7 Ιουλίου 2019: «Γιατί ναι στον ΣΥΡΙΖΑ»

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών αφορά το ίδιο το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό και ο προοδευτικός κόσμος συσπειρώνεται με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και για έναν ορίζοντα με προοπτική για τη χώρα. Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο μεγάλη μάχη – την ανοιχτή μάχη για τις εθνικές εκλογές – για το μέλλον και την αξιοπρέπεια της χώρας και πάμε για να την κερδίσουμε. Στο ερώτημα «γιατί ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές» απαντάμε:

  1. Γιατί οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες και επιβάλλεται να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια της εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια, αφήνοντας οριστικά πίσω τον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας. Γιατί πρέπει να υψωθεί τείχος στην «μνημονιακή ατζέντα» των πολιτικών λιτότητας. Το ξέρουν και οι πέτρες ότι η μείωση μισθών, η μείωση προσωπικού στα σχολεία και τα νοσοκομεία, η αύξηση τιμών σε βασικά είδη όπως τα φάρμακα είναι στην «κρυφή» ή «φανερή» ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.
  2. Για την ισότιμη, καθολική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση όλων σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για την συνέχεια της προσπάθειάς μας να κρατήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Κόντρα στην επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, να εκχωρήσει ζωτικό χώρο του ΕΣΥ στον επιχειρηματικό και κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα
  3. 3. Για μια δημόσια παιδεία, που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση της νεολαίας μας στις κατακτήσεις του ανθρώπινου μυαλού, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Για μια παιδεία που θα εμπνέει τον σεβασμό στο λαό και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Θα καλλιεργεί την δημοκρατική συνείδηση.

Για να επιτύχουμε τέτοια δημόσια παιδεία, σημαντική είναι η κάλυψη των κενών των δημόσιων σχολείων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για 10.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

  1. Για την διαρκή ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε στα χρόνια της κρίσης και το ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα του προγράμματος μας.
  2. Για νέες θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Γιατί την περίοδο 2010-2014 χάθηκαν περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας. Γιατί την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν πάνω από 370.000 νέες θέσεις εργασίας.
  3. Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ανοίγουν και δείχνουν το δρόμο για επιπλέον μέτρα στην ίδια κατεύθυνση. Γιατί έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την επόμενη μέρα το οποίο ξεκάθαρα λέει: Αξιοπρεπείς θέσεις σταθερής εργασίας με αύξηση μισθών, στοχευμένη μείωση της φορολογίας για τα μεσαία στρώματα, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  4. Για την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλες τις πλευρές της ζωής, στην πατρίδα μας. Γιατί είναι εμπεδωμένη στη συνείδηση και στην πολιτική πρακτική μας η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέσα από ένα καθαρό και αταλάντευτο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό, απέναντι στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση.
  5. Γιατί από τα άδεια ταμεία του Φλεβάρη του 2015 κατορθώσαμε την εξασφάλιση του «μαξιλαριού» των 30 δις € με τις θυσίες του λαού μας και με την προσπάθεια της κυβέρνησής μας. Ένα «μαξιλάρι – ανάσα» με στόχο να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολλών, προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Για την απόκρουση των όποιων επιθέσεων στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία.
  6. Για μέτρα ελάφρυνσης των μεσαίων στρωμάτων που μέχρι σήμερα σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος και για μέτρα ανακούφισης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που στήριξε την επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια. Και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο, τον υπόλοιπο δρόμο της κοινωνικής ανάταξης, αλλά και για να μην γυρίσουμε πίσω, στις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής συμπίεσης.
  7. Γιατί με τους σοσιαλιστές, τις δυνάμεις της οικολογίας, των πράσινων, της σοσιαλδημοκρατίας, των κοινωνικών κινημάτων, με την Προοδευτική Συμμαχία, ανοίγουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της νέας Εποχής, της ευημερίας των πολλών. Κλείνουμε τον δρόμο στην οπισθοδρόμηση, στην επάνοδο των νεοσυντηρητικών πολιτικών επιλογών που οδήγησαν την οικονομία στα βράχια, στην Ελλάδα της ευημερίας των λίγων.

Στους παραπάνω λόγους, έχουμε να προσθέσουμε την προσωπική συμβολή, τον προσωπικό προβληματισμό του καθενός από τα εκατομμύρια των Ελλήνων δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών. Των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται αναπόσπαστα στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για τους δημοκράτες που έχουν την δική τους άποψη, τον δικό τους επιπλέον προσωπικό λόγο, για να συγχρονίσουν με σχέδιο τον πολιτικό τους βηματισμό με την πρόταση της Αριστεράς.

Μιλάμε για τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, που θα ανακόψει τον νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχεδιασμό της συντηρητικής παράταξης. Για τους αγωνιστές που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην συντηρητική οπισθοδρόμηση της πατρίδας.

Ναι λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η αναβαθμισμένη στις νέες συνθήκες αριστερά της εποχής μας κρατάει άσβηστη την φλόγα, διατηρεί ζωντανή την ελπίδα, δίνει νικηφόρα τον αγώνα για την Ελλάδα της νέας εποχής.

*Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ηρακλείου

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε