«ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

 Δημοσιεύτηκε στη “Νέα Κρήτη” 24 Μαρτ 2020

Η χώρα και ο λαός μας, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη,  βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση. Βιώνουμε την  – κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – πανδημία του κορωνοϊού, αναμένοντας – κατά τους ειδικούς – την έξαρση της στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες βδομάδες. Πρόκειται για μια κατάσταση πρωτόγνωρη για το σύνολο της κοινωνίας.

Τούτες τις ώρες αναδεικνύεται κρίσιμη η άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αφορά στο ιατρικό και επικουρικό προσωπικό και στις δομές υγείας και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Και βέβαια, «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», ακολουθώντας τις οδηγίες της Ιατρικής Κοινότητας. Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κατάστασης, που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επηρεάζουν την οικονομία. Επειδή τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στην πορεία  – προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια και στα προβλήματα που είχαν οι κοινωνικές ομάδες σε αυτήν την πορεία, η σωρευτική επίδρασή τους είναι μεγαλύτερη. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση, που αποκτά στην Ελλάδα εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις.

Ας σταθούμε πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη. Δύο οι πηγές εσόδων, δυο οι πυλώνες για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός. Όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, διάφορα θέματα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ελλιπή βοήθεια από την κεντρική πολιτεία, οδήγησαν τα βασικά προϊόντα της Κρητικής παραγωγής (αμπέλι, ελιά) στο χείλος της καταστροφής. Αν εδώ προσθέσουμε τον Τουρισμό (50% του ΑΕΠ στην Κρήτη), μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την αντιμετώπισή της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η κατάσταση στην Κρήτη, δεν είναι διαφορετική από αυτήν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας.

  • ΑΕΠ: Ύφεση 0,7% στο δ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του έτους.

Η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση δ’ τριμήνου μεταξύ των 27 της Ε.Ε. Τελευταίες χρονιές με ύφεση στο δ’ τρίμηνο (το κρίσιμο τρίμηνο λόγω αυξημένης κατανάλωσης) ήταν το 2013 και το 2014 επί διακυβέρνησης πάλι ΝΔ (Σαμαράς).

  • Βιομηχανική παραγωγή: Πτώση 1,2% τον Ιανουάριο 2020, συμπληρώνοντας τέσσερις μήνες αρνητικής πορείας.

  • Επενδύσεις: Ετήσια Αύξηση Επενδύσεων: 4,6%, έναντι πρόβλεψης 8,8% στον προϋπολογισμό. Οι επενδύσεις στο β’ εξάμηνο αυξήθηκαν μόλις 0,09% (ή 10 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το α’ εξάμηνο. Όλη η αύξηση αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Εξαγωγές: -3,5% το δ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του έτους.

Πρόκειται για στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας, μετά από 8 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, πριν την «εμφάνιση» της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Πρόκειται για αναγκαία μέτρα που ζούμε καθημερινά να προστίθενται στα υπάρχοντα. Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια πληγωμένη κοινωνία και υπογραμμίζουν  με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την διαγραφόμενη ύφεση της οικονομίας, την διαφαινόμενη έκρηξη της ανεργίας.

Η οικονομία της χώρας, μετά από σχεδόν μια δεκαετία εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς. Δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε να απορροφήσει νέες αναταράξεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση με τις κινήσεις της, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την οριακά εκρηκτική κατάσταση. Τη στιγμή που οι χώρες της ευρωζώνης, χωρίς την εικόνα της προηγούμενης δεκαετίας που χαρακτηρίζει την Ελληνική Οικονομία, παίρνουν μέτρα ισοδύναμα με 20% του ΑΕΠ, χρειάστηκαν επανειλημμένες παρεμβάσεις από υπουργούς, καθώς και «διορθωτικά» διαγγέλματα από τον κ. Μητσοτάκη, ώστε από το 1% του ΑΕΠ να φτάσουμε σε μέτρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κοντά στα 10 δις.

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, αν και αυτονόητο βήμα, είναι και ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Απέναντι στις «ασπιρίνες» της πολιτικής της Δεξιάς, η οικονομία, η κοινωνία, η χώρα, έχει ανάγκη από ένα γενναίο πρόγραμμα ολόπλευρης και πολύπλευρης στήριξης.

Έχουμε το μαξιλάρι ρευστότητας των 35+ δις ευρώ, από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αν και χλευάστηκε, τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο.

Επιπλέον, πρέπει να ζητήσουμε την μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. Έτσι εξασφαλίζουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την Υγεία και την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος.

Δεν βοηθάει η προσέγγιση της Δεξιάς “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε ότι χρειαστεί.” Χρειάζεται να δράσουμε πριν και όχι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Σήμερα, είναι απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, την στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων.

Τέλος, χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Πλήρης καταβολή των μισθών, γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας, είναι μερικές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε πλούσια εμπειρία από την επιτυχημένη προσπάθεια μας «να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Έχουμε πλούσια εμπειρία και από την επιτυχημένη προσπάθεια μας «να μην μείνει κανείς μόνος στην κρίση». Τούτη η εμπειρία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες της τελευταίας δεκαετίας, αναδεικνύεται πολύτιμη για την προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, στις σημερινές μάχες. Ο κορωνοϊός θα περάσει! Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί!

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όταν περάσει «η μπόρα»,

να σταθούμε ξανά όλες και όλοι όρθιοι !!!

*  Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε