Κρίσιμες προτεραιότητες για το νομό Ηρακλείου
Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Μια σειρά από κομβικά ζητήματα που αφορούν άμεσα το Νομό Ηρακλείου βρίσκονται σήμερα σε ένα αποφασιστικό και κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρόκειται για θέματα που -παρά το πλαίσιο της στενής δημοσιονομικής εποπτείας- μπορούν και πρέπει να λάβουν την αναγκαία ώθηση με στόχο την έμπρακτη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα ξεχωρίζουν:
- Η αντικατάσταση – επέκταση του υπάρχοντος φθαρμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου. Οι επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας κινούνται στη θετική κατεύθυνση της αξιολόγησης και χρηματοδότησης των προτάσεων της ΔΕΥΑΗ που αφορούν σε έργα συντήρησης, επέκτασης και αλλαγής υδρομετρητών του υπάρχοντος δικτύου. Πρόκειται για έργο άμεσης προτεραιότητας. Είναι ανεπίτρεπτο τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και τουριστικές πόλεις της Ελλάδας με βαρύνουσα συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, η πόλη του Ηρακλείου και οι κάτοικοι του, ν’ αγοράζουν σε φιάλες πόσιμο νερό ή να γεμίζουν σπιτικές δεξαμενές για να μην μένουν το κατακαλόκαιρο επί ώρες χωρίς νερό. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση όλων των κατοίκων του Ηρακλείου στο πόσιμο νερό μέσω του δικτύου της ΔΕΥΑΗ, σημάδι πολιτισμού της κοινωνίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να αποτελέσει έργο πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας.
- Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Με οδηγό το μόνο αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο, δηλαδή τον Χάρτη Υγείας της Κρήτης, απαλλαγμένοι από ρουσφετολογικά ή πελατειακού κράτους κριτήρια, είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας. Αναφέρομαι στην λειτουργία του Ιατρείου Τυμπακίου, την δημιουργία νέου Ιατρείου στα Μάταλα. Στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου στους Αγίους Δέκα. Στην αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ Χερσονήσου και την αναβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Χερσονήσου ως Μονάδα Αναφοράς (τύπος Κέντρου Υγείας) των ιατρείων του αντίστοιχου Δήμου. Στο δίκτυο σταθμών του ΕΚΑΒ που έρχονται να συνεπικουρήσουν μέσα σε έναν συνολικό σχεδιασμό τις υπάρχουσες δυνάμεις στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία, ώστε να διευκολυνθεί η επείγουσα πρόσβαση του πληθυσμού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αναφέρομαι στα Ιατρεία Γειτονιάς, δηλαδή το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον αστικό ιστό της πατρίδας μας. Ο Δήμος Μαλεβιζίου στο σύνολό του και μέρος του Δήμου Ηρακλείου έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό μας. Οι μονάδες στον Εσταυρωμένο, στο ΙΚΑ Αλικαρνασσού, στο ΙΚΑ Αγίου Μηνά μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν ως Μονάδες Αναφοράς στο σύστημα αυτό.
- Ηλεκτρονική και αδιαμεσολάβητη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων: Απέναντι στη προηγηθείσα συνειδητή πολιτική επιλογή απαξίωσης και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα με συνέπεια την υποβάθμιση, υποστελέχωση και «κλείσιμο» κομβικών παραρτημάτων του ΙΚΑ στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου, διανοίγεται μια «νέα εποχή»: Η ψηφιακή εποχή ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και ως φραγμό στο ρουσφετολογικό και πελατειακό θεμέλιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής στην Επίκαιρη Ερώτηση μας (7/7/2016): «Θα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση το αδιαμεσολάβητο μέσο για την υποβολή αιτημάτων, για την παραλαβή των απαντήσεων, για την ενημέρωση του ασφαλισμένου ως προς τα θέματα τα οποία άλλες φορές θα έπρεπε να επιλύσει καταφεύγοντας επιτοπίως στις υπηρεσίες του κάθε φορέα».
- Άρση της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων: Στην διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύλλογοι οικιστών, τοπικοί παράγοντες και μεμονωμένοι πολίτες έδωσαν το παρών και κατέθεσαν προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις με στόχο να εξεταστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Με ξεχωριστή διάταξη για πρώτη φορά εισάγεται το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αυθαίρετου κτίσματος ως συντελεστής που αφορά «περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή». Ικανοποιείται το αίτημα συλλόγων οικιστών ρυθμίζοντας για πρώτη φορά το ζήτημα των συνιδιοκτητών εξ’ αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων, στο οποίο επιδεικτικά γύρισαν τη πλάτη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεχωριστά εξετάζονται οι περιοχές εκτός σχεδίου αλλά «με εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες» – ευθεία αναφορά στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις» – περιοχές όπου ουσιαστικά το Κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια δε μερίμνησε για πολεοδομικές μελέτες και σχέδια. Αξιοσημείωτες οι παρατηρήσεις των Οικιστών και των Πολυτέκνων για την ουσιαστική μείωση του κόστους τακτοποίησης, συμβάλλουν στην επίλυση του υπάρχοντος προβλήματος.
- Απρόσκοπτη – εύρυθμη λειτουργία και επέκταση του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»: Σε μια περίοδο όπου οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αυξήθηκαν το α’ επτάμηνο κατά 11,5% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα αναγκαία έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής της ΥΠΑ και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής σε Επίκαιρη Ερώτηση μας ο αρμόδιος Υπουργός, χορηγήθηκε στον ΚΑΗΚ πίστωση ύψους 45 εκ ευρώ για την αποκατάσταση φθορών του πεδίου ελιγμών, όπως αναφέρεται, θέτοντας σε λειτουργία τον τροχοδρόμο ‘Η’ «έπειτα από πάροδο δεκαετίας»(!). Έχουν δρομολογηθεί εργασίες αποκατάστασης φθορών στους τροχοδρόμους, εργασίες βόρειας και ανατολικής επέκτασης του αεροσταθμού, καθώς και εργασίες τροποποίησης της διέλευσης της Λεωφόρου Ικάρου μέσω των εγκαταστάσεων της ΣΕΑΠ και της πρώην ΜΟΜΑ. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; είναι αυτονόητο ότι μέχρι την οριστική ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, το «Νίκος Καζαντζάκης» ούτε μένει, ούτε θα μείνει στον “αυτόματο πιλότο”.
- H επίσπευση όλων των έργων και άρση όλων των αγκυλώσεων για ένα σύγχρονο και ασφαλή βόρειο οδικό άξονα, συμπεριλαμβανομένων και των κάθετων οδικών αξόνων και του επαρχιακού δικτύου. Η σπουδαιότητα της οδικής ασφάλειας αποτυπώθηκε ως προτεραιότητα και στην εισήγηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κρήτης όπως παρουσιάστηκε στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, όπου επισημάνθηκε με έμφαση και η επιτάχυνση-ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο-Μεσσαρά – εισήγηση που έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής.
Συμπέρασμα: Θέματα ζωτικής σημασίας, όπως το αγαθό του νερού, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η οδική ασφάλεια, η άρση της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων και η αναβάθμιση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, μπαίνουν ως προτεραιότητες σε μια νέα τροχιά και διανοίγουν για το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη ένα νέο πλαίσιο προοπτικής που απαιτεί νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Απαιτεί την κοινή κατεύθυνση, κοινή πορεία, ενότητα δράσης όλων των μαχόμενων κοινωνικών, προοδευτικών, υγιών δυνάμεων του τόπου.
*Βουλευτής Νομού Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ