Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει ένα νέο μεγα-Μνημόνιο

Απαντήσεις σε τρία «έωλα» επιχειρήματα της ΝΔ

 Δημοσιεύτηκε στην”Εφημερίδα των Συντακτών”  – 30 Μαρτίου 2020

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Στη σκιά των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, αρχίζει ήδη να οικοδομείται το αφήγημα της Δεξιάς παράταξης. Κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και φιλικά προς τη ΝΔ Μ.Μ.Ε., δίνουν στις σημερινές πρωτόγνωρες καταστάσεις πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις. Τρία είναι τα βασικά επιχειρήματα του δεξιού αφηγήματος που επιστρατεύεται. Ας τα δούμε ξεχωριστά:

Επιχείρημα 1ο: «Ευτυχώς που την ώρα της πανδημίας στο τιμόνι της χώρας είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι τραγικοί αριθμοί της Ιταλίας είναι που «ταρακούνησαν» έγκαιρα τη χώρα μας. Στη σκιά αυτών των τραγικών σκηνών, πάρθηκαν, ορθά, πολλά από τα περιοριστικά μέτρα. Ίσως δεν είναι της στιγμής, αλλά υπήρξαν άκρως προκλητικές οι ταλαντεύσεις Κυβέρνησης και κυβερνητικών βουλευτών. Όπως το πολιτικό «αλισβερίσι» του ίδιου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία. Όπως βουλευτές της ΝΔ να δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν να πηγαίνουν στις εκκλησίες ή πως θα κοινωνήσουν. Όπως άλλα σχολεία να μένουν ανοιχτά και άλλα κλειστά μέχρι τις τελικές αποφάσεις. Όπως πτήσεις από το εξωτερικό που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει.

Επί των χαρτοφυλακίων: Στο κρίσιμο Υπουργείο Υγείας, ο επικεφαλής Υπουργός είναι αναμφίβολα ο μεγάλος απών. Το μεγάλο αυτό κενό τεχνοκρατικά καλύπτει ο εγνωσμένου διεθνούς κύρους καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και το επιστημονικό επιτελείο του ΕΟΔΥ. Στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Βρούτσης θεσμοθετεί μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή δώρου Πάσχα, περαιτέρω συμπίεση του εισοδήματος. Στο Υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης κάνει ότι δεν βλέπει τους σύγχρονους μαυραγορίτες, θεωρεί υπερβολή τα 400 ευρώ/μήνα σε περίοδο καραντίνας και προετοιμάζει το έδαφος από τα φιλικά ΜΜΕ για ένα νέο Μνημόνιο. Τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών διπλασιάζουν τους μισθούς στις «γαλάζιες» διοικήσεις των ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ, και 8πλασιάζουν -στα 400 ευρώ- το μπόνους για κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο ίδιο μοτίβο και τα άλλα Υπουργεία.

Συμπέρασμα 1ο: Αντί για ολοκληρωμένο σχέδιο γενναίας ενίσχυσης της οικονομίας υπέρ των εργαζομένων, η ΝΔ αρπάζει την ευκαιρία για να άρει εργασιακές κατακτήσεις και για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.  Κατά βάθος και στον απόηχο του κορωνοϊού η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει ένα καινούργιο, πολύ πιο δυσβάσταχτο, μεγα-Μνημόνιο σε βάρος της χώρας.

Επιχείρημα 2ο: «Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται την υγεία των πολιτών και την επιβίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Επί ημερών της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη ως αρμόδιου υπουργού έκλεισαν τα ιατρεία του ΙΚΑ, απολύθηκαν 2.500 γιατροί. Επί ημερών της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη ως αρμόδιου υπουργού δρομολογήθηκαν 7.500+ διαθεσιμότητες και χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, οδήγησε σε αποκλεισμό από το δημόσιο σύστημα υγείας σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατακεραύνωνε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί στήριζε τις ΤΟΜΥ και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα αστικά κέντρα. Xαρακτήριζε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «Φαραωνικό» και «Μαδουρικής επινόησης» και μόλις ανέλαβε τον Ιούλιο 2019 ακύρωσε τις 4.000 προσλήψεις στην Υγεία που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την παρέμβαση στην ΠΦΥ, εξασφάλισε κοντά 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο και αύξηση κατά 120 των κρεβατιών ΜΕΘ. Από ποια αφετηρία θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία αν δεν είχαν προηγηθεί αυτά;

Συμπέρασμα 2ο: H πανδημία απαιτεί πρωτίστως ισχυρή κρατική παρέμβαση και καλά στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Η ΝΔ αντίθετα είναι ιδεολογικά υπέρ της επιλογής συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης του «ζωτικού χώρου» της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν είναι μόνον τα «δώρα» προς τους ιδιώτες της υγείας και ο διπλασιασμός στα νοσήλια των κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτών. Είναι πρωτίστως η πολιτική θέση της ΝΔ για υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και του δικτύου κατ’οίκον φροντίδας. Η Κυβέρνηση θέλει κατά βάθος προσωρινή -και μόνο όσο κρατά η πανδημία- στελέχωση του ΕΣΥ με όχημα την «ατομική  ευθύνη των πολιτών».

Επιχείρημα 3ο: «Ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε αγαστή συμπόρευση με τη ΝΔ».

Το μεγάλο αίσθημα του φόβου και η απειλή του θανάτου είναι που κυριαρχεί σήμερα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες «συμπορευόμαστε»/πειθαρχούμε στις οδηγίες της Ιατρικής. Άλλο η συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών και της ιατρικής κοινότητας, και άλλο η συμμαχία με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ο ελληνικός λαός είναι που πιέζει και μετατοπίζει τη Κυβέρνηση σε έναν «εξαναγκασμό» να οριστεί το δημόσιο σύστημα υγείας ως πρώτη προτεραιότητα και γραμμή άμυνας. Είναι το αίσθημα του λαού που πιέζει για τεράστιας κλίμακας κρατικές παρεμβάσεις τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Όχι το αντίθετο. Είναι ακόμη μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση που αντιστέκεται και φειδωλά υποκύπτει σε αυτές υπό το βάρος των συνθηκών επιβίωσης.

Συμπέρασμα 3ο: Ας μην είναι πια ο φόβος αυτός που μας οδηγεί στις επιλογές μας. Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια, μια άλλη ποιότητα της σύγχρονης Ελλάδας του 21ου αιώνα, για την Ελλάδα της νέας εποχής. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και η ίδια η υπόθεση του κράτους, δεν μπορεί να ανήκει σε εκείνους που δεν πιστεύουν σε αυτό. Μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση των ευρύτερων, προοδευτικών, δημοκρατικών, των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων. Όλα αυτά όμως στην ώρα τους.

* Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε