Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Πρόσφατα δημοσιεύματα, έφεραν στο επίκεντρο της τοπικής δημοσιότητας την αντιπαράθεση της ΝΔ με την τοπική αυτοδιοίκηση στο Ηράκλειο. Αυτή είναι και η αφορμή της σημερινής μου παρέμβασης.

Την 31 Μαρτίου 2015, στην προοπτική της ανάληψης της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (7η ΥΠΕ Κρήτης), στον σχεδιασμό της για την Δημόσια Υγεία στην Κρήτη, μεταξύ άλλων είχα αναφέρει:

«… ΙΙ . Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

  1. Θεωρώ ότι τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην ΠΦΥ. Πλευρά της ΠΦΥ που υπολειτουργεί ή λείπει σήμερα από το ΕΣΥ, είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας της.

Στην πολιτική κατεύθυνση του Υπ. Υγείας για ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον Οικογενειακό Γιατρό, την Ομάδα Υγείας, τα Ιατρεία της Γειτονιάς και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου με στόχο την συνολική Υγειονομική φροντίδα του ασθενή, η διοίκησή της είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη της τέτοιου συστήματος στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, (πληθυσμός ~220.000)  το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά για την ΠΦΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ξεκινάμε με το Ιατρείο της Γειτονιάς. Προβλέπονται σε αυτά να  ενσωματωθούν και οι ήδη υπάρχουσες ~60 δομές κοινωνικής πολιτικής (ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ, ΚΑΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι κλπ) των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβυζίου. Κάθε ιατρείο θα παρέχει

  • Το αναγκαίο κλινικό έργο,
  • προληπτική ιατρική (οργανωμένοι εμβολιασμοί),
  • αποθεραπεία (μειώνοντας έτσι την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία),
  • τριτοβάθμια πρόληψη (παρακολούθηση χρονίως πασχόντων)
  • όλα όσα παρέχουν σήμερα οι υπάρχουσες δομές των Δήμων.

Δίπλα στο Ιατρείο της Γειτονιάς, συμπληρωματικά, με σαφώς διακριτή λειτουργία και ρόλο βλέπουμε τον Οικογενειακό Γιατρό και την λειτουργία των Ιδιωτικών Ιατρείων.

Το σύστημα ολοκληρώνεται με την δημιουργία και λειτουργία μεγαλύτερων μονάδων, των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Πρόκειται για κέντρα που θα παρέχουν 25 περίπου διαφορετικές υπηρεσίες διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων. …

Ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σχεδιασμός μακράς πνοής. Της βγάζει από την λογική αντιμετώπισης του ανθρώπου σαν «μια μηχανή που χαλά» με μόνη υποχρέωση της την «επισκευή» του, την αποκατάσταση δηλαδή της ικανότητάς του για εργασία, της ικανότητας του να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης. Με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη και την δημόσια υγεία, ο σχεδιασμός της προσεγγίζει τον άνθρωπο και την υγεία με την λογική και την οπτική της αριστεράς.

Όπως προείπα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτό το σχέδιο πιλοτικά στο Ηράκλειο.

Κατ’ αρχήν προχωράνε οι απαραίτητες επιστημονικές επεξεργασίες. Δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παγκόσμια αναγνωρισμένοι σε θέματα ΠΦΥ, οι κ.κ. Κούτης και Λιονής, οι οποίοι συμμετέχουν και στην αντίστοιχη επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, έχουμε την τύχη να συνεργάζονται ήδη μαζί της.

Σίγουρα, η προώθηση αυτού του σχεδίου απαιτεί την κοινή δράση με την τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία θα περιέλθει το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Ήδη έχω προχωρήσει της συζητήσεις της και έχω εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη και την κοινή δράση του περιφερειάρχη Κρήτης και των Δημάρχων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. …»

Η πρώτη σκέψη ανατρέχοντας στο παραπάνω κείμενο, πάει σε έναν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας, που τόσο άδικα και πρόωρα έφυγε από την ομάδα της. Στον Αντώνη Κούτη. Σωστά, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ έδωσε το όνομά του στην 1η Τοπική Μονάδα Υγείας του Ηρακλείου. Η σκέψη μου πάει και στον πρόωρα αδικοχαμένο Γιώργη Μαρκατάτο, που πήρε πάνω του την εφαρμογή του σχεδίου στο Δήμο Μαλεβιζίου. Προσωπικά, έχασα δυο πολύτιμους συνεργάτες.

Αυτά που περιγράφονται παραπάνω, τα σχεδιάσαμε. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομοθετήσαμε. Φαίνονται καθαρά η λογική της αριστεράς. Φαίνεται καθαρά το κοινωνικό αποτύπωμα της προσπάθειας. Εύκολη επομένως είναι η απάντηση στο ερώτημα: Γιατί αυτόν το σχεδιασμό τον αντιμάχεται η ΝΔ. Το ταξικό πρόσημο του σχεδίου είναι που την ενοχλεί. Γι αυτό, συλλογικά, ως κόμμα, στάθηκε απέναντι στην προσπάθεια, από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίησή της.

Ωστόσο, αυτή η στενή κομματική θέση, η μικρόψυχη, μικροκομματική αντίληψη για το δημόσιο σύστημα υγείας και την ΠΦΥ, δεν μπορεί να καλύψει πολιτικά, την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει και πολλά από τα μέλη αυτού του κόμματος. Ανεπαρκεί, να εξηγήσει την σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπόρα δραστηριότητα υπηρετών – λειτουργών του δημόσιου συστήματος υγείας, που τυχαίνει να είναι και φίλοι αυτού του κόμματος.

Σίγουρα, αυτή η κατάσταση πρέπει να προβληματίσει τους φίλους της ΝΔ, που σε πείσμα μικροκομματικών συμφερόντων, εξακολουθούν με την επαγγελματική στάση τους να «σμπαραλιάζουν» την κομματική θέση της ΝΔ για την υγεία.

Έχουμε κάνει αρκετά βήματα, σε ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, για την υγεία. Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη πρόσβαση της υπηρεσίες υγείας όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών της. Βάζουμε πλώρη για πιο φιλόδοξους στόχους. ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια, θα αναδειχθούμε νικητές. Γιατί ο σχεδιασμός της εκφράζει την θέληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Γιατί καλύπτουμε της ανάγκες της πλειοψηφίας ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Όσο σίγουρος είμαι για την επιτυχία της, άλλο τόσο σίγουρος είμαι ότι οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, θα περιθωριοποιήσουν κάθε μικροκομματική αντιπαράθεση στον χώρο της υγείας, και θα απομονώσουν τους εμπνευστές της . Από τον «περιοδεύοντα θίασο» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΠΟΕΔΗΝ μέχρι την υποταγή της δημόσιας υγείας και περίθαλψης σε φτηνές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

 

*Βουλευτής Ν. Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε