Νίκος Ε. Ηγουμενίδης: “Ψηλά το κεφάλι! Θα τα καταφέρουμε!”

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παν. Πεντζουρίδη και στον “Αντίλαλο της Μεσαράς”

Ημέρα δημοσίευσης: Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

 

  1. Κύριε Ηγουμενίδη, βρισκόμαστε στις αρχές του 2018, μιας ακόμη χρονιάς μνημονιακής και δύσκολης για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση με εταίρο τους ΑΝ.ΕΛ, συνυπάρχει σε ένα πολιτικό προσωπικό γεμάτο προβλήματα αλλά και προκλήσεις πολιτικές – εθνικές και κοινωνικές. Πώς βλέπετε καταρχήν ως πρώτη αποτίμηση την κατάσταση να διαμορφώνεται;

IMG_0330Επιτρέψτε μου να πω ότι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στα πλαίσια μιας έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας συναντηθήκαμε πολιτικά από το 2015 και μετά στη βάση μιας κοινής αρχής: της απεμπλοκής από τη θηλιά των μνημονίων με την κοινωνία όρθια. Οι ιδεολογικές μας αφετηρίες είναι διακριτές και σεβαστές εκατέρωθεν. Οφείλω να πω επίσης από την  εμπειρία μου ως συντονιστής της κοινοβουλευτικής επιτροπής τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συνεργασία μου με την Υπουργό Τουρισμού, η οποία προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, όχι απλώς κυμαίνεται σε πνεύμα συνεργασίας, αλλά αποδίδει καρπούς. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται φανερά και στο Νομό Ηρακλείου με την εδραίωση μιας δυναμικής με σημαντική αύξηση των εισπράξεων αλλά και καταλυτική την συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο που διαμορφώνεται έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς της ασφυκτικής επιτροπείας. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, οι αποφάσεις του Eurogroup που δρομολογούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και το ταμειακό απόθεμα που θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» ασφαλείας είναι παράγοντες που εγγυώνται στέρεες βάσεις για το αύριο.

Στην ατζέντα της μεταμνημονιακής Ελλάδας είναι η διασφάλιση σταθερής εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η ολοκληρωμένη προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε υγεία και παιδεία, αλλά και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το τοπίο που διαμορφώνεται επιτάσσει εντατικοποίηση της προσπάθειας για να μη χαθούν τα κεκτημένα, αλλά και για την οικοδόμηση μιας νέας εποχής.

 

  1. Ως Βουλευτής, Κοινοβουλευτικός παράγοντας, έχετε την δυνατότητα να δείτε καταστάσεις και γεγονότα που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να δει ο απλός πολίτης. Διαχειρίζεστε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κρήτης ζητήματα της περιοχής. Σε επίπεδο ιεράρχησης, ποια θα ήταν η κατανομή και με ποιο τρόπο επίλυσης;

 

IMG_1893Οι πολίτες έχουν πλήρη αντίληψη όλων των πτυχών της πραγματικότητας. Και ως βουλευτές οφείλουμε να έχουμε συνεχώς ανοιχτά τα αυτιά μας στην κοινωνία.

Ως προτεραιότητα, θα έλεγα ότι η υπεράσπιση του αγαθού του νερού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Σήμερα δεν μπορεί κανείς να κωφεύει στους επιστήμονες που επί χρόνια κρούουν τον κώδωνα ότι «η Κρήτη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε Σαχάρα». Δεν σας κρύβω ότι έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι όλα τα σχέδια για το έργο της αντικατάστασης–επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου ήταν επί χρόνια στα συρτάρια. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ μαζί με το Υπουργείο Οικονομίας προχωρήσαμε στην εξασφάλιση ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού σχήματος και το έργο επιτέλους προχωρά.

Ευρύτερα, η εξασφάλιση 100 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας για τη χρηματοδότηση συνολικά των δικτύων ύδρευσης του Νομού Ηρακλείου μας λύνει τα χέρια. Όσο για  τα μικρά και μεγάλα φράγματα του Νομού, τα κοινοτικά προγράμματα μέσω των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών θα είναι σημείο κλειδί στον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τους υδάτινους πόρους.

 

Εξίσου μείζον για την Κρήτη είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Έχουμε την πρόσφατη θετική απόφαση του Υπ. Υποδομών για 5 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά πρέπει να επιμείνουμε ως κρίσιμης σημασίας στη στρατηγική μελέτη για τον ΒΟΑΚ που θα διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία. Χρειαζόμαστε για την Κρήτη ένα οδικό δίκτυο αντάξιο του 21ου αιώνα.

 

Στην Υγεία οι προτεραιότητες είναι πολλές. Θεωρώ κρίσιμης σημασίας την επιτυχή υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από την αξιοποίηση του Χάρτη Υγείας της Κρήτης ως μόνη δικλείδα ασφαλείας. Όπως έχει γίνει γνωστό, 25 τοπικές μονάδες υγείας θα λειτουργήσουν ανά την Κρήτη και, ήδη έχουν εγκαινιαστεί οι ΤΟΜΥ σε Ηράκλειο και Γάζι, ενώ ακολουθούν και άλλες. Με επιστημονική αφετηρία-βάση τον χάρτη υγείας, πρέπει να δούμε τις όποιες αλλαγές-αναδιατάξεις χρειάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο, για την παρακολούθηση των δημογραφικών αλλαγών και την πληρέστερη κάλυψη του πληθυσμού που ζει εκτός του αστικού ιστού.

Με πολλές προσπάθειες αποτρέψαμε την λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σήμερα ο στόχος που θα καθορίσει τον σχεδιασμό των επόμενων χρόνων πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να φεύγει κανένα περιστατικό από την Κρήτη. Όλα τα προβλήματα υγείας να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία του νησιού.

 

  1. Πιστεύετε ότι η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδας τα οποία θα μπορούσε η εκάστοτε κυβέρνηση να αξιοποιήσει για το καλό της χώρας μας;

 

thumbnailH Κρήτη είναι κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι και σημαντικός γεωστρατηγικός πυλώνας της Ανατολικής Μεσογείου. Μια διάσταση που λαμβάνεται πλέον ιδιαίτερα υπόψη στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και σε μια ευρύτερη γειτονιά που συνεχώς ταλανίζεται. Καθόλου τυχαία η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος εντάσσεται σε όλους τους τελευταίους σχεδιασμούς.

Αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης είναι ο πρωτογενής τομέας ως παραγωγική ατμομηχανή της χώρας, άμεσα συνδεόμενος με την Κρητική διατροφή χάρη στις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και την πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα μπορεί μόνο να κερδίσει από την προώθηση ντόπιων ποικιλιών και παραδοσιακών καλλιεργειών, αλληλένδετων με τον κρητικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση, με όχημα την εξωστρέφεια, την τόνωση των εξαγωγών και την σύνδεση με ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης, δηλαδή τον τουρισμό.

Καθόλου τυχαία η Κρήτη θεωρείται πλέον «από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη». Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηράκλειο έφτασε μέσα στο 2017 τους 7.472.883 επιβάτες, δηλαδή αύξηση 10,8% σε σχέση με το 2016. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό έχει ιδιαίτερη αξία. Όπως πρόσθετη αξία για όλη τη χώρα είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο μέσα από το θεματικό τουρισμό, όπως η ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού της Κρήτης και το μεγάλο πεδίο του τουρισμού υγείας.

 

 

  1. Ποιο είναι για εσάς το Αναπτυξιακό Μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα; Ειναι σε θέση να συζητά σήμερα η Ελλάδα για Ανάπτυξη με «συνοδοιπόρο» το μνημόνιο και τους δανειστές;

 

thumbnailΚαταρχήν, όλοι συμφωνούμε ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν μας κάνει. Από τη στιγμή που η έξοδος στις αγορές και ο τερματισμός των μνημονίων είναι ένας ορατός στόχος, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, χωρίς τις καταστροφικές παθογένειες του παρελθόντος.

 

Η χώρα απαιτεί μετασχηματισμό και στο μοντέλο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης οι όροι της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της νέας επιχειρηματικής ηθικής, της κοινωνικής αποδοχής και νομιμοποίησης είναι θεμέλιοι λίθοι. Στο νέο παραγωγικό πρότυπο απαιτούνται επενδύσεις στη γνώση και έρευνα, καθώς και σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, αλλά και παράλληλα σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, διότι οι εργαζόμενοι είναι οι φορείς πείρας, γνώσης και καινοτομίας.

 

  1. Αποτελεί για εσάς ΑΝΑΠΤΥΞΗ η προώθηση συγκεκριμένων επενδυτών, όπως στην περίπτωση του κ. Σαββίδη αλλά και η πάνω απ’ όλους και απ’ όλα προστασία του από μία κυβέρνηση;

 

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης ούτε «ευνοούν», ούτε «προστατεύουν» κανέναν επενδυτή. Το καθεστώς της ευνοιοκρατίας ανήκει σ’ εκείνους που η κοινωνία έβαλε στο περιθώριο. Το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον βασίζεται σε κανόνες και ισοτιμία για όλους, χωρίς «δικούς μας» και «δικούς σας».

Έχει σημασία ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν το 2017 τα 4 δις και θα είναι πολύ περισσότερες το 2018, όπως και ότι οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ. Ενώ η επικείμενη ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας –αποτέλεσμα επίπονης και συνεχούς διαπραγμάτευσης – θα τονώσει ουσιαστικά την οικονομία. Και θέλω να πω ότι  το γερμανικό Spiegel σε εκτενές ρεπορτάζ του για το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών στην Αθήνα σημείωσε ότι αυτή τη φορά «το γαλλικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό» – εννοώντας ότι όλες οι  προηγηθείσες υποσχέσεις για επενδύσεις δεν είχαν πραγματική βάση.

 

  1. Αποτελεί πεποίθησή σας ότι στην Ελλάδα συντελέστηκε πραγματική αναδιανομή του οικονομικού και πολιτικού πλούτου;

Κύριε Πεντζουρίδη, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η αναδιανομή του πλούτου περνάει αναγκαστικά μέσα από την άρση της φτωχοποίησης των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων που το προηγούμενο καθεστώς επιχείρησε και μάλιστα με ένα «δόγμα-σοκ» να περιθωριοποιήσει. Το κύριο βάρος της διακυβέρνησης μας έπεσε στο όσο το δυνατόν δικαιότερο και αναλογικότερο μοίρασμα των βαρών και στη στήριξη των πιο αδύναμων –  παρά τις ισχυρές αντιστάσεις των δανειστών.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η ανάκτηση της κυριαρχίας μας και η εδραίωση της ανάπτυξης είναι οι προϋποθέσεις για την διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου που θα μας δώσει τη δυνατότητα για ελαφρύνσεις, που θα μειώσουν την ψαλίδα ανάμεσα στους φτωχούς-αδύναμους και ανάμεσα στους ισχυρούς που προστάτευσε το προηγούμενο καθεστώς.

Σας θυμίζω ότι από τους πρώτους νόμους που περάσαμε το 2015 ήταν η θέσπιση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και στη συνέχεια νομοθετήσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την αναδιανομή των πλεονασμάτων από την υπεραπόδοση της οικονομίας, πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας κατά 320.000 θέσεις και την πρόσβαση των μικρότερων επιχειρήσεων στα ΕΣΠΑ με κύριο κορμό την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Πολύ λίγα θα μου πείτε. Πολλά όμως σε σχέση με το τείχος που μας ύψωσαν. Και ελάχιστα σε σχέση με όσα πρόκειται να κερδίσουμε στο μέλλον.

 

  1. Τι είναι για το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα η Ελλάδα τι είναι η Κρήτη;

 

image-0-02-05-a589fa2667588c2648275e7dbad1e1efed94df6a2d2aa9c32f00b09b18ca3499-V-e1482317960837 (1)Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είναι πόλος ειρήνης, σταθερότητας, και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Είναι η χώρα που από «πειραματόζωο» της Ευρώπης δείχνει το δρόμο για την έξοδο από την φυλακή των Μνημονίων και των εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας. Είναι η  χώρα που επιχειρήθηκε η φτωχοποίηση μεσαίων στρωμάτων και η χώρα που παλεύει με αξιοπρέπεια και θυσίες για να σταθεί στα πόδια της.

Η Κρήτη, για λόγους γεωστρατηγικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, με  συμβολή στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και να αναδείξει τις υπάρχουσες δυνατότητες. Εκτός από τον ήλιο, την θάλασσα, τις κλιματολογικές συνθήκες, η Κρήτη έχει με το μέρος της την Ιστορία και την Πολιτιστική Κληρονομιά. Αυτήν τη μοναδικότητα του Ελληνικού και Κρητικού τουριστικού  προϊόντος προβάλλουμε και υπερασπιζόμαστε.

 

  1. Θα μπορούσατε σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση να συνεργαστείτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις και αν ναι, ποιες, στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»;

 

Κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, είτε ως μαχητική υπεράσπιση, είτε ως πολιτική ανοχή. Χωρίς την στήριξη της κοινωνίας, κανένα σχήμα δεν είναι εφικτό. Σήμερα δεν νοείται κοινωνία όρθια χωρίς, ή πολύ περισσότερο, ενάντια στους φτωχούς και τους αδύναμους. Επομένως δεν νοείται πολιτική λύση χωρίς την παράταξη υπεράσπισης αυτών των κοινωνικών ομάδων – τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η κοινωνία θα οριοθετήσει την γραμμή πολιτικής επιβίωσης, σε όσες δυνάμεις – ιδίως της Κεντροαριστεράς –  δεν αντιληφθούν το μέγεθος και τη σημασία της συγκυρίας για το μέλλον των επόμενων γενιών και της πατρίδας μας. Οι θέσεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς είναι πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να εκφραστεί με δημοκρατικούς όρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός. Αν οι δυνάμεις αυτές δεν το αντιληφθούν, θα βρεθούν στο τέλος πάλι με τις ηγεσίες τους απολογούμενες.

 

  1. Πιστεύετε ότι ο λαός δύναται να πεισθεί εκ νέου απο το ΣΥΡΙΖΑ, που διαχειρίστηκε τις μεγαλύτερες κοινωνικές – οικονομικές – θεσμικές αλλαγές, με ότι συνεπάγεται αυτό, ότι αποτελεί την πολιτική λύση, τη διέξοδο απο τη σημερινή κατάσταση; Είναι ενωμένος ο πολιτικός χώρος για να εμπνεύσει τον λαό σε μία νέα πολιτική πρόταση;

 

Χαίρομαι που στην ερώτηση σας, αποδέχεστε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται  – έστω και με μόνο 3 χρόνια διακυβέρνησης – με τις μεγαλύτερες κοινωνικές – οικονομικές και θεσμικές αλλαγές του τόπου. Σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις. Από τη μια είναι ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός με κύριο εκφραστή τη ΝΔ και με «διέξοδο» την καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων ως «φρένο» στην παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με σύμμαχο τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Υπενθυμίζω τη δήλωση του αντιπροέδρου της: «Κι αν δεν είχαμε τρόικα, θα έπρεπε να την εφεύρουμε».

Στον αντίποδα, είναι η πρόταση της Αριστεράς για καθαρή έξοδο από την κρίση και περιορισμό της ασφυκτικής εποπτείας των δανειστών και με καθαρή στόχευση για άρση της εξαθλίωσης της κοινωνίας και για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Οι λαοί της Ευρώπης σήμερα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που πλέον αγγίζουν και τη δική τους αυλή και ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα λόγο να μη συνεχίσει να είναι μπροστάρης σε μια μάχη που ενισχύει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου.

 

  1. Ποιο είναι το πολιτικό αλλά και προσωπικό σας μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους κατοίκους του Ηρακλείου και δη της περιοχής της Μεσαράς;

 

Από πολιτική άποψη, αναμφίβολα η Μεσαρά το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλουν οι επιστημονικές αναλύσεις κίνησης του πληθυσμού στο νομό Ηράκλειο που δείχνουν προς το νοτιο-δυτικό άκρο του νομού σημαντική αύξηση και μετακίνηση του πληθυσμού στην ερχόμενη 10ετία – την Μεσαρά είχα στο μυαλό μου, όταν αναφέρθηκα παραπάνω στην αναγκαία αναδιάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ύπαιθρο.

image7Κυρίως γιατί η Μεσαρά το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει να παίξει τον ιστορικό ρόλο που της αξίζει. Γιατί μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική υποστήριξη της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα ως ατμομηχανής για τη χώρα. Η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τον ερευνητικό και επιστημονικό ρόλο κλειδί σε μια τέτοια υπόθεση.

Παράλληλα το νέο μουσείο της Μεσαράς θα συμβάλει στην ανάδειξη του μοναδικού και παγκόσμιου ιστορικού, θρησκευτικού, πολιτισμικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα έχει την δική της συμβολή στην παγκόσμια ανάδειξη των αρχαιοτήτων του τόπου.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο θαλάσσιος νότος της Κρήτης είναι πολύτιμο εμπορικό πέρασμα. Ακριβώς γιατί η παγκόσμια ναυτιλία περνάει κάτω από τα «πόδια της», θα πρέπει να μπει σοβαρά στο τραπέζι της συζήτησης η ιδέα ενός σύγχρονου λιμανιού με εφαλτήριο τη θάλασσα της.

Όσο για το προσωπικό μου μήνυμα: Κατ’ αρχήν, με εξαίρεση τους αγώνες που δεν γίνονται, κανένας αγώνας, ποτέ, δεν πάει χαμένος. Κι αυτό οι κάτοικοι της Μεσαράς και του Νομού Ηρακλείου έχουν αποδείξει ιστορικά ότι το γνωρίζουν καλά. Σήμερα, μετά από 7-8 χρόνια «αιμορραγίας» και φτωχοποίησης, επιτέλους με τον σχεδιασμό, τις συγκρούσεις και τις προσπάθειες των τελευταίων 3 χρόνων, αρχίζει να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ». Επομένως, το προσωπικό μου μήνυμα είναι: ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε