Νομοσχέδιο για τις λαϊκές: Ο αντιλαϊκός καθρέφτης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Δημοσιεύτηκε στην εφημ. “Πατρίς” της Κρήτης, Οκτ 2021

Από τα πλέον αντιλαϊκά νομοσχέδια της σημερινής Κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Η Κυβέρνηση με «μπροστάρη» τον  Άδωνι Γεωργιάδη βάλλει ενάντια σε έναν θεσμό που επί δεκαετίες αποτελεί το σταθερό στήριγμα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση εισάγει όρους «σούπερ μάρκετ» στις λαϊκές αγορές: Υποχρεώνει τους παραγωγούς σε ηλεκτρονικές αναρτήσεις τιμών κάθε πρωί, επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα που δεν θα μπορούν οι σημερινοί άνθρωποι των λαϊκών να τα πληρώσουν, ορίζει ετήσια προκήρυξη για τις θέσεις των παραγωγών στην οποία ευνοούνται κατά κύριο λόγο οι έμποροι. Δηλαδή, εισάγει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, στον οποίο είναι φανερό ότι μεσοπρόθεσμα οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μην αντέξουν και να βρεθούν εκτός λαϊκών.

Κορωνίδα αυτής της αλλαγής, είναι η μετατροπή της άδειας των παραγωγών σε επαγγελματική άδεια πωλητή. Η διάταξη αυτή ευνοεί τη μετατροπή των αγροτών παραγωγών σε επαγγελματίες πωλητές με εγκατάλειψη της δραστηριότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και υποχρεώνει όσους διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στον χονδρέμπορο στο ένα τρίτο της τιμής με την οποία μπορούν να τα δώσουν στη λαϊκή.

Για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι φέρνει η Κυβέρνηση: Αντί για «άδεια» θα υπάρχει «θέση» που θα αποκτά κάποιος με διαγωνισμό. Καταργείται δηλαδή η άδεια λαϊκής που είναι ο πυρήνας της λειτουργίας των αγορών. Βάζει κριτήρια πραγματική λαιμητόμο για τις θέσεις: ΠΤΥΧΙΑ, ηλικία, αριθμό παιδιών (νέοι-πολύτεκνοι με πτυχίο!) ανεργία και αστεγία παραγωγού αγρότη ή πωλητή! Αποκλείει τους εκπροσώπους παραγωγών και μικροπωλητών από την λήψη αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν. Διαλύει τις Αγορές Καταναλωτών αφού καταργείται χωρίς καμία αιτιολόγηση το άρθρο 37 του ν.4499 του 2017. Οι  αγορές καταναλωτών είναι ένας θεσμός που υπάρχει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και που ψηφίστηκε και από τη ΝΔ  το 2017.

Πολύ χαρακτηριστικά όσα τονίζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κρήτης: «Δεν μπορείς να κάνεις μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία να στέλνουμε SMS για να βάλουμε τα κιλά και τις τιμές. Στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, αυτό το πράγμα δεν μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχουν και άτομα ηλικιωμένα. Πρέπει να υπάρχει και κάποιος νεότερος, ο γιος τους ή η κόρη τους για παράδειγμα, για να μπορέσουν να τα στείλουν. Δεν έχουν ούτε καν κινητά και χρειάζονται λογιστή».

Στην πραγματικότητα ωθούνται οι παραγωγοί εκτός λαϊκών και καταργείται έμμεσα ο αδιαμεσολάβητος χαρακτήρας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Ο μεγάλος απών αυτού του νομοσχεδίου είναι η οποιαδήποτε μέριμνα για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων. Όπως γίνεται αντιληπτό με όρους αγοράς, ο «ενδιάμεσος» δεν ενδιαφέρεται για το «τι πουλάει», αλλά για το «πόσο πουλάει» και τι κέρδος έχει. Οι μεγάλοι χαμένοι; Ο παραγωγός και ο καταναλωτής.

Και σε μια περίοδο που αυξάνονται ραγδαία οι τιμές των προϊόντων, η Κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή τορπιλίζοντας και έναν θεσμό στον οποίο βασίζεται ένα λαϊκό νοικοκυριό κατά κανόνα μια φορά την εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος για τους παραγωγούς και αλλάζοντας από το 2022 την ίδια τη φιλοσοφία της λαϊκής αγοράς. Μετά από 93 χρόνια παύει η απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, διαλύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας τους, και οι λαϊκές αγορές μετατρέπονται σε εμπορικές αγορές. Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για τον τόπο και δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε