Νίκος Ηγουμενίδης: “Να αποδοθούν τα χρήματα στους δήμους από το Πράσινο Ταμείο για τα σχέδια πόλης και την υλοποίηση τους”

 

Απομαγνητοφώνηση της συζήτησης του βουλευτή Ηρακλείου στο «Ράδιο 98,4» και στην δημοσιογράφο Αγγέλα Δουλγεράκη (4.11.2019) σχετικά με τα αυθαίρετα και το ζήτημα των “εξ αδιαιρέτου” για το οποίο ο Νίκος Ηγουμενίδης έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή 

 

Δουλγεράκη: Μέσα στην δραστηριότητα σας, είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή, έχει να κάνει με τα αυθαίρετα και τα εξ’ αδιαιρέτου και ζητάτε να βρεθεί στο εξ’ αδιαιρέτου καθεστώς λύση, αν και το γνωρίζετε ότι ο Σταθάκης είχε πει ότι εδώ υπάρχει νομικό πρόβλημα και θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο καθεστώς αυτό. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σήμερα μπορείτε να ζητήσετε εσείς παραπάνω. Τι λέτε;

Ηγουμενίδης: Να σας πω. Καταρχήν θα έλεγα ότι σε αυτή τη δραστηριότητα για τα αυθαίρετα χτίσματα, υπήρχαν 3 πλευρές να το πω έτσι θα υπάρξει ενημέρωση όταν θα έχω την απάντηση από το Υπουργείο.

Η 1η πλευρά ήταν να διευκολυνθεί ο κόσμος να τακτοποιήσει το αυθαίρετο  κτίσμα του. Μιλάμε για τις αυθαιρετουπόλεις. Δεν μιλάμε για την εμφανή παρανομία που πάει ο άλλος και χτίζει ένα σπίτι μες το ρέμα ή χτίζει ένα «σπίτι το κύμα» και πολύ περισσότερο εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.

Δουλγεράκη: Με την ανοχή της Πολιτείας, γιατί όλα τα περί αυθαιρέτων γίνονται με την ανοχή της Πολιτείας.

Ηγουμενίδης: Αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές πρέπει να φύγουν, να κατεδαφιστούν. Μιλάμε για τις αυθαιρετουπόλεις δηλαδή πόλεις που φτιάχτηκαν από την μετακίνηση του πληθυσμού προς αυτές τα προηγούμενα χρόνια και που με ευθύνη της Πολιτείας είτε δεν υπήρχε είτε δεν επεκτάθηκε το υπάρχον σχέδιο πόλης είτε για διάφορους λόγους δεν διευκολύνθηκε να φτιάξει τους οικισμούς του το σπίτι του ο κάθε άνθρωπος που πήγε εκεί. Γάζι, που είναι δίπλα μας, είχε το 1920 πριν 100 χρόνια είχε 50 κατοίκους. Από τότε μέχρι σήμερα στην εκατονταετία σήμερα έχει 25-30 χιλιάδες κατοίκους η περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Στο Γάζι λοιπόν από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γραφτεί ούτε μία γραμμή στο σχέδιο πόλης. Όπως γνωρίζετε και εσείς από το Ηράκλειο το 60% του Ηρακλείου του εκτός των τειχών είναι αυθαίρετα κτίσματα, δεν υπάρχει σχέδιο πόλης. Κομμάτι της Λεωφόρου 62 μαρτύρων, κομμάτια είναι εκτός σχεδίου. Για αυτά μιλάμε. Εδώ μιλάμε για ένα θέμα να διευκολυνθεί ο κόσμος να τακτοποιήσει το ακίνητο του το σπίτι του που στο κάτω κάτω της γραφής οι άνθρωποι αυτοί στις περιοχές τους έχτισαν η απουσία σχεδίου ενδεχομένως δημιούργησε άλλα προβλήματα.

2η πλευρά: Από τα χρήματα που θα δώσει ο κόσμος να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι έτσι ώστε να κάνουμε τις αυθαιρετουπόλεις πόλεις. Δηλαδή αυτά τα κομμάτια των αυθαίρετων οικισμών συνολικά των αυθαιρετουπόλεων πρέπει να φτιαχτούν οι δρόμοι να φτιαχτούν πλατείες να φτιαχτούν γενικά κοινόχρηστοι χώροι. Πρέπει λοιπόν από τα χρήματα που παίρνει το Κράτος από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από το Πράσινο Ταμείο, να δοθεί ένα ποσόν για να γίνουνε πόλεις για να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες για τους ανθρώπους που ζουν εδώ.

3η πλευρά: Αφορά μεταξύ άλλων περιοχών, ιδιαίτερα το Ηράκλειο. Είναι το πρόβλημα των «εξ’ αδιαιρέτου» ιδιοκτησιών. Αυτό ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν θυμόσαστε η συγκέντρωση στο Γάζι είχε γίνει το Νοέμβριο του 17. Ήρθε ο νόμος 6 μήνες-8 μήνες αργότερα επειδή ακριβώς προσπαθούσαμε και είχε ξεκινήσει μία διαδικασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, για να βρούμε μία λύση. Είχαν ξεκινήσει τότε διαδικασίες, σχετικές συζητήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και συνεννοήσεις. Έχω υποβάλλει ερώτηση που προς την Κυβέρνηση για το που βρισκόμαστε σήμερα. Διότι από τη μια αξίζει η παράταση και το συζητάνε να δοθεί για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέχρι τον Ιούνιο του 20.

Δουλγεράκη: Μέχρι να μπούνε στον νέο νόμο ηλεκτρονική ταυτότητα αλλά και αυτοί που τακτοποιήσανε και αυτοί δεν τακτοποιήσανε ξανά μανά ηλεκτρονική ταυτότητα…

Ηγουμενίδης: Ωστόσο κυρία Δουλγεράκη, εάν δεν λύσει η Πολιτεία το θέμα των «εξ’ αδιαιρέτου» ιδιοκτησιών όσες χρονικές παρατάσεις και αν δώσει δε θα βοηθήσει, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες Ηρακλείου – Γαζίου.   

Δουλγεράκη: Το ζητούμενο είναι ένα και δεν το λέω απλά σε εσάς, προσωπικά στο Νίκο Ηγουμενίδη αλλά έχοντας σας με την έννοια ότι κατηγορώ αλλά έχοντας σας υπόψη αυτό το θέμα, μπορείτε ενδεχόμενα να προλάβετε πράγματα. Δεν μπορούν ωστόσο να ξαναμπούνε στη διαδικασία αυτή, παλιοί και καινούργιοι, τακτοποιημένοι και ατακτοποίητοι με την ηλεκτρονική ταυτότητα γιατί αυτή η γελάδα στο τέλος που αρμέγεται για τα ταμεία και λέγεται αυθαιρετούχος θα τσινήσει και να δείτε τι καλά που θα είναι τα πράγματα.

Ηγουμενίδης: Νομίζω ότι επί της ουσίας έχετε δίκιο. Δεν πιστεύω όμως ότι η κινητήρια δύναμη της κρατικής μηχανής, της Πολιτείας, πρέπει να είναι «ο κίνδυνος» να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Το κράτος είναι για να εξυπηρετεί τον πολίτη. Και αυτή τη στιγμή, κακά τα ψέματα, ο πολίτης αισθάνεται από όλη αυτή τη διαδικασία να ταλαιπωρείται, να χλευάζεται, να κοροϊδεύεται και αυτό, σε τελική ανάλυση, είναι το απαράδεκτο. Από αυτή την άποψη σε αυτό συμφωνώ μαζί σας.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε