ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ    

ΠΡ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 15 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.40΄, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση οι Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κυρίας Χαράς Καφαντάρη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιος Σταθάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Χουλιαράκης, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, η Υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ηγουμενίδης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από το Δεκέμβριο του 2016 πέρασε ένας χρόνος.

Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση, κύριοι της ΝΔ, δεν έπεσε. Δηλαδή, δεν έκλεισε η «αριστερή παρένθεση» που εκτιμούσατε ότι θα έκλεινε. Στο ίδιο διάστημα έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση που επίσης εκτιμούσατε ότι δεν θα έκλεινε. Σε αυτή την περίοδο οδεύουμε προς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που επίσης εκτιμάται ότι δεν θα κλείσει.

Πέρασε, τέλος, ένας χρόνος, κύριοι της Ν.Δ., από το μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο καταψηφίσατε. Στο χρόνο αυτό περάσαμε πολλά και ζήσαμε πολλά γεγονότα. Συνεχίσαμε αυτή τη σκληρή προσπάθεια για να βγει η κοινωνία, η οικονομία και η χώρα από τη δίνη στην οποία έχει περιέλθει.

Δεν θα σταθώ σε όλες τις πλευρές αυτής της προσπάθειας παρά μόνο σε δύο. Πρώτον, στην προσπάθεια για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Πολλοί από μας δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, θα θέλαμε περισσότερα. Ορισμένοι από το λαό μας θα ήθελαν να δουν και κάποιους με βραχιολάκια να κοιτούν από μέσα τον κόσμο προς τα έξω. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν κρύψαμε λίστες, δεν χάσαμε λίστες  κυκλοφορώντας με στικάκια ανάμεσα σε διάφορα μέλη της κυβέρνησης, δεν καλύψαμε φοροφυγάδες και σίγουρα δεν έχουμε τις περιουσίες των συγγενών μας σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτή είναι μια αλήθεια που την κρατάμε και σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι και οι εξελίξεις που είχαμε, αυτές οι εξελίξεις που είχαμε στην εθελούσια δήλωση των εισοδημάτων.

Μια δεύτερη πλευρά της προσπάθειάς μας είναι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η συνολική πτώση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κατά 300.000 ανθρώπους, που από το περιθώριο της ανεργίας πέρασαν στην εργασία. Υπάρχουν θέματα και εδώ που δεν μας αρέσουν; Προφανώς ναι. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να κάνουμε. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Έχουμε πολλά να κάνουμε, πρώτα απ’ όλα για να αντιμετωπίσουμε το ακόμα παραμένον υψηλό ποσοστό ανεργίας.

 Ωστόσο στάθηκα σε αυτές τις δύο πλευρές της προσπάθειάς μας τη χρονιά που πέρασε, γιατί όσο και αν το αποκρύβετε, όσο και αν προσπαθείτε να το αποκρύψετε, όσο και αν το υποτιμάτε ή το απαξιώνετε,  αυτές οι δύο πλευρές είναι η κύρια πηγή προέλευσης του ποσού το οποίο συζητάμε.

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα ακόμη γεγονός, γιατί μέσα σ’ αυτό το διάστημα των τελευταίων ημερών από την ημέρα της εκτροπής – καλά έχετε χάσει κάθε μέτρο, κύριοι της Ν.Δ., «εκτροπή» το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, είναι δυνατόν – εν πάση περιπτώσει από την ημέρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το πώς θα κινηθούμε σε σχέση με αυτό έγιναν κάποια γεγονότα, τα οποία σκόπιμα μένουν στην αφάνεια, που ωστόσο είναι σοβαρά.

Εγώ ξέρω, κύριε Πρόεδρε, ότι οι πηγές του κράτους για τα χρήματα που θα έχει είναι είτε από αύξηση των εσόδων, έσοδα που προκύπτουν από τη φορολογία, είτε από μείωση των εξόδων. Παρά το ότι μίλησε ο κ. Βρούτσης, Εισηγητής της Ν.Δ., για αχρείαστες μειώσεις μισθών, για άδικες μειώσεις συντάξεων, δεν μας απαντούν αν δεν τα μειώσουμε ή αν δεν πάρουμε κάποια μέτρα από πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Μιλάει,  λοιπόν,  ο κ. Μητσοτάκης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, Τρίτη 14/11: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο  βάρος στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να αφήσει άθικτο το δημόσιο τομέα».

 Το καταθέτω στα πρακτικά και μη μου πείτε ότι είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Ν.Δ..

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής καταθέτει το έγγραφο

Να, λοιπόν, τι επιφυλάσσει για το δημόσιο τομέα η Ν.Δ.. Είναι διογκωμένος ο δημόσιος τομέας στην υγεία; Είναι διογκωμένος ο δημόσιος τομέας στην παιδεία; Ακούστε το καθηγητές που περιμένετε να διδάξετε τα παιδιά μας. Ακούστε το γονείς που ανησυχείτε για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Ακούστε το ανασφάλιστοι που καλυφθήκατε  με τους νόμους που ψηφίσαμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακούστε το εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος υγείας, τι επιφυλάσσει για σας η Ν.Δ..

Ας το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός, το αν είναι διογκωμένος ο δημόσιος τομέας στο προσωπικό που ψάχνει τους φοροφυγάδες και τις λίστες όπου υπάρχουν διάφοροι συγγενείς. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω μ΄ αυτό, είναι πραγματικά πρόκληση για τον λαό μας που «ματώνει» επτά χρόνια τώρα και που αρχίζει να βλέπει το «φως στην άκρη του τούνελ», είναι πρόκληση, λέω, αυτοί που εξέθρεψαν, αυτοί που ανέχτηκαν ή αυτοί που συμμετείχαν στο έγκλημα σε βάρος των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων στον τόπο μας, να έρχονται σήμερα και να «μας κουνάνε το δάχτυλο». Αυτοί, που φοροδιαφεύγοντας έβγαλαν τον πλούτο της χώρας σε φορολογικούς παραδείσους, είναι πραγματικά προκλητικό να έρχονται σήμερα να μας «ζητάνε και το βόδι».

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε, τον συνάδελφο τον κ. Ηγουμενίδη.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε