Η ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της μη περικοπής των συντάξεων

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:  Κατ’ αρχήν, να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί μέσα στις τροπολογίες που ανακοίνωσε η Υπουργός ότι αποδέχεται, είναι η τροπολογία που επιλύει θέματα χρόνια και χρονίζοντα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΥΑ του Ηρακλείου.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά πώς το σχεδιάσαμε, κατά πώς το προσπαθήσαμε τον Αύγουστο του 2018, πετύχαμε να κλείσουμε τον κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία της Κυβέρνησής μας, ήταν μια σημαντική επιτυχία της κοινωνίας, η οποία στην πλειοψηφία της, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά στην πλειοψηφία της ουσιαστικά συνέβαλε σε αυτήν την πορεία.

Σήμερα, πιο ώριμοι από την εμπειρία αυτής της προσπάθειας, ερχόμαστε να σχεδιάσουμε την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Ο κεντρικός στόχος μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κομμάτι αυτού του στόχου είναι το σημερινό νομοσχέδιο, είναι και όλα τα άλλα που είτε νομοθετήσαμε είτε σχεδιάζουμε να νομοθετήσουμε, από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση που θα έρθει –μικρή, αλλά αύξηση- την πρώτη δεκαετία στις συντάξεις και τα λοιπά.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, κυρίες κύριοι συνάδελφοι, η Αντιπολίτευση βρέθηκε απέναντι. Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και την οικονομία στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ουσιαστικά με περίσσεια πολιτικού θράσους ήρθαν να ισχυριστούν ότι πετύχαμε, λένε, να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά δεν προλάβαμε να δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας, γιατί ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις δύο γραμμές πόσες, αλήθεια, πολιτικές ανακρίβειες υπάρχουν;

Πρώτα απ’ όλα, είναι η οικονομική επιτυχία εξόδου από τα μνημόνια το μείον μισό δισεκατομμύριο, με το οποίο άφησαν τα κρατικά ταμεία; Είναι η οικονομική επιτυχία εξόδου στις αγορές το μείον 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, που χρέωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι τετρακόσιες χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις; Ή είναι επιτυχία το μείον 25% στο ΑΕΠ της χώρας και το άλμα της ανεργίας στο 27% ή 28%;

Δεύτερον, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους σταμάτησε αυτή την επιτυχημένη πορεία. Πέρα από το αν έχεις τέτοια επιτυχία, τύφλα να έχει η αποτυχία μπροστά της, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και σταμάτησε αυτή την πορεία. Έτσι ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ; Η Αριστερά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Ελλάδα δεν ήρθε από μόνη της, έτσι νέτα σκέτα. Σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης μας έφεραν οι κοινωνικοί αγώνες. Σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης μας έφεραν οι εργαζόμενοι.

Το παραδέχτηκε πριν από λίγο στη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης. Είπε: «Ήρθατε καβαλώντας το κύμα της οργής». Έτσι ακριβώς είπε μιλώντας με τον Πρωθυπουργό. και μάλιστα επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, γιατί πούλησε αυτό το κύμα της οργής.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μία παρένθεση για τους ανθρώπους που ενδεχομένως παρακολουθούν, που για διάφορους λόγους -καταγράφω την πικρία, καταγράφω την απογοήτευση, καταγράφω την διάψευση ελπίδων- οδηγήθηκαν από αυτό το κύμα της οργής στην αποστράτευση.

Πιστεύετε στα αλήθεια, φίλες και φίλοι, ότι ο Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θέλει να υπερασπιστεί το κύμα της οργής που μας έφερε στην Κυβέρνηση; Εσάς φοβάται και την επανένταξή σας το κίνημα. Σε σας απευθύνεται, ουσιαστικά για να σας αποτρέψει για την επαναστράτευσή σας, για την επαναδραστηριοποίηση σας.

Και κλείνοντας αυτή την παρένθεση, όπως η Αριστερά δεν ήρθε έτσι νέτα σκέτα σε θέσεις κυβέρνησης, έτσι και εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν ήρθατε τώρα. Κυβερνήσατε αυτή τη χώρα.

Εμφανίζεστε, λοιπόν, σήμερα ως μεσσίες. Ωραία. Πείτε μας, τι απορρίπτετε από αυτά που έκανε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου; Τι δεν θα ξανακάνετε; Τι καινούργιο έχετε να κάνετε; Τι θα διορθώσετε; Και επειδή δεν απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, μήπως σχεδιάζετε να σώσετε τη χώρα συνεχίζοντας το πρόγραμμα αυτής της Κυβέρνησης;

Το αντιπολιτευτικό σας αφήγημα έχει διαψευστεί όλο.

Κατά τη γνώμη μου, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: Είτε δεν μπορείτε να δείτε και να εκτιμήσετε σωστά την πραγματικότητα που ζούμε,  πολιτική δηλαδή ανεπάρκεια, πολιτική ανικανότητα, είτε το βλέπετε μεν, βλέπετε, για παράδειγμα, ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, αλλά επειδή δεν συμφέρει τον αντιπολιτευτικό σας λόγο, ισχυρίζεστε το αντίθετο μέχρι να διαψευστείτε. Εδώ μιλάμε για πολιτική αθλιότητα.

Είτε ως πολιτική ανικανότητα είτε ως πολιτική αθλιότητα, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να εμπνεύσει η πρότασή σας την κοινωνία. Ο Αρχηγός σας με τη σημερινή παρουσία του εδώ, εικόνα και ομοίωση ακριβώς του αντιπολιτευτικού σας λόγου, ασχολείται με θέματα υψηλής πολιτικής φασαρίας αλλά πολύ χαμηλής πολιτικής αξίας. Με τη συνεπικούρηση των φιλικών προς εσάς μέσων μαζικής επικοινωνίας, ναι, σηκώνεται πολύ φασαρία.

Ωστόσο, η πρότασή σας αδυνατεί να δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κοινωνία για την ανάπτυξη της χώρας, για την ανάπτυξη της Ελλάδας της νέας εποχής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, σας αφήνουμε στη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία του ρηχού πολιτικού σας λόγου. Με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας προχωράμε, χτίζουμε την Ελλάδα της νέας εποχής και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, θα πετύχουμε.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε