Απαντώντας στην επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Δημοσιεύτηκε στη “Νέα Κρήτη” – 17 Σεπτ 2019

Από τις μετεκλογικές τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΝΔ, ξεχωρίζει η πρώτη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου Υπουργού Εσωτερικών και βασικού εκφραστή των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου. Στην ομιλία του (21 Ιουλίου) επιχείρησε να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, τονίζοντας ότι η ψήφος δεν ήταν συγκυριακή αλλά αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην κοινή γνώμη. Έχει σημασία να δούμε ένα-ένα τα επιχειρήματά του:

Επιχείρημα  1. «Η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι από το κράτος».

Η ιδεοληψία της συντηρητικής παράταξης υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ερμηνεύεται σκοπίμως ως «σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη». Δεν έχει συντελεστεί τέτοια μετατόπιση. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που απροκάλυπτα υποστηρίζει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο διευρύνει τις ανισότητες, χλευάζει την κοινωνική συμμετοχή και απαξιώνει τον δημόσιο έλεγχο. Είναι το γνώριμο μοντέλο της περιόδου 2010-2014, που οδήγησε στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και στην εκτίναξη της ανεργίας. Η προσδοκία των επενδύσεων εναποτίθεται στον ιδιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η ΝΔ θυσιάζει το περιβάλλον και κατ’ επέκταση το συμφέρον των πολλών στο βωμό του κέρδους των λίγων Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις επενδύσεις της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».

Επιχείρημα  2. «Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ποιότητα ζωής χωρίς ασφάλεια και χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους».

Μέσα από το σύγχρονο δόγμα «τάξη» και «επιτελικό κράτος» η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει δείγματα γραφής:

  • Στελέχη της Δεξιάς Παράταξης είναι αυτοί που μίλησαν «για λίγο αίμα που δεν πειράζει» και για «ανθρώπους – σκουπίδια των Εξαρχείων, που θα ρουφήξει η κυβερνητική σκούπα».

  • Η προγραμματισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση δοκιμαστική λειτουργία του περιβόητου «112», παρουσιάστηκε ως «λειτουργία επιτέλους μια υπηρεσίας που δεν λειτουργούσε μέχρι σήμερα λόγω της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ».

  • Η συνολική αντιμετώπιση του «προσφυγικού», επιβεβαιώνει τις επικοινωνιακές κινήσεις. Τα πάντα για την τηλεοπτική εικόνα, χωρίς προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος.

  • Θεσμοθέτησε ένα «δίκτυο» πρακτόρων της ΕΥΠ μέσα στη δημόσια διοίκηση, αντίστοιχο του οποίου υπήρχε επί δικτατορίας.

  • Με σκανδαλώδη πρωτοφανή μεθόδευση επέλεξε ως Διοικητή της ΕΥΠ εκλεκτό του Πρωθυπουργού και χωρίς καν αναγνωρισμένο πτυχίο.

  • Αναβιώνει τις αναχρονιστικές προσλήψεις ειδικών φρουρών, εκτός πανελλαδικών εξετάσεων. Όταν δεν μας καλύπτει ο νόμος, τόσο το χειρότερο για το νόμο. Η\

Η Δεξιά επέλεξε να κερδοσκοπήσει κομματικά πάνω στην επιθυμία των πολιτών για κατοχύρωση του αισθήματος ασφαλείας. Για πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, καταφεύγει σε αστυνομικούς θεατρινισμούς χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Παράλληλα, θωρακίζει το κράτος της με στόχο «να αποτρέψει την πτώση του στα χέρια της Αριστεράς». Ωστόσο, τα προβλήματα της ασφάλειας είναι σύνθετα, διαχρονικά, και δεν αντιμετωπίζονται με χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις.

Επιχείρημα  3. «Είναι πλήρως εμπεδωμένο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική της αξιόπιστη φωνή και παρουσία.»

Κι εδώ, η Δεξιά, έρχεται να καπηλευτεί  τη θέση της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Ωστόσο, στα θέματα που δοκιμάζεται σήμερα η Ευρώπη, η σιωπή της ΝΔ είναι εκκωφαντική.Το μέλλον της Ένωσης υπονομεύεται από την ακροδεξιά του Σαλβίνι και τον δεξιό απομονωτισμό του Τζόνσον. Στις σημερινές προκλήσεις για την Ευρώπη, η απάντηση που δίνει ο νεοφιλελεύθερος συντηρητισμός, είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με την απάντηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Η Ευρώπη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, βρίσκεται σε αντίθεση με τις ανάγκες, τις ανησυχίες  και τις αναζητήσεις των λαϊκών στρωμάτων. Αλήθεια! Με ποιάν Ευρώπη, τάσσεται η πλειοψηφία του λαού μας; Ποιάν Ευρώπη εκφράζει η ΝΔ; Ποια Ευρώπη εκφράζει τη ΝΔ;

Επιχείρημα  4. «Πάνω απ’ όλα οι πολίτες συνειδητοποιούν και απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να βάλει ένα τέλος σε ψεύτικα μεγάλα λόγια, να μιλά την γλώσσα της αλήθειας, να πράττει πολύ περισσότερα».

Στην πραγματικότητα η ΝΔ, η παράταξη των συμφερόντων των «λίγων», έχει ανάγκη την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, προκειμένου να κερδίσει εκλογικά τους «πολλούς». Πώς καταφέρνουν στη ΝΔ, στο όνομα της αλήθειας που απαιτούν οι πολίτες, να λένε τόσα ψέματα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Αρκετά από αυτές τις ανακρίβειες σχετίζονται με την οικειοποίηση πεπραγμένων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, χωρίς την υποστήριξη των ΜΜΕ, δεν θα κατάφερνε να παρουσιάζει «το άσπρο μαύρο». Και, όπως φαίνεται, δεν είναι καθόλου τυχαία η επικοινωνιακή προβολή «έργων» και όχι «λόγων» της κυβέρνησης.

Πέρα από τις θέσεις του κ. Θεοδωρικάκου που επιχειρείται να «περάσουν» και ως θέσεις της κοινής γνώμης, αλλά και πέρα από τα επικοινωνιακά παιγνίδια της ΝΔ, η διαχωριστική γραμμή και σήμερα στη χώρα παραμένει και θα εντείνεται όσο περνά ο καιρός.

Από τη μια, η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση, με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η πολιτική πρόταση της συντηρητικής παράταξης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, που στηρίζει και στηρίζεται στο λαϊκισμό, την δημαγωγία, το ψέμα.

Από την άλλη, η πρόταση εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η πολιτική πρόταση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, της παράταξης που έβγαλε την πατρίδα από τα μνημόνια. Πολιτική πρόταση που στηρίζεται στην ευθύνη στο λαό μας, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ανάκτηση της εργασίας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στον τόπο.

Σε τούτη την αντιπαράθεση των δυο αντίθετων πολιτικών προτάσεων, κανείς δημοκράτης δεν μπορεί, ούτε πρέπει να μείνει θεατής. Όλοι, οι ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, στρατεύονται.

Είμαστε εδώ

Ισχυροποιούμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ανοίγουμε το δρόμο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

 

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε