ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Νίκος Ηγουμενίδης: Για τη ΝΔ είναι “ευκαιρία” να ξαναγυρίσουμε στις αγαπημένες της μνημονιακές πολιτικές
 
Στις ολιγωρίες της Κυβέρνησης στα θέματα της υγείας και της οικονομίας αναφέρθηκε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»  & στον δημοσιογράφο Διονύση Ελευθεράτο ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ
 
«Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν έκρυψε την πολιτική της. Η πολιτική της πρόταση είναι η αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας», σημείωσε στη συνέντευξη του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας ότι η ΝΔ επιδεικνύει ολιγωρία σε κρίσιμες πλευρές που αφορούν την υγεία, με πρόσφατο παράδειγμα τα περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και ειδικά στις προσλήψεις στο χώρο της υγείας: «Με τη ΝΔ δεν προχωράνε. Ή προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. Που δείχνει και το τι ακριβώς θέλουν». Ενώ για τα θέματα της οικονομίας ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου υπογράμμισε στον δημοσιογράφο Διονύση Ελευθεράτο: «Τώρα που έχουμε τον κορωνοϊό, για τη ΝΔ είναι ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στις αγαπημένες της μνημονιακές πολιτικές».
Ειδικότερα, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε:
  • Για τα μέτρα: «Πρέπει να πάμε με πρώτο και κύριο μέλημα τη δημόσια υγεία και την προστασία της, και την επιστημονική τεκμηρίωση των όποιων πολιτικών αποφάσεων. Χρειάζεται ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που να διασφαλίζει και την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Στα συστατικά στοιχεία της επόμενης μέρας, πρέπει να είναι μία διαφορετική κουλτούρα και στην ίδια την ατομική υγιεινή.  Είναι πολλά τέτοια στοιχεία χαρακτηριστικά δηλαδή της επόμενης μέρας. Και ενδεχομένως ένα τέτοιο πρωτόκολλο να ξεφύγει από τα όρια απλά της πατρίδας”.
  • Για τη δημόσια υγεία: Η δημόσια υγεία είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη της πολιτείας. Με τούτη την έννοια πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσει η πολιτεία και για το τι έκανε και για το τι κάνει, για το τι και πως οργανώνεται η εκπαίδευση του προσωπικού στις ιδιωτικές κλινικές και πως λειτουργούν.
  • Ειδικά για την εκπαίδευση του προσωπικού στο χώρο της υγείας: «Στη συνέντευξη των κ. Τσιόδρα και κ. Χαρδαλιά, ένας δημοσιογράφος ρώτησε: «Συγγνώμη, η Ελλάδα 2 μήνες κλεισμένη, στα σπίτια της και κάνατε χθες την εκπαίδευση του προσωπικού;». Η απάντηση ήταν: «Μα έχουμε στείλει εγκυκλίους». Δεν φαντάζομαι να καλύπτει αυτή η απάντηση. Με αυτή την έννοια λέω ότι φάνηκε η ολιγωρία της πολιτείας. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα κομμάτι που κατά την γνώμη μου στο οποίο δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε και ιδίως στα μέτρα από ‘δω και πέρα και για την επόμενη ημέρα».
  • Για τα ανοιχτά ζητήματα και τα ερωτηματικά που προκύπτουν. «Δεν είμαι επιδημιολόγος, ούτε μπορώ να πάρω θέση επ’ αυτού αλλά υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που δυσκολεύομαι να τις απαντήσω. Για παράδειγμα, όπως είπαμε πιέστηκε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας, δηλαδή σταμάτησαν τα απογευματινά ιατρεία, σταμάτησαν τα τακτικά ιατρεία, σταμάτησε η τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, η παρακολούθηση των χρόνιων αρρώστων. Προετοιμάζονταν τα νοσοκομεία μας και ιδιαίτερα τα κέντρα αναφοράς για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το τελευταίο κρούσμα στην Κρήτη κορωνοϊού, να μιλήσω για την Κρήτη, ξέρετε πότε ήταν; Με στοιχεία χθεσινά 26 Μαρτίου, 1 μήνα στην Κρήτη δεν έχει σημειωθεί κρούσμα”.
  • Για την στάση της ΝΔ απέναντι στο χώρο της υγείας: “Η Ν.Δ έκλεισε, μέσω του Υπουργού, του κυρίου Γεωργιάδη μέσα σε μία νύχτα τις μονάδες υγείας στον αστικό ιστό της χώρας. Και όταν φτιάχναμε αυτές τις μονάδες εμείς, στο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Ν.Δ καταψήφισε τη δημιουργία τους. Σχεδιασμένες από μας, υπήρχαν έτοιμες προκηρύξεις, 500 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών”.
  • Για την επιστροφή της  ΝΔ στο 2012: “Είναι γνωστές οι προσπάθειές μας, μετά την έξοδο, τον Αύγουστο του ‘18 από τα μνημόνια για ανάκτηση της εργασίας. Σε μια νύκτα, στο όνομα της πανδημίας τα πήραν πίσω. Από το δικαίωμα στην εργασία, μέχρι τον κατώτατο μισθό. Ανακοινώνει ο κ. Βρούτσης 533 ευρώ κατώτερο μισθό. Στα επίπεδα του 2012 ξαναγυρνάνε. «Κι αν δεν είχαμε τρόικα έπρεπε να εφεύρουμε», είχε πει ο κύριος Γεωργιάδης και τώρα που έχουμε τον κορωνοϊό, θεωρούν ότι είναι ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στις αγαπημένες μας μνημονιακές πολιτικές”.
Το Γραφείο Τύπου
Ηράκλειο, 27.4.2020

Όλη η συνέντευξη του Νίκου Ηγουμενίδη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»  και στον δημοσιογράφο Διονύση Ελευθεράτο

Δημοσιογράφος: Νομίζω κύριε Ηγουμενίδη πως την συζήτηση που θα κάνουμε για το θέμα της αντιμετώπισης του COVID-19, της τωρινής κατάστασης, της επόμενης μέρας, τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να μη γίνει και όλα αυτά. Είναι επιβεβλημένο να αρχίσουμε με μίαν αναφορά σε αυτό που έγινε στις 2 ιδιωτικές κλινικές, στο Περιστέρι και στην Βούλα. Ο κόσμος το συζητά, δικαίως θα έλεγα. Δεν είναι κάτι που μπορείς να το προσπεράσεις. Θα’ θελα το σχόλιο σας.

Ηγουμενίδης: Δυστυχώς, και το λέω ειλικρινά δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η θέση μας και η κριτική που κάναμε στα μέτρα της Κυβέρνησης. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή μία τραγική ολιγωρία από την πλευρά της Πολιτείας. Ένα στοιχείο της παρέμβασης μας και του τι ζητάγαμε στο χώρο της υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η προσοχή σε ειδικές κατηγορίες, σε ομάδες πληθυσμού που ζουν σε περιοχές και συνθήκες ειδικής ευαλωτότητας. Αναφέρομαι στις δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στις φυλακές, στους καταυλισμούς των Ρομά, στους οίκους ευγηρίας, στα προνοιακά ιδρύματα. Και δυστυχώς, υπάρχει πραγματικά, μία ολιγωρία της πολιτείας. Η δημόσια υγεία είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη της πολιτείας. Με τούτη την έννοια πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσει η πολιτεία και για το τι έκανε και για το τι κάνει, για το τι και πως οργανώνεται η εκπαίδευση του προσωπικού στις ιδιωτικές κλινικές και πως λειτουργούν.

Χθες, στη συνέντευξη του κ. Τσιόδρα και του κ. Χαρδαλιά, ένας δημοσιογράφος ρωτάει: «Συγγνώμη, η Ελλάδα 2 μήνες κλεισμένη, στα σπίτια της και κάνατε χθες την εκπαίδευση του προσωπικού;». Η απάντηση ήταν: «Μα έχουμε στείλει εγκυκλίους». Δεν φαντάζομαι να καλύπτει αυτή η απάντηση. Με αυτή την έννοια λέω ότι φάνηκε η ολιγωρία της πολιτείας. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα κομμάτι που κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στα μέτρα από ‘δω και πέρα και για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, επιβεβαιώνει και ορισμένα άλλα στοιχεία. Κατά την γνώμη μου. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία αόρατη αλλά με μία άγνωστη απειλή. Εννοώ ότι ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για τον COVID-19. Θα μου επιτρέψετε για να το επιβεβαιώσω λίγες ιατρικές ερωτήσεις, όχι ότι ζητάω τις απαντήσεις από εσάς, περισσότερο για να αντιληφθούν οι ακροατές. Επιβεβαιώνεται ότι ο ιός αυτός έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένας άνθρωπος είναι ικανός να μολύνει ολόκληρη την ομάδα μέσα στην οποία κινείται, να μολύνει μία ολόκληρη περιοχή. Φτάνει να ξεφύγει 1 κρούσμα και να χάσεις το παιχνίδι. Ήδη έχουν ανακοινωθεί 3 τύποι του ιού. Πόσο εύκολα μεταλλάσσεται ο ιός; Μεταλλάσσεται σε επιθετικότερα ή σε ηπιότερα στελέχη; Αφήνει ανοσία και αν ναι για πόσο διάστημα; Πώς προχωράει η διαδικασία και της θεραπείας και της ανοσίας; Εννοώ πως προχωράει η διαδικασία τόσο για να βρούμε την ειδική θεραπεία, το φάρμακο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ίωσης και πώς προχωράει η διαδικασία για να ανακαλύψουμε το εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιό.

Δημοσιογράφος: Τι απ’ όλα αυτά ξέρουμε;

Ηγουμενίδης: Αυτά είναι άγνωστα. Και βεβαίως εδώ είναι τα φώτα της δημοσιότητας στην ιατρική κοινότητα

Δημοσιογράφος: Να το θέσω καλύτερα το ερώτημα. Θέλετε να φθάνουν, αν είχαν φθάσει θα το ξέραμε ήδη, σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα οι επιστήμονες διεθνώς;

Ηγουμενίδης: Εγώ κρατάω ότι η ιατρική κοινότητα και η ανθρωπότητα κατ’ επέκταση, για την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, για να γνωρίσει αυτή την απειλή, θέλει χρόνο. Δεν ξέρω αν θα είναι 1 μήνας, 3 μήνες ή 7 μήνες ή αν θα είναι 1 χρόνος από σήμερα αλλά θέλουμε χρόνο. Δυστυχώς, η δημοσιότητα πιέζει και θέλει λύσεις. Ποιος δεν θα θελε να είχε βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Αλλά απαιτούνται κλινικές δοκιμές, που χρειάζονται τον χρόνο τους. Το να μάθουμε πως κινείται, πως συμπεριφέρεται ο ιός θέλει και αυτό το χρόνο του. Με αυτή την έννοια, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και βέβαια, σε αυτήν την δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση απαιτείται σεβασμός στην γνώμη των ειδικών, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Δημοσιογράφος: Να πάμε στην επόμενη ημέρα, ή πρέπει ακόμη να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις για το τι γίνεται τι δε γίνεται τόσο καλά στην τωρινή κατάσταση της καραντίνας.

Ηγουμενίδης: Εμείς ουσιαστικά πήραμε ένα σημαντικό μέτρο. Να το πω για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας ακούει, απέναντι στην απειλή του ιού, κρυφτήκαμε στα σπίτια μας. Κρυφτήκαμε από τον ιό. Αυτό έγινε στην πράξη και ευτυχώς, είμαστε μέσα στις χώρες, – δεν είμαστε οι μόνοι, αφήστε στην άκρη τώρα το επικοινωνιακό πέπλο προστασίας και προβολής του κου. Μητσοτάκη- είμαστε στις χώρες που είχαν μία ήπια διαδρομή της επιδημίας.

Δημοσιογράφος: Ναι αυτό που ανέφερα στην αρχή. Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη. Μια και το αναφέρεται, προς επίρρωσιν αυτών που λέτε, έβλεπα και τα σημερινά στοιχεία, με βάση το δείκτη αριθμός νεκρών από τον COVID ανά 1 εκατομμύριο, εμείς έχουμε 12 εκατομμύρια, σχετικά καλύτερα από εμάς είναι το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία και η Αλβανία. Στα ίδια ακριβώς επίπεδα με εμάς είναι η Κροατία και σε χειρότερη κατάσταση η Ρουμανία, η Τουρκία και κυρίως η Σλοβενία και δεν ξέρω μήπως διαδραματίζει ρόλο σε αυτό κύριε Ηγουμενίδη μήπως το γεγονός ότι συνορεύει με την Ιταλία. Γενικά φαίνεται να υπάρχει ένας κανόνας, φαίνεται λέω, πως όσο πιο εξωστρεφής είναι η λειτουργία μιας χώρας, με πιο διεθνοποιημένες ας το πούμε έτσι, λειτουργίες, με πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, τόσο ευκολότερα διαδίδεται ο ιός, νομίζω τα παραδείγματα και στην Ευρώπη αυτό δείχνουν.

Ηγουμενίδης: Εν πάση περιπτώσει, έχουμε όντως στοιχεία που θέλουν ακόμα μελέτη, μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από τις χώρες που πήγαν καλά, με τα μέτρα που πήραμε περιορισμού της κοινωνίας και συμπίεσης της τακτικής λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας. Δηλαδή σταμάτησαν την τακτική τους λειτουργία και προετοιμάστηκαν τα νοσοκομεία μας ακριβώς για να αντιμετωπίσουν αυτήν την επιδημία. Σίγουρα η πορεία της επιδημίας θα επηρεαστεί και από τα μέτρα της επόμενης μέρας. Δεν σας κρύβω δηλαδή, ό,τι περιμένω και εγώ να ακούσω τις προτάσεις των ειδικών και τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Και η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με όλο αυτό υπάρχει μία πίεση για γρήγορη αποκλιμάκωση των μέτρων.

Νομίζω ότι πρέπει να πάμε με πρώτο και κύριο μέλημα τη δημόσια υγεία και την προστασία της και την επιστημονική τεκμηρίωση των όποιων πολιτικών αποφάσεων. Και βεβαίως εδώ η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς να πει πολλά πράγματα, δηλαδή υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Δεν είμαι επιδημιολόγος, ούτε μπορώ να πάρω θέση επ’ αυτού αλλά υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που δυσκολεύομαι να τις απαντήσω. Για παράδειγμα, όπως είπαμε πιέστηκε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας, δηλαδή σταμάτησαν τα απογευματινά ιατρεία, σταμάτησαν τα τακτικά ιατρεία, σταμάτησε η τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, η παρακολούθηση των χρόνιων αρρώστων. Προετοιμάζονταν τα νοσοκομεία μας και ιδιαίτερα τα κέντρα αναφοράς για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το τελευταίο κρούσμα στην Κρήτη κορωνοϊού, να μιλήσω για την Κρήτη, ξέρετε πότε ήταν; Με στοιχεία χθεσινά 26 Μαρτίου, 1 μήνα στην Κρήτη δεν έχει σημειωθεί κρούσμα. Ερώτημα: Γιατί αφού έχουμε 1 μήνα χωρίς κρούσμα, (14 μέρες είναι η περίοδος της καραντίνας), γιατί κρατάς πιεσμένο το δημόσιο σύστημα υγείας; Κάναμε μία ωραία «άσκηση με πραγματικά πυρά». Ευτυχώς, χάρη στα μέτρα, παρέμεινε «άσκηση». Προφανώς θα χρησιμοποιηθούν και τα νοσοκομεία αναφοράς της Κρήτης για περιστατικά απ’ όλη την Ελλάδα. Αλλά όταν έχεις μία τέτοια πορεία, γιατί δεν απελευθερώνεις λίγο αυτή την λειτουργία, των δημόσιων νοσοκομείων; Ή γιατί με τέτοια στοιχεία, γιατί δεν είναι μόνο η Κρήτη, είναι και άλλες περιοχές χωρίς κρούσματα. Αυτά δεν πρέπει να τα προβάλεις από τώρα; Δηλαδή στείλαμε ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι ναι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ασφαλείς προορισμούς. Αυτό αφορά το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Δημοσιογράφος: Να κάνω μία ερώτηση, που αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως απάντηση του δικηγόρου του διαβόλου; Ωραία, για να παραμείνει λοιπόν η Ελλάδα, στις χώρες που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν πληγεί τόσο από τον κορωνοϊό, δεν θα πρέπει μερικές λειτουργίες να μπούν στο στάδιο του «ξεθαρέματος» τόσο εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος. Γιατί συνεκτιμώντας πάντα, το οικονομικό εάν επιστρέψει όχι κατ’ ανάγκη δριμύτερος ο COVID επιστρέψει απλώς και έχουμε ένα δεύτερο κύκλο τότε η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερη ή και πολλαπλάσια εκείνης που θα είναι αν καθυστερήσουμε να βάλουμε τις μηχανές να δουλεύουν νωρίτερα. Εάν βιαστούμε μάλλον να βάλουμε τις μηχανές να δουλέψουν νωρίτερα απ’ ότι πρέπει.

Ηγουμενίδης: Έχετε απόλυτο δίκιο στο ερώτημα σας, γι’ αυτό σας είπα ότι δεν συζητώ ως επιδημιολόγος, συζητώ ότι υπάρχουν ορισμένα εύλογα ερωτηματικά. Και βέβαια δεν θα φτάσουμε τώρα να παίζουμε την κολοκυθιά. Συνεχίζοντας το ερώτημα σας μπορώ να κάνω «τον δικηγόρο του διαβόλου». Ναι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός και η Κρήτη ή τα νησιά του Αιγαίου ακόμα ασφαλέστερος μέσα στον ασφαλή συνολικό προορισμό, γιατί υπήρχαν αυτά τα μέτρα. Όντως εμείς πρέπει να το προσέξουμε. Για την επόμενη μέρα, χρειάζονται ορισμένες τεκμηριωμένες απαντήσεις. Να σας θέσω μία άλλη ερώτηση, που δυσκολεύομαι επίσης να απαντήσω. Συζητάμε για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, θα ανοίξει ή όχι η Τρίτη Λυκείου κλπ. τον Ιούνιο. Ερωτώ, τον Σεπτέμβριο που περιμένουμε δεύτερη επιδρομή του ιού, δεύτερο κύκλο της ίωσης, θα έχουμε καλύτερες συνθήκες από τώρα που έχουμε 15 κρούσματα την μέρα στην Ελλάδα; Δεν στέκομαι στις μεμονωμένες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την ευκολία μετάδοσης του ιού. Μιλάω για τα σχολεία. Τι καλύτερες συνθήκες περιμένουμε τον Σεπτέμβρη συγκριτικά με σήμερα; Χθες είχαμε 15 κρούσματα στην Ελλάδα, προχθές 25. Σε τέτοια χαμηλά νούμερα είμαστε τώρα. Είναι ερωτήσεις που φτάνουν και σε εμένα και νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να τις πάρει υπόψιν του και βεβαίως επιμένω ότι πάλι πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς και με πρώτο κριτήριο, πρώτο μέλημα τη δημόσια υγεία.

Δημοσιογράφος. Μάλιστα. Να ρωτήσω κάτι, μένοντας στο μουντ έτσι, αν θέλετε στο αντικείμενο που θίξατε νωρίτερα και μιας και προέρχεστε από μια περιοχή με πολύ έντονη τουριστική δραστηριότητα και είναι γνωστό το ειδικό βάρος του τουρισμού στην τοπική κοινωνία, στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα αλλά στην Κρήτη ακόμα περισσότερο. Το συζητάμε το θέμα από την οπτική γωνία του πότε πρέπει εμείς να πούμε εμείς: «παιδιά είμαστε εντάξει και μπορούμε να σας δεχθούμε». Το θέμα όμως του ειδικού βάρους του τουρισμού στην Ελλάδα, μήπως πρέπει να το εξετάσουμε και από μία άλλη οπτική γωνία; Πόσοι βορειοευρωπαίοι και κεντροευρωπαίοι θα είναι διατεθειμένοι αυτό το καλοκαίρι να ταξιδέψουν κάπου μακριά απ’ τον τόπο τους; Θέλω να πω δηλαδή, μήπως τελικά το αν θα υπάρξει πολύ μεγάλη ή μικρότερη ή πάρα πολύ μεγάλη, δεν ξέρω πόσες διαβαθμίσεις μπορούν να εννοηθούν, δεν εξαρτάται από εμάς αλλά και από την γενική επιφυλακτικότητα του κόσμου στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη;

Ηγουμενίδης: Είναι νομίζω εύστοχη η παρατήρηση σας. Στην επόμενη ημέρα, δεν αρκεί μόνο η διοικητική απόσυρση των μέτρων. Θεωρώ σημαντικότερο πρόβλημα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, στην ανθρώπινη επαφή, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ανθρώπινη συνάντηση. Και δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αφορά πρωτίστως τον τουρισμό αλλά αφορά όλες τις δραστηριότητες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Με αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι κατ’ αρχήν πρέπει να υπογραμμίσουμε το μήνυμα του ασφαλούς προορισμού, δηλαδή να μετράμε κάθε μέρα τα κρούσματα και να αναδεικνύουμε τις περιοχές που παραμένουν καθαρές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα μήνυμα και σήμα εμπιστοσύνης. Χρειάζεται επίσης ένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Χρειάζεται ένα πρωτόκολλο που να εξασφαλίζει και την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Δηλαδή να είναι ασφαλείς και οι άνθρωποι που θα επισκεφθούν την χώρα μας, όσοι έρθουν, όποτε έρθουν κλπ αλλά και οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού. Στα συστατικά στοιχεία της επόμενης μέρας, πρέπει να είναι μία διαφορετική κουλτούρα και στην ίδια την ατομική υγιεινή.  Είναι πολλά τέτοια στοιχεία χαρακτηριστικά δηλαδή της επόμενης μέρας. Και ενδεχομένως ένα τέτοιο πρωτόκολλο να ξεφύγει από τα όρια απλά της πατρίδας. Θα είναι δηλαδή ένα διεθνές, ένα ευρωπαϊκό ένα πρωτόκολλό του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο φορέας που θα μπει μπροστά. Αλλά που να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες για να έχουμε όλοι την εμπιστοσύνη να μπούμε στο αεροπλάνο και να πάμε σε μία γειτονική χώρα και να είμαστε ασφαλείς στην διαδρομή μας, στην διαμονή μας, στην επιστροφή μας.

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι αυτό που λέμε διεθνής κοινότητα, μπορούμε να το εξειδικεύσουμε κιόλας; Αυτό που λέμε Ευρώπη, θεσμική Ευρώπη, Ε.Ε μπορεί με σχετική ευκολία να εκπονήσει κανόνες, αυτό που δεν φαίνεται να μπορεί εύκολα να κάνει είναι να μπορεί να πάρει μερικές απλές αποφάσεις για τα οικονομικά. Αυτό είναι ένα άλλο πονεμένο θέμα.

Ηγουμενίδης: Θίγετε ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Στην επόμενη ημέρα, συστατικό στοιχείο είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δημοσιογράφος: Αυτό θα σας ρωτούσα τώρα. Η αλήθεια είναι πως όλη αυτή η διαδικασία η οδυνηρή κακά τα ψέματα, έκανε πολύ κόσμο να σκεφθεί πόσο σημαντικό το δημόσιο σύστημα υγείας, πόσο μοιραία θα μπορούσε να είχαν αποδειχθεί τα πλήγματα που είχε δεχθεί. Τι θα μείνει τελικά όμως; Γιατί ξέρετε, και πολλοί από όσους λένε τώρα: «κακά τα ψέματα, η κατάσταση είναι έτσι» και πολλοί έχουν κάνει παραδοχές ακόμη και εντυπωσιακές. Για παράδειγμα ο κ. Στέφανος Μάνος, ο κ. Μακρόν κλπ. Η υγεία δεν μπορεί να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Καλά όλα αυτά τώρα αλλά λέω μοιάζει λίγο με την κίνηση που κάνει άλτης στο μήκος που πηγαίνει 2 3 βήματα πίσω για να πάρει μετά φόρα και να κάνει το άλμα; Μήπως δηλαδή στο όνομα μετά των οικονομικών σχεδίων κλπ θα έχουμε …

Ηγουμενίδης: Η Ν.Δ ξέρετε ποτέ δεν έκρυψε την πολιτική της. Η πολιτική πρόταση της είναι η αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας. Αυτή ήταν η πολιτική τους ανέκαθεν. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στη διάρκεια που κυβερνούσαμε, μέσα στις συνθήκες μνημονίων και δημοσιονομικής στενότητας, έκανε 20.000 προσλήψεις στην υγεία. Και τις 20.000 τις καταψήφισε η Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τώρα μέσα στην πανδημία που υποτίθεται ότι πήραμε μέτρα. Ότι έγινε το δεκαήμερο, δεν έχει γίνει το δίμηνο, δεν έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, κόμπαζε ο κύριος Μητσοτάκης. Ποιες ήταν οι μόνιμες προσλήψεις που έκανε αυτή η Κυβέρνηση; Ποια ήταν η μόνιμη ενίσχυση του συστήματος στο προσωπικό; Ποια ήταν η οργανωμένη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Η Ν.Δ έκλεισε, μέσω του Υπουργού, του κυρίου Γεωργιάδη μέσα σε μία νύχτα τις μονάδες υγείας στον αστικό ιστό της χώρας. Και όταν φτιάχναμε αυτές τις μονάδες εμείς, στο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Ν.Δ καταψήφισε τη δημιουργία τους. Σχεδιασμένες από μας, υπήρχαν έτοιμες προκηρύξεις, 500 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Με τη ΝΔ δεν προχωράνε. Ή προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. Που δείχνουν και το τι ακριβώς θέλουν. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε κι άλλα προβλήματα.

Είναι γνωστές οι προσπάθειές μας, μετά την έξοδο, τον Αύγουστο του 18 από τα μνημόνια για ανάκτηση της εργασίας. Σε μια νύκτα, στο όνομα της πανδημίας τα πήραν πίσω. Από το δικαίωμα στην εργασία, μέχρι τον κατώτατο μισθό. Ανακοινώνει ο κύριος Βρούτσης 533 ευρώ κατώτερο μισθό. Στα επίπεδα του 2012 ξανά γυρνάνε. «Κι αν δεν είχαμε τρόικα έπρεπε να εφεύρουμε», είχε πει ο κύριος Γεωργιάδης και τώρα που έχουμε τον κορονωιό, να ξαναγυρίσουμε στις αγαπημένες μας μνημονιακές πολιτικές. Αυτό κάνουν. Στην εξωτερική πολιτική; Τι έγινε όλο αυτό το διάστημα; Και δεν αναφέρονται; Θα μιλήσουμε για το νομοσχέδιο για την παιδεία; Θα μιλήσουμε για το περιβάλλον; Θα μιλήσουμε για όλα αυτά; Και απέναντι σε όλα αυτά τι να πεις; Ο κος. Πέτσας για τις διεθνείς εξελίξεις: « ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι η φωνή του Ερντογάν στην Ελλάδα». Πολύ λίγος για πολιτικές προσεγγίσεις. Επαρκώς άθλιος για να εκπροσωπεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απαράδεκτος. Και παραμένει εκπρόσωπος αυτής της Κυβέρνησης. Είχαμε το σκάνδαλο με τα voucher των νέων επιστημόνων. Προσβολή προς τους νέους επιστήμονες. Την προσβολή προς τα νέα στρώματα, που στο όνομα τους ζήτησε την κυβέρνηση ο κύριος Μητσοτάκης. Παρακολουθούσα σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, τον κύριο Γεραπετρίτη, να απαντά; «Πήγε με μεγάλη ταχύτητα η Κυβέρνηση να λύσει το θέμα των επιστημόνων, πήγε με μεγάλη ταχύτητα για τα voucher και έτσι, »

Δημοσιογράφος: και επειδή τρέχαμε πολύ, φεύγανε τα λεφτά απ’ τις τσέπες, και τι να κάνουμε;

Ηγουμενίδης: « και έτσι είχαμε έλλειμμα στην ποιότητα. …» Για έναν καθηγητή πανεπιστημίου είναι θλιβερός, άχαρος και τραγικός ρόλος να υποστηρίζει μία τέτοια πολιτική. Αλλά βέβαια απλά επιβεβαιώνει αυτό που λέει ο λαός μας: «πρώτα βγαίνει η ψυχή τ’ ανθρώπου και μετά βγαίνει το χούι». Το πελατειακό κράτος της δεξιάς. Η εξυπηρέτηση των ημετέρων. Η χρηματοδότηση των «δικών μας» υποστηρικτών, είναι παρούσα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Ηγουμενίδη, σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συζήτηση. Να είστε καλά.

Ηγουμενίδης: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να’ στε καλά με υγεία και δύναμη!

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε