Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας

Δημοσιεύτηκε στη “Νέα Κρήτη” 

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Βιώνουμε την πρωτόγνωρη κρίση που συγκλονίζει την πατρίδα μας. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, που η ορθή εκτίμησή του απαιτεί πολιτική ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Να αφήσουμε πίσω, τις «άναρθρες πολιτικές κραυγές» με τις οποίες κάποιοι ελπίζουν να «κρύψουν» την πολιτική τους ανεπάρκεια. Να σταθούμε λίγο «πιο πάνω» από την καθημερινότητα, προκειμένου να αποκτήσουμε επιτελική εικόνα της κατάστασης. Αξίζει να σημειώσουμε ορισμένες διαπιστώσεις.

  1. Η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών επιλογών, συντάραξε το σύνολο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής χώρας. Χάθηκε 25% του ΑΕΠ. Επιδεινώθηκε η οικονομική θέση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
  2. Σε αναλογικά μικρό χρονικό διάστημα, ζήσαμε μεγάλες αλλαγές στην συνειδητοποίηση, στους δρόμους ένταξης στη συλλογική δράση, στην πολιτικοποίηση του κόσμου. Από τις διαχρονικές αξίες μας, νέες (αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία) αναδείχθηκαν οδηγοί των αγώνων μας.
  3. Σε πολιτικό επίπεδο, οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές σβήστηκαν, οι παραδοσιακές πολιτικές στοιχήσεις αναταράχθηκαν. Ο παλιός «πανίσχυρος» δικομματισμός κατέρρευσε. Η αριστερά ήλθε στην κυβέρνηση της χώρας. Νέες πολιτικές δυνάμεις δημιουργήθηκαν ενώ άλλες αποσυντέθηκαν.
  4. Οι γενικότερες ανακατατάξεις και η πολιτική ρευστότητα που βιώνουμε, αποτελούν στοιχεία του καινούργιου που γεννιέται. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την στενή δημοσιονομική επιτροπεία που επέβαλλαν, ζούμε την μετάβαση στην Ελλάδα της νέας εποχής.

Σε αυτήν την πορεία, νέος κόσμος προσεγγίζει την Αριστερά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση, ανανέωση και αναγέννησή της. Ζούμε την δημιουργία της Αριστεράς της εποχής μας.

  1. Δυο είναι οι κύριες πολιτικές επιλογές που συγκρούονται. Από την μια η νεοφιλελεύθερη πρόταση εξόδου από την κρίση με καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων (απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών – συντάξεων, καταστροφή δημόσιας υγείας – παιδείας, καταστροφή κοινωνικού κράτους). Κύριος εκφραστής η ΝΔ, με σύμμαχο τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, η πρόταση της Αριστεράς για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η ανάκτηση της εργασίας, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αποτελούν συστατικά, στοιχεία αυτής της πρότασης. Παράλληλα, θέλουμε την πατρίδα μας, απαλλαγμένη από την διαφθορά, την διαπλοκή, την φυγή του πλούτου που παράγει ο λαός μας στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα μας, δεν έχουν θέση οι κάθε λογής Novartis και οι μνημονιακές επιταγές των δανειστών μας.

  1. Στην πορεία για την Ελλάδα των ονείρων μας, βιώνουμε την απαίτηση των καιρών για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Μέρα τη μέρα, γίνεται εμφανέστερη και η επιτακτική ανάγκη και η σαφής συνάντηση με την Αριστερά, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, πράσινων, οικολόγων και άλλων ευρύτερων δυνάμεων της «κεντροαριστεράς».

Η Αριστερά αναδεικνύεται ηγεμονική δύναμη αυτής της συμπόρευσης. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται καταλυτικός, τόσο για την νέα, την απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος Ελλάδα, όσο και για την Αριστερά της εποχής μας.

Αυτό είναι που «δεν αρέσει», που «πονάει» όσους ονειρεύονται την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών για την χώρα μας. Εδώ εντοπίζεται και η αιτία που απαξιώνονται, λοιδορούνται, κατηγορούνται όλοι όσοι, πολιτικοί σχηματισμοί είτε μεμονωμένες πολιτικές προσωπικότητες, προσπαθούν σήμερα να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους με αυτόν της Αριστεράς.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται στην κυβέρνηση, σαφώς και επηρεάζει θετικά το όλο εγχείρημα, όπως το επηρεάζουν και όλοι όσοι βαδίζουν μαζί μας, δίπλα μας.

  1. Οι επιτυχίες και η ελπιδοφόρα προοπτική της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων με βασικό πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να κρύψει ερωτήματα απασχολούν. Πως μέσα από την διεύρυνση η Αριστερά όχι μόνο δεν θα αλλοιωθεί αλλά θα εμβαθύνει την ιδεολογική και πολιτική της φυσιογνωμία; Πως θα αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις προσέγγισης στον ΣΥΡΙΖΑ προσωπικοτήτων κινούμενων από ιδιοτέλεια;

Η αριστερά ανέκαθεν αντλούσε και αντλεί την δύναμή της από τους αγώνες των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων. Στην συνέχεια των αγώνων και του κινήματος για την έξοδο από τα μνημόνια, που μας έφερε στην διακυβέρνηση της χώρας, σήμερα, το καθήκον είναι σαφές. Η διαμόρφωση ενός κινήματος για την Ελλάδα της νέας εποχής. Κίνημα που με αυτούς τους στόχους, στην πορεία του θα διαμορφώνει την δική του ηθική, τους δικούς του κανόνες, την δική του κουλτούρα, την δική του προοπτική. Ένα τέτοιο κίνημα θα διευκολύνει, θα συμβάλει στην συσπείρωση των μαχόμενων δυνάμεων της κοινωνίας, θα απελευθερώσει την ένταξη και άλλων δυνάμεων στην οικοδόμηση της νέας Ελλάδας.

Μια τέτοια πορεία, με όρους λαϊκού κινήματος, δεν μπορεί παρά να απομονώσει κάθε ιδιοτελή προσέγγιση. Σε αυτούς τους αγώνες θα ενισχύσουμε τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς.

Αντί λοιπόν να παρακολουθούμε όσους βαδίζουν μαζί μας, όπως οι φίλαθλοι τις μεταγραφές της αγαπημένης τους ομάδας, οφείλουμε να προχωρήσουμε με εμπιστοσύνη στις αρχές, την στρατηγική και το όραμά μας για την Ελλάδα.

Με αυτήν την προσπάθεια, ανοίγουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της νέας εποχής!

Σε αυτήν την προσπάθεια, διαμορφώνουμε την Αριστερά της εποχής μας!

 

 

 

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε