«ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Δημοσιεύτηκε στη “Νέα Κρήτη” 24 Μαρτ 2020
Η χώρα και ο λαός μας, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση. Βιώνουμε την – κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – πανδημία του κορωνοϊού, αναμένοντας – κατά τους ειδικούς – την έξαρση της στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες βδομάδες. Πρόκειται για μια κατάσταση πρωτόγνωρη για το σύνολο της κοινωνίας.
Τούτες τις ώρες αναδεικνύεται κρίσιμη η άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αφορά στο ιατρικό και επικουρικό προσωπικό και στις δομές υγείας και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Και βέβαια, «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», ακολουθώντας τις οδηγίες της Ιατρικής Κοινότητας. Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κατάστασης, που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επηρεάζουν την οικονομία. Επειδή τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στην πορεία – προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια και στα προβλήματα που είχαν οι κοινωνικές ομάδες σε αυτήν την πορεία, η σωρευτική επίδρασή τους είναι μεγαλύτερη. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση, που αποκτά στην Ελλάδα εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις.
Ας σταθούμε πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη. Δύο οι πηγές εσόδων, δυο οι πυλώνες για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός. Όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, διάφορα θέματα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ελλιπή βοήθεια από την κεντρική πολιτεία, οδήγησαν τα βασικά προϊόντα της Κρητικής παραγωγής (αμπέλι, ελιά) στο χείλος της καταστροφής. Αν εδώ προσθέσουμε τον Τουρισμό (50% του ΑΕΠ στην Κρήτη), μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την αντιμετώπισή της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Η κατάσταση στην Κρήτη, δεν είναι διαφορετική από αυτήν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας.
-
ΑΕΠ: Ύφεση 0,7% στο δ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του έτους.
Η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση δ’ τριμήνου μεταξύ των 27 της Ε.Ε. Τελευταίες χρονιές με ύφεση στο δ’ τρίμηνο (το κρίσιμο τρίμηνο λόγω αυξημένης κατανάλωσης) ήταν το 2013 και το 2014 επί διακυβέρνησης πάλι ΝΔ (Σαμαράς).
-
Βιομηχανική παραγωγή: Πτώση 1,2% τον Ιανουάριο 2020, συμπληρώνοντας τέσσερις μήνες αρνητικής πορείας.
-
Επενδύσεις: Ετήσια Αύξηση Επενδύσεων: 4,6%, έναντι πρόβλεψης 8,8% στον προϋπολογισμό. Οι επενδύσεις στο β’ εξάμηνο αυξήθηκαν μόλις 0,09% (ή 10 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το α’ εξάμηνο. Όλη η αύξηση αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ.
-
Εξαγωγές: -3,5% το δ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του έτους.