ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Άμεση άρση όλων των εμποδίων για νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Ηράκλειο»

Με ενημερωτικό σημείωμα και επικαιροποιημένες απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία προσήλθε ο Νίκος Ηγουμενίδης στη σύσκεψη για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Παρέμβαση για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έκανε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος παρέστη στη σχετική σύσκεψη στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Πριν τη συνεδρίαση, ο Νίκος Ηγουμενίδης απέστειλε στον Δήμαρχο Ηρακλείου επιστολή με εμπεριστατωμένο ενημερωτικό σημείωμα και επικαιροποιημένες απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος διαβάστηκε και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Στο κείμενο του σημειώματος του Νίκου Ηγουμενίδη, που κοινοποιείται και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, τονίζεται ότι οι απαντήσεις αυτές ζητήθηκαν από τα Υπουργεία, «ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν στη σημερινή μας συζήτηση, αλλά και να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε στα όποια κενά και στο πώς η τοπική αρχή και οι βουλευτές Ηρακλείου μπορούμε από τη θέση μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην άρση εμποδίων και στην επίλυση ορισμένων χρόνιων προβλημάτων, όπως το ζήτημα ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου που χρονίζει από το 2005».

Σχετικά με το υφιστάμενο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο Νίκος Ηγουμενίδης ενημερώνει ότι για την άρση του επικινδύνου, οι μελέτες που απαιτούνται για την δημοπράτηση και εκτέλεση  της Α΄ Φάσης έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, ενώ επίσης έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ της ΚΤΥΠ Α.Ε., και παράλληλα έχει δεσμευτεί η πίστωση. Ωστόσο, για την γενική επισκευή του είναι απαραίτητο να παραχωρηθεί το σύνολο των κτιρίων στις Υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και για το εν λόγω πρόβλημα, είναι ενήμερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου/Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης (ΕΤΑΔ), προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί το πρόβλημα που δημιουργεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω ακινήτου.

Σχετικά με την ανέγερση νέου Δικαστικού Μέγαρο Ηρακλείου, τονίζεται ότι στην περιοχή ανατολικά του οικοπέδου έχουν  εντοπιστεί και ανασκαφεί από την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, και συνεπώς θα πρέπει να ασκηθεί προληπτικά ανασκαφικός-αρχαιολογικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, ούτε ως προς την έκταση (αρχαιολογικές τομές), ούτε ως προς το χρόνο και το κόστος για την περαίωση του, σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Επισημαίνεται επίσης ότι λόγω αυτού δεν είναι δυνατή η σύναψη Σύμβασης πριν από την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών, καθώς ο ανάδοχος θα διεκδικούσε επιπλέον αποζημιώσεις, λόγω των καθυστερήσεων του έργου εξ αιτίας των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Κατόπιν αυτών, στην παρούσα φάση το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξοικονόμηση χρόνου και αποφυγή του βάρους των αποζημιώσεων διερευνά εναλλακτική λύση για το έργο μέσω άλλης χρηματοδοτικής πηγής και σχήματος.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής-ενημερωτικού σημειώματος για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου:

 

Ηράκλειο, 27 Δεκεμβρίου 2017

 

 

Προς: Γραφείο Δημάρχου Ηρακλείου

 

 

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση – απαντήσεις για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Κύριε Δήμαρχε,

Εν όψει της σημερινής σύσκεψης που συγκαλείται στο Δημαρχείο Ηρακλείου, με αντικείμενο συζήτησης και το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου –  θέμα που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν – , θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ζήτησα και έλαβα από τα αρμόδια Υπουργεία ενημέρωση και επικαιροποιημένες απαντήσεις επί των ανωτέρω θεμάτων.

Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι οι απαντήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη σημερινή μας συζήτηση, αλλά και να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε στα όποια κενά και στο πώς η τοπική αρχή και οι βουλευτές Ηρακλείου μπορούμε από τη θέση μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην άρση εμποδίων και στην επίλυση ορισμένων χρόνιων προβλημάτων, όπως το ζήτημα ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου που χρονίζει από το 2005, επιτρέψτε μου να επισημάνω στο παρόν κείμενο τα κύρια σημεία αυτών των απαντήσεων.

Α. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 • Σχετικά με το υφιστάμενο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.
 • Όπως είναι γνωστό ανετέθη στην εταιρεία ΚΤΥΠ Α.Ε. (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ), καθολικό διάδοχο της εταιρείας «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.», το έργο «Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων – επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου (κτίριο Πρωτοδικείου- κτίριο Ειρηνοδικείου)».
 • Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στο κτιριακό συγκρότημα από κλιμάκιο μηχανικών των Κτιριακών Υποδομών, απαιτούνται άμεσες επεμβάσεις για να αρθούν οι τοπικές επικινδυνότητες λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έγγραφα  της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και  της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου -Περιφέρεια Κρήτης .
 • Το έργο θα εκτελεστεί σε 2 φάσεις (Α’ φάση, Β’ φάση). Η Α’ φάση αφορά στην άρση του επικινδύνουκαι η Β’ φάση στην γενική επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος.
 • Α ΄Φάση. Περιλαμβάνει τα εξής:
 • Επισκευή της μόνωσης του κτιρίου που στεγάζει το Πρωτοδικείο και του κτιρίου που στεγάζει το Ειρηνοδικείο, ώστε να σταματήσει η διάβρωση των δομικών στοιχείων.
 • Τοπικές επισκευές επιχρισμάτων στις όψεις των κτιρίων και αποκατάσταση φθορών στα μπαλκόνια, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος από πιθανή αποκόλληση των επιχρισμάτων.
 • Τοποθέτηση «σκάφης» προστασίας στις όψεις των κτιρίων.
 • Επισκευή οροφοκονιαμάτων στην οροφή του Α’ ορόφου του Πρωτοδικείου.
 • Προσθήκη αναβατορίου για πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) από το ισόγειο προς τον α’ όροφο, στο κτίριο που στεγάζεται το Πρωτοδικείο .

Οι μελέτες που απαιτούνται για την δημοπράτηση και εκτέλεση  της Α΄ Φάσης έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, ενώ επίσης έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ της ΚΤΥΠ Α.Ε., και παράλληλα έχει δεσμευτεί η πίστωση.

 • Β΄Φάση: Οι μελέτες για την γενική επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος είναι σε εξέλιξη, ενώ τίθεται ζήτημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Σχετικά με αυτό σημειώνουμε ότι τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επέμβαση στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου (κτίριο 2 Πρωτοδικείου- κτίριο 3 Ειρηνοδικείου), δηλαδή αδειοδότηση, δημοπράτηση και υλοποίηση των εργασιών, είναι απαραίτητο να παραχωρηθεί το σύνολο των κτιρίων στις Υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Για το εν λόγω πρόβλημα, είναι ενήμερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου/Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης (ΕΤΑΔ), προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί το πρόβλημα που δημιουργεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω ακινήτου.

Με το αριθμ. πρωτ. ΚΤΥΠ 18815/7-12-2017 ενημερώθηκε το Πρωτοδικείο Ηρακλείου για το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς και για τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα, προκειμένου για την ασφάλεια των χρηστών, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.

 • Σχετικά με την ανέγερση νέου Δικαστικού Μέγαρο Ηρακλείου.
 • Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ανατέθηκε στη «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.» με τις Υπουργικές Αποφάσεις υπ’ αριθμ 3039/01-08-2002 (ΦΕΚ 1044/Β/ 08-08-2002) και 95538/29-08-2006 (ΦΕΚ 1430/Β/28-09-2006), ενώ είχε προβλεφθεί να εκτελεσθεί ως έργο ΣΔΙΤ. Για το σκοπό αυτό, η εταιρία «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.» προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών για την ανεύρεση και απαλλοτρίωση του γηπέδου, καθώς και την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού.
 • Το οικόπεδο μετά την εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου Ηρακλείου (φορέας Δήμος Ηρακλείου) είναι συνολικού εμβαδού 13.300 μ². Για το έργο έχει συνταχθεί προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει εγκριθεί το 2009 και χρειάζεται επικαιροποίηση.
 • Στην περιοχή ανατολικά του οικοπέδου έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί από την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, και συνεπώς θα πρέπει να ασκηθεί προληπτικά ανασκαφικός-αρχαιολογικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, ούτε ως προς την έκταση (αρχαιολογικές τομές), ούτε ως προς το χρόνο και το κόστος για την περαίωση του, σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
 • Επισημαίνεται ότι λόγω αυτού δεν είναι δυνατή η σύναψη Σύμβασης πριν από την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών, καθώς ο ανάδοχος θα διεκδικούσε επιπλέον αποζημιώσεις, λόγω των καθυστερήσεων του έργου εξ’ αιτίας των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
 • Κατόπιν αυτών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξοικονόμηση χρόνου και αποφυγή του βάρους των αποζημιώσεων διερευνά εναλλακτική λύση για το έργο μέσω άλλης χρηματοδοτικής πηγής και σχήματος.

Κύριε Δήμαρχε,

Η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου είναι κοινός τόπος ότι θα βελτιώσει τα μέγιστα τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης και οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω επίσης ότι σε αυτή τη συγκυρία, το μεγάλο ποσό  – υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ – που κατ’ έτος εισπράττεται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου για το  ΤΑΧΔΙΚ και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση, είναι ένα επιπλέον στοιχείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Η άρση όλων των εμποδίων που ορθώνονται σε κάθε στάδιο πριν την επίτευξη του έργου, η επίσπευση των εργασιών συντήρησης του νυν και η ολοκλήρωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, είναι ασφαλώς ζήτημα προτεραιότητας.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

 

Βουλευτής Ν.Ηρακλείου

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε