Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Οι ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στην εφημ. “Νέα Κρήτη” – Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θέματος, απαιτεί σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια, σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σεβασμό στην εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Αυτή η θέση μας, βρίσκεται σε απόλυτα αντίθετη κατεύθυνση από τις νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές πολιτικές θέσεις.

Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλά.

 1. Λευτέρης Αυγενάκης ως Γραμματέας της ΝΔ (14 Αυγούστου 2016): Έκανε λόγο για 5.000 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Κρήτη – πλέον των 3.000 μεταναστών που αναμένονται από τη Γερμανία. Μιλούσε δηλαδή για σύνολο 8.000 ανθρώπων, κατηγορώντας την κυβέρνηση (τότε του ΣΥΡΙΖΑ) για «εν κρυπτώ» κλειστές διαδικασίες με «εκλεκτούς προσκεκλημένους» συγκεκριμένους δημάρχους και φορείς του νησιού.

Εδώ ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται στην μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη με την εφαρμογή του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» για το οποίο βραβευτήκαμε. Ο τοξικός πολιτικός λόγος της Δεξιάς αντιπολίτευσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η κινδυνολογία αγκαλιά με το ψέμα σε όλο της το μεγαλείο.

 1. Άδωνις Γεωργιάδης (01 Οκτωβρίου 2019): Σε πρωινή εκπομπή δήλωσε: «… το ζήτημα δεν είναι πια προσφυγικό, είναι λαθρομεταναστευτικό … θα γίνονται μαζικές απελάσεις στην Τουρκία … η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τους πάρει».

Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης που, εκτός των άλλων, καθιστούν το προσφυγικό διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

 1. Μάκης Βορίδης (01 Οκτωβρίου 2019): «To 65% αυτών που εισέρχονται είναι Αφγανοί 15% από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ένα άλλο 10% Τυνησία, Μαρόκο, οι Σύριοι είναι πια ελάχιστοι. Άρα όλοι αυτοί είναι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται τις διαδικασίες ασύλου»

Η πραγματικότητα, τα επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, διαψεύδουν την υποταγμένη σε μικροκομματικές σκοπιμότητες τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

 1. Κώστας Κατσαφάδος βουλευτής της ΝΔ (04 Οκτωβρίου 2019): Δημοσιογράφος: «Τι σημαίνει φύλαξη συνόρων; Τι κάνει το ναυτικό με πολιτική οδηγία αυτής της κυβέρνησης που δεν έκανε η προηγούμενη;»

Κατσαφάδος: Με την διαπίστωση πως «κανείς δεν πνίγηκε ηθελημένα», προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφυλάξει τα σύνορά της από τις συνεχείς ροές προσφύγων.

Δημοσιογράφος «Μα αυτό είναι το push back. Τους σπρώχνετε πίσω»

Κατσαφάδος: «Και τι αυτό είναι κακό; Δεν κατάλαβα».

Κάποιος εκεί στην ΝΔ πρέπει να ενημερώσει τον κ. Κατσαφάδο πως το push back απαγορεύεται ρητά από το ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα και η κάθε χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να εξετάζει την κατάσταση του κάθε προσώπου που φτάνει στην επικράτειά της.

 1. Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» (05 Σεπτεμβρίου 2019):«Αν θέλεις να είσαι σοβαρό κράτος, λες, αφού έχω μια εν δυνάμει πυρηνική βόμβα εντός της ηπειρωτικής χώρας, δεν τους πας στην ηπειρωτική χώρα. Τους πας σε νησιά, ξερονήσια – εντός εισαγωγικών το ξερονήσια έτσι; – σε νησιά που δεν υπάρχουν κάτοικοι ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, ούτε βιασμοί ούτε παιδεραστίες ούτε τίποτα… Δεν είναι ιδεολογικό το πρόσημό μου, είναι πραγματιστικό».

Από τις «αντιπολιτευτικές» δηλώσεις Αυγενάκη (2016) μέχρι τις «συμπολιτευτικές» δηλώσεις Βελόπουλου (2019) μεσολάβησαν πολλές δηλώσεις από στελέχη της Δεξιάς. Είναι γεγονός ότι δεν εκφράζουν το σύνολο των ανθρώπων που ακολουθούν τη ΝΔ. Ωστόσο, έχει αξία να σταθούμε στο πολιτικό μήνυμα που στέλνουν: «Η Ελλάδα είναι χώρα που, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα σε στέλνει πίσω». «Η Ελλάδα είναι χώρα όπου αν βρεθείς, θα ταλαιπωρηθείς». Πρόκειται για ένα «ιδεολογικό» φράκτη με τον οποίο ελπίζουν να ανακόψουν το προσφυγικό ρεύμα.

Αυτή η αντίληψη φέρνει σε αντιπαράθεση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με την υπεράσπιση εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Ισχυρίζονται ότι, αν η Ελληνική Δημοκρατία υπερασπιστεί το έδαφός της, ακόμα και αν χρειαστεί να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο, το ρεύμα αργά ή γρήγορα προς την Ελλάδα θα ανακοπεί. Αυτή η άποψη είναι η μήτρα των ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών απόψεων για την αντιμετώπιση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή.

Σε αυτήν την αντίληψη υποτάσσεται και το σχέδιο νόμου, πρόταση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Και μάλιστα, στο όνομα του «πλήρους και πραγματικού σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων». Επιδίωξη της ΝΔ, να μην καθίσταται το σύστημα ασύλου ελκυστικό σε πολίτες τρίτων χωρών. Εισάγει fast-track διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση της βασικής αρχής της εξατομικευμένης εξέτασης αίτησης, όπως απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης. Παράλληλα περιορίζει βασικά δικαιώματα των αιτούντων όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, στην Εκπαίδευση και την Εργασία.

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ προτείνει:

 • Την γενίκευση της κράτησης των αιτούντων άσυλο, με ταΠΡΟαναχωρητικά ΚΕντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) να βαφτίζονται «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής».

 • Την μη πρόσβαση στο σύστημα υποδοχής και στη διαδικασία εξέτασης ασύλου, ατόμων που δεν «συμμορφώνονται» με εξόχως τιμωρητικό τρόπο και χωρίς να προβλέπονται στο κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας.

 • Νέους αυστηρότερους όρους για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς μάλιστα να λογίζονται πια σε αυτές άτομα με μετατραυματικό στρες.

 • Την κατάρτιση καταλόγων «ασφαλών χωρών» με Υπουργικές Αποφάσεις.

 • Αλλαγές στη σύνθεση και στη διαδικασία των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών.

 • Περιορισμό της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία.

Πρόκειται για επικίνδυνες και προκλητικές προτάσεις, δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε το διεθνές δίκαιο. Η Αριστερά, το σύνολο του προοδευτικού, δημοκρατικού κόσμου, παράλληλα με τις δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, πρέπει να κρατήσει ανοικτό ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι σε αυτήν αλλά και όλες τις απόψεις που υποτάσσονται στην ακροδεξιά ρητορεία και την φασιστική πρακτική.  

 

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε