«Προχωράμε με τη κοινωνία και τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις. Θα τα καταφέρουμε!»

Ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

για το νέο αναπτυξιακό νόμο

Στις βασικές πτυχές του νέου αναπτυξιακού νόμου και στη βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε στη σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

«Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζεται στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωσε από την αρχή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού αναφέρθηκε στη χώρα που παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, που οι μισθοί έπεσαν κατά 40% τουλάχιστον, μια χώρα με 1,5 εκ ανέργους και 2,5 εκ ανασφάλιστους» σημείωσε την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων:

«Στην Αριστερά μιλάμε για ρημαγμένη χώρα. Η Δεξιά για την ίδια εικόνα αναφέρεται σε μαγνήτη επενδύσεων. Εδώ είναι ακριβώς η διαφορά μας».

Απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, αν αναζητάτε σε αυτό το σχέδιο νόμου το 4,5% των επενδυτικών σχεδίων να πάρει το 45% των επενδύσεων, δεν θα το δείτε. Με αυτήν την έννοια, ναι, είναι «πουκάμισο αδειανό».

 «Θέλουμε η ανάπτυξη να στηριχθεί στα ερείπια και στην κοινωνική καταστροφή που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πίσω τους -και άρα, να στηριχθεί σε παραπέρα μειώσεις μισθών;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Αντίθετα, τόνισε ότι για το ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη και ο νέος αναπτυξιακός στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, στον πραγματικό πλούτο της χώρας και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι κατανέμει με κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους που διαθέτουμε στην ανασυγκρότηση και την εκβιομηχάνιση της χώρας.

Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσε ότι «θέλουμε το κράτος αρωγό στην ενίσχυση της προσπάθειας της μικρομεσαίας επιχείρησης, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της».

Συνολικά για το νέο νόμο υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος, με άξονα και οδηγό την έξοδο από την κρίση με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, κινείται στην κατεύθυνση της διασποράς του οφέλους από την ανάπτυξη στη δίκαιη κατανομή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του τόνισε ότι είναι στο χέρι μας να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να προχωρήσουμε στην έξοδο της οικονομίας και της χώρας από την κρίση.

«Προχωράμε με την κοινωνία και τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις. Προχωράμε και ευτυχώς για τον λαό μας θα τα καταφέρουμε!»

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΔ΄

Τετάρτη  15 Ιουνίου 2016

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας-Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις»

 …………………………………………………………………………..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τόσο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πριν από λίγο, όσο και αρκετοί από τους ομιλητές της μείζονος Αντιπολίτευσης επανέφεραν το θέμα του νόμου που πρόσφατα ψηφίσαμε και της διαφοράς που έχουμε στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Επανέφεραν, δηλαδή, το θέμα του αν και κατά πόσον τα δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δισεκατομμυρίων θα έπρεπε να παρθούν μέσα από φόρους, όπως ψηφίσαμε, ή μέσα από μείωση κρατικών δαπανών, μέσα από λιγότερο κράτος, καλύπτοντας πίσω από αυτά τα παχιά και μεγάλα λόγια νέες μειώσεις μισθών και νέες απολύσεις.

Ωστόσο, πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζεται στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Ξεκινάει από πιο μακριά και αν το θέλετε τραβάει ακόμα μακρύτερα. Ένα είναι το ερώτημα που νομίζω δείχνει ανάγλυφα αυτή τη διαφορά. Τι χώρα παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ; Παραλάβαμε μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, μια χώρα που οι μισθοί έπεσαν κατά 40% τουλάχιστον, μια χώρα με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Περιγράφοντας αυτή την εικόνα, εμείς η Αριστερά μιλάμε για ρημαγμένη χώρα. Η Δεξιά για την ίδια εικόνα αναφέρεται σε μαγνήτη επενδύσεων. Εδώ είναι ακριβώς η διαφορά μας. Εδώ φαίνεται η διαφορετική αντίληψη. Αν θέλετε, αυτή η διαφορετική αντίληψη είναι και στο πού τραβάμε. Με την ίδια λέξη, την «ανάπτυξη», την πολυπόθητη ανάπτυξη αν το θέλετε, με αυτή την λέξη της περίφημης ελληνικής γλώσσας, περιγράφουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Θέλουμε η ανάπτυξη να στηριχθεί στα ερείπια και στην κοινωνική καταστροφή που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πίσω τους -και άρα, να στηριχθεί σε παραπέρα μειώσεις μισθών, σε αύξηση του αριθμού των ανέργων, δηλαδή στην εξασφάλιση ακόμα φθηνότερου εργατικού δυναμικού- ή θέλουμε η ανάπτυξη να στηριχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό, τον πραγματικό πλούτο αυτής της χώρας, αυτής της κοινωνίας -ας μην ξεχνάμε ένας στους δύο είναι απόφοιτος ΑΕΙ- ενδυναμώνοντας την αξία του, αντί να παρακολουθούμε αμήχανα τη φυγή του στο εξωτερικό; Θέλουμε η ανάπτυξη να στηριχθεί στη μονοπωλιακή ενίσχυση συγκεκριμένων επενδύσεων και επενδυτών ή θέλουμε να κατανέμει με κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους που διαθέτουμε στην ανασυγκρότηση και την εκβιομηχάνιση της χώρας;

Θέλουμε το κράτος θεατή της καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θεατή στα λουκέτα της καθημερινότητάς μας ή θέλουμε το κράτος αρωγό στην ενίσχυση της προσπάθειας της μικρομεσαίας επιχείρησης να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της;

Αν το θέλετε, τελικά, θέλουμε μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στο χαμηλό εργασιακό κόστος, στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, στη χαλάρωση των περιβαλλοντικών και άλλων όρων, μια χαλάρωση, όπως είπε και ο Υπουργός από αυτό εδώ το Βήμα, που θα στηρίζεται σε οτιδήποτε εντάσσεται αποκλειστικά στις ιδιωτικοποιήσεις, ή θέλουμε μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία, στο υπάρχον υψηλού επιπέδου δυναμικό της χώρας μας, στον σεβασμό στο περιβάλλον, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα στον τουρισμό, στη ναυτιλία, καθώς και σε άλλους κλάδους;

Αντιλαμβάνεστε ότι οι απαντήσεις που δίνει η Αριστερά σε σχέση με τη Δεξιά στο ερώτημα είναι τελείως διαφορετικές. Οι απαντήσεις της Αριστεράς σε αυτό το ερώτημα περνούν και μέσα από αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο. Είναι ένας νόμος που κινείται γύρω από τη νεανική, τη νέα επιχειρηματικότητα, τη μικρομεσαία επιχείρηση είτε μόνη της είτε σε συνέργεια με άλλες. Έχει αιχμή τόσο κλαδική όσο και περιφερειακή. Αξιοποιεί το επιστημονικό προσωπικό και στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Τελικά, με άξονα-οδηγό την έξοδο από την κρίση με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, κινείται στην κατεύθυνση της διασποράς του οφέλους από την ανάπτυξη στη δίκαιη κατανομή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Με τούτη την έννοια, όντως, οι επικριτές του σχεδίου νόμου που έφερε η Κυβέρνηση έχουν από μια άποψη δίκιο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, αν αναζητάτε σε αυτό το σχέδιο νόμου το 4,5% των επενδυτικών σχεδίων να πάρει το 45% των επενδύσεων, δεν θα το δείτε. Με αυτή την έννοια, ναι, είναι πουκάμισο αδειανό.

Αν αναζητάτε, κυρία Κεφαλογιάννη, να δείτε τρεις επιχειρήσεις, όπως σε όλους τους προηγούμενους νόμους, να παίρνουν από 200 εκατομμύρια η καθεμία, όντως, δεν θα το δείτε. Είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν υπάρχει καν αυτή η σταγόνα.

Ή αν αναζητάτε, κύριε Θεοχάρη, πολιτική με λεφτά που δεν υπάρχουν –σας απάντησε ο Υπουργός από αυτό το Βήμα προηγουμένως, για να μη σταθώ αναλυτικά- όντως είναι αντιαναπτυξιακός νόμος.

Κλείνοντας, κυρία Πρόεδρε -παρά το ότι πολλά θα ήθελα να πω ακόμα- πολλές «Κασσάνδρες» πέρασαν από αυτό το Βήμα για να μοιρολογήσουν την επερχόμενη καταστροφή.

Εγώ πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και με αυτό ολοκληρώνω- ότι στο χέρι μας είναι να βάλουμε –και πιστεύω ότι θα βάλουμε- τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, στο χέρι μας είναι να προχωρήσουμε -και θα προχωρήσουμε- στην έξοδο της οικονομίας και της χώρας μας από την κρίση.

Για μια πορεία με κοινωνικό πρόσημο και αριστερό αποτύπωμα σας αφήνουμε, κύριοι συνάδελφοι, στο μοιρολόι σας, σας αφήνουμε, κυρία Αντωνίου, να εύχεστε την αποτυχία μας. Προχωράμε χωρίς εσάς. Προχωράμε με την κοινωνία και τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις. Προχωράμε και δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τον λαό μας θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε