Διέξοδος και ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ!

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημ. “Πατρίς” της Κρήτης, Τρίτη 10 Ιαν 2023

Εποχή παράξενη και “θορυβώδης”. Από πολλές απόψεις. Εποχή που σε κάθε στιγμή της κρύβει πολλά και κυρίως απρόβλεπτα. Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα την Πρωτοχρονιά παρουσία και του  Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι πρόσφατες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια από οπαδούς του Μπολσονάρο ένα μικρό παράδειγμα.  Επιβεβαιώνοντας τον διάσημο οικονομολόγο Γ. Στίγκλιτζ που σε άρθρο του στα τέλη του 2022 στη γαλλική Le-Monde μιλούσε για ένα σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να ανακύψει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόβλημα που δεν θα είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Η άνοδος του ΦΑΣΙΣΜΟΥ. Η βαθιά οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη φτωχοποίηση μας γυρίζουν πίσω. Περίπου ένα αιώνα. Εκεί στο μισό της δεκαετίας του 1930, στο τέλος δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την επερχόμενη άνοδο των εθνικοσοσιαλιστών του Χίτλερ.

Σε αντίστιξη υπάρχει το μαγικό ιστορικά και επικοινωνιακά μήνυμα των Άγγλων Εργατικών του Άτλη για τις εκλογές του 1945, «Ας αφήσουμε το μέλλον να αποφασίσει»! Η μεγάλη νίκη των Εργατικών απέναντι στους Συντηρητικούς του Τσώρτσιλ και μάλιστα με ποσοστό πάνω από οκτώ μονάδες(48,10% – 40%),ήταν κάτι πραγματικά μοναδικό. Σε μια Μεγάλη Βρετανία όπου ο κόσμος ζητούσε διέξοδο και ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ! Βγαίνοντας από ένα πόλεμο που είχε καταστρέψει τα πάντα οδηγώντας τα φτωχά και λαϊκά στρώματα σε βαθιά φτωχοποίηση.

Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος στην Ελλάδα αναμφίβολα διαλέγει την δεύτερη εκδοχή-ιστορικό παράδειγμα. Αναζητώντας διέξοδο και ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ!  Ουσιαστική όμως με κινήσεις που θα φέρουν λύσεις πέρα από τις όποιες “αγκυλώσεις” και εμπόδια. Κάθε τύπου. Στις επερχόμενες εκλογές και κάθε στιγμή. Βάζοντας τις βάσεις για μια νέα συνθήκη που δεν θα έχει αφετηρία το ΕΓΩ, αλλά το ΕΜΕΙΣ. Αλλιώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει την μαγική ικανότητα και την δυναμική ισχύ   της ιστορικής επιστήμης. Ελπίζοντας πως δεν θα το ζήσουμε και στην Ελλάδα …

Ας αφήσουμε το μέλλον να αποφασίσει!

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε