«Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία»

Απάντηση του Νίκου Ηγουμενίδη για τις ακραίες, μεμονωμένες και αντιδημοκρατικές ενέργειες εναντίον βουλευτών

 

Απάντηση από το βήμα της Βουλής έδωσε σήμερα για τις μεμονωμένες και αντιδημοκρατικές ενέργειες εναντίον βουλευτών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, τονίζοντας ότι τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες δυσφημούν τους αγώνες και στρέφονται ενάντια στο κίνημα.

Κατά την τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι:

Πρώτο, τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες «ούτε εκφράζουν, ούτε προέρχονται από το κίνημα των αγροτών και τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις του ευρύτερου κινήματος. Το αντίθετο: Τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες δυσφημούν τους αγώνες και στρέφονται ενάντια στο κίνημα».

Δεύτερο, απέναντι στον εκπρόσωπο του κόμματος της «Ένωσης Κεντρώων» ο οποίος στη χθεσινή του τοποθέτηση υποστήριξε ότι «μια και ανοίγει και το Τριώδιο, μια και έρχονται και Απόκριες μπορείτε να βγείτε και να προμηθευτείτε μάσκες του Προέδρου» ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν ξέρω αν χρησιμοποιείτε την μάσκα του κεντρώου για να καλύψετε την  ακροβασία σας με φασιστικές αντιλήψεις ή αν η απέλπιδα προσπάθειά σας να τεκμηριώσετε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησή σας, σας οδηγεί να παίξετε για άλλη μια φορά –δυστυχώς δεν είναι η πρώτη – με το αυγό του φιδιού, με τη στάση σας να υποθάλπει φασίζουσες συμπεριφορές. Ωστόσο το θέμα δεν είναι προσωπικό, επειδή αυτή η τοποθέτηση έγινε από σας ως εκπρόσωπο κόμματος. Έτσι πέρα από το ότι οφείλετε να ανακαλέσετε προσωπικά, οφείλει και το κόμμα σας συλλογικά να καταδικάσετε τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες τοποθετήσεις».

Τρίτο, σχετικά με τη συνειδητή του επιλογή να μην απαντήσει σε κανένα από τα ΜΜΕ εξήγησε ότι «τέτοια γεγονότα που ουσιαστικά απειλούν την δημοκρατία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αύξησης της τηλεθέασης».

Τέταρτο, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι, όπως φαίνεται και από την προσωπική του διαδρομή, δεν υποκύπτει σε πιέσεις, ούτε εκβιάζεται, και ότι όσοι μέσα από την προσδοκώμενη υποχώρησή του επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις ξεκαθάρισε ότι «απευθύνονται σε λάθος άτομο».

«Η κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση στην οποία βασικός κορμός είναι η αριστερά ούτε κινδύνεψε, ούτε κινδυνεύει, ούτε πρόκειται να κινδυνέψει από τον ίδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε «ένα ευχαριστώ» στο κύμα συμπαράστασης του οποίου γίνεται αποδέκτης τις δύο τελευταίες μέρες, ενώ σχετικά με το κύμα αποδοκιμασίας αυτής της ακραίας, αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, του οποίου επίσης γίνεται αποδέκτης, συνέστησε ψυχραιμία.

Όπως τόνισε κλείνοντας την ομιλία του: «Στα δύσκολα σημεία των καιρών, σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη πιο νηφάλια, τη πιο ψύχραιμη, τη πιο κοινωνικά χρήσιμη στάση.

Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π΄

Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2016

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς μεμονωμένων μεν, ωστόσο ακραίων και αντιδημοκρατικών ενεργειών τύπου «Καρφίτσας», μεταξύ των οποίων είναι και οι προπηλακισμοί Βουλευτών. Και επειδή με αφορά και εμένα προσωπικά θα ήθελα να σταθώ σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες ούτε εκφράζουν ούτε προέρχονται από το κίνημα των αγροτών και τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Το αντίθετο θα έλεγα. Τέτοιου είδους ενέργειες δυσφημούν τον αγώνα και στρέφονται ενάντια στο κίνημα.

Δεύτερον, χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων είπε – και διαβάζω από τα Πρακτικά της Βουλής: «Μιας και αναφέρθηκα στους αγρότες, υπάρχει και το σχετικό βίντεο για το πώς συμπεριφέρθηκαν σε εμάς οι αγρότες στον Εύηνο και το πώς συμπεριφέρθηκαν σε συνάδελφό σας που πήγε να βγει στο “ΚΡΗΤΗ TV”».

Δεν μου συμπεριφέρθηκαν έτσι πηγαίνοντας για το “ΚΡΗΤΗ TV”. Με περίμεναν όταν έβγαινα έξω, μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων. Πιθανώς το βάθος της πολιτικής ανάλυσης του εκπροσώπου του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων φτάνει απλώς στο γεγονός ότι εντελώς αυθόρμητα από διάφορα σημεία του Νομού Ηρακλείου βρέθηκαν εκεί δεκαπέντε, είκοσι άτομα. Ας το δεχτώ. Εντάξει, αυτοί απλώς ήθελαν να δουν τις ειδήσεις, έξω από το κανάλι. Οι κάμερες του καναλιού τι περίμεναν απ’ έξω, αφού μόλις πριν από λίγο τους είχα μιλήσει μέσα;

Απάντησε στην τοποθέτησή του ο προεδρεύων της διαδικασίας εκείνη τη στιγμή, ο κ. Κακλαμάνης. Η τοποθέτησή του με καλύπτει απολύτως και γι’ αυτό τον λόγο δεν ζήτησα εχθές τον λόγο επί προσωπικού.

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει: «Σας έχω μια λύση για το πώς μπορείτε να περνάτε από τα μπλόκα. Αυτή τη στιγμή, μιας και ανοίγει το Τριώδιο, μιας και έρχονται οι Απόκριες, μπορείτε να βγείτε και να προμηθευτείτε μάσκες του Προέδρου».

Δεν έχει νόημα να το καταθέσω στα Πρακτικά. Είναι από τα Πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης. Δεν ξέρω, κύριε Γεωργιάδη, αν χρησιμοποιείτε τη μάσκα του κεντρώου για να καλύψετε την ακροβασία σας με φασιστικές αντιλήψεις!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν ξέρω αν η άπελπις προσπάθειά σας να τεκμηριώσετε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησή σας, σας οδηγεί να παίξετε για άλλη μία φορά –γιατί το έχετε ξανακάνει ειδικά εσείς και προσωπικά- με το αυγό του φιδιού, με τη στάση σας να υποθάλπει φασίζουσες συμπεριφορές.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι προσωπικό, επειδή αυτή η τοποθέτηση έγινε από εσάς ως εκπροσώπου κόμματος. Έτσι, πέρα από το ότι οφείλετε προσωπικά να ανακαλέσετε, νομίζω ότι οφείλει και το κόμμα σας διά του Προέδρου –και θα το περιμένω- να καταδικάσει και τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές και τέτοιες τοποθετήσεις, όπως η δική σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Τρίτον, όπως αντιλαμβάνεστε, κύριοι συνάδελφοι, πολλά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τοπικά, εννοώ της Κρήτης, και πανελλήνιας εμβέλειας ζήτησαν την άποψή μου. Ωστόσο, πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τέτοια γεγονότα ουσιαστικά απειλούν τη δημοκρατία και δεν μπορούν να είναι επομένως αντικείμενο ή εργαλείο αύξησης της τηλεθέασης.

Γι’ αυτό και η συνειδητή επιλογή μου να μην απαντήσω σε κανένα κανάλι. Γι’ αυτό και η συνειδητή επιλογή μου να απαντήσω από το Βήμα του Κοινοβουλίου σηκώνοντας, αν το θέλετε, και το γάντι που πέταξε ο εκπρόσωπος του κόμματος των λεγόμενων Κεντρώων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μικρή ομολογουμένως προσωπική μου διαδρομή είναι ανοικτή σε όλους και όποιος τη δει, μπορεί να καταλάβει ότι σ’ αυτή τη διαδρομή από τα φοιτητικά μου χρόνια δεν υποκύπτω σε πιέσεις, δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς και δεν με τρομοκρατούν οι απειλές, από όπου και αν προέρχονται.

Επίσης, έχω μάθει σ’ αυτή μου τη διαδρομή να υποτάσσω το μερικό στο γενικό, τη μειοψηφία στην πλειοψηφία. Όλοι όσοι μέσα από την προσδοκώμενη υποχώρησή μου στις φοβέρες τους, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την πυροδότηση ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων, ας το ακούσουν και από αυτό εδώ το Βήμα από εμένα πολύ καλά. Απευθύνονται σε λάθος άτομο!

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κυρία Πρόεδρε, κλείνω.

Δώστε μου λίγο χρόνο, έστω επί προσωπικού.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, η Κυβέρνηση, που κορμός της είναι η Αριστερά, ούτε κινδύνεψε, ούτε κινδυνεύει ούτε πρόκειται να κινδυνεύσει από εμένα. Αυτή είναι η πολιτική μου θέση, αυτή τη θέση καταθέτω στον λαό μας και γι’ αυτή μου τη θέση θα κριθώ από τον λαό μας.

Τέλος, επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –προφανώς δεν θα σταθώ καθόλου στο θέμα του νομοσχεδίου- να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ και από αυτήν εδώ τη θέση, σ’ αυτό το κύμα, το τσουνάμι -θα έλεγα- συμπαράστασης, του οποίου γίνομαι αποδέκτης το τελευταίο διήμερο. Είναι κόσμος, συμπολίτες μας, θεσμικοί παράγοντες από την τοπική αυτοδιοίκηση, από το συνδικαλιστικό κίνημα, από τους αγρότες από την περιοχή του Ηρακλείου, άνθρωποι που ξεπερνούν, αν το θέλετε, τα πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικά τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Παράλληλα μ’ αυτό το κύμα συμπαράστασης, γίνομαι αποδέκτης μιας προσπάθειας και μιας επιθυμίας ανθρώπων να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους σ’ αυτή την ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να συστήσω ψυχραιμία.

Στα δύσκολα σημεία των καιρών, σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές –και τέτοιες, κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι είναι αυτές που ζούμε- έχουμε χρέος να κρατήσουμε την πιο νηφάλια, την πιο ψύχραιμη και την κοινωνικά πιο χρήσιμη στάση. Νομίζω ότι έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε