ΔΗΛΩΣΗ

του ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

 

Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία για το ζήτημα των αυθαιρέτων που έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά και τα πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και που ανεβάζουν το ύψος των ήδη καταχωρημένων προστίμων στα 3,3 δις, έχει σημασία να τονιστεί  – και σε αυτή τη χρονική στιγμή –  η πραγματική διάσταση του ζητήματος των αυθαιρέτων.

Ασφαλώς και πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη όλα τα μεγέθη που δημοσιεύει το ΤΕΕ από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων που καταθέτουν οι μηχανικοί για τα αυθαίρετα κτίσματα και τα κτίσματα με αυθαιρεσίες.

Ασφαλώς και έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ μέχρι σήμερα 3,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία για τα ακίνητα των προηγούμενων νόμων 4014 και 4178 και ότι 938.000 ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα.

Ασφαλώς και πρέπει να μας προβληματίσει το ποσό των 3,3 δις για τα ήδη καταχωρημένα πρόστιμα.

Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω στοιχεία ούτε σοκάρει, αλλά δυστυχώς ούτε αποτυπώνει τη συνολική διάσταση του θέματος.

Γιατί, όπως έχουμε τονίσει εξαρχής  – και από την πρώτη σύσκεψη που διοργανώθηκε πανελλαδικά στο Ηράκλειο πριν από ένα χρόνο με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και συλλόγους οικιστών – ο «σκληρός πυρήνας» των κτισμάτων των «αυθαιρετουπόλεων» που ο μέσος όρος προστίμων αναμένεται ότι ξεπερνά τις 50.000 € ανά κτίσμα, δεν έχει ενταχθεί σε κανένα νόμο. Το μεγάλο ποσοστό αυθαίρετων κτισμάτων μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε κανέναν από τους προηγούμενους νόμους και φυσικά δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κανένα επίσημο στατιστικό αποτέλεσμα του ΤΕΕ.

Επιπλέον, από τα προηγούμενα και από τα σημερινά στοιχεία που δίνει το ΤΕΕ είναι καθαρό ότι έχουν ενταχθεί κτίσματα τα οποία εμπίπτουν και έχουν αξιοποιήσει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου (κτίσματα προ του 1983 και άλλα που οι ιδιοκτήτες εμπίπτουν σε κοινωνικά κριτήρια).

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων στην υπόλοιπη χώρα και τις ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά του Νομού Ηρακλείου, τα ποσά που ζητούνται και αφορούν τη μεγάλη υπόθεση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, δεν είναι άλλα 3,3 δις, αλλά δυστυχώς πολύ πολλαπλάσιος αριθμός. Μόνο στο Νομό Ηρακλείου υπολογίζουμε ότι το κόστος υπερβαίνει τα 2 δις, ενώ για το σύνολο της επικράτειας μιλάμε για ποσό …πολλών δεκάδων δις.

Σήμερα, η αποτυχία του προηγούμενου νόμου και η ευθύνη των αρχιτεκτόνων του είναι κοινός τόπος. Αν είχε επιτύχει ο 4178/2013 δεν θα έστελναν αδιάλειπτα οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας –μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ηρακλείου – «μπιλιετάκια» στις εφορίες και δεν θα δεσμεύονταν σήμερα οι λογαριασμοί ιδιοκτητών αυθαιρέτων – ζήτημα που έχει εξεταστεί επανειλημμένως από όλα τα αρμόδια Υπουργεία και για να ξεπεραστεί απαιτεί νομικές υπερβάσεις.

Είναι σαφές ότι δεν χρειαζόμαστε σήμερα σπασμωδικές κινήσεις, αλλά επεξεργασμένη και οριστική λύση με στόχο την άρση της πολιτικής ομηρίας των αυθαιρετούχων.

Η όποια παράταση του νόμου, αφενός μεν έχει το χαρακτήρα της επεξεργασίας του τεράστιου όγκου των προτάσεων φορέων και πολιτών, και αφετέρου της οριστικοποίησης –με δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης– ενός νομοσχεδίου που θα πολλαπλασιάζει την ενταξιμότητα τακτοποίησης και θα συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδια πόλης και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

Θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά, όπως και όλη αυτή τη περίοδο διαβούλευσης και επεξεργασίας ενός νέου νόμου, ότι πολιτική με αριστερό αποτύπωμα και κοινωνικό πρόσημο είναι η άρση των πολιτικών επιλογών που οδηγούν στην κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων και η άρση της «ιδιότυπης» πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Είναι η πολιτική που θα βάλει επιτέλους τέλος στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του προβλήματος των αυθαίρετων κτισμάτων».

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 26.1.2017

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε