Κενά στα σχολεία της Μεσαράς – Τι θα γίνει με το ζήτημα των μόνιμων διορισμών;

Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα apopsilive.gr (17.10.2019)

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Το κρίσιμο ερώτημα που δεν απαντά η Υπουργός Παιδείας: Στις καλένδες το θέμα των μόνιμων διορισμών στην Παιδεία και οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή από τη Νέα Δημοκρατία; Η πραγματικότητα αμείλικτη. Σε λίγες ημέρες τελειώνει ο Οκτώβρης και τα κενά στα σχολεία παραμένουν ακάλυπτα. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η κάλυψη των κενών έγινε σε ποσοστά 30% – 40% και το Ηράκλειο συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα κενά (μαζί με Πειραιά, Δωδεκάνησα και Μεσσηνία).

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα κενά των ειδικοτήτων εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, όπως και στο πρόγραμμα των ολοήμερων. Για τη Δευτεροβάθμια, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού ο αριθμός των κενών είναι μεγάλος τόσο στη Γενική Αγωγή με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Γυμνάσιο και Λύκειο Βιάννου, αλλά και τρανταχτά παραδείγματα από τα Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσαράς (πχ. Τυμπάκι, Πόμπια, Μοίρες, Βαγιωνιά, Άγ. Δέκα κλπ), όσο και στην Ειδική Αγωγή.

Η παραδοχή βουλευτή της ΝΔ από τα Χανιά ότι «το γεγονός ότι κάποια παιδιά σήμερα δεν έχουν ακόμη καθηγητές είναι απαράδεκτο» δείχνει πολλά για την εικόνα της Κρήτης, αλλά και για την ωμή παραδοχή της ίδιας της σημερινής ΝΔ σε ένα από τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

Η σημερινή κατάσταση βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη προσπάθεια.  Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τις μόνιμες προσλήψεις 15.000 δασκάλων και καθηγητών, μερίμνησε για την αύξηση της χρηματοδότησης και θεσμοθέτησε τον κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ώστε μετά το 2010 να έχουμε επιτέλους μόνιμους διορισμούς στην Δημόσια – τονίζεται η λέξη δημόσια – Παιδεία.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακύρωσε στην πράξη τους 10.500 μόνιμους διορισμούς, ενώ η έλλειψη συντονισμού και οι καθυστερήσεις απειλούν την ολοκλήρωση των 4.500 προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μερολήπτησε εμπράκτως υπέρ της αύξησης της δημόσιας δαπάνης για την Παιδεία και συνακόλουθα, υπέρ της αύξησης των διαθέσιμων πιστώσεων για προσλήψεις στη γενική, επαγγελματική και ειδική εκπαίδευση.

Το προηγούμενο σχολικό έτος, ο αριθμός των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση ξεπέρασε τις 16.000, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων για Παράλληλη Στήριξη. Αναλυτικότερα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 7.500 δάσκαλοι, στη Δευτεροβάθμια 3.400 καθηγητές, ενώ 4.000 προσλήψεις έγιναν για το Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό (σχολικοί νοσηλευτές, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.).

Αντιθέτως, σήμερα με διάσπαρτες διατάξεις και τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια επανερχόμαστε στην «κανονικότητα» και την «αριστεία» της ΝΔ με την εξομοίωση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια, με την άρση της ελεύθερης πρόσβασης των πράσινων σχολών, με την επιλογή των σημαιοφόρων  στο δημοτικό μέσω της επίδοσης τους  – αλλαγές με καθαρά συντηρητική και νεοφιλελεύθερη σφραγίδα της παρούσας κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας. Χωρίς καθαρές κουβέντες για την ταμπακέρα, δηλαδή τους διορισμούς στην Παιδεία. Με κενά και αδίδακτες ώρες, αλλά και με την άποψη της σημερινής Υπουργού Παιδείας που συνοψίζεται στη φράση «όλα βαίνουν καλώς». Γίνεται κάθε μέρα και πιο καθαρό ότι όταν η ΝΔ μιλάει για λιγότερο κράτος εννοεί λιγότερη δημόσια παιδεία. Ο δρόμος όμως για την Δημόσια – τονίζεται πάλι η λέξη –  Παιδεία είναι διαφορετικός.

*Βουλευτής Ν. Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε