδή- και να μας πείτε πότε βλέπετε πραγματικά το ξεκίνημα των έργων, δηλαδή αν αυτά τα πρώτα έργα και η χρηματοδότηση που αναφέρατε μπορούμε να πούμε ότι από τον επόμενο μήνα ξεκινούν, για να μην πω από αυτόν κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο. Ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε κατά κόρον στο παρελθόν είναι το γεγονός ότι πάρα πολλά έργα, ενώ όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε για τη σκοπιμότητά τους και λοιπά, παρουσίασαν πάρα πολύ χαμηλούς βαθμούς ωριμότητας. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε και εμείς τόσο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ να προχωρήσουμε σε εξυγίανση, άρα σε απένταξη πολλών έργων, τα οποία δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όσο και στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο τέλος του 2016 να προχωρήσουμε σε ανακατανομή πόρων μεταξύ Υπουργείων και περιφερειών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλα τα χρήματα που είχαμε διαθέσιμα από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζω ότι στο τέλος της χρονιάς δόθηκαν στις περιφέρειες 300 εκατομμύρια συνολικά το 2016, χρήματα τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτή την προσπάθεια ανακατανομής, για να υλοποιηθούν ώριμα έργα.

Έρχομαι, λοιπόν, τώρα, με αφορμή αυτό που μόλις τώρα είπα, στο συγκεκριμένο. Οι ώριμες, λοιπόν, μελέτες, τα κομμάτια του έργου –γιατί προφανώς είναι ένα έργο το οποίο απαιτεί έναν συνολικό σχεδιασμό με διάφορες τμηματικές, αν θέλετε, φάσεις υλοποίησης- μπορούν να υλοποιηθούν από τα χρήματα τα οποία θα δοθούν από εμάς. Από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δεσμευθεί οι συγκεκριμένοι πόροι. Άρα, μπορεί να ξεκινήσει η περιφέρεια άμεσα την υλοποίηση αυτών των τμημάτων, όπως, βεβαίως, μπορεί και ο δήμος, απευθυνόμενος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να πάρει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ξεκινήσει την υλοποίηση εκείνου του κομματιού των μελετών που του αναλογεί.

Αυτό το οποίο, βεβαίως, είναι σημαντικό είναι ότι μέρος αυτού του έργου θα υλοποιηθεί και από το ΕΣΠΑ. Σας είπα ότι ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα η διαδικασία αξιολόγησης των τριών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, για να υλοποιηθούν τα έργα και από εκείνο το σκέλος.

Έχουμε, λοιπόν, ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα στα χέρια μας. Αυτό είναι το σημαντικό, ότι για πρώτη φορά για ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο έχουμε ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο εμπλέκει όλους τους βαθμούς –αν θέλετε- της Διοίκησης -Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Κεντρικό Κράτος- τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το σημαντικό. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε.

Υπενθυμίζω ότι από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το πρόγραμμα για τις υποδομές, μεταφορές και περιβάλλον, ήδη έχουν εκδοθεί προσκλήσεις με αποκλειστικούς δικαιούχους τους δήμους που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς για την υλοποίηση τέτοιου τύπου έργων υποδομών σε όλη τη χώρα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Και για να σας πω, αν θέλετε, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων των τελευταίων ημερών, επειδή ακριβώς βλέπουμε ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολύ σημαντικές και στο Ηράκλειο, αλλά και στους δήμους σε όλη τη χώρα, προχωρούμε και στη δέσμευση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, σημαντικού μέρους των χρημάτων της ρήτρας αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που θα λάβουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς για την υλοποίηση μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ τέτοιου τύπου έργων.

Νομίζω, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς ο σωστός σχεδιασμός, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ο καθένας στον βαθμό και το κομμάτι που του αναλογεί, μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση τόσο σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, ήδη από τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου και θα υλοποιηθεί η δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει ενώπιον του λαού.

Ευχαριστώ.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε