ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΙΖ΄

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

 

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

 ………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ κι εγώ.

Ο συνάδελφος κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τον λόγο για έξι λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς, η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα επισκιάστηκε από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, την οποία θα προσπαθήσω να προσεγγίσω κι εγώ.

Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα μέσα στη συζήτηση που έγινε και θα ήθελα να τα θέσω από αυτό εδώ το Βήμα.

Πρώτο ερώτημα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Γιατί δεν το αλλάξατε αυτό το τοπίο 27 χρόνια; Προσέξτε, όχι το αν ήταν λάθος, που πολλοί από εσάς το έχετε παραδεχτεί, αλλά γιατί δεν το αλλάξατε.

Δεύτερον, γιατί δεν εφαρμόσατε όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και τους νόμους για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε;

Τρίτον, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε αυτή την οφθαλμοφανή παρανομία, σε αυτή την οφθαλμοφανή μη εφαρμογή των νόμων που ψηφίσατε, πώς στάθηκε;

Τέταρτον, σε όλη αυτή τη διαδρομή σας πότε λέγατε ψέματα, όταν νομοθετούσατε κλείνοντας το μάτι στις απαιτήσεις της κοινωνίας ή όταν δεν εφαρμόζατε τους νόμους, κλείνοντας το μάτι στα μεγάλα αφεντικά σας;

Πέμπτο, λέτε ότι θα καταργήσετε τον νόμο, όταν θα γίνετε κυβέρνηση. Θεμιτή, κατά την γνώμη μου, μια τέτοια τοποθέτηση από την πλευρά της Αντιπολίτευσης και αντιλαμβάνομαι ότι θα δώσετε περισσότερες τηλεοπτικές άδειες και ότι θα δώσετε πίσω –φαίνεται «πόνεσε» πολύ η τσέπη των αφεντικών σας- τα λεφτά που έχουν πληρώσει. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τα λεφτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τα σχολικά γεύματα ή για τις 4.000 προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα γίνουν. Γιατί δεν το λέτε; Γιατί λέτε και εδώ ψέματα;

Εν πάση περιπτώσει, ποιον κοροϊδεύετε; Τα αφεντικά ή άντε, τους συνεργάτες σας, τους ιδιοκτήτες, τους μεγαλοκαναλάρχες ή τις κοινωνικές ομάδες;

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είστε και δημαγωγοί και ψεύτες. Είστε πρώτα από όλα δημαγωγοί, γιατί η αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντεργατική πολιτική σας χρειάζεται την περιποίηση, το σετ καλλυντικών «δημαγωγία», για να μπορέσει να γίνει πιο όμορφη, να γίνει εύληπτη και αποδεκτή από τον λαό μας.

Είστε, όμως, και ψεύτες, διότι -κακά τα ψέματα- το αποκρουστικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης, νεοσυντηρητικής πρότασής σας, όσο και αν το πασπαλίζετε με ζάχαρη δημαγωγίας, δεν φτιασιδώνεται, αποκρύπτεται. Πώς να το κάνουμε; Βρίσκεστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Για να στηρίξετε τα συμφέροντα των λίγων, που αυτό θέλετε πολιτικά, πρέπει να εξασφαλίσετε την υποστήριξη ή έστω την ανοχή των πολλών. Να, γιατί η παράταξή σας έχει το ψέμα στο DNA της.

Ένα τελευταίο παράδειγμα ψέματος: Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει στην Κρήτη, στην εκλογική περιφέρειά μου, στο Ηράκλειο, μια ολόκληρη εκστρατεία ότι δεν ήμουν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα υποτίθεται «έγκριτα» ρεπορτάζ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχω σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα γράφουν ή ξεκίνησαν να τα γράφουν άνθρωποι που είτε με είδαν στο Συνέδριο, είτε άκουσαν την παρέμβασή μου στο Συνέδριο, είτε ενημερώθηκαν γι’ αυτή. Τι να πεις; Ψέμα, ψέμα, ψέμα.

Πριν προχωρήσω παρακάτω, να πω απλώς ότι, κλείνοντας τα αυτιά στο θόρυβο που κάνουν οι «τενεκέδες» μέσα σε όλο τον διάλογο, έχουν ακουστεί και ψύχραιμες φωνές. Έχουν υπάρξει και νηφάλιες προσεγγίσεις και στη δική σας την παράταξη, που αυτές οι νηφάλιες προσεγγίσεις επιβεβαιώνουν ότι όλο αυτό το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που προσπαθείτε να παρουσιάσετε σαν αδιέξοδο, τελικά δεν είναι έτσι.

Εν πάση περιπτώσει, ας επανέλθουμε.

Γιατί όλη αυτή η αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία;

Γιατί αυτή η τακτική, η σκληρή, η άγρια, η λυσσασμένη -δίνουν τα ρέστα τους-, που, αν το θέλετε, ξεκινάει πολλές φορές από αυτό το αρρωστημένο κλίμα που έχουν πάρει ή παίρνουν οι συνεδριάσεις σε αυτήν εδώ την Αίθουσα;

Για να απαντήσουμε, κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σταθούμε πέρα και πάνω από τα γεγονότα της καθημερινότητας, παίρνοντας, όμως, υπ’ όψιν όλα αυτά τα γεγονότα της καθημερινότητας, από το οποιοδήποτε γεγονός στην περιφέρεια της χώρας μας μέχρι την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ομπάμα.

Κατά τη γνώμη μου, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. Δεύτερον, ενισχύεται η θέση της Ελλάδας σαν δύναμη σταθερότητας και παράγοντας ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Τρίτον, θα έχουμε εξελίξεις στο μεγάλο θέμα της απομείωσης του χρέους.

Με άλλα λόγια, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, περνάμε τον κάβο και αυτό είναι μια επιτυχία του λαού μας, είναι μια επιτυχία της κοινωνίας μας, είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησής μας. Αυτή η επιτυχία είναι, κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παράλληλα μια αποτυχία της θέσης «το χρέος είναι βιώσιμο», δηλαδή της βασικής κυβερνητικής γραμμής της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, είναι μια αποτυχία της θέσης για «αριστερή παρένθεση», δηλαδή της βασικής αντιπολιτευτικής γραμμής της ίδιας της Αντιπολίτευσης.

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Με την ολοκλήρωση του τριμήνου, σφραγίζεται, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, η χρεοκοπία του πολιτικού σας αφηγήματος, με το οποίο προσπαθήσατε να αντιπαρατεθείτε στην πρόταση που έκανε η Αριστερά στην ελληνική κοινωνία. Να γιατί -ας μου επιτραπεί η έκφραση- αυτό το διάστημα δίνετε τα ρέστα σας.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σταθώ σε αυτό. Τα έχετε δώσει όλα; Επειδή η πορεία αυτού του τριμήνου σχετίζεται άμεσα με την πολιτική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας, ως προς το σκέλος της αντιπολιτευτικής της δράσης, κατά τη γνώμη μου, δεν τα έχουμε δει όλα. Και δεν τα έχουμε δει όλα, γιατί πραγματικά η συντηρητική παράταξη έχει μακρά ιστορία, πολύχρονη εμπειρία και πολλές εφεδρείες, που δεν έχει ρίξει ακόμα στη μάχη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και απευθύνομαι από αυτό το Βήμα όχι απλώς σε σας τους συναδέλφους εδώ στην Αίθουσα, αλλά σε όλες τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις, η απάντηση στη συντήρηση είναι μια: Επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε σχέδιο εκτροπής από την εκφρασμένη λαϊκή βούληση, αγωνιστική ενότητα κοινωνίας και ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε