Περί Εμβολίων, Εμβολιασμών και ΕΣΥ

Σκέψεις και προβληματισμοί από συζητήσεις με ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Τα εμβόλια είναι σημαντική κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού, σημαντική πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, που άλλαξε την καθημερινότητα του ανθρώπου. Είναι πολλές και γνωστές οι ασθένειες που «ταλάνιζαν» την ανθρωπότητα, και «εξαφανίστηκαν» μετά την χρήση των εμβολίων.

Αυτή η γενική προσέγγιση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία και η αντιμετώπισή της. Έχουν γίνει πολλά στα 2 χρόνια που η ιατρική είναι αντιμέτωπη με τον Covid – 19. Γνωρίσαμε καλύτερα τον συγκεκριμένο ιό, έγιναν και εξελίσσονται βήματα τόσο στην πρόληψη (εμβόλια) όσο και στην θεραπεία της νόσου που προκαλεί.

Με την παρέμβασή μου, δεν θέλω να υποκαταστήσω τους αρμόδιους επιστήμονες, στην επιστημονική προσέγγιση των πολλών ερωτημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία. Θέλω να αναφέρω τα πιο συχνά (πολιτικά;) ερωτήματα που δέχομαι ως γιατρός, στα οποία κανείς κυβερνητικός ή άλλος αρμόδιος παράγοντας δεν αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει.

Υπάρχει αυξημένος έλεγχος- πολύ σωστά- για την είσοδο σε δομές υγείας με έμφαση στα νοσοκομεία της πόλης. Ωστόσο, δεν υπάρχει έλεγχος στα λεωφορεία που συνδέουν την πόλη του Ηρακλείου με τα νοσοκομεία. Γιατί δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στις συνθήκες που επικρατούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Μήπως δεν μεταδίδεται και εδώ ο Covid-19; Επιπλέον. Μέτρα ελέγχου εισόδου στα νοσοκομεία. Έφτασαν να κλείσουν οι έξοδοι ασφαλείας στο ΠαΓΝΗ; Τις συνέπειες αυτής της απόφασης τις ζήσαμε πρόσφατα, που το Ηράκλειο χορεύει στο ρυθμό του εγκέλαδου. Καταγγελίες για το κλείσιμο των εξόδων ασφαλείας υπήρξαν. Τι έκανε γι’ αυτό η κυβέρνηση;

Πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με την προστασία των μαθητών και τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας. Ποιός γονέας θα περιμένει να προσβληθούν τα μισά παιδιά της τάξης, για να απομακρύνει το παιδί του; Σε ποιόν άλλο χώρο, περιμένεις τα κρούσματα να φτάσουν τους μισούς από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν; Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για άλλους επαγγελματικούς χώρους εκτός των δομών υγείας;

Προσωπικά, έγινα δέκτης απαίτησης μέτρων προστασίας σε χώρους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Ειδικά στο Ηράκλειο το αίτημα έφτασε σε μένα προ μηνών, πριν ακόμα ανακοινωθεί η νόσηση του Αστυνομικού Διοικητή. Πώς στάθηκε η κυβέρνηση σε αυτά τα αιτήματα;

Και να έρθουμε στην γενική εικόνα. Έχουμε φτάσει στα 7.000 κρούσματα την ημέρα. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι για την κυβερνητική αποτυχία στον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα, φταίνε οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;

Σήμερα, σε έξαρση της πανδημίας, με πανθομολογούμενη την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση, με τιμωρητική, εκδικητική, κοινωνικά άδικη συμπεριφορά, επιμένει στην υποχρεωτική αργία των 6500 ανεμβολίαστων (417 αφορούν τις δομές υγείας της Κρήτης) εργαζομένων στο ΕΣΥ. Οι αρμόδιοι, ο Υπουργός Υγείας και ο κ. Μητσοτάκης, δεν βλέπουν ότι με αυτή την εμμονή οδηγούν σε λειτουργική κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας; Δεν βλέπουν την εξουθένωση του προσωπικού που συνεχίζει με φιλότιμο και αυταπάρνηση να παρέχει τις υπηρεσίες του;

Στα ερωτήματα που παρέθεσα παραπάνω, επισημαίνονται ανάγλυφα σοβαρές ανεπάρκειες, παλινωδίες, αντικρουόμενες θέσεις της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες προκαλούν συγχύσεις αναφορικά με την απάντηση στο ερώτημα «τι ισχύει για την προστασία από τον κορωνοϊό», υπονομεύουν την επιστημονική προσέγγιση με την οποία ως γιατρός απαντώ σε όσους με ερωτούν σχετικά και τελικά σπρώχνουν ένα κομμάτι της κοινωνίας σε αντιεπιστημονικές και επομένως επικίνδυνες για την υγεία του προσεγγίσεις.

Και μια τελευταία ερώτηση που δέχθηκα: «Γιατρέ, τι γνώμη έχετε για το εμβόλιο μιας δόσης; Μου το συστήνετε να το κάνω;» Στην ερώτησή μου, γιατί ειδικά το μονοδοσικό εμβόλιο, αφού έτσι κι αλλιώς έχεις τη δυνατότητα επιλογής, πήρα την συγκλονιστική απάντηση που μοιράζομαι μαζί σας: «Δυο μήνες απλήρωτος, έχω περάσει τα όρια μου. Δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω ούτε αυτά τα δυο test τη βδομάδα για τις 3 βδομάδες μέχρι τη δεύτερη δόση και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με το μονοδοσικό εμβόλιο, παίρνω το πιστοποιητικό και επιστρέφω στη δουλειά μου αμέσως.»

Μιλάμε για ανθρώπους που «έβαλαν πλάτη» σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Για ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας,  ανεμβολίαστοι έδιναν τη μάχη, στην πρώτη γραμμή. Η ΝΔ, με την επίδειξη πυγμής, με την αναστολή εργασίας και την προοπτική απόλυσης, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους υγειονομικούς στην οικονομική ανέχεια και την απώλεια της αξιοπρέπειας,  πόσο πιστεύει ότι μπορεί να κρατήσει τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση της κοινωνίας;

Αργά και σταθερά, παρά τα μέτρα, παρακολουθούμε την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Θα φτάσουμε και σε κλείσιμο της οικονομίας; Ας μην γελιόμαστε. Ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί εξιλαστήρια θύματα της αποτυχίας της κυβέρνησής του. Με τις ιδεοληπτικές εμμονές της νεοφιλελεύθερης ΝΔ υπέρ του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιεί το θέμα των εμβολιασμών για επίθεση στους εργαζόμενους και το δημόσιο σύστημα υγείας. Θέλει την υγεία εμπόρευμα, και η πολιτική του στηρίζει με συνέπεια την ιδιωτική αγορά. Για να επιβάλλει αυτήν την πολιτική του χρειάζεται ο αυταρχισμός, η επένδυση στο φόβο, η απειλή της ανεργίας, η επικοινωνιακή επίδειξη μηδενικής ανοχής απέναντι στους «εχθρούς» εργαζόμενους. Όλα αυτά είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής πρότασης της Δεξιάς στην υγεία.

ΩΣΤΟΣΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ !

  1. Να επανέλθουν άμεσα στα νοσοκομεία όσοι είναι σε αναστολή εργασίας, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι  εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό.

  2. Να δοθούν άμεσα ισχυρά κίνητρα (οικονομικά-εργασιακά-εκπαιδευτικά) στο προσωπικό που ήδη υπηρετεί, για να παραμείνει στο σύστημα και να ανακοπεί η τάση παραιτήσεων και φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

  3. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, που οφείλουν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της νοσηλείας covid περιστατικών.

  4. Οργανωμένη αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων.

  5. Προσλήψεις για να καλυφθούν τα τεράστια  κενά  στα νοσοκομεία και όχι αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.

Για μας η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, αντιτάσσουμε τον δρόμο της ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Έτσι επιλέγουμε την στρατηγική ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που θα εξασφαλίζει την ισότιμη, καθολική πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, δωρεάν. Αυτήν την πρόταση της προοδευτικής παράταξης, θα την επιβάλλει ο αγώνας μας!

*Γιατρός του ΕΣΥ, Βουλευτής Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε