ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηγουμενίδης σε Γκάγκα: ΜΑΤ και απαξίωση η πολιτική σας σε υγειονομικούς και δομές υγείας στο Ηράκλειο

«Δεν είχα ιδέα για την παρουσία των ΜΑΤ» – «Επαρκώς στελεχωμένα τα νοσοκομεία» οι απαντήσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη

Σκληρή κριτική στη στάση του Υπουργείου Υγείας άσκησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για τα θέματα υγείας του Νομού Ηρακλείου. «Πέρα από την απουσία απαντήσεων, θα έλεγα ότι υπάρχει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μια προσβλητική προς τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία το Υπουργείο κάλυψε. Κορύφωση αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η ίδια η επίσκεψή σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου προπομπός ήταν κλούβα των ΜΑΤ», όπως σημείωσε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, προσέθεσε: «Αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, να επιχειρείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούν στο κάτω-κάτω της γραφής καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τον λαό μας, να τους αντιμετωπίζετε με έναν τέτοιο προκλητικό τρόπο. Η στάση σας μαρτυρά μια προκλητική απαξίωση, εγκατάλειψη και αδιαφορία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα ισχυρίστηκε κατά την δική της τοποθέτηση πως η ίδια και το Υπουργείο δεν ζήτησε την παρουσία των ΜΑΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στο ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα όπως είπε: «Δεν έχω ιδέα γιατί ήταν εκεί τα ΜΑΤ, δεν ξέρει το νοσοκομείο, δεν ξέρει η υγειονομική περιφέρεια». Απέναντι σε αυτή την απάντηση της Αν. Υπουργού ο Νίκος Ηγουμενίδης παίροντας το λόγο κατά τη δευτερολογία του και σημειώνοντας και την παρουσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη στα έδρανα της Βουλής εκείνη την ώρα σημείωσε με νόημα: «Δεν είδατε ότι ήταν τα ΜΑΤ εκεί. Δίπλα σας είναι ο Υπουργός των ΜΑΤ. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Πώς βρέθηκαν εκεί τα ΜΑΤ; Δεν το ξέρετε εσείς, δεν το ήξερε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν τους κάλεσε κανείς;», ρώτησε ο βουλευτής.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης τέθηκαν από τον Νίκο Ηγουμενίδη μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα που αφορούν συνολικά τα θέματα της υγείας στο Νομό Ηρακλείου, μεταξύ αυτών η ανάγκη να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας του Νομού με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, η δημιουργία νέων Πρωτοβάθμιων δομών υγείας και η στήριξη του ΕΚΑΒ και των μεγάλων νοσοκομείων.

«Περιφερειακά ιατρεία: Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ίδρυση τριών νέων περιφερειακών ιατρείων στη Βαγιωνιά, τα Μάταλα και τις Στάβιες. Οι πολίτες του Ηρακλείου που μας ακούν ξέρουν. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Τυμπακίου. Σας έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει ακόμη για το Περιφερειακό Ιατρείο του Κερατοκάμπου που επίσης υπολειτουργεί», είναι μερικά από τα θέματα που έθεσε ο βουλευτής, σημειώνοντας και την ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών στο κτήριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο και μέρους του κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά.

Ενδεικτικό είναι πως  σε όλα τα παραπάνω η Αναπληρώτρια Υπουργός δεν απάντησε ούτε σε ένα και δεν έκανε καμία αναφορά για καμία δομή του Νομού Ηρακλείου. Στάθηκε και στην πρωτολογία και στην δευτερολογία της μόνο σε ορισμένες θέσεις προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί, ενώ υποστήριξε πως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο) «είναι επαρκώς στελεχωμένα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης διαρκώς σε ερωτήσεις αναδεικνύοντας την ολοφάνερη απουσία απαντήσεων από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας: «Υπάρχουν για το ΕΚΑΒ συγκεκριμένοι, πέντε άτομα διασώστες που χρειάζονται σε κάθε κέντρο υγείας. Τι έχετε κάνει; Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται για να καλύπτουν το σύνολο των κέντρων και όλης της περιοχής της υπαίθρου, για να μην υπάρχουν οι απαράδεκτες εικόνες μετακίνησης ασθενών προς τα νοσοκομεία στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου. Τι έχετε κάνει;», ρώτησε ο βουλευτής χωρίς να ακουστεί καμία απάντηση στην Αίθουσα της Ολομέλειας από την Αναπλ. Υπουργό.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΑ΄

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με την έβδομη με αριθμό 376/30-1-2023 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Προκλητική απαξίωση υγειονομικών και δημόσιων δομών υγείας Νομού Ηρακλείου».

Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, αναγκάζομαι να επανέλθω σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την υγεία στον Νομό Ηρακλείου, επειδή ουσιαστικά δεν έχουμε μέχρι σήμερα απαντήσεις.

Καταρχήν σε αυτό το διάστημα, πέρα από την απουσία απαντήσεων, θα έλεγα ότι υπάρχει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μια στάση η οποία μαρτυρά μια προκλητική, θα έλεγα, απαξίωση, εγκατάλειψη και αδιαφορία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτό εκφράστηκε, αν το θέλετε, και με την προσβλητική προς τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία το Υπουργείο κάλυψεꞏ κορύφωση, αν θέλετε, αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η ίδια η επίσκεψή σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου προπομπός ήταν κλούβα των ΜΑΤ.

Είναι αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, να επιχειρείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούν στο κάτω-κάτω της γραφής καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τον λαό μας, να τους αντιμετωπίζετε με έναν τέτοιο προκλητικό τρόπο.

Συνολικά στον Νομό Ηρακλείου θα έλεγα ότι υπάρχει μια τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τόσο στην ύπαιθρο, όπου μια σειρά ιατρεία είτε άρχισαν να υπολειτουργούν είτε δεν έχουν θεσπιστεί, παρά το ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, με βάση τον χάρτη υγείας της Κρήτης, όσο και στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου και του Γαζίου που καμία νέα δομή δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν έγινε.

Σας έχω θέσει επανειλημμένα το θέμα της αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών. Αναφέρομαι στο κτήριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο και σε μέρος του κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά. Και εσείς αντιλαμβάνεστε και οι συμπολίτες μας που παρακολουθούν μπορούν να γνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται τι ρωτάω. Δεν βλέπουμε καμία κίνηση από το Υπουργείο, γι’ αυτό και βεβαίως υπάρχει όλη αυτή η τραγική υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό και των νοσοκομείων.

Παρακολουθώντας την προηγούμενη συζήτηση στην ερώτηση από την προηγούμενη συνάδελφο, αναφερθήκατε, κυρία Υπουργέ, και στο παράδειγμα της Σουηδίας και δεν αμφισβητώ ούτε τους επιστημονικούς σας τίτλους ούτε τις γνώσεις σας. Πόσο τοις εκατό δίνει στην υγεία η Σουηδία από τον προϋπολογισμό της και πόσο δίνει η Ελλάδα; Αν θέλετε, να απαντήσετε.

Το ερώτημα είναι λοιπόν τι θα γίνει με την αντιμετώπιση των εργαζομένων καταρχήν και δεύτερον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για την υλοποίηση αυτών των αναγκών για την υγεία στον Νομό Ηρακλείου, όπως προκύπτουν από την ίδια τη μελέτη του χάρτη υγείας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κυρία Υπουργέ.

 ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ (Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας): Καλημέρα. Καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω για το νοσοκομείο του Ηρακλείου, το οποίο επισκέφθηκα στις 25 του μηνός για πέμπτη φορά.

Ποτέ δεν ζήτησα ΜΑΤ, ποτέ δεν ζήτησε ΜΑΤ η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, ποτέ δεν ζήτησε η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης ΜΑΤ και ούτε είχαμε ιδέα ότι είναι εκεί. Ούτε ήρθε κάποιος στη διάρκεια της επίσκεψης να μας υποδεχτεί εκ μέρους της αστυνομίας ή οτιδήποτε άλλο. Άρα, δεν έχω ιδέα γιατί ήταν εκεί τα ΜΑΤ, δεν ξέρει το νοσοκομείο, δεν ξέρει η υγειονομική περιφέρεια.

Να απαντήσω λοιπόν όσον αφορά στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ που το έχω ήδη απαντήσει. Το απάντησα και πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Το ΠΑΓΝΗ καταρχήν δουλεύει υποδειγματικά, δηλαδή τα πράγματα που γίνονται στο ΠΑΓΝΗ είναι πρωτοποριακά για όλη την Ελλάδα. Έχει ένα εξαιρετικό πληροφοριακό σύστημα, δίνει απαντήσεις ακόμη και δίνει και τα φιλμ από τις μαγνητικές και τις αξονικές στα σπίτια των ασθενών, οι ασθενείς είναι κατευχαριστημένοι, το προσωπικό είναι γενικά εξαιρετικά ικανοποιημένο.

Ναι, στην επίσκεψη μου στα Χανιά ήταν περίπου τριάντα, μπορεί και σαράντα άτομα, εργαζόμενοι μέσα στο νοσοκομείο, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, οι οποίοι ομολογώ ότι φώναζαν στη διαπασών μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται άρρωστοι.

Τους είπα ότι μπορούμε να μιλήσουμε και ευχαρίστως να μιλήσουμε. Εξακολουθούσαν να λένε συνθήματα πάρα πολύ δυνατά. Άρα ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε διάθεση για διάλογο. Τους είπα ότι θα τελειώσω το προγραμματισμένο ραντεβού και μπορώ να τους δω. Μου είπαν «Όχι, θα μας δείτε σε πέντε λεπτά, αλλιώς θα φύγουμε». «Ε, φύγετε». Δεν μπορούμε να σταματάμε τα προγραμματισμένα ραντεβού γιατί κάποιος που θέλει να φωνάξει θέλει να παρατήσουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού και να μιλήσουμε.

Είμαι ανοικτή σε οποιαδήποτε κουβέντα και επαναλαμβάνω και πάλι ότι ήταν σαράντα άτομα τα οποία δεν σεβόντουσαν κανέναν ασθενή του νοσοκομείου και δεν σεβόντουσαν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτήν τη συμπεριφορά.

Τώρα να σας πω για το νοσοκομείο του Ηρακλείου. Υπάρχουν λοιπόν δύο άνθρωποι στη διοίκηση του νοσοκομείου, την επιστημονικότητά τους και το κύρος τους δεν τα αμφισβητεί κανείς. Υπήρξε μια ατυχία, αν θέλετε, στη συνεννόηση μεταξύ των αναισθησιολόγων, έχει λυθεί. Μίλησα με τους αναισθησιολόγους, μίλησα με τους υπόλοιπους γιατρούς. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και θα είναι εξαιρετικό. Μιλάω και με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Δεν υπάρχει κανένα θέμα και επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΓΝΗ δουλεύει εξαιρετικά.

Τώρα όσον αφορά τη στελέχωση, γιατί ουσιαστικά η ερώτησή σας είναι κυρίως για τη στελέχωση -την άλλη την έχω ήδη απαντήσει- σε αυτό το διάστημα στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο πήγαν συνολικά οκτακόσια είκοσι έξι άτομα προσωπικό, ενενήντα εννέα μόνιμοι γιατροί και εκατόν τρεις επικουρικοί, σαράντα εννέα μόνιμοι νοσηλευτές και έχουν προκηρυχτεί άλλες εκατόν εξήντα επτά θέσεις, έχουν πάει άλλοι τριακόσιοι τριάντα επτά επικουρικοί και έχουν πάει και περίπου διακόσια άτομα λοιπό προσωπικό.

Άρα, σαφώς δεν είναι υποστελεχωμένα ούτε το ΠΑΓΝΗ ούτε το Βενιζέλειο. Να σας πω ότι το σύνολο των γιατρών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ είναι πεντακόσιοι ενενήντα εννέα και το σύνολο των γιατρών που υπηρετούν στο Βενιζέλειο είναι τριακόσιοι πέντε.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω και για τα κέντρα υγείας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Το ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δουλεύει καλά με αυταπάρνηση έως αυτοθυσία, θα έλεγα, των στελεχών του το ξέρω γιατί αυτή ήταν η επαγγελματική μου ιδιότητα, γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου.

Εν πάση περιπτώσει, δεν είδατε ότι ήταν τα ΜΑΤ εκεί. Δίπλα σας είναι ο Υπουργός των ΜΑΤ. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Πώς βρέθηκαν εκεί τα ΜΑΤ; Δεν το ξέρετε εσείς, δεν το ήξερε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν τους κάλεσε κανείς. Πρωτοβουλία του αστυνομικού διοικητή του Ηρακλείου δηλαδή; Γιατί δεν ζητήσατε να απομακρυνθούν πριν πάτε στο νοσοκομείο;

Τέλος πάντων, τώρα εντάξει, δεν θα παίζουμε την κολοκυθιά. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται ο καθένας την προσπάθεια ελέγχου από την πλευρά της Κυβέρνησης των αντιδράσεων των εργαζομένων, όταν δεν μπορείτε να τους ελέγξετε ή όταν βλέπετε ότι ουσιαστικά με την πολιτική σας όχι μόνο δεν λύνετε, αλλά επιδεινώνετε τα προβλήματα που έχουν.

Μιλήσατε για ενενήντα εννέα μόνιμους γιατρούς και σαράντα εννέα μόνιμους νοσηλευτές. Πόσες είναι οι ανάγκες; Πόσες εκατοντάδες νοσηλευτικού προσωπικού λείπουν από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο; Για εκατοντάδες μιλάμε. Πόσες λείπουν; Απαντήστε στον κόσμο που μας παρακολουθεί, στους εργαζόμενους του νοσοκομείου που μας παρακολουθούν, για μόνιμες προσλήψεις.

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Περιφερειακά ιατρεία: επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ίδρυση τριών νέων περιφερειακών ιατρείων στη Βαγιωνιά, τα Μάταλα και τις Στάβιες. Οι πολίτες του Ηρακλείου που μας ακούν ξέρουν. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ουσιαστική λειτουργία του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου του Τυμπακίου. Σας έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει ακόμη για το περιφερειακό ιατρείο του Κερατοκάμπου που επίσης υπολειτουργεί.

Υπάρχει αναφορά των κατοίκων της Γέργερης για τη στελέχωση του ιατρείου, το οποίο την τελευταία τριετία δεν έχει ουσιαστικά τους δύο γιατρούς οι οποίοι προβλέπονται. Ακόμα δεν μου έχει απαντήσει ούτε η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας τι κάνει γι’ αυτό; Και δεν είναι τυχαίο ότι ζητάει δύο γιατρούς, διότι ήταν με δύο γιατρούς αυτό το ιατρείο.

Να πάμε στα νοσοκομεία; Κατ’ αρχήν, για τις δομές και τις υποδομές για το ΙΚΑ της Χερσονήσου χρειάζεται μια συνεννόηση του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Εργασίας. Για το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, το ίδιο. Τί κάνετε;

Έρχομαι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές, κυρία Υπουργέ, με έναν ακαδημαϊκό. Ακούω μεταξύ άλλων από τον Πρύτανη και τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, που πρόσφατα συζητούσαμε τα προβλήματα ακριβώς και του Νοσοκομείου, ότι από τις άγονες θέσεις που προκηρύσσετε για το ΕΣΥ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, πολύ περισσότερο όταν έχουμε και το πρόβλημα να έχουμε πανεπιστημιακές κλινικές με έναν πανεπιστημιακό, οι μισές από αυτές πρέπει να προκηρυχθούν σαν πανεπιστημιακές. Διότι δεν είναι έκθεση ιδεών το brain drain.

Η επάνοδος των επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, πρέπει να γίνει με πολλούς τρόπους. Αντί, λοιπόν, να προκηρυχθεί μια θέση για Επιμελητή B΄ και κάποιος γιατρός που είναι στο εξωτερικό να γυρίσει σαν Επιμελητής Β΄, να προκηρυχθεί θέση πανεπιστημιακού για το Νοσοκομείο το συγκεκριμένο, που ενδεχομένως θα καλυφθεί.

Υπάρχουν για το ΕΚΑΒ συγκεκριμένοι, πέντε άτομα διασώστες που χρειάζονται σε κάθε κέντρο υγείας. Τι έχετε κάνει; Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται για να καλύπτουν το σύνολο των κέντρων και όλης της περιοχής της υπαίθρου, για να μην υπάρχουν οι απαράδεκτες εικόνες μετακίνησης ασθενών προς τα νοσοκομεία στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου. Τι έχετε κάνει;

Για την ψυχική υγεία δεν το κατάλαβα καθόλου αυτό που είπατε. Σχετικά με τις προτάσεις του φαρμακευτικού συλλόγου του Ηρακλείου, τι αντιμετωπίζετε;

Και βεβαίως, για να μη γίνουν αυτά οι εκθέσεις ιδεών ή απλά παράθεση ωραίων λόγων, η Ελλάδα δίνει κοντά στο 5% του ΑΕΠ για την υγεία και η Σουηδία δίνει 12%. Πηγαίνετέ το στο 6,5% ή στο 7%, που είναι ευρωπαϊκός μέσος όρος και αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε. Ορίστε, κυρία Υπουργέ.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ (Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας): Θα σας απαντήσω ξεκινώντας από τη Σουηδία, που δίνει αυτά τα πολλά λεφτά για την υγεία. Εγκαινιάστηκε το δεύτερο Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Σουηδία, στην περιοχή της Ουμέα, που είναι περίπου σε έκταση σαν την Πελοπόννησο. Ξέρετε ποιοι υπηρετούν εκεί; Νοσηλευτές; Ξέρετε πού είναι οι γιατροί; Στα νοσοκομεία με τηλεϊατρική. Εκεί είναι η Σουηδία με το 7%. Εμείς έχουμε γιατρούς παντού. Άρα, ας μην κάνουμε τη σύγκριση. Αν θέλετε να την κάνουμε, να την κάνουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση, με πολλή χαρά.

Το δεύτερο πράγμα που μου ζητάτε είναι για τις θέσεις των πανεπιστημιακών. Να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είχε εκατόν είκοσι επτά νοσοκομεία και ότι εμάς μας ενδιαφέρει να στελεχώσουμε τα εκατόν είκοσι επτά νοσοκομεία και μας ενδιαφέρει να στελεχώσουμε και όλα τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία και όχι να έχουμε μόνο σαν «κράχτη» τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, που είναι σε επτά πόλεις.

Αυτό που έχω ζητήσει εγώ από το πανεπιστήμιο είναι να δώσει «cross appointments», δηλαδή, το πανεπιστημιακό να έχει άλλους γιατρούς που ανήκουν στο ΕΣΥ, που έχουν έναν λόγο παραπάνω, που μπορούν να πάρουν ένα επίδομα από το πανεπιστήμιο ή έστω μόνο έναν τιμητικό τίτλο. Αυτό είναι άνοιγμα του πανεπιστημίου, όπως λειτουργούν στις άλλες χώρες. Δεν είναι να φέρουμε όλα τα κίνητρα για τις επτά πόλεις που έχουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα ΕΣΥ πραγματικό κόσμημα για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια περίθαλψη, είναι να έχουμε καλά κίνητρα για όλα τα νοσοκομεία. Όχι, να εξακολουθούμε να λέμε «οι καλές θέσεις, αυτές που θέλουμε, είναι οι πανεπιστημιακές».

Άρα, πρέπει να σκεφτούμε λίγο σαν κράτος, σαν έθνος, σαν Βουλή, τι στο καλό θέλουμε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εγώ θέλω ένα καλό σύστημα υγείας παντού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία.

Να το ξαναπώ: Το ΠΑΓΝΗ είναι καλά στελεχωμένο. Και, βεβαίως, οι συνάδελφοί μας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Και σας λέω ότι το ξέρω προσωπικά, γιατί έχω πάει στο ΠΑΓΝΗ πέντε φορές.

Το ίδιο καλή δουλειά κάνουν στην Ιεράπετρα, που είναι υποστελεχωμένη, που πρέπει να έχει κίνητρα για να πάει ο άλλος στην Ιεράπετρα. Και πρέπει να έχει μια επιστημονική διασύνδεση, πρέπει να έχει άλλου είδους κίνητρα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Τα χρήματα είναι ένα θέμα που μας απασχολεί.

Και να σας πω κάτι; Μας απασχολούν όλες οι θέσεις. Εγώ είμαι στο Υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή και μας ενδιαφέρει το Υπουργείο Υγείας, αλλά τα ίδια θέματα έχουν οι δάσκαλοι, τα ίδια θέματα έχουν οι λιμενικοί. Για όλους πρέπει να έχουμε κίνητρα και για όλους πρέπει να είμαστε δίκαιοι.

Άρα, αν φωνάζουμε για ένα πράγμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε πράγμα που κάνουμε έχει αποτέλεσμα και επιπτώσεις σε όλα τα άλλα πράγματα που κάνουμε στη χώρα.

Να σας πω, λοιπόν, και πάλι ότι και για την πρωτοβάθμια έχουμε προκηρύξει θέσεις και για την πρωτοβάθμια θέλουμε να έχουμε, θέλουμε συνεργασία, θέλουμε ένα σύστημα υγείας που να δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται συνεχώς οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας, να αισθάνονται περηφάνια για τη δουλειά που κάνουν, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και οι άρρωστοι να αισθάνονται ασφάλεια και να έχουν τις υπηρεσίες που θέλουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε