ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Εθνικό Μηχανισμό στήριξης των κοινωνικά αδύναμων: “Συμπυκνώνουμε σήμερα σε πολιτικό σχέδιο τις ανάγκες των πολλών”

 

«Για την Αριστερά είναι τουλάχιστον ντροπή να υπερηφανεύεται κανείς ότι στηρίζει όπως μπορεί τους ευάλωτους», σημείωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα έπαρσης από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά στην εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα, συνέχισε για τη μικροπολιτική στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι: «Το ίδιο ντροπή είναι, κατά τη γνώμη μας, από την άλλη πλευρά να ονομάζει τέτοιου είδους κινήσεις, στάχτη στα μάτια ή κοροϊδία. Και αναφέρομαι εδώ σε όλο το φάσμα της αντιπολιτευτικής τακτικής, από την πολιτικά μικρόψυχη αντιμετώπιση των μέτρων που προτείνουμε ή και εφαρμόζουμε, που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, μέχρι την εκδήλωση αγωνίας  – μπας και υποχωρήσουν οι δανειστές στις πιέσεις τους και μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την κοινωνική μας πολιτική».

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο θεσμοθετείται ένας ενιαίος Μηχανισμός, που μαζί με τα πληροφοριακά συστήματα θα συγκροτεί και θα επιβλέπει συνολικά και ενιαία τον δείκτη κοινωνικής προστασίας, ο Νίκος Ηγουμενίδης εξήγησε ότι μπαίνει σήμερα «ένα φρένο ανάσχεσης της κοινωνικής καταστροφής που προκάλεσαν οι πολιτικές επιλογές των προκατόχων», καθώς οικοδομείται ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας των πολλών, των ευάλωτων και των απροστάτευτων. «Και δεν το κάναμε ούτε αποσπασματικά, ούτε με όρους διαπλοκής, ούτε με όρους πελατειακού κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Ηρακλείου υπενθύμισε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015 – «όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν τον θεωρούσαν αναγκαίο» -, τον νόμο για το παράλληλο πρόγραμμα στα πλαίσια του ίδιου σχεδιασμού και ότι «συνεχίσαμε μέσα στο 2016 πιλοτικά, με την εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και σε αυτήν την κατεύθυνση θα το εφαρμόσουμε από το 2017 σε όλους τους δήμους της χώρας»

Αναφερόμενος ειδικά στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι: «Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεωργιάδη: ‘Θα κάνουμε όσα ζητήσει η τρόικα και άλλα τόσα’, δήλωσε σαν συνέχεια του αμίμητου: ‘Και αν δεν είχαμε μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε’, μέχρι τις θεατρικές παραστάσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην πόρτα του Υπουργείου Υγείας. Ξέρετε, πρόκειται για παραστάσεις που δεν μας εκπλήσσουν.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνειδητή επιλογή για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας: «όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, εμείς θα παραμένουμε πεισματικά μεροληπτικοί υπέρ του. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται και όλη αυτή η επίθεση από την Αντιπολίτευση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

            Σχετικά με τη σημερινή στάση που κράτησε η ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπουργείο Υγείας παρατήρησε: «Θα ήθελα, λοιπόν, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, να απευθυνθώ προς τους γραφειοκράτες της ΠΟΕΔΗΝ. Συνεχίστε, κύριοι, τις θεατρικές σας παραστάσεις. Συνεχίστε τις εμφανίσεις τις υποταγμένες στις επιταγές της τηλεοπτικής κάμερας των παιδονόμων της εξουσίας. Χτίστε και άλλους τοίχους στην πόρτα του Υπουργείου Υγείας. Αυτό που ουσιαστικά, αργά αλλά σταθερά, υψώνετε είναι ένα τείχος ανάμεσα σε σας και την πλειοψηφία των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίοι στην πολιτική κατεύθυνση που χαράζουμε ματώνουν -το ξέρουμε ότι ματώνουν- αλλά τελικά καταφέρνουν μαζί μας να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας».

            Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στα ήδη ψηφισμένα μέτρα και έμρπακτα δείγματα στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, στα μέτρα για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, στα μέτρα για τη δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων και τόνισε: «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από πολύ περισσότερα. Τα όνειρά μας για την κοινωνία και για την πατρίδα τραβάνε πολύ πιο μακριά. Αν είπα ότι για την Αριστερά είναι ντροπή να κομπάζει κάποιος ότι βοηθάει τους αδύνατους, η πιο μεγάλη ντροπή για μας είναι η ύπαρξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

    Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας: «Ναι, μπορούμε σήμερα να συμπυκνώσουμε σε πολιτικό σχέδιο τις ανάγκες των πολλών, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επανεκκίνηση της απασχόλησης. Ναι, μπορούμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είμαστε η πολιτική δύναμη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είμαστε η δύναμη της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας και σίγουρα με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις σε κοινή αγωνιστική πορεία, θα τα καταφέρουμε»

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 14.12.2016

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΖ΄

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλαμε να βάλουμε ένα φρένο ανάσχεσης της κοινωνικής καταστροφής που προκάλεσαν οι πολιτικές επιλογές των προκατόχων μας. Θέλαμε να πλέξουμε ένα δίχτυ αξιοπρέπειας, να οικοδομήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας των πολλών, των ευάλωτων, των απροστάτευτων. Αυτό το πράγμα κάναμε, λοιπόν, από τη στιγμή που με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι μάς έφεραν σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Και δεν το κάναμε ούτε αποσπασματικά, ούτε με όρους διαπλοκής, ούτε με όρους πελατειακού κράτους. Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη θέση της Κυβέρνησης, ξεδιπλώσαμε ένα σχέδιό μας, έναν σχεδιασμό.

Να θυμίσω πως τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση -αναφέρθηκε η Υπουργός προηγουμένως στην λοιδορία από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν τον θεωρούσαν αναγκαίο. Συνεχίσαμε με τον νόμο για το παράλληλο πρόγραμμα στα πλαίσια του ίδιου σχεδιασμού. Να θυμίσω πέρυσι τέτοιο καιρό, παραμονές των Χριστουγέννων, ποιοι συγχρόνιζαν τον πολιτικό τους βηματισμό με τις πολιτικές επιλογές των δανειστών μας. Συνεχίσαμε μέσα στο 2016 πιλοτικά, με την εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε από το 2017 σε όλους τους δήμους της χώρας. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Στον ίδιο αυτό σχεδιασμό εντάσσεται και το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο θεσμοθετεί έναν ενιαίο Μηχανισμό, που μαζί με τα πληροφοριακά συστήματα θα συγκροτεί και θα επιβλέπει συνολικά και ενιαία τον δείκτη κοινωνικής προστασίας.

Εδώ, κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μου μια παρένθεση. Δεν είναι θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Αναφέρομαι στη χθεσινή ειδησιογραφία, με αφορμή το κοινωνικό πλυντήριο, για δραστηριότητες και δράσεις του Δήμου Αθηναίων. Μας ενημερώνει η ειδησιογραφία για δέκα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, στον χώρο του Δήμου Αθηναίων. Πόσα είναι τα νοικοκυριά; Ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί αυτοί δεν καλύπτονται από την προστασία. Και ένα τρίτο είναι τι θα κάνουμε, να το αντιμετωπίσουμε. Πόσα είναι τα νοικοκυριά στην επικράτεια; Κλείνω την παρένθεση, διότι είπα ότι δεν είναι θέμα σημερινό. Θα επανέλθουμε και ίσως θα πρέπει να δώσει μια απάντηση το Υπουργείο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα σταθώ σε όλα τα στοιχεία που ανέφεραν αρκετοί από τους προηγούμενους ομιλητές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Θα ήθελα να δώσω μόνο ένα στοιχείο. Τις χρονιές 2012, 2013, 2014 δόθηκαν σε κοινωνική πολιτική 450 εκατομμύρια, 150 εκατομμύρια κατ’ έτος. Τις χρονιές 2015, 2016, 2017, με αυτά που ψηφίσαμε και στον προϋπολογισμό, θα δοθούν 1,750 δισεκατομμύρια, δηλαδή έχουμε τετραπλασιασμός του ποσού.

Και το λέμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς καμμία δόση έπαρσης. Γιατί για την Αριστερά είναι τουλάχιστον ντροπή να υπερηφανεύεται κάποιος ότι στηρίζει όπως μπορεί τους ευάλωτους. Το ίδιο ντροπή είναι, κατά τη γνώμη μας, από την άλλη πλευρά να ονομάζει τέτοιου είδους κινήσεις, στάχτη στα μάτια ή κοροϊδία. Και αναφέρομαι εδώ σε όλο το φάσμα της αντιπολιτευτικής τακτικής, από την πολιτικά μικρόψυχη αντιμετώπιση των μέτρων που προτείνουμε ή και εφαρμόζουμε, που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, μέχρι την εκδήλωση αγωνίας μπας και υποχωρήσουν οι δανειστές στις πιέσεις τους και μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την κοινωνική μας πολιτική.

Αναφέρομαι στη συνειδητή επιλογή εφαρμογής των απόψεων των δανειστών μας.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεωργιάδη: «Θα κάνουμε όσα ζητήσει η τρόικα και άλλα τόσα», δήλωσε σαν συνέχεια του αμίμητου: «Και αν δεν είχαμε μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε», μέχρι τις θεατρικές παραστάσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην πόρτα του Υπουργείου Υγείας. Ξέρετε, πρόκειται για παραστάσεις που δεν μας εκπλήσσουν.

Ξέρουμε πολύ καλά, όπως ξέρετε όλοι οι συνάδελφοι σ’ αυτή την Αίθουσα, ότι η αιχμή του δόρατος της κοινωνικής πολιτικής της Αριστεράς είναι η πολιτική μας στην υγεία. Αυτή η συνειδητή επιλογή μας για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας δεν γίνεται για λόγους ιδεοληψίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι το σύστημα που έχουν ανάγκη οι φτωχοί και οι αδύναμοι. Το δημόσιο σύστημα υγείας, πέρα από την υψηλή ποιότητα παρεχόμενης περίθαλψης που προσφέρει, είναι σε τελική ανάλυση και οικονομικότερο. Το δημόσιο σύστημα υγείας θέλουμε να είναι σε θέση να μπορεί να εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα και όλα αυτά τα οποία θεσμοθετούμε. Γι’ αυτό τον λόγο όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, εμείς θα παραμένουμε πεισματικά μεροληπτικοί υπέρ του. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται και όλη αυτή η επίθεση από την Αντιπολίτευση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

            Θα ήθελα, λοιπόν, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, να απευθυνθώ προς τους γραφειοκράτες της ΠΟΕΔΗΝ. Συνεχίστε, κύριοι, τις θεατρικές σας παραστάσεις. Συνεχίστε τις εμφανίσεις τις υποταγμένες στις επιταγές της τηλεοπτικής κάμερας των παιδονόμων της εξουσίας. Χτίστε και άλλους τοίχους στην πόρτα του Υπουργείου Υγείας. Αυτό που ουσιαστικά, αργά αλλά σταθερά, υψώνετε είναι ένα τείχος ανάμεσα σε σας και την πλειοψηφία των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίοι στην πολιτική κατεύθυνση που χαράζουμε ματώνουν -το ξέρουμε ότι ματώνουν- αλλά τελικά καταφέρνουν μαζί μας να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε θεσμοθετήσει, έχουμε νομοθετήσει μέτρα στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια. Έχουμε θεσμοθετήσει μέτρα για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων. Έχουμε νομοθετήσει για τη δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων. Πρόκειται για δείγματα μεροληψίας μας υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων.

Ωστόσο, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από πολύ περισσότερα. Τα όνειρά μας για την κοινωνία και για την πατρίδα τραβάνε πολύ πιο μακριά. Αν είπα ότι για την Αριστερά είναι ντροπή να κομπάζει κάποιος ότι βοηθάει τους αδύνατους, η πιο μεγάλη ντροπή για μας είναι η ύπαρξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σε σχέση με τα όνειρά μας, σε σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας απαντάμε: Ναι, μπορούμε σήμερα να συμπυκνώσουμε σε πολιτικό σχέδιο τις ανάγκες των πολλών, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επανεκκίνηση της απασχόλησης. Ναι, μπορούμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είμαστε η πολιτική δύναμη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είμαστε η δύναμη της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας και σίγουρα με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις σε κοινή αγωνιστική πορεία, θα τα καταφέρουμε.

            Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε