Blog

14 Νοέ
0

Επιστολή Νίκου Ηγουμενίδη προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού για το Κέντρο Υγείας Μοιρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιστολή Νίκου Ηγουμενίδη προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού για το Κέντρο Υγείας Μοιρών

 

Με αφορμή τη χθεσινή (13.11.2018) συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού με αντικείμενο συζήτησης το Κέντρο Υγείας Μοιρών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνοντας τόσο για την ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας Μοιρών όσο και για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή.

Στο κείμενο της επιστολής του ο Νίκος Ηγουμενίδης ενημερώνει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι, σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις Μοίρες και τον σχεδιασμό για το νέο κτίριο, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και σε συντονισμό με τον δήμαρχο, στα πλαίσια της οποίας διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια η χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Τονίζει, επίσης, ότι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση και την ανέγερση του νέου κτίριο στις Μοίρες ανοίγει το δρόμο ώστε οι σημερινές εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας να αποτελέσουν την έδρα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Δήμου Φαιστού.

Επιπλέον, σημειώνει ότι θα πρέπει προοπτικά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Τυμπακίου και το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αγ. Δέκα του ΚΥ Μοιρών να αποτελέσουν ιατρεία 16ωρης λειτουργίας, και ότι η στηριγμένη στο Χάρτη Υγείας και την κίνηση του πληθυσμού επιστημονική τεκμηρίωση, καταλήγει στο συμπέρασμα της δημιουργίας νέου Περιφερειακού Ιατρείου στα Μάταλα και νέου Περιφερειακού Ιατρείου στην Βαγιωνιά.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κάνει, τέλος, ειδική αναφορά στην τελευταία έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, σημειώνοντας σχετικά ότι στο πρίσμα των νέων δεδομένων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Μεσαρά θα πρέπει η Διοίκηση του ΕΚΑΒ να οργανώσει την πληρέστερη κάλυψη της ευρύτερης περιοχής ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση όλων των κατοίκων στο δημόσιο σύστημα υγεία.

Το κείμενο της επιστολής ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη και κατατέθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Νίκου Ηγουμενίδη

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2018

 

Επιστολή Νίκου Ηγουμενίδη προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού

 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Κέντρο Υγείας Μοιρών

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Λυπάμαι που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, αν και θα ήθελα, δεν μπορώ να παρευρεθώ στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το Κέντρο Υγείας Μοιρών και τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων του Δήμου Φαιστού στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για την ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας Μοιρών. Ωστόσο, στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Υγείας της Μεσαράς επιτρέψτε μου μερικές επισημάνσεις.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο (7/9/2018) σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις Μοίρες και τον σχεδιασμό για το νέο κτίριο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και σε συντονισμό με τον δήμαρχο, έχει διασφαλιστεί από την Περιφέρεια η χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Έχει μάλιστα τονιστεί ότι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση και την ανέγερση του νέου κτίριο στις Μοίρες ανοίγει το δρόμο ώστε οι σημερινές εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας να αποτελέσουν την έδρα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Δήμου Φαιστού.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω, όπως έχω τονίσει σε σχετικό άρθρο στον Τύπο (17/10/2018), θα πρέπει προοπτικά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Τυμπακίου και το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αγ. Δέκα του ΚΥ Μοιρών να αποτελέσουν ιατρεία 16ωρης λειτουργίας.

Επιπλέον, η στηριγμένη στο Χάρτη Υγείας και την κίνηση του πληθυσμού επιστημονική τεκμηρίωση, καταλήγει στο συμπέρασμα της δημιουργίας νέου Περιφερειακού Ιατρείου στα Μάταλα και νέου Περιφερειακού Ιατρείου στην Βαγιωνιά.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στο θέμα του ΕΚΑΒ. Με βάση την τελευταία έκθεση που προσωπικά εισηγήθηκα στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής (Νοέμβριος 2018) και έχει γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία, είναι ζητούμενο η συνεχής προσπάθεια για ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Είναι ζήτημα που αφορά την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του δικαιώματος στη ζωή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όποια γωνιά της πατρίδας μας κι αν βρίσκονται.

Με αυτές τις αρχές στο πρίσμα των νέων δεδομένων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Μεσαρά θα πρέπει η Διοίκηση του ΕΚΑΒ να οργανώσει την πληρέστερη κάλυψη της ευρύτερης περιοχής ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση όλων των κατοίκων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πιστεύω ότι τα ζητήματα της υγείας πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το δημοτικό συμβούλιο και σε αυτή την προσπάθεια παραμένω αρωγός για να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο που τυχόν προκύπτει.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 14.112018

 

Περισσοτερα
12 Νοέ
0

Nίκος Ηγουμενίδης: «Διασφάλιση της αδιάλειπτης στέγασης των πυρόπληκτων φοιτητών εντός της πόλης του Ηρακλείου» (12.11.2018)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

 

«Διασφάλιση της αδιάλειπτης στέγασης των πυρόπληκτων φοιτητών εντός της πόλης του Ηρακλείου»

Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής στέγασης των φοιτητών που φιλοξενούνταν στις φοιτητικές κατοικίες Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίνεται ότι ήδη είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την απρόσκοπτη εξασφάλιση της στέγασης των φοιτητών σε συνέχεια διασφάλισης της στέγασης από το αρμόδιο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Σε ανταπόκριση του αιτήματος εκπροσώπων των φοιτητών, επιβεβαιώνεται ότι προτεραιότητα δίδεται για συνέχιση της στέγασης σε ξενοδοχείο εντός της πόλης και με εύκολη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

Από το Ι.ΝΕ.ΔI.ΒΙ.Μ. και τον πρόεδρο του κ. Δημήτρη Ζέρβα επιβεβαιώνεται ότι η στέγαση είναι εξασφαλισμένη μέχρι τις 30-06-19 για όλους τους φοιτητές και μέχρι 15-07-19 για τους φοιτητές της Ιατρικής. Επισημαίνεται επίσης ότι εγκαίρως θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός, με ένταξη στον προϋπολογισμό του 2019 και με έναρξη το Μάρτιο του 2019, ώστε να διασφαλιστεί και η εξεταστική του Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία της καταβολής του επιδόματος των 2.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη υλοποιηθεί για όλους τους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των αιτήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί από τους φοιτητές και σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, ο Νίκος Ηγουμενίδης έχει επιμείνει στη διασφάλιση της αδιάλειπτης στέγασης των φοιτητών εντός της πόλης του Ηρακλείου, έως ότου επιλυθεί το κύριο ζήτημα των μόνιμων εστιών.  

Τέλος, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, όπως της μεταφοράς από και προς το Πανεπιστήμιο και της σίτισης, για τα οποία την μέριμνα και καθημερινή παρακολούθηση έχει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των σπουδών των φοιτητών δεν μπορεί παρά να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων των αρμοδίων και σε αδιάλειπτη συνεργασία με τους φοιτητές.

 Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 12.11.2018

Περισσοτερα
09 Νοέ
0

Νίκος Ηγουμενίδης: «Σημαντική ενίσχυση από την Περιφέρεια για ζωτικής σημασίας έργα στο Καστέλλι του Δήμου Φαιστού»(9.11.2018)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης μετέβη σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου του Δήμου Φαιστού Γιάννη Κτιστάκη, για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων που αφορούν στην περιοχή.

Στα πλαίσια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη υπέγραψε τη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ για έργο συντήρησης οδοποιίας της περιοχής, καθώς και τη χρηματοδότηση ύψους 7.000 ευρώ για έργο ύδρευσης (κοινής χρήσης και πόσιμου νερού) της τοπικής κοινότητας Καστελλίου.

Εκτός από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, παρόντες ήταν και οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έφη Κουτεντάκη (θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τομέας Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας) και Λάμπρος Καμπουράκης (εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Παιδείας).

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ηγουμενίδης είχε στο πολιτικό του γραφείο εκτενή συζήτηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίου για τα θέματα πολιτισμού της περιοχής, όπου συμμετείχαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Τσικνάκη, η ταμίας Κατερίνα Βολονάκη, καθώς και ο Γιάννης Κτιστάκης.

Στα πλαίσια των συναντήσεων, ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δρομολόγηση μικρών, αλλά σημαντικών έργων που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των τοπικών κοινοτήτων του Νομού Ηρακλείου.

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 9.11.2018

Περισσοτερα
09 Νοέ
0

Συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο

Με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της Συνταγματικής  Αναθεώρησης  και η συμμετοχή της Εκκλησίας της Κρήτης στο διάλογο που ήδη έχει ανοίξει μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 9.11.2018

Περισσοτερα
08 Νοέ
0

Συνέντευξη Νίκου Ηγουμενίδη στην Αγγέλα Δουλγεράκη και στο «Ράδιο 98,4» για τα θέματα γύρω από το ΕΚΑΒ

Περισσοτερα
07 Νοέ
0

Συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη με τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη (7.11.2018)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εποικοδομητική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου.

Στον απόηχο του χθεσινού Κοινού Ανακοινωθέντος Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος, ο  Νίκος Ηγουμενίδης συζήτησε εκτενώς πτυχές της τρέχουσας επικαιρότητας, σημειώνοντας την ανάγκη και η Εκκλησία της Κρήτης να είναι μέτοχος του πολύ εποικοδομητικού διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Στα πλαίσια της συνάντησης ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε δυο επιπλέον ζητήματα που αφορούν την Κρήτη.

Πρώτον, το θέμα του συντονισμού για έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων για την Κρήτη, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που άπτονται των αρμόδιων Υπουργείων. Και, δεύτερον, ο βουλευτής συζήτησε με τον Υπουργό την επιτάχυνση όλων των αναγκαίων έργων που αφορούν στο νυν Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» που αποτελεί και κομβική πύλη εισόδου στη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 7.11.2018

 

Περισσοτερα
06 Νοέ
0

Νίκος Ηγουμενίδης: Να διαμορφώσουμε μια «προληπτική» πολιτική με όραμα για τον τουρισμό στο Ηράκλειο (6.11.2018)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης συμμετείχε σήμερα στηδιευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας στη Λότζια σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τον τουρισμό στο Ηράκλειο δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη του όλα τα νέα δεδομένα και τη νέα δυναμική γύρω από τον τουρισμό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, το α’ εξάμηνο του 2018 Νότιο Αιγαίο και Κρήτη καρπώθηκαν τα δύο μεγαλύτερα μερίδια της συνολικής μερίδας των εισπράξεων, και συγκεκριμένα η Κρήτη 1 δις ευρώ.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η παγίωση αυτής της δυναμικής  – με σημαντικό κέντρο το Ηράκλειο και την Κρήτη – μάς δίνει την ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια πολιτική από «σωστική», όπως ονομάζεται, σε «προληπτική», σημειώνοντας ότι  η επί δεκαετίες «σωστική» τουριστική πολιτική στην Ελλάδα αφορούσε τη συναλλαγή για ικανοποίηση ατομικών και συλλογικών αιτημάτων και προβλημάτων, ενώ αντίθετα ο σχεδιασμός για μια «προληπτική» πολιτική αφορά τα μεγάλα παραγωγικά και επαγγελματικά σύνολα, αλλά και δομικές αλλαγές με κοινωνική αποτελεσματικότητα, και σταθερή και μακροπρόθεσμη ανταποδοτικότητα.

Ειδικά για το θεματικό τουρισμό στην Κρήτη ανέφερε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για το θεματικό τουρισμό, και σημείωσε (1) το ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές επιχειρήσεις ανοιχτές 365 μέρες τον χρόνο» που αφορά Κρήτη και Ρόδο και (2) το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης με τίτλο «Ειδική τουριστική περιοχή για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο», στο οποίο προβλέπεται να εντάσσονται, μεταξύ άλλων, και περιοχές της νότιας Κρήτης.

Σχετικά με το ζήτημα του Airbnb και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό έσοδο για τους πολίτες που είδαν στα χρόνια της κρίσης να βάλλονται με τον πιο βάναυσο τρόπο οι περιουσίες τους και που σήμερα η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των κατοικιών που μπόρεσαν με πολύ κόπο να διασώσουν.

Ωστόσο, διευκρίνισε, μια τέτοια εξέλιξη αφορά πρωτίστως τους κατοίκους και την φυσιογνωμία της πόλης και ότι το Ηράκλειο έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη με ανοιχτές τις κεραίες.

Σχετικά με το Αεροδρόμιο Ηρακλείου,  σημείωσε ότι «πέρα από τα αναγκαία έργα που όλοι ασκούμε πιέσεις για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεννόηση με τον αερολιμενάρχη που κάνει ό,τι μπορεί για να συντονίσει αυτό το πρωτοφανές κύμα τουριστών, και αφορά την 1η πύλη εισόδου τουριστών στο νησί, νομίζω ότι πρέπει να δούμε από τώρα και την επόμενη μέρα».

«Η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς πρέπει από τώρα να δουν το σχεδιασμό και την προβληματική γύρω από τη διαμόρφωση του νέου χώρου, ώστε να μην έχουμε στην καρδιά της πόλης ένα νέο Ελληνικό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός για το Ηράκλειο μπορεί και είναι εμπροσθοφυλακή και πεδίο ανάδειξης των πραγματικών δυνατοτήτων, σε μια ευαίσθητη γειτονιά για τον πλανήτη, κι όλα αυτά με όραμα, με σεβασμό στην ιστορία, στο περιβάλλον, στο πολιτισμό, στον άνθρωπο».

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 6.11.2018

Περισσοτερα
06 Νοέ
0

Δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Νίκου Ηγουμενίδη για το ΕΚΑΒ από την Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η εισήγηση του Νίκου Ηγουμενίδη για το ΕΚΑΒ από την Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στη σχετική συνεδρίαση στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, με ειδική εισήγηση, παρουσίασε όλα τα τελευταία στοιχεία, τα νέα δεδομένα, αλλά και τις ανάγκες για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.  Η εισήγηση φέρει τον τίτλο: «Επιτάχυνση και ενίσχυση της κάλυψης των Περιφερειών, των Ορεινών Περιοχών και των Νησιωτικών Περιφερειών της χώρας από το δίκτυο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.)» και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι είναι η 2η κατά σειρά σχετική εισήγηση του Νίκου Ηγουμενίδη για το ίδιο θέμα που γίνεται δεκτή τα 2 τελευταία χρόνια – με αρκετές από τις προτάσεις να υιοθετούνται από τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε σε όλα τα επικαιροποιημένα δεδομένα που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα: «Από το 2015 έως και σήμερα έχουν γίνει 307 προσλήψεις υπαλλήλων του κλάδου ΔΕ Διασωστών –  Πληρώματα Ασθενοφόρων και 7 υπαλλήλων από λοιπές ειδικότητες. Επιπλέον, από τη τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ αναμένονται 40 υπάλληλοι. Δηλαδή προστέθηκαν στο ΕΚΑΒ 354 άτομα συνολικά», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης. 

Σχετικά με τα ασθενοφόρα ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή ο στόλος του ΕΚΑΒ απαρτίζεται από 958 οχήματα, εκ των οποίων τα 413 οχήματα (~ 45%) ήρθαν στο ΕΚΑΒ από το 2015 και μετά».

Ειδικό ενδιαφέρον για την Κρήτη έχουν οι προτάσεις του που ενσωματώνονται στη σχετική εισήγηση. Ξεχωρίζουν:

 • Διατήρηση στην Κρήτη ενός ελικόπτερου ΕΚΑΒ-ΕΜΑΚ.
 • Σε κάθε Κέντρο Υγείας (ΚΥ), η εξασφάλιση 5 οδηγών ασθενοφόρου, για την εύρυθμη και αδιάλειπτη κίνηση των ασθενοφόρων οχημάτων των ΚΥ. Στην πρόταση συμπεριλαμβάνεται και το ΚΥ Μοιρών και το ΚΥ Ανωγείων
 • Μετακίνηση του σταθμού του ΕΚΑΒ που βρίσκεται κοντά στο Αστυνομικό Μέγαρο, στην Μονάδα Υγείας του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»
 • Μετακίνηση του σταθμού του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην Χερσόνησο, στο κτίριο του ΙΚΑ Χερσονήσου, όπου θα στεγάζεται και το αντίστοιχο προτεινόμενο ΚΥ Χερσονήσου. (Καλύπτει το ΚΥ Χερσονήσου, το ΚΥ Καστελλίου και την εθνική οδό).
 • Μετακίνηση του σταθμού του ΕΚΑΒ από το ΚΥ Μοιρών (μετά την πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο του ΚΥ), στο ΠΠΙ Τυμπακίου. (Καλύπτει το ΚΥ Μοιρών και το Νότιο-Ανατολικό Ρέθυμνο)
 • Δημιουργία νέου σταθμού του ΕΚΑΒ στην Μάρθα. (Καλύπτει τα ΚΥ Χάρακα, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου)
 • Δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στην Εθνική οδό Δυτικά του Γαζίου. (Καλύπτει το ΚΥ Ανωγείων, το προτεινόμενο ΚΥ Μαλεβιζίου και την εθνική οδό)
 • Δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στις Αγιές Παρασκιές, στο χώρο που στεγάζει το αντίστοιχο ΠΙ. (Καλύπτει τα ΚΥ Καστελλίου και Αρκαλοχωρίου).

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα σημεία της έκθεσης, ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανασυγκρότηση και την αλλαγή του οργανισμού του ΕΚΑΒ με στόχο να αντιμετωπιστούν ζητήματα δυσλειτουργίας, αλλά και ανομοιογένειας στην δομή του ΕΚΑΒ και την κατανομή του προσωπικού.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 6.11.2018

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

 

                                                                                            

 

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

 

Στην Αθήνα σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.10΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Δημητρίου Γάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί των Εισηγήσεων που θα συμπεριληφθούν στην Έκθεση της Επιτροπής και έγκριση της Έκθεσης.».

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σταθώ στην εισήγηση που σας έχει δοθεί. Θα σταθώ απλά σε μερικές παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Η πρώτη είναι ότι έχουμε ένα ξεπερασμένο από τη ζωή Προεδρικό Διάταγμα με βάση το οποίο λειτουργεί από το 1986, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μια ανορθολογική δομή του ΕΚΑΒ, έξω από σύγχρονες προκλήσεις και δυνατότητες. Αυτό φάνηκε περισσότερο στις περιοχές που είχαμε αυξημένες ανάγκες, όπως στις περιοχές που επιτρέψτέ μου την έκφραση, επιβαρύνθηκαν από τις προσφυγικές ροές. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρεται και στην εισήγηση, το παράρτημα του ΕΚΑΒ της Μυτιλήνης και ο τρόπος της ανταπόκρισής του στις αυξημένες υποχρεώσεις που είχε. Σχετικά με αυτή τη διαπίστωση να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανασυγκρότηση και αλλαγή του Οργανισμού του ΕΚΑΒ με στόχο να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα δυσλειτουργίας, ανομοιογένειας στη δομή και κατανομής του προσωπικού.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ακριβώς σε αυτή την πορεία ανασυγκρότησης του ΕΚΑΒ έχουμε ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, τον Χάρτη Υγείας. Ο Χάρτης Υγείας  εξετάζει τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τις στάσεις  μετακίνησης, άρα το που θα έχουμε ή αναμένουμε να έχουμε αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις, εξετάζει, όμως και μια σειρά από άλλους παράγοντες οι οποίοι μας δείχνουν τις ανάγκες τόσο για νέες μονάδες υγείας, όσο και, αν το θέλετε, και για το πού θα πρέπει να τοποθετηθούν επιχειρησιακά κέντρα του ΕΚΑΒ.

Για παράδειγμα, δεν εξετάζει απλά τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ μιας Μονάδας Υγείας και ενός τόπου κατοικίας συμπολιτών μας, εξετάζει και την κατάσταση του οδικού δικτύου, γιατί προφανώς άλλη είναι η ταχύτητα στο εθνικό οδικό δίκτυο, άλλη είναι η ταχύτητα στην Εγνατία, άλλη είναι σε ένα νομαρχιακό, άλλη είναι σε έναν αγροτικό δρόμο κ.λπ..

Τρίτη παρατήρηση, σε σχέση  με  το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μιλάμε με τελευταία στοιχεία -είναι του Οκτωβρίου, δηλαδή του μήνα που μόλις πέρασε- από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Στο σύνολο οργανώθηκαν και προσλήφθηκαν από  ο ΕΚΑΒ, είναι στην τελευταία φάση του διαγωνισμού τους, στη φάση της πρόσληψης 354 άτομα, ενώ για τα υπάρχοντα Επιχειρησιακά Κέντρα τα κενά που μένουν ακόμα είναι  240 άτομα συνολικά. Στην εισήγηση φαίνονται και ανά ειδικότητα, είναι διοικητικοί υπάλληλοι, μηχανικοί, διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων κ.λπ..

Όσον αφορά στο στόλο του ΕΚΑΒ, σήμερα είναι 958 οχήματα. Από αυτά το 45% είναι νέα, ήρθαν δηλαδή στο ΕΚΑΒ από το 2015 και μετά, δε θα σταθώ στις λεπτομέρειες που αναφέρονται στην Εισήγηση. Εκτός από αυτά, σήμερα είναι σε εξέλιξη ενέργειες και διαδικασίες για τη συνολική προμήθεια 145 νέων ασθενοφόρων, 100 για τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, 17 για τις Επιχειρησιακές Μονάδες του ΕΚΑΒ στην Κεντρική Ελλάδα και 28 – θα ήθελα να σταθώ σε αυτές τις 28, γιατί είναι προμήθεια 28 νέων ασθενοφόρων για τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ της Πάτρας, Τρίπολης και Λαμίας, από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ, και τα σημειώνω ξεχωριστά γιατί είναι με θεσμοθέτηση τελευταία και προχωράει η άμεση χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, όσον αφορά στις αεροδιακομιδές, λειτουργεί η βάση στη Σύρο, λειτουργεί, ουσιαστικά για να καλύπτει και τις ανάγκες της βάσης της Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζεται και η λειτουργία βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο.

Όσον αφορά στις προτάσεις, και να ολοκληρώσουμε με αυτό την παρουσίαση. Πρώτον, είναι η αξιοποίηση όλων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ μέσα από ένα ενιαίο επιχειρησιακό συντονισμό. Εδώ θα πρέπει να δούμε και αυτό το Ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο,  το οποίο θα δει, με βάση και το χάρτη υγείας, όπως είπαμε, τη χωροθέτηση και τη δημιουργία νέων Επιχειρησιακών Βάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση του Ενιαίου Κέντρου συζητάμε την ένταξη όλων των πλωτών μέσων του Λιμενικού που ενδεχόμενα χρησιμοποιούνται στο σύστημα των πλωτών διακομιδών σε ένα ενιαίο φορέα, την εξέταση  δημιουργίας Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του ΕΚΑΒ. Αυτή θα οργανώσει και τη βάση των αεροδιακομιδών στο Άκτιο, αλλά και θα απαντήσει  στα ερωτήματα πού αλλού και τι βάσεις χρειαζόμαστε. Σχετικά με αυτό, επίσης, να πούμε, ότι χρειάζεται στην ευθύνη αυτού του ενιαίου φορέα να λύσουμε το θέμα συνεργασίας των δυνάμεων  ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δρουν από κοινού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα κοινής μετακίνησης. Είναι χαρακτηριστικό, δηλαδή, αυτό που μου είπαν στη συνάντησή μου η Διοίκηση της Πυροσβεστικής στην Κρήτη: Πάνε οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ ή του ΕΚΑΒ, ενδεχομένως και περιμένει η μία την άλλη στον  τάδε  ορεινό όγκο που ενδεχομένως υπάρχει μια επιχείρηση διάσωσης κ.λπ., που πρέπει να το δούμε. Σε αυτό τον ενιαίο φορέα, επίσης, είναι το θέμα της επισκευής όσων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ για διάφορους λόγους, βασικά  συντήρησης και επισκευής, έχουν ακινητοποιηθεί.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια «αιμοδοσίας», θα έλεγα, του ΕΚΑΒ για νέο προσωπικό. Ήδη ανέφερα από την Έκθεση της διοίκησης του ΕΚΑΒ, πρέπει να οργανωθούν, υπάρχουν κενά για 240 άτομα στις υπάρχουσες  επιχειρησιακές  βάσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε  εδώ τις νέες επιχειρησιακές βάσεις που θα πρέπει να φτιαχτούν καθώς και πόσο προσωπικό χρειάζονται. Με αφορμή αυτό πρέπει να δούμε συνέργειες συνολικά των δυνάμεων ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, δεν είναι μόνο η επειγόντως αερομεταφορά  στο χώρο της επιχείρησης. Να εξετάσουμε τις συνέργειες και τη συνεργασία, θα έλεγα, του ΕΚΑΒ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως ένα βαθμό και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέματα που βεβαίως άπτονται και διυπουργικών  συνεννοήσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών για παράδειγμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή του Υπουργείου Υγείας για το ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Πυροσβεστική.

Για την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, παίρνοντας υπόψη ότι πέρα από το 45% του στόλου είναι νέα ασθενοφόρα, όπως προείπα, κάθε 43 δευτερόλεπτα ένα ασθενοφόρο, κάπου στην Ελλάδα, επιχειρεί. Με βάση αυτό και το ότι έχουμε μεγάλη φθορά και καταπόνηση των οχημάτων, προτείνεται  ο διαγωνισμός 600 ασθενοφόρων με παράδοση 200 ασθενοφόρων ανά διετία. Μιλάμε για μια τέτοια διαρκή – συνεχή διαδικασία ανανέωσης του στόλου.

Θα πρέπει να δούμε ως τέταρτη παρατήρηση την πρόταση για την άρση των εμποδίων στη λειτουργία προγραμμάτων τηλεϊατρικής που αφορούν τις νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη και την εξάπλωση της τηλεματικής στα παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Μέσα στις προτάσεις για το ΕΚΑΒ θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε τη χάραξη αποτελεσματικής οδικής ασφάλειας. Αυτό είναι ευνόητο, ουσιαστικά τα περισσότερα ατυχήματα είναι τροχαία.

Ένα ερωτηματικό που κατατίθεται και στην εισήγηση είναι η χρέωση διασώσεων των τουριστών σε όφελος του Ελληνικού Δημοσίου που αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετά, αφού έτσι κι αλλιώς είναι ασφαλισμένοι οι ευρωπαίοι πολίτες, είναι ασφαλισμένοι πολίτες στις χώρες από τις οποίες έρχονται. Η χρέωση των διασώσεων στα ασφαλιστικά τους ταμεία μπορεί να καλύψει μεγάλο κομμάτι των λειτουργικών εξόδων ΕΚΑΒ και ΕΜΑΚ.

Η εισήγηση τελειώνει. Δεν θα ήθελα να σταθώ σε κάποια τοπικά θέματα που αναπτύχθηκαν από τη συζήτηση που έγινε, δηλαδή για την Κέρκυρα η λειτουργία ενός αυτοτελούς σταθμού του ΕΚΑΒ που αυτή τη στιγμή  υπάγεται  στα Γιάννενα. Στη Μυτιλήνη να χωρισθεί   -το  ανέφερα  και σαν παράδειγμα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ-   σε παράρτημα Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο. Αναφέρθηκα  και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πρέπει να δούμε την κάλυψη των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό για την  λειτουργία των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και τη δημιουργία ενός νέου σταθμού σε μια περιοχή.

Νομίζω, ότι το ζητούμενο είναι η συνεχής προσπάθεια και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Πιστεύω ότι σε όποια γωνιά της πατρίδας μας και αν βρίσκονται, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα ανεξαίρετα και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάστασή τους, την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό το επωμίζεται  το ΕΚΑΒ στο οποίο πρέπει να δώσουμε βάρος για να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ηγουμενίδη. Η εισήγησή του έχει κατατεθεί, έχει μοιραστεί  σε όλους  έγκαιρα. Επομένως, έχει μελετηθεί και μπορεί κανείς τώρα να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις και στην παρουσίαση, αλλά και στον κυρίως κορμό της εισήγησης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Αν θέλει κάποιος συνάδελφος να κάνει κάποια προσθήκη σε αυτό το τελευταίο κομμάτι της εισήγησης, για τα τοπικά μέτρα, μπορεί να την καταθέσει και να συμπεριληφθεί στην Έκθεση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Έχει σταλεί η εισήγηση;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει μοιραστεί  κύριε Υπουργέ, με ηλεκτρονικό μέσο. Θα σας τη δώσουμε στο τέλος της συνεδρίασης, διότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα και αγγίζει όλη τη λειτουργία, όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά και της υγείας του πολίτη, του υπέρτατου αυτού αγαθού, σε όλη την Επικράτεια.

Δεν υπάρχουν  άλλες ερωτήσεις.

Ψηφίζουμε;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ψηφίσαμε «Ναι», αφού λάβουμε υπόψιν την  παρατήρηση του κ. Γεωργαντά. Άρα με ένα «παρών».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Επειδή από ό,τι φάνηκε, πιθανόν κάποιοι συνάδελφοι  δεν είναι ενημερωμένοι, εγώ νομίζω ότι αν κάποιος έχει  παρατηρήσεις  να τον περιμένουμε, να δώσετε ένα χρονικό περιθώριο εσείς κύριε Πρόεδρε και να συμπεριληφθούν στην Έκθεση, ούτως ή άλλως,  συμπληρωματικά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφού βέβαια το  εγκρίνετε  εσείς, κύριε Ηγουμενίδη, γιατί εσείς έχετε την ευθύνη της εισήγησης, αλλά συγχρόνως ψηφίζετε και συνεπώς καλό θα είναι να το αποφύγουμε αυτό, να μην έρθουμε εκ των υστέρων και προσθέτουμε διάφορα πράγματα στη νέα εισήγηση, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή. Νομίζω, ότι πρέπει να το κλείσουμε εδώ το θέμα και να μην έχουμε άλλη διαδικασία.

Με σχετική πλειοψηφία  εγκρίνεται.

 

Περισσοτερα
03 Νοέ
0

Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη: Η ολοκληρωμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Δήμο Μαλεβιζίου

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

στο δήμο Μαλεβιζίου

Θεσμοθέτηση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Γάζι

Άρθρο του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη που δημοσιεύτηκε στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» (2 Νοεμβρ. 2018)

 

Οι αλλαγές στον πληθυσμό του Μαλεβιζίου

Όπως φαίνεται στον χάρτη πυκνότητας (Εικ. 1), και στον χάρτη πρόβλεψης (Εικ. 2) του πληθυσμού της Κρήτης, στο Ηράκλειο, στο βόρειο τμήμα του νομού, ο πληθυσμός συγκεντρώνεται από Μαλεβίζι έως Χερσόνησο επεκτείνοντας τον «αστικό ιστό» της πόλης του Ηρακλείου στην αντίστοιχη περιοχή. Παίρνοντας υπ’ όψιν ότι η οικονομία μας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, εύκολα νομίζω μπορούμε να αντιληφθούμε την αιτία της μετακίνησης του πληθυσμού προς τις περιοχές που δείχνει η επιστημονική ανάλυση. Ο κόσμος μετακινείται προς τις περιοχές που παρέχουν καλύτερους όρους επιβίωσης.

Εικόνα 1. Χάρτης Πυκνότητας του Πληθυσμού της Κρήτης

Η αριστερά, στον σχεδιασμό της μετά τα μνημόνια Ελλάδας, στον σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος υγείας, για την κάλυψη των αναγκών, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σ’ αυτήν την κίνηση του πληθυσμού. Είναι στοιχείο που μας διακρίνει από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι έκλεισαν τα μάτια σε τόσα και τόσα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Δημογραφικό πρόβλημα, «αστυφιλία», αυθαίρετη δόμηση, αναπτυξιακός σχεδιασμός, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, είναι από τα θέματα που οι προηγούμενοι άφησαν στον «αυτόματο πιλότο». Και αυτήν την εγκατάλειψη, οι κάτοικοι της «αυθαιρετούπολης» του Γαζίου την έζησαν και την γνωρίζουν στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα η περιοχή, ουσιαστικά αστικός ιστός, καλύπτεται από περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) του Κέντρου Υγείας της Αγίας Βαρβάρας.

Εικόνα 2. Χάρτης Πρόβλεψης του Πληθυσμού της Κρήτης

Ο σχεδιασμός για το Μαλεβιζι

Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) και Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)

Μιλάμε για τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάθε ιατρείο πρέπει να παρέχει:

 • Το αναγκαίο κλινικό έργο,
 • προληπτική ιατρική (οργανωμένοι εμβολιασμοί),
 • αποθεραπεία (μειώνοντας έτσι την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία),
 • τριτοβάθμια πρόληψη (παρακολούθηση χρονίως πασχόντων)
 • όλα όσα παρέχουν σήμερα οι υπάρχουσες δομές των Δήμων.

Δίπλα σε ΠΙ-ΤΟΜΥ, συμπληρωματικά, με σαφώς διακριτή λειτουργία και ρόλο βλέπουμε τον Οικογενειακό Γιατρό και την λειτουργία των Ιδιωτικών Ιατρείων.

Το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ολοκληρώνεται στο Δήμο Μαλεβιζίου με την δημιουργία και λειτουργία μεγαλύτερης μονάδας, του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Πρόκειται για κέντρο που θα ολοκληρώνει την δραστηριότητα των προηγούμενων δομών, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της περιοχής τα οποία με την σειρά τους θα διευκολυνθούν στην επιτέλεση του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου ρόλου τους.

Για την αριστερά, η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών και η κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών, είναι υποχρέωση της πολιτείας ανεξάρτητα από εθνικότητα, φύλο ή οικονομικής κατάσταση. Στρατηγικός στόχος για την αριστερά, είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα παρέχει καθολική κάλυψη του πληθυσμού, θα εξασφαλίζει  την δωρεάν ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

 

Χάρτης Υγείας

Ακολουθώντας τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην κατανομή του πληθυσμού στην περιοχή, με την επιστημονική τεκμηρίωση που μας εξασφαλίζει ο Χάρτης Υγείας σχεδιάζουμε, απαλλαγμένοι από κάθε λογής μικροπολιτικές και ρουσφετολογικές σκοπιμότητες. Με σεβασμό στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι προτάσεις μας είναι υποταγμένες στην ανάγκη βελτίωσης της παρεχόμενης περίθαλψης στους κατοίκους του Μαλεβιζίου.

Εικόνα 3. Χρήσεις Γής Μαλεβιζίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανάλυση Δεδομένων – Χωροθέτηση Ιατρείων

Οι χάρτες της Κρήτης (Εικόνες 1,2), δημιουργήθηκαν την περίοδο που ήμουν Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από την κ. Γεωργία Πιστόλλα, Μαθηματικό, Msc, Mba-Υγεία, Phd και εργαζόμενη στην 7η ΥΠΕ. Για την δημιουργία των χαρτών, χρησιμοποιήθηκαν τα πρωτογενή δεδομένα από τη ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκαν στο λογισμικό πρόγραμμα Γεωγραφικών Δεδομένων Πληροφοριών, Arc-Map (ESRI, GIS).

Η χωροθέτηση των μονάδων υγείας, είναι αποτέλεσμα  του χωρικού πολυπαραγοντικού μοντέλου που χτίστηκε και επεξεργάστηκε  στο λογισμικό πρόγραμμα Γεωγραφικών Δεδομένων Πληροφοριών, Arc-Map (ESRI, GIS). Για τη δημιουργία του παραπάνω μοντέλου συμμετείχαν, για τα όρια του Δήμου Μαλεβιζίου, οι χρήσεις γης (Εικόνα 3), το υδρογραφικό δίκτυο (Εικόνα 4) το οδικό δίκτυο (Εικόνα 5), ο πληθυσμός ανά οικισμό (Εικόνα 6), και η σύνθεση του πληθυσμού. Τα πρωτογενή περιγραφικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα γεωγραφικά δεδομένα και η δημιουργία του μοντέλου δημιουργήθηκαν από την κ. Πιστόλλα.

Η τελική πρόταση (Εικόνα 7) για την χωροθέτηση των μονάδων Υγείας παρουσιάστηκε την ίδια περίοδο που ήμουν Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, παρουσία των Υπουργών Υγείας, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβυζίου. Διατηρούμε όλα τα υπάρχοντα Ιατρεία (Τυλίσσου, Ροδιάς, Μαράθου, Κρουσώνα, Κορφών). Παράλληλα προτείνεται η θεσμοθέτηση Ιατρείου στην Αχλάδα (Αγ. Πελαγία), στην Αγ. Μαρίνα (Τσαλικάκι) καθώς και αναβάθμιση της ΤΟΜΥ του Γαζίου σε ΚΥ Αστικού Τύπου.

Ο πρώτος πολίτης του Μαλεβιζίου, που ενημέρωσα για τις σκέψεις και τον σχεδιασμό της ΠΦΥ στο Δήμο, ήταν ο αείμνηστος Γιώργης Μαρκατάτος. Ο Γιώργης, αναδείχτηκε πολύτιμος συνεργάτης. Ήταν ο άνθρωπος που ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση των όποιων κτιριακών προβλημάτων, έτσι ώστε τα κτίρια που στεγάζουν τα ιατρεία να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις μονάδων υγείας. Κινήθηκε στην κατεύθυνση της συνεργασίας, του «παντρέματος» των δομών Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Μαλεβιζίου με τις παρεχόμενες υπηρεσίες των δομών υγείας. Σήμερα που δημοσιεύουμε μέρος από αυτό το σχέδιο, την πρόταση και την προσπάθειά μας, η απουσία του Γιώργη είναι πιο έντονη, με πονάει περισσότερο.

 

Εικόνα 4. Υδρογραφικό Δίκτυο Μαλεβιζίου

Εικόνα 5. Οδικό Δίκτυο Μαλεβιζίου

 

Εικόνα 6. Οικισμοί Δήμου Μαλεβιζίου

 

Εικόνα 7. Τελική πρόταση για τα ιατρεία στο Δήμο Μαλεβιζίου

 

Υπάρχοντα Περιφερειακά Ιατρεία

 

Προτεινόμενα Νέα Ιατρεία

 

Αναβάθμιση της ΤΟΜΥ Γαζίου σε Κέντρο Υγείας

Αστικού Τύπου

Περισσοτερα
02 Νοέ
0

Νίκος Ηγουμενίδης: «Σημαντική ενίσχυση 770.000 ευρώ μόνο τις 3 τελευταίες μέρες στους δήμους του Ν. Ηρακλείου για τις τοπικές ανάγκες» (2.11.2018)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τις τελευταίες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο των Προσκλήσεων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τις τρεις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνεται ότι πολύ σημαντικά ποσά κατευθύνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη σημαντικών αναγκών των δήμων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου δόθηκαν για την Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, οχημάτων ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού δόθηκαν 195.000 ευρώ στο Δήμο Γόρτυνας (χωρίς να απαιτούνται για τα έργα ίδιοι πόροι) και 170.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Επιπλέον, σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, για την Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας δίνονται 203.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου και 202.000 στο Δήμο Φαιστού, με απορρόφηση πρώτα των πόρων του Υπουργείου.

Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε τρεις ημέρες έχουν δοθεί 770.000 ευρώ σε δήμους του Νομού Ηρακλείου.

Γίνεται σαφές για μια ακόμη φορά, ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών οι δήμοι ενισχύονται οικονομικά για πολύ σοβαρά διαχρονικά κενά και αδυναμίες, καλύπτοντας τις τοπικές ανάγκες»

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 2.11.2018

 

Περισσοτερα