“H πατρίδα και η Αριστερά έχουμε την ιστορία και το μέλλον με το μέρος μας», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην ομιλία του επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΓ΄
Τρίτη 10 Ιουλίου 2018
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, έχει θετικό πρόσημο. Δεν είναι τυχαία, κατά τη γνώμη μου, η ικανοποίηση που εξέφρασαν μια σειρά φορείς κατά την ακρόασή τους.
Καταρχήν, νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε στη χρονική στιγμή, στη χρονική περίοδο που έρχεται αυτό το νομοσχέδιο. Έρχεται λίγο πριν το τέλος των μνημονίων, λίγο πριν το τέλος της επιτροπείας, με την επίσημο έξοδο από την ύφεση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την άρση του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές, τώρα που πραγματικά διαμορφώνονται οι δυνατότητες για τη χώρα μας.
Θα έλεγα ότι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την αυριανή μέρα.
Τα εργασιακά πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αποτελούν και τη διαιρετική τομή στις δύο πολιτικές που σήμερα συγκρούονται και που σήμερα γίνονται πιο έντονα διακριτές.
Λέει η κυρία Παπακώστα, «Δεν διανοούμαι να υπάρχει σύγκρουση σε αυτά τα ζητήματα» και θα συμφωνήσω μαζί της με την άποψη ότι όντως τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Χρώμα, όμως, έχει η λύση τους.
Από τη μια έχουμε τη νεοφιλελεύθερη άποψη, η οποία για να περάσει ακριβώς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην ελληνική κοινωνία, επιτίθεται ως τσουνάμι, σαρώνει όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.
Πραγματικά, θα ήθελα να ρωτήσω τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας το εξής: Συμφωνεί με την άποψη του Αρχηγού του, ότι είναι αριστερή ιδεοληψία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; Συμφωνείτε, κύριε Βρούτση, ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο; Συμφωνείτε με την άποψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η συλλογική έκφραση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ξεπερασμένη; Και για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, συμφωνείτε με τα ιδεολογικά σας αδέλφια στην Αυστρία που μιλούν για δωδεκάωρο μεροκάματο και εξηντάωρο εβδομαδιαίας δουλειάς;
Είναι προφανές -για να ανοίξω άλλη μια παρένθεση- ότι για τη βιωσιμότητά του το ασφαλιστικό σύστημα δεν χρειάζεται παραπέρα περικοπή των συντάξεων. Θα ήθελα, όμως, να ρωτήσω το εξής: Πόσοι εργαζόμενοι, αλήθεια, πιστεύουν ότι αυτή η τροπολογία που κατέβασαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, όντως γίνεται για να προστατεύσει τις συντάξεις;
Δεύτερη ερώτηση: Η τροπολογία που καταθέσατε, ισχύει για πάντα ή μόνο για το διάστημα που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα ισχύσει και αναδρομικά ή μόνο για τις περικοπές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ενισχύει τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης έναντι των θεσμών, που συζητάμε, ή όχι; Και αν την ενισχύει γιατί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, επιτεθήκατε στον Μοσκοβισί που είπε «Ναι, μπορούμε να το δούμε»;
Πέρασε κιόλας ο μισός μου χρόνος. Δεν θα αφιερώσω άλλο χρόνο για να αποδείξω την υποταγή της Νέας Δημοκρατίας στο λαϊκισμό, στο ρουσφέτι, στη ψηφοθηρία.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια δεύτερη άποψη, την άποψη της Αριστεράς. Για εμάς, κύριοι το κοινωνικό κράτος είναι κεντρικός πυλώνας, είναι προϋπόθεση, είναι πολλαπλασιαστής της αναπτυξιακής διαδικασίας. Το κοινωνικό κράτος αποτελεί κοινωνική και εθνική ανάγκη και σαν τέτοια αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Για εμάς δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς εργασιακή αποκατάσταση. Για αυτό οι εργασιακές σχέσεις και η υπεράσπιση της εργασίας είναι βασική συνιστώσα του νέου κοινωνικού κράτους.
Σαν δείγμα γραφής, καταρχήν, αμέσως από τον Αύγουστο επανέρχεται η αρχή της επεκτασιμότητας, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Έχουμε και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 3. Καταθέτω εδώ ερώτηση με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου του 2017, που τότε το υποσχέθηκε ο Υπουργός και σήμερα με το νομοσχέδιο γίνεται πράξη. Αφορά τις εισφορές των δημοσιογράφων, των μηχανικών, των ελεύθερων επαγγελματιών, μιας ομάδας επαγγελματιών από την περιοχή των Καπαριανών του δήμου Φαιστού, κλπ. Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους όλων των Ταμείων που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκελετούς του παρελθόντος και που σήμερα πραγματικά αγωνιούν για την άρση όλων των αμφιβολιών και την αποδέσμευσή τους από τις οφειλές, ενώ στην πραγματικότητα δεν οφείλουν.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ερώτηση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ένα δεύτερο είναι το άρθρο 34. Καταθέτω, επίσης, ερώτηση από τις 8 Φεβρουαρίου του 2018 -όπου δεσμεύτηκε η τότε Υπουργός- για τους μακροχρόνια άνεργους που από διάφορα λάθη σταμάτησαν να είναι μακροχρόνια άνεργοι. Να πούμε ότι αυτό ισχύει και αναδρομικά, από τότε που από λάθος διαγράφτηκαν από τα μητρώα. Επίσης, όσοι από τη διαγραφή τους από τα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ επανεγράφηκαν ως νέοι άνεργοι, μπορούν μέσα σε ενενήντα μέρες να υποβάλλουν ένσταση για διόρθωση του προβλήματος και αποκατάσταση της συνέχειας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ερώτηση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης -δηλαδή της υποδουλωμένης εργασίας- η προστασία των εργαζομένων σε εργολάβο και υπεργολάβο, η προστασία των απασχολούμενων σε καθεστώς μαθητείας και πρακτικής άσκησης, η προστασία της τήρησης του ωραρίου εργασίας – όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που σήμερα συζητάμε – δίνουν ασφαλώς ένα στίγμα μιας πολιτικής που είναι υπέρ του εργαζόμενου.
Εξυπακούεται ότι από εδώ και πέρα για τον κόσμο της εργασίας πολλά βήματα πρέπει, μπορούν και θα γίνουν. Ωστόσο, σήμερα γίνεται απόλυτα κατανοητό, κατά τη γνώμη μου, ποιος είναι με ποιον. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι η τρανταχτή απόδειξη πως η σημερινή Κυβέρνηση είναι σαφέστατα με το μέρος των εργαζομένων. Σήμερα έχουμε την υποχρέωση να κατοχυρώσουμε και να ενδυναμώσουμε το εργασιακό περιβάλλον σε μια κατεύθυνση παραπέρα και ουσιαστικής προστασίας του εργαζόμενου, ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της ανεργίας.
Μαζί με τις υγιείς και μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, έχουμε μπροστά μας γι’ αυτόν τον ρεαλιστικό στόχο πολλές μάχες. Θα έλεγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πατρίδα και η Αριστερά έχουμε την ιστορία και το μέλλον με το μέρος μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)