Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας γυρίζει στην προ-ΕΣΥ εποχή

Δημοσιεύτηκε στην εφημ. “Νέα Κρήτη”, Σάββατο 12-11-2022

*Του Νίκου Ηγουμενίδη

Τεκτονικές αλλαγές σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η διαβούλευση, και το οποίο αναμένεται εντός των ημερών να κατατεθεί στη Βουλή.

Στη σκιά των υποκλοπών και με βαρύ πολιτικό σκηνικό στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης δε διστάζει να προχωρήσει σε μια τεράστια ανατροπή που οδηγεί στην προ-ΕΣΥ εποχή, δηλαδή σε μια περίοδο απαξίωσης της δημόσιας υγείας και της μετακύλισης του κόστους των παροχών υγείας στους πολίτες που θα εξαναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λύση στα όποια προβλήματα υγείας τους.

Με το νομοσχέδιο που έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει η κυβέρνηση καταργούνται κομβικές εργασιακές σχέσεις που είχαν θεσπιστεί με τον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Κύριο στοιχείο η άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Η μερική απασχόληση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μια αντίληψη “πάρεργο” για το δημόσιο νοσοκομειακό έργο, συμβάλλει στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και ρίχνει τους πολίτες με μαθηματική ακρίβεια βορά ως “πελατεία” των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Πλέον κομβική αλλαγή η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους πολίτες. Όποιος θα θέλει να χειρουργηθεί άμεσα και να μην περιμένει χρόνια στις λίστες αναμονής για πρωινό χειρουργείο, θα πρέπει να αδειάζει τον μισθό του για ένα “γρηγορόσημο” για το απόγευμα. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχια τινάζει στον αέρα τα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, σήμερα που χιλιάδες χειρουργεία βρίσκονται σε αναμονή και δεν εκτελούνται, με κλασική περίπτωση την Κρήτη, τώρα επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει ως επαίσχυντη «λύση» τα απογευματινά ιατρεία με πληρωμή από τους ίδιους τους πολίτες. Κατά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας μάλιστα κ. Μίνα Γκάγκα, οι ασθενείς θα δίνουν «μικρή αμοιβή» για χειρουργό και αναισθησιολόγο. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για απόλυτη απαξίωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Πρακτικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μετά από 3 χρόνια πανδημίας και με πάνδημο το αίτημα για στήριξη του δημόσιου Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως. Η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης στη συρρίκνωση δημόσιου και αύξηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας είναι άκρως εγκληματική για τον πολίτη και για τη συγκυρία την οποία διανύουμε. Σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα αγαθά για το τραπέζι το καθημερινό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τον πολίτη στο να βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσει το αυτονόητο και θεμελιώδες δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Τι χρειάζεται;

* Μια ουσιαστική παρέμβαση για τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή,

* Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ,

* Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ,

* Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό,

* Ένταξη όλων των εργαζόμενων υγειονομικών στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Δηλαδή ένα πλέγμα άμεσων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακουφίσουν τον πολίτη και θα ενισχύσουν άμεσα τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση εξαναγκάζει το επικουρικό υγειονομικό προσωπικό να “τρέχει” στα Δικαστήρια για να διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή τη θέση του στο δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Η κυβέρνηση, αντί έναν τέτοιο εργαζόμενο να τον εντάσσει στο σύστημα με μόνιμο τρόπο, τον κρατάει σε μια “εργασιακή ομηρία”. Είναι φανερό ότι κυβέρνηση της Ν.Δ., που είναι ιδεολογικά γαντζωμένη με το ιδιωτικό σύστημα και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν μπορεί ούτε ενδιαφέρεται να κατανοήσει την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και ενσωμάτωση των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων και του ιατρικού και του νοσηλευτικού και όλων των λοιπών ειδικοτήτων που λήγουν.

Σε αυτό το τοπίο, χρειαζόμαστε ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που θα αντιπαραταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για παράδοση της Υγείας στους ιδιώτες και θα υπερασπιστεί ένα ισχυρό δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα στηρίζει αποτελεσματικά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Τόσο στο μέτωπο της υγείας, όσο και συνολικά για όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν πατριωτικό καθήκον να προχωρήσουν σε μια ευρύτατη συσπείρωση που θα αλλάξει τη σημερινή ζοφερή πολιτική πραγματικότητα.

Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση, που βρίσκεται έξω από το πεδίο της διαπλοκής και του παρακράτους, μπορεί να καθαρίσει τους “στάβλους του Αυγεία” και να υπερασπιστεί και τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, της κοινωνίας, της πατρίδας μας.

* Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε