Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2023: Προσχέδιο φτώχειας, ακρίβειας και αισχροκέρδειας!

 

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

“Δεν χρειαζόμαστε ένα Προσχέδιο φτώχειας, ακρίβειας, αισχροκέρδειας. Χρειαζόμαστε άμεσα εκλογές και αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης”, σημειώνει στο άρθρο του στην Πατρίδα (Πέμπτη 6/10/2022) ο βουλευτής.

Η κυβέρνηση καταθέτει ένα προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Αξίζει να σταθούμε σε ορισμένους αριθμούς-δείκτες που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και το οποίο ουσιαστικά είναι ο «προθάλαμος» για την κατάθεση και ψήφιση του τελικού Προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη, προκύπτει για το 2022 ότι τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δις ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι, τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων, και ότι τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ. Αυτό δείχνει πού βασίζεται και τι «προ-σχεδιάζει» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σαρωτική επίθεση σε βάρος του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά.

Όλα αυτά την ώρα που οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, και το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και για το 2023, αμετανόητη στην ίδια πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «η κοινωνία στενάζει» δήθεν για μια κοινωνική ευαισθησία, την ώρα που επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τις οικονομικές ελίτ που τον στηρίζουν.

Αυτή τη στιγμή το 28% των πολιτών της χώρας είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή βρισκόμαστε  – εκτός μνημονίων – στον τρίτο χειρότερο δείκτη στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ετήσια αύξηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 221%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62%. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στη χώρα δίνουν δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για να θερμανθούν. Κι απέναντι σε όλα αυτά και άλλα συναφή, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι απλά δεν παίρνει πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματος των πολιτών. Δεν έχει τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διατροφής. Τι ακριβώς περιμένει;


Μόνο για το Σεπτέμβρη φαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 500 εκ. ευρώ! Η κυβέρνηση πολύ συνειδητά δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων, από τα οποία εξαρτάται, και όχι για την ασφάλεια της κοινωνίας.
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της, και η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών..

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλα περιθώρια. Μόνη λύση μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία και θα συγκρουστεί με τον πυρήνα της ακρίβειας. Έξω από αριθμούς που επιβεβαιώνουν όσα γνωρίζουμε και ζούμε καθημερινά εδώ και 3μιση χρόνια: Δεν χρειαζόμαστε ένα Προσχέδιο φτώχειας, ακρίβειας, αισχροκέρδειας. Χρειαζόμαστε άμεσα εκλογές και αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε