«Στόχος των δανειστών είναι η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»
Ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στο νομοσχέδιο
για το «παράλληλο πρόγραμμα»
«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στην ομιλία του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής κατά τη συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την υγεία σημείωσε ότι «το σύνολο των άρθρων πρακτικά ανοίγει τους δρόμους για την προστασία και την αξιοπρέπεια του αρρώστου» και ότι συνολικά το νομοσχέδιο έρχεται να σταθεί σε αρκετά θέματα από τα προαπαιτούμενα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και από τα «προαπαιτούμενα της κοινωνίας», αντιμετωπίζοντας επιπτώσεις της κοινωνικής πολιτικής σε βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ιδιαίτερα τις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου της Σαντορίνης: «Σε συνθήκες υγειονομικής φτώχειας, όπως είναι αυτές που περνάμε, δεν δικαιούμαστε να έχουμε κλειστό νοσοκομείο», εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα νοσοκομείο με διακριτό δημόσιο χαρακτήρα, που θα λειτουργεί με τους όρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός δημόσιου νοσοκομείου.
Σχετικά με τη βάναυση διακοπή της συζήτησης του νομοσχεδίου πριν τα Χριστούγεννα εξήγησε ότι «η στόχευση των δανειστών δεν ήταν τόσο ο οικονομικός έλεγχος, όσο η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η πολιτική ήττας σε μια χώρα της Ε.Ε., μιας κυβέρνησης που κορμό της έχει την Αριστερά».
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε σχετικά με το μήνυμα που στέλνει η ψήφιση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα: «Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό δείχνει η κατάθεση του νομοσχεδίου προς όλους και κυρίως προς τον μαχόμενο λαό μας, δείχνει τις προθέσεις μας και τις διαθέσεις μας και αυτό θα δείξει και η κατάθεση και των υπολοίπων νομοσχεδίων που έρχονται».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο για να προχωρήσει, όπως και η πολιτική μας για να προχωρήσει, δεν μας φτάνει απλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίσει. Χρειάζεται και ο διαρκής αγώνας των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων, αγώνας που υποσχόμαστε ότι θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15.20΄, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, στην ΑίθουσαΓερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων,η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Μανιού, Προέδρου τηςΔιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».(3η συνεδρίαση)
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, oΥπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι Αναπληρώτριες Υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίες Θεανώ Φωτίου και Ουρανία Αντωνοπούλου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Καταρχήν, θα ήθελα να σταθώ στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου σε δυο ζητήματα.
Το πρώτο, αφορά το θέμα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο δεν χτίστηκε από τη Ν.Δ., χτίστηκε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού και παρέμεινε κλειστό από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Για να ακριβολογούμε. Γιατί η μισή αλήθεια είναι το χειρότερο ψέμα.
Νομίζω ότι σε συνθήκες υγειονομικής φτώχειας, όπως είναι αυτές που περνάμε, δεν δικαιούμαστε να έχουμε κλειστό νοσοκομείο και θέλω να σταθώ σε αυτό το στοιχείο, κυρίως, γιατί στέλνει ένα μήνυμα.
Προφανώς, δεν λύνει όλα τα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά το ότι σήμερα ανοίγουμε ένα νοσοκομείο με διακριτό δημόσιο χαρακτήρα, το ότι σήμερα δεν κλείνουμε το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, αναβαθμίζουμε την παρεχόμενη περίφραξη στους κατοίκους του νησιού από το Κέντρο Υγείας σε ένα νοσοκομείο, το ότι ουσιαστικά λειτουργεί με όρους Εθνικού Συστήματος Υγείας, το ότι λειτουργεί με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το ότι λειτουργεί και πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός δημόσιου νοσοκομείου, είναι ένα σημαντικό μήνυμα, που έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο και που νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε. Γι’ αυτό στέκομαι σε αυτό.
Ένα δεύτερο στοιχείο, που θα ήθελα να σταθώ, είναι το σύνολο των άρθρων, το σύνολο εκείνου του θεσμικό πλαισίου, το οποίο πρακτικά ανοίγει τους δρόμους για την προστασία και την αξιοπρέπεια του αρρώστου.
Σίγουρα δεν φτάνουν αυτά τα άρθρα, αυτές οι ρυθμίσεις, πιστεύω ότι από την εμπειρία μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι απλά είναι ένα εργαλείο αυτά τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αλλά η προστασία της αξιοπρέπειας του αρρώστου, είναι θέμα των ίδιων των κοινωνικών δυνάμεων και είναι θέμα δεύτερο, πρώτα απ’ όλα και κυρίως, κατά τη γνώμη μου, της ιατρικής κοινότητας.
Εμείς απλά, προσφέρουμε με αυτά τα άρθρα την κάλυψη των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να μπουν στη πρώτη γραμμή της προστασίας, της αξιοπρέπειας του πολίτη.
Συνολικά, νομίζω ότι το νομοσχέδιο δεν είναι έργο «βιτρίνας», δεν είναι έκθεση ιδεών, πατάει και ακουμπάει σε υπαρκτά προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «το οποίο καταρρέει» είπε επί λέξη πριν από λίγο ο κ. Βρούτσης. «Καταρρέει». Πάλι τη μισή αλήθεια λέει, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής, που από θέση πολιτικής ευθύνης υπηρέτησε ο κ. Βρούτσης.
Νομίζω ότι το νομοσχέδιο έρχεται να σταθεί σε αρκετά θέματα από τα προαπαιτούμενα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, από τα προαπαιτούμενα της κοινωνίας θα έλεγα, έρχεται να αντιμετωπίσει επιπτώσεις της κοινωνικής πολιτικής σε βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι θα το υπερψηφίσω και νομίζω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση όλα τα άρθρα τα οποία φέρνει.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, διακόπηκε βάναυσα λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, λόγω της αντίδρασης – όπως ειπώθηκε σήμερα, πάλι η μισή αλήθεια ειπώθηκε – της αντίδρασης των δανειστών μας.
Κατά τη γνώμη μου, καταρχήν, πρέπει να σταθούμε σε αυτό, ήταν μια κίνηση με σαφές μήνυμα προς τον μαχόμενο λαό μας.
Πρώτον, αποσκοπούν να ανατρέψουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι ξεφεύγουν από το μνημονιακό αποτύπωμα.
Δεύτερον, επειδή αυτά τα μέτρα δεν ήταν τα κύρια, τα κεντρικά της πολιτικής σκηνής, δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος, ίσα – ίσα γι’ αυτό, ακριβώς, το λόγο επέμειναν σε αυτό θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα, ότι δεν επιτρέπουν καμία αυτονομία στη Κυβέρνηση.
Όπως κατά τη γνώμη μου το θέμα του ελληνικού χρέους είναι πολιτικό, έτσι, η στόχευση των δανειστών μας δεν ήταν τόσο ο οικονομικός έλεγχος, όσο και η πολιτική ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δηλαδή, η πολιτική ήττας σε μια χώρα της Ε.Ε., μιας κυβέρνησης που κορμό της έχει την Αριστερά. Αυτό ήταν λοιπόν το πολιτικό μήνυμα του κουαρτέτου. Κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να κατεβεί χωρίς την έγκριση του. Πίσω απ’ αυτό το πολιτικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το πώς το ντύνει, στοιχίζεται το κόμμα της Ν.Δ. και όλα αυτά τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν σε όλες αυτές τις πολιτικές που ακολούθησαν και δεν είναι θέμα του «κακού» Σαμαρά, δεν είναι θέμα κακών προσώπων, είναι θέμα της πολιτικής τους επιλογής. Θα το έλεγα, κύριε Πρόεδρε, το κατάλληλο κόμμα στην κατάλληλη πολιτική ταξική θέση.
Ακόμη, στάθηκε ο Εισηγητής της Ν.Δ. στο θέμα των Γραμματέων της αποκεντρωμένης διοίκησης. Πρέπει να μας απαντήσουν οι συνάδελφοι της Ν.Δ., αφού πριν από λίγες μέρες εξέλεξαν αρχηγό, στο εξής: Γιατί άλλαξαν τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους; Γιατί άλλαξαν τους Αντιπροέδρους του κόμματος τους; Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι η όποια αγωνία τους για τους Γραμματείς της αποκεντρωμένης διοίκησης δεν είναι για να μην οικοδομήσει κομματικό κράτος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η αγωνία τους είναι να μην ξεδοντιάσουμε το κομματικό κράτος που μας άφησαν, αλλά να είναι σίγουροι ότι θα το ξεδοντιάσουμε.
Κατά τη γνώμη μου, πολλοί είπαν σήμερα για τις απαιτήσεις των δανειστών να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο, όμως, δεν είπαν για τη στάση που κράτησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Θα το συζητήσουμε στην Ολομέλεια. Εκτός από το μήνυμα του κουαρτέτου, κατά τη γνώμη μου, με τη σημερινή μας διαδικασία το ίδιο σαφές είναι και το δικό μας μήνυμα, το ίδιο σαφής είναι και η δική μας απάντηση. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό δείχνει η κατάθεση του νομοσχεδίου προς όλους και κυρίως προς τον μαχόμενο λαό μας, δείχνει τις προθέσεις μας και τις διαθέσεις μας και αυτό θα δείξει και η κατάθεση και των υπολοίπων νομοσχεδίων που έρχονται.
Ξέρουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο για να προχωρήσει, όπως και η πολιτική μας για να προχωρήσει, δεν μας φτάνει απλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίσει. Χρειάζεται και ο διαρκής αγώνας των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων, αγώνας που υποσχόμαστε ότι θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή.
Επιφυλάσσομαι να καταθέσω κάποιες τροπολογίες στη δεύτερη συζήτηση. Όπως και για τις υπόλοιπες δυνάμεις και συνολικά τον πολιτικό προσανατολισμό, όχι μόνο του νομοσχεδίου – γιατί, δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση – αλλά και της αντιπολίτευσης, θα επανέλθω στην Ολομέλεια.
Ευχαριστώ.