Βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στις απαράδεκτες δηλώσεις του Γερούν Νταϊσελμπλουμ, τη Δευτέρα, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, συνέταξαν δήλωση διαμαρτυρίας την οποία απέστειλαν και στα υπόλοιπα κόμματα της ελληνικής Βουλής  (πλην Χρυσής Αυγής) προκειμένου να υπάρξει μια κοινή απάντηση του Κοινοβουλίου στις ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις ενάντια στον ευρωπαϊκό νότο. Δυστυχώς, στην υπερκομματική αυτή προσπάθεια, τα υπόλοιπα κόμματα (με  εξαιρέσεις τον Υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι και τον Βουλευτή Αθ. Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ), αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Η στάση αυτή, δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη.  Ακόμα και σε τέτοια ζητήματα, που προσβάλλουν τον ελληνικό λαό,  συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να δείξουν ανακλαστικά στοιχειώδους αντίδρασης και συνεννόησης, αναδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά την «υποτακτική» στάση τους απέναντι σε κάθε ευρωπαϊκή πρόκληση.

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017

Δήλωση Διαμαρτυρίας

Αλγεινή εντύπωση και οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Νταϊσελμπλουμ τη Δευτέρα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία – όπως αναφέρεται κατά λέξη: «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη». Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει για όλους τους πολίτες της η Ευρώπη: την έμφυλη ισότητα, τον πλουραλισμό, το σεβασμό στον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία.

Η δήλωση αυτή δυστυχώς εισάγει στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: διάκριση των Ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων» δηλαδή με όρους πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπου προφανώς οι Βόρειοι συγκεντρώνουν όλα τα «θετικά» χαρακτηριστικά, μαζί και το χρήμα, και οι Νότιοι όλα τα αρνητικά, μαζί και τη φτώχεια. Το γεγονός ότι τα ελλείματα του Νότου ισοσκελίζουν τα κέρδη του Βορρά, οι σαφείς αδικίες και αστοχίες του οικονομικού ευρωπαϊκού μοντέλου που είναι ανάγκη να αλλάξει για να γίνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, κανέναν δεν αφορούν εδώ, πολλώ δε μάλλον τον κύριο Ντάισελμπλουμ. Το θέμα είναι πολιτισμικό, δεν επιδέχεται λογικής ερμηνείας. Η γνώμη του, δε, για τις γυναίκες, και δη για τις γυναίκες του Νότου είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αυτές εμφανίζονται διπλά αποκλεισμένες: άβουλα πλάσματα που συντηρούνται από τους απολίτιστους, ουσιαστικά δεν είναι καν κυρίες του εαυτού τους αλλά παρεπόμενα των ανδρών που τις τρέφουν.

Είναι εξωφρενικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες είναι δυστυχώς ενδεικτικές και των απόψεων της νεοφιλελεύθερης μερίδας των Ευρωπαίων πολιτικών. Απόψεις οι οποίες, αν δεν αναχαιτιστούν όσο ακόμη είναι καιρός από τους ίδιους τους πολίτες, θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μια πολύ άσχημη και απευκταία μετάλλαξη. Η Ενωμένη Ευρώπη, που κλείνει σε λίγο τα 60 χρόνια της, είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία της βασισμένη σε ιδέες και πρακτικές όπως αυτές που πρεσβεύει ο κος Ντάισελμπλουμ. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις, και κυρίως, αυτές τις ιδέες, άμεσα και κατηγορηματικά.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Καββαδία Αννέτα

Αθανασίου Αθανάσιος

Ακριώτης Γιώργος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αντωνίου Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Βαγιωνάκη Βάλια

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βράντζα Παναγιώτα

Γάκης Δημήτρης

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Γιαννακίδης Στάθης

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δέδες Γιάννης

Δημαράς Γεώργιος

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Δρίτσας Θοδωρής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Θεοφύλακτος Γιάννης

Θεωνάς Γιάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καματερός Ηλίας

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία

Καραναστάσης Απόστολος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέρης

Κατσαβριά -Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κάτσης Μάριος

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

Κυρίτσης Γιώργος

Λάππας Σπύρος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νίκος

Μαντάς Χρήστος

Μάρδας Δημήτρης

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Θανάσης

Μορφίδης Κώστας

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπάρκας Κώστας

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γιώργος

Ξυδάκης Νικόλαος

Ουρσουζίδης Γιώργος

Πάλλης Γιώργος

Πάντζας Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κώστας

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτρης

Ριζούλης Ανδρέας

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Γιάννης

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Συρίγος Αντώνης

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλης

Τσόγκας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία

Ψυχογιός Γιώργος

Ζουράρις Κώστας

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε