ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: “Προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα είναι οι δεσμοί αγώνα της Κυβέρνησης με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις”.

Τοποθετήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου

στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σχ για το “παράλληλο πρόγραμμα” Νίκος Ηγουμενίδης απάντησε στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η τελευταία είχε δήθεν με Υπουργικές Αποφάσεις ρυθμίσει το ζήτημα των ανασφάλιστων πολιτών. Καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής δημοσιεύματα και έγγραφα πολιτών που αποδεικνύουν τις ανεπάρκειες των Υπουργικών Αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι με τη ρύθμιση που έφερε στο παρόν νομοσχέδιο η σημερινή Κυβέρνηση επιτυγχάνεται η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, αφού «αίρονται οι τρικλοποδιές και οι παγίδες, όπως χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προέγκριση από τριμελείς επιτροπές, δήλωση αποδοχής χρέους και μεταφοράς της οφειλής για τη νοσηλεία τους στις ΔΟΥ».

Απέναντι στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα», υποστήριξε ότι η κάθε σύγκριση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα και τη σκληρή διαπραγμάτευση που μεσολάβησε από την ανάληψη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Όσοι ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, σημαίνει ότι άκουσαν τις θέσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σημαίνει ότι πήγαν για ύπνο και ξύπνησαν σήμερα. Παραβλέπουν τι μεσολάβησε από το Σεπτέμβρη του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2015»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» υπογράμμισε ότι «όχι μόνο δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό, αλλά πήγαμε ειλικρινά να ζητήσουμε την ψήφο του».

Υπογράμμισε τη σημασία και το ρόλο των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων και τη κομβική σημασία των δεσμών τους με τη Κυβέρνηση, ενώ έθεσε ο ίδιος το ερώτημα: «Γιατί φτάσαμε σε αυτή τη συμφωνία», τονίζοντας ότι «φτάσαμε σε αυτή τη συμφωνία και όχι σε κάποια καλύτερη ή χειρότερη συμφωνία, γιατί εκεί έφτανε το χέρι των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων».

Εξήγησε ότι «προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα είναι οι δεσμοί αγώνα της Κυβέρνησης που νομοθετεί με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Αυτοί οι δεσμοί αγώνα θα καθορίσουν και το βάθος των όποιων αλλαγών επιτύχουμε. Σε αυτούς τους δεσμούς αγώνα στοχεύει το επιχείρημα ‘μην πιστεύετε τους ψεύτες’».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή Κυβέρνηση:  «ενάντια στο σάπιο και παλιό κατεστημένο θα πρωτοστατήσουμε και θα δυναμώσουμε τους δεσμούς Κυβέρνησης και μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων. Έτσι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και έτσι τελικά θα τα καταφέρουμε».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΖ΄

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

 …………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Πολλή κουβέντα έγινε για τους ανασφάλιστους. Θα καταθέσω απλά στα Πρακτικά δύο έγγραφα.

Το ένα αφορά τη μελέτη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τον Οκτώβρη του ’14. Περιγράφει μια κατάσταση που υπήρχε στα νοσοκομεία όπου με ψεύτικα στοιχεία, πλαστά στοιχεία, για να μην πάει ο λογαριασμός στην εφορία, οι γιατροί να υπογράφουν στους αρρώστους παράτυπα ή να τους δίνουν εξιτήριο παράτυπα ή να φεύγουν παράτυπα. Αυτή η κατάσταση που περιγράφει για το 2013 υπήρχε τουλάχιστον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι τη στιγμή που έφυγα.

Το δεύτερο στοιχείο που θα καταθέσω –να μην ανησυχεί κανένας άρρωστος, δεν παραβιάζω το ιατρικό απόρρητο, προφανώς έχω όλα τα στοιχεία της κάρτας- είναι μια κάρτα από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΕΠΑΓΝΗ. Αφορά άρρωστο νεφροπαθή και καρκινοπαθή. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην εισαγωγή του στο κύριο σύμπτωμα ή κατάσταση γράφει: Οφειλές 9.738,68 ευρώ. Έτσι αντιμετωπίζονταν οι άρρωστοι. Αυτήν την κατάσταση βρίσκαμε. Αυτήν αντιμετωπίζουμε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Εν πάση περιπτώσει, είναι καλό ότι αίρονται οι παγίδες, αίρονται οι τρικλοποδιές, αίρονται δικαιολογητικά, χρονοβόρες διαδικασίες, προέγκριση από τριμελείς επιτροπές. Έχουν πρόσβαση πλέον οι ανασφάλιστοι, χωρίς δήλωση αποδοχής των χρεών, χωρίς μεταφορά της οφειλής και έχουν και δωρεάν πρόσβαση στη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα μόνο θέμα, κυρία Πρόεδρε. Πολλή κουβέντα έγινε για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, λέγοντας «δείτε τι έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2014 και τι υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη και τι λέει σήμερα», «είπε ψέματα για να υφαρπάξει την ψήφο σας, άρα, αυτούς τους ψεύτες μην τους πιστεύετε», «ακόμα και το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα έρχεται για αντιπερισπασμό», «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πρέπει να ονομαστεί πρόγραμμα εξαπάτησης», «αυτοί δεν είναι μόνο ψεύτες, είναι και απατεώνες κι άρα, όχι μόνο μην τους πιστεύετε» -φθάνουν ακόμα και στη σημερινή πραγματικότητα- «αλλά να μην συζητάτε καν μαζί τους».

Είπαμε ψέματα; Όσοι το ισχυρίζονται ουσιαστικά άκουσαν τις θέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, πήγαν για ύπνο και ξύπνησαν σήμερα! Συνειδητά, ασυνείδητα, σκόπιμα, χωρίς να το θέλουν ή γιατί εκεί φθάνει το νοητικό τους επίπεδο, ουσιαστικά παραβλέπουν τον έναν χρόνο, που μεσολάβησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ήταν ένας χρόνος σκληρών διαπραγματεύσεων, λέμε εμείς. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πριν από λίγο αμφισβήτησε το ότι διαπραγματευτήκαμε καν. Ήταν ένας χρόνος που κατέληξε στη γνωστή συμφωνία, για την οποία πολλή κουβέντα έχει γίνει, συμφωνία που χαρακτηρίστηκε από «επώδυνος συμβιβασμός», από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έως και «πολιτική ήττα».

Άρα, αν θέλουμε να κρίνουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, πρώτα από όλα πρέπει να δούμε το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ή το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Και αν το δούμε έτσι, θα δούμε ότι, όχι μόνο δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό, αλλά ειλικρινά ζητήσαμε την ψήφο του.

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση και θα κλείσω με αυτό. Γιατί καταλήξαμε σε αυτήν τη συμφωνία; Προσπάθησαν να το προσεγγίσουν πριν από λίγο η κ. Γενηματά κι ο κ. Μητσοτάκης. Είχαμε κακούς διαπραγματευτές; Είχαμε διαπραγματευτές που δεν ήθελαν τη διαπραγμάτευση; Είχαμε διαπραγματευτές που δεν ήθελαν να συμφωνήσουν; Είχαμε διαπραγματευτές που δεν εξάντλησαν την επιχειρηματολογία τους; Δεν θέτω το ερώτημα για να δούμε σε ποιον θα ρίξουμε το ανάθεμα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Θα βρίσκαμε κάποιον και θα τον «λιθοβολούσαμε». Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα γι’ αυτό. Θέτω το ερώτημα γιατί είναι απαραίτητο για τον λαό μας να κρατήσουμε συμπεράσματα, αν το θέλετε, όχι μόνο για το γιατί φθάσαμε σε αυτήν τη συμφωνία, αλλά και για το πώς θα προχωρήσουμε και θα επιτύχουμε τους στόχους μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, πιστεύω ότι φθάσαμε σε αυτήν και όχι σε κάποια καλύτερη ή κάποια χειρότερη συμφωνία, γιατί εκεί έφθανε το χέρι των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων. Σαν ένας άνθρωπος του κινήματος, δεν αντιλαμβάνομαι το κίνημα σαν έναν μοχλό που κινείται Ομόνοια-Σύνταγμα ή μια μπίλια στην κεντρική πλατεία κάθε μεγάλης πόλης ή, αν το θέλετε, σαν ένα μπλόκο, όποιο μπλόκο θέλετε, σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε ένα κίνημα που είναι παρόν και στην Αίθουσα αυτήν σήμερα, παρόν σε όλες μας τις συζητήσεις -έτσι το αντιλαμβάνομαι- είχαμε ένα κίνημα που ξεκαθάρισε το τι δεν θέλει και εκφράστηκε πολλές φορές αυτό το πράγμα. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση ολοκληρωτικά αυτό το κίνημα, δεν είμαστε σε θέση -να χρησιμοποιήσω πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, θεωρώντας και τον εαυτό μου και τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ κομμάτια αυτού του κινήματος- να αντιμετωπίσουμε και να συντρίψουμε τις αντιστάσεις του κατεστημένου, το οποίο προφανώς δεν είναι διατεθειμένο να παραδοθεί και το οποίο προφανώς αντιστέκεται και θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις όποιες προσπάθειές μας.

Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να πω ότι πιστεύω πως προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα είναι οι δεσμοί αγώνα της Κυβέρνησης της Αριστεράς, που νομοθετεί, με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Αυτοί οι δεσμοί αγώνα θα καθορίσουν και το βάθος των όποιων αλλαγών επιτύχουμε. Σε αυτούς τους δεσμούς αγώνα στοχεύει το «μην πιστεύετε τους ψεύτες». Παρόντες και ενάντια στο σάπιο, το παλιό κατεστημένο και τη θέλησή του, εμείς σε αυτούς τους αγώνες και τους δεσμούς αγώνα θα πρωτοστατήσουμε, θα τους δυναμώσουμε και πιστεύω ότι έτσι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Έτσι τελικά θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε