Ν. Ηγουμενίδης: Εφικτή, τώρα, η μέριμνα για τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ

Στον απόηχο της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, μίλησε «Στο Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Σύμφωνα με τον Ν. Ηγουμενίδη, έχει τελεσφορήσει σε σημαντικό βαθμό η κυβερνητική πολιτική που αποσκοπούσε – και αποσκοπεί- στην παροχή της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας στα πλέον αδύναμα, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν ήταν σχήμα λόγου, ήταν βασικός στόχος της πολιτικής μας, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, πως θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια (…). Όλοι τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι κακή, εφιαλτική ανάμνηση οι εικόνες ανθρώπων που έψαχναν στα σκουπίδια να βρουν κάτι να φάνε, όπως επίσης κι ο αποκλεισμός πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας.  Αυτά τα συμπτώματα εξαθλίωσης δεν υπάρχουν πλέον».

“Δεν είναι το ίδιο να προσπαθείς με την ανεργία στο 30% και με την ανεργία στο 19%” 

Συνέχισε ο Ν. Ηγουμενίδης:

«Τώρα που έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων  και της δημοσιονομικής προσαρμογής, θεωρώ ότι είναι εφικτή η στήριξη στα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Δεν φαντάζομαι να πει κανείς, στο όνομα κάποιας ‘ιδεολογικής καθαρότητας’, ότι τέτοια εισοδήματα περικλείουν και την ελληνική αστική τάξη (…). Αυτά τα στρώματα, τα μεσαία, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων. Αλλά, πέραν αυτού, πρόκειται και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν δουλειά, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον στόχο, παράλληλα, φυσικά, με την μόνιμη προσπάθεια για βελτίωση της θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να θεωρείται αποτελεσματική η παροχή προστασίας στους φτωχότερους, αφ’ ης στιγμής έχουν μειωθεί και μη υψηλές συντάξεις, έχει «πέσει» το αφορολόγητο, κλπ. Ρωτήθηκε επίσης από πού αντλεί την αισιοδοξία ότι οι δανειστές θα αφήσουν επαρκή «ελευθερία κινήσεων» στην κυβέρνηση, δοθέντος ότι επιτροπεία θα συνεχίσουν να ασκούν, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί  είναι υψηλά, κλπ. Δοθέντων, επίσης, των «δειγμάτων γραφής» που έχουν δώσει.

Απαντώντας, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστό ότι υποχρεωθήκαμε να υλοποιήσουμε μέτρα που δεν θέλαμε, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να δούμε στατικά την πορεία της οικονομίας, άρα και τις δυνατότητες για προστασία στην κοινωνία (…). Προφανώς, δεν είναι φίλοι μας, δανειστές μας είναι. Και μάλιστα δανειστές που κατά βάση έχουν συντηρητικά πρότυπα στον πυρήνα της σκέψης τους. Αλλά η πορεία της οικονομίας είναι αυτή που μας παρέχει δυνατότητες, σε συνάρτηση με την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Πχ, όσο περισσότερο εντοπίζεις και καταπολεμάς τη  φοροδιαφυγή, έχεις περισσότερα περιθώρια ελάφρυνσης των φορολογούμενων. Και υπό τις σημερινές συνθήκες, τα καθορισμένα πλεονάσματα φαντάζουν λιγότερο εφιαλτικά, όσο κι αν – το τονίζω- θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειωθούν. Υπάρχει, μήπως, λογικός άνθρωπος που να θεωρεί ότι έχεις τις ίδιες δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής με την ανεργία κοντά στο 30% και με την ανεργία στο 19%; Ασφαλώς και έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά τώρα διαμορφώνονται αισθητά καλύτερες προϋποθέσεις για να τα πετύχουμε, υλοποιώντας μια πολιτική που είχε και έχει κοινωνικό πρόσημο, ταξικό αποτύπωμα».

“Μας άφησαν μείον 500 εκ. και τώρα είμαστε εξασφαλισμένοι έως το 2022”

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο Ν. Ηγουμενίδης ανέφερε:

«Δεν είναι παροχολογία ο στόχος για επαναφορά των κεκτημένων, για κατάργηση του υπο- κατώτατου μισθού και για αύξηση του κατώτατου. Είναι κοινωνικά δίκαιο, αλλά και οικονομικά αναγκαίο. Διότι η αύξηση των εισοδημάτων θα τονώσει τη ζήτηση, θα δημιουργήσει νέα  εισοδήματα. Αυτή είναι λοιπόν η μεγάλη διαφορά σε σχέση με ότι συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Τότε είχαμε ένα καταστρεπτικό σπιράλ, με την μία παράμετρο να χειροτερεύει και να επιδρά αρνητικά στις υπόλοιπες. Ε, τώρα μπορούμε να έχουμε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, που θα κινείται προς τη βελτίωση των πραγμάτων και όχι προς την επιδείνωση».

“Θα λένε πάλι … βάστα ΔΝΤ;”  

Αναφερθείς στις δανειακές ανάγκες της χώρας, ο βουλευτής σημείωσε:

«Με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, τον Φεβρουάριο του 2015 τα ταμειακά αποθέματα της χώρας βρίσκονταν στο μείον 500.000 ευρώ. Μισό εκατομμύριο, δυσβάστακτο ποσό. Σήμερα έχουμε εξασφαλίσει τις δανειακές μας υποχρεώσεις έως το 2022. Σημαντική διαφορά (…) Κάποιοι τότε προσδοκούσαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεικνυόταν βραχύβια ‘αριστερή παρένθεση’. Και κινούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Και πολύ σύντομα, θα τους εξαναγκάσει να πάρουν θέση, για πολλά και σημαντικά. Τι θα λένε, πχ, όταν η κυβέρνηση θα μάχεται για να αρθεί το status εργασιακής ζούγκλας; ‘Βάστα ΔΝΤ’;  (…). Εκεί θα κριθούν πολλοί και πολλά…».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κριθούν αναλόγως και οι δυνάμεις που προσδιορίζονται ως αριστερές, κομμουνιστικές, ριζοσπαστικές και οι οποίες αντιπολιτεύονται την κυβέρηση. «Όταν θα δίνουμε μάχες υπέρ των εργαζομένων, θα λένε πως οι στόχοι μας είναι κακοί, μόνο και μόνο επειδή τους θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε